URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2010, 09:04

Ne pleacă medicii!

Ne pleacă medicii! SISTEM RATAT. La doar 31 de ani, orădeanul Claudiu Cozmiuc, care lucrează încă pe o ambulanţă, nici nu mai vrea să audă de România: "Mi-e greaţă de ţara în care trăim, de cum sunt trataţi medicii. Absolvenţilor li se taie pasiunea încă din faşă. Rezidenţiatul e idiot gândit, iar 60-70% dintre absolvenţi prind o specialitate doar ca să nu mai dea alt examen la anul. Aşa ies pediatri care ar fi buni chirurgi şi chirurgi care ar fi buni cardiologi". Toţi se ratează...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şi-au frecat zece ani coatele pe tratatele de medicină, ca să ajungă acum ca şi căpşunarii cu zece clase. Sunt doctorii din România de azi!

Sătui să lucreze într-un sistem subfinanţat şi pe lefuri de toată jena, în ultimii 3 ani nu mai puţin de 168 de medici bihoreni au cerut să plece să muncească în străinătate. Adică unul din 10!

Medici în grevă

Sănătatea românească s-a-mbolnăvit de tot: spitalele duc lipsă de medicamente, absolvenţii de Medicină ajung să muncească în crâşme, iar medicii lucrează pe salarii de 2-300 de euro, trăind practic din "mila" pacienţilor.

Nu mai departe de săptămâna trecută, medicii de familie au protestat, refuzând să mai elibereze reţete şi trimiteri la colegii specialişti, revoltaţi că prin noua formă a contractului-cadru pe care trebuie să îl semneze cu Casa de Sănătate veniturile le vor scădea cu 30-40% faţă de 2009, după ce şi anul trecut li se diminuaseră cu 30% faţă de 2008.

08 Dumitrescu.jpgSituaţia pune în pericol de faliment cabinetele medicilor de familie. "Dacă prevederile ar fi rămas în vigoare, am fi ajuns la nivelul anilor 2003-2004. În urma negocierilor, s-a revizuit partea de finanţare a cabinetului, reformulându-se punctajele pe grupele de vârstă, fapt ce va duce la o scădere a veniturilor cu doar circa 10%, şi nu cu 30-40%, cum era iniţial", explică dr. Mircea Dumitrescu (foto), vicepreşedintele Colegiului Medicilor Bihor, prezent la negocieri.

Sistem "defect"

08 Claudiu Cozmiuc.jpgÎn lupta cu sistemul, mulţi medici aleg să plece acolo unde munca le e apreciată şi mult mai bine plătită. Primii care fug sunt tinerii. Doctorul Claudiu Cozmiuc (foto), de exemplu, specializat în medicina de urgenţă, are 31 de ani, a absolvit Facultatea de Medicină din Oradea în 2004 şi spune că numai norocul l-a făcut să-şi găsească un loc de muncă.

A lucrat la Ambulanţa Bistriţa şi la Unitatea de Primire a Urgenţelor, unde, spune el, au fost gărzi când era nevoit să facă faţă singur la 120 de pacienţi. Anul trecut a ajuns la Serviciul de Ambulanţă Bihor. "Greu de crezut, dar am întâlnit aici un profesor universitar care nu ştia manevrele de resuscitare pulmonară! Nu ştia să facă extensia capului, ca să poată ventila un bolnav!", spune orădeanul, transferat între timp la Ambulanţa Pelican.

Supărat că medicii iau salarii "asemeni vânzătorilor de la tarabele din piaţă", revoltat că CAS este "căpuşa sistemului sanitar, care nu ar trebui să existe fiindcă pune piedici sistemului privat", dar şi că "la conducerea ţării 80% sunt comunişti", anul trecut, după alegeri, Claudiu a decis să-şi găsească un loc de muncă în străinătate. "Marea Britanie, Franţa, Italia caută în disperare medici şi sunt dispuse să ofere condiţii foarte bune de salarizare, dar şi de promovare. Am depus două CV-uri, iar la două zile am şi fost contactat de două companii".

Se caută medici

Claudiu a fost angajat ca medic specialist în urgenţe şi accidente de Kettering General Hospital, la 120 kilometri de Londra, în urma a patru interviuri. A fost întârziat doar de birocraţia din România, deoarece pentru a putea profesa în străinătate avea nevoie de un certificat de la Ministerul Sănătăţii, care să-i ateste calitatea de medic "compatibil" cu UE. L-a primit după câteva luni de la depunerea cererii, iar săptămâna trecută şi-a primit şi certificatul profesional curent, necesar pentru a dovedi că e membru al Colegiului Medicilor.

"Sunt angajat începând cu 1 iunie. Mi se oferă cazare în perimetrul spitalului, la 250-300 de lire sterline lunar, mâncare la cantina spitalului şi salariu de 4.850 lire sterline lunar. Voi rămâne cu circa 3.500 de lire, dar e de peste 10 ori salariul unui medic de la noi", spune el. În plus, dacă bitanicii vor fi mulţumiţi de serviciile lui, orădeanul va avea posibilitatea să-şi renegocieze salariul şi chiar să avanseze.

Unul din zece

La fel ca el, pleacă tot mai mulţi medici, de toate specializările, fie că au 40 sau 55 de ani. Mai puţin stomatologii, în cazul cărora fenomenul e mai redus ca amploare, pentru că, aşa cum explică dr. Gheorghe Ionuţ, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bihor, tot mai mulţi străini, în special italieni, vin să-şi trateze dinţii la Oradea, găsind aici servicii la fel de bune şi la preţuri mult mai mici.

Potrivit Colegiului Medicilor, din 2007 nu mai puţin de 168 dintre cei 1.770 de medici specialişti înregistraţi în Bihor au solicitat certificatul care le dă dreptul să practice în ţările UE. Adică, unul din 10! Iar trendul este ascendent. În timp ce în 2007 au solicitat certificatul profesional curent 36 de medici, anul trecut s-au eliberat 87, iar anul acesta câte 7-10 medici îl solicită săptămânal.

08 Ovidiu Burta.jpg"Asta nu înseamnă că ei şi pleacă neapărat. Certificatul le dă posibilitatea atât să facă diverse specializări în străinătate, cât şi să practice acolo medicina, fie că e vorba de câteva luni, câţiva ani, sau doar la sfârşit de săptămână", explică dr. Ovidiu Burtă (foto), purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor.

Navetişti de week-end

Dar "migrarea" nu este singura practică printre doctori. Mai nou, ei fac şi "naveta", la final de săptămână, în clinici din Ungaria sau alte ţări. Singurele condiţii sunt să ştie limba ţării respective ori engleza şi, bineînţeles, să aibă girul Colegiului Medicilor. De multe ori fac naveta cu avionul şi tot li se rentează: românii muncesc bine şi, în plus, sunt plătiţi mai puţin decât e un doctor de-al lor.

"Sumele nu se cunosc, pentru că informaţiile astea circulă doar în cercuri restrânse. Oricum, e epidemie de medici care pleacă!", spune un medic de familie. "Subiectul e tabu, deoarece la CAS trebuie să declari orarul şi toate locurile de muncă pe care le ai. Ceea ce e altă aberaţie. Nu e corect să mă limiteze să muncesc un anumit număr de ore pe săptămână? Nu-i treaba CAS ce fac eu în timpul liber...", explică el.

Dacă sunt prinşi că au "omis" să declare jobul de week-end, medicii riscă rezilierea contractului cu Casa, dar şi un dosar penal pentru declaraţii în fals.

Fenomen UE

Specialiştii de dincolo cunosc situaţia românilor şi chiar îi sprijină. Pentru că la noi eliberarea actelor durează mult, unele cabinete din Ungaria trec cu vederea acest detaliu. "Neoficial, se poate lucra în Ungaria şi Franţa şi fără acceptul de la Ministerul Sănătăţii", susţin sursele BIHOREANULUI.

Iar locuri de muncă sunt, pentru că, la rândul lor, medicii unguri "migrează" în alte ţări, care plătesc şi mai bine. Un medic maghiar primeşte pentru o gardă la sfârşit de săptămână în Anglia sau Irlanda chiar 3-4.000 de euro. "Câştigă foarte bine chiar şi cu două-trei gărzi lunar. Aşa, chiar nu le mai merită să stea toată ziua în cabinet", comentează medicul orădean.

Dar până ca specialiştii noştri să ajungă la nivelul ungurilor va trece multă vreme. Cât timp sunt bătaia de joc a tuturor, iar autorităţile nu se străduie să-i ţină acasă, nu le rămâne decât să emigreze. Or fi jurat ei să salveze vieţi, dar asta nu înseamnă că trebuie să le salveze pe ale românilor...


JOBURI PE TAVĂ
Până la 9.000 de euro pe lună!

Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ţări precum Anglia, Germania, Franţa, Danemarca ori chiar Slovenia, oferă frecvent joburi pentru medici de toate specializările, chiar şi pentru rezidenţi, de la ginecologie, psihiatrie ori nefrologie, până la oftalmologie, cardiologie, medicină internă sau de urgenţă.

"Acum avem un singur loc, de chirurg, în Suedia, pe un salariu între 4.500 şi 6.000 de euro, plus facilităţi precum învăţarea limbii şi participarea la congrese de două ori anual", precizează Simona Burdean, consilier EURES la AJOFM Bihor. "În Anglia, de unde ne vin cele mai multe oferte pentru locuri de muncă, salariile medicilor variază între 55-77.000 de lire sterline brut pe an, în Germania sunt de 5-7.000 de euro pe lună, în Franţa până la 9.500 euro, iar în Danemarca între 6.500 şi 8.000 euro lunar", adaugă ea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
ASISTENT MEDICAL GENERALIST
-doresc loc de munca in Anglia ca asistent medical generalist,am 5ani experienta,cunostinte de lb.engleza nivel mediu,
Postat 02 Septembrie 2010, 13:22 de MIRICA ANCA-GABRIELA
mizerabilul
bine ca pleaca ca altfel mai nenorocea si pe la oradea niste oameni nevinovati ca la bistrita s-a distrat pe banii oamenilor la jocuri de noroc pana la luat mama cu tata si la dus acasa la oradea cu vreo 60 000 euro datorii .sa stea acolo linistit si sa plateasca pt tot ceea ce a facut.
Postat 23 Iulie 2010, 15:47 de danuta
foarte bine ca pleaca
mi se pare normal sa plece daca aici nu sunt locuri de munca vom pleca foarte multi nu nuamia medici e normal si sincer mine nu mi se par compatibili pentru functia de medici habar au ei sunt cei care citesc niste analize si ne folosesc econimic pe post de cobai pentru ca daca furnizorul nu i pune la dispozitie si ingredientele miraculoase...ce face defapt ne da ce este pe piata....eu consider ca medici sunt cei mai mincionosi pentru ca daca ti ar spune adevarul ai realiza ca ei nu fac nimic decat sa umble si sa vada...nimic mai bine luati si cititi pentru teoria este realtiva in practica......sa merga cat mai multi Romania va trai foarte bine fara incompetenti si pile.......adevarul sa nu ne intunece ratiunea.........BOC face ff bine ca starpeste birocratia insaurata de 20 de ani......DOAMNE AJUTA! scapam de calai.....
Postat 24 Aprilie 2010, 16:05 de anca
domnul doctor d nu intelege
Domnule doctor d, se pare ca ori nu intelegi, ori nu ai citit tot ce am scris. Am comparat salariul unui asistent medical cu cel al unui inginer, deci nu era vorba de doctori, care se stie, au salarii mai mari. Intr-adevar sunt ingineri cu diplome cumparate sau absolventi la fara frecventa, dar si doctori care-si macelaresc pacientii fara rost, sau doctori care nu asista o nastere pana nu-si iau spaga (sa va spun cat e tariful la o nastere?). Inca nu am vazut un cadru medical sarac (medic, asistent, brancardier, etc.) in schimb se stie ca 80 % din potia Romaniei traieste la limita saraciei. Nu uita ca sistemul sanitar traieste din cei 5% platiti la CAS de contribuabili. De unde bani, daca salariile din care se colecteaza cei 5% sunt mici sau pe cale de disparitie? Daca consideri ca cei 10 ani de facultate nu sunt suficient de bine rasplatiti in Romania, esti liber sa pleci. Nimeni nu te tine. In schimb daca ramai si profesezi, n-ai decat sa prestezi munca pentru care esti platit, riscanta sau nu, tu ti-ai ales-o.
Postat 20 Aprilie 2010, 23:31 de vasi
pentru vasi
Pai mah, vasi, puiu lu' tata...tu nu vezi mai mult decit lungu nasului si trebuie sa te duci la oftalmolog...si in curind nu mai ai la cine te duce.Dar poate te "repara" un inginer cu 4 ani de scoala la fara frecventa sau seral! Nu stii aritmetica? Ai ramas corijent?Un medic face minim 10 ani de scoala si are pe mina viata omului, nu ca un necuvintator cu privire inteligenta cum ii se mai spune unui inginer...Despre salariu, ce sa mai vorbim?Intreaba pe nea Boc, unchiu'! Ti se pare ok, ca dupa atitia ani de scoala si ulterior examene si invatat pina iesi la pensie(daca mai apuci) sa ai salariu ca un vatman? cu sau fara sporuri? Bahh ! De aia primesti sporuri ca esti expus: la SIDA, la TBC, hepatite si am dat cele mai "comune" exemple, ca sa nu gindesti prea mult , ca obosesti...si despre bataia de joc.... sintem TOTI!
Postat 20 Aprilie 2010, 22:04 de doctor d
thank you
Vreau sa multumesc domnului doctor Claudiu Cozmiuc deoarece la o interventie anul trecut mi-a salvat bunica. A dat dovada de un profesionalism rar intalnit, si inca o data Multumesc! Sper sa-si gaseasca bunastarea in Anglia, pt. ca tarisoara noastra mandra nu merita.
Postat 19 Aprilie 2010, 17:08 de erte
Cu sau fara ei..
Cu sau fara ei e totuna. Am ajuns sa platim CAS dar sa nu beneficiem de nimic, am ajuns sa trebuiasca sa dam spaga daca avem o urgenta medicala in vreun spital sau sa fim lasati sa murim daca nu avem bani in buzunar. Aratati-mi un medic sau asistent din Romania sarac! Se plang de salarii, 200 - 300 de euro (cu atat e platit un asistent).. pai atat castiga si un inginer la privat. Diferenta e ca la privat nu beneficiezi de nici un spor si de nici un drept (doar dreptul de a muncii), pe cand ei au sporuri peste sporuri care le dubleaza daca nu tripleaza salarul. Ca se poate mai bine.. ca in occident se castiga mai mult.. asta e partea a doua! Si noi, oamenii obisnuiti, am avrea sa muncim si sa castigam ca si in occident. In Romania medicii se considera bataia de joc a statului. Ei bine, noi restul suntem bataia de joc a sistemului sanitar din care fac parte acesti medicil si apoi a statului.
Postat 19 Aprilie 2010, 10:59 de vasi
Sa nenoroceasca si pe altii
Sa plece sa nenoroceasca si pe altii .... Nu medicii sunt bataie de joc in Romania ...ci pacientii ...
Postat 19 Aprilie 2010, 09:14 de Sandu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON