URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2013, 07:10

Naţionalism pe uliţă: Cine sunt orădenii care au refuzat ca strada lor să aibă "nume unguresc"

Naţionalism pe uliţă: Cine sunt orădenii care au refuzat ca strada lor să aibă "nume unguresc" CU CAPU-N NORI. Funcţionarii din Primărie au înlocuit prosteşte cererea orădenilor din strada Bajor Andor, care voiau să scape de numele maghiar, dar nu din porniri şovine, cu protestul extremiştilor de pe o stradă învecinată
Naţionalism pe uliţă: Cine sunt orădenii care au refuzat ca strada lor să aibă "nume unguresc" SÂMÂNŢA ZÂZANIEI. Orădenii din strada Trotuşului nu s-au ferit ca în petiţia trimisă Primăriei să scrie negru pe alb că nu vor nicicum ca strada lor să primească nume unguresc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Nu vrem schimbarea denumirii străzii noastre în Bajor Andor sau oricare alt nume unguresc!". Aşa sună petiţia care a stat la baza documentaţiei de rebotezare a străzii Bajor Andor în Veteranilor, legiferată de Consiliul Local în luna ianuarie. Odată făcut public, actul i-a inflamat pe naţionaliştii maghiari, care au sărit să pârască municipalitatea la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Şi cam pe bună dreptate!

BIHOREANUL a descoperit, însă, că jalba cu pricina nici măcar nu le aparţine orădenilor care locuiau pe Bajor Andor, ci vecinilor lor de pe Trotuşului. Care s-au speriat că strada lor se va "maghiariza". Iar funcţionarii Primăriei au luat de bună scrisoarea lor, nu cererea primilor. Cum a fost posibil? "Din greşeală", ridică din umeri slujbaşii muncipalităţii, după ce au aruncat oraşul în aer.

Veterani cu probleme

În aprilie 2002, pe un teren viran de lângă Calea Sântandreiului, la marginea cartierului Ioşia, Primăria a împroprietărit cu loturi de casă de câte 500 metri pătraţi un număr de 52 de veterani de război şi revoluţionari, zona fiind numită de atunci, neoficial, Cartierul Veteranilor. Tot atunci, s-a înfiinţat aici o nouă stradă, care a fost denumită după dramaturgul şi traducătorul orădean Bajor Andor. În timp, cartierul s-a dezvoltat, dar - exceptând vilele ridicate - civilizaţia pare că n-a ajuns aici, de vreme ce strada e plină de hârtoape, musteşte a mocirlă când plouă şi e plină de colb pe arşiţă. Apa curentă, canalizarea şi curentul, toate sunt facilităţi pe care oamenii şi le-au "rezolvat" pe banii lor.

06 Cornel Oprean.jpgPe lângă aceste probleme cu adevărat importante, locatarii de pe Bajor mai aveau însă o durere, rămasă nerezolvată încă de la facerea străzii. Una care ţine tocmai de numele ei. "N-avem nimic cu ungurii, dar fiindcă toţi proprietarii suntem veterani de război şi revoluţionari, vrem să avem un nume de stradă cu semnificaţie în acest sens", zice Cornel Oprean (foto), liderul de opinie al locuitorilor de pe Bajor Andor.

Tocmai de aceea, orădeanul a iniţiat primăvara trecută primele demersuri la Primărie pentru rebotezarea străzii, iar în iunie 2012 a depus o cerere însoţită de semnăturile tuturor celorlalţi locatari, propunând şi variante de nume: Răsăritului, Revoluţionarilor, Revoluţiei, Victoriei, Veteranilor. Ajunsă la Instituţia Arhitectului Şef, care se ocupă de urbanism şi de nomenclatorul străzilor, solicitarea a fost aprobată, numele agreat de municipalitate şi de riverani fiind Veteranilor.

Românii verzi

06 Mariana Balaj.jpgCoincidenţă, tot în iunie 2012, în orădenii de pe o stradă vecină, Trotuşului, s-a aprins, subit, spiritul naţionalist. "Am avut informaţii că Primăria voia să unească strada vecină, Bajor Andor, cu a noastră, Trotuşului, urmând să capete astfel nume unguresc", povesteşte Mariana Balaj (foto), domiciliată la numărul 34. Imediat ce-a auzit zvonul, femeia a făcut şedinţă cu toţi vecinii. Aşa s-a născut protestul în care a scris negru pe alb: "Nu suntem de acord cu schimbarea denumirii străzii noastre în Bajor Andor sau oricare alt nume unguresc". Expresie pe care şi-au însuşit-o, prin semnătură, 52 de locatari de la toate cele 23 de case.

Femeia explică, neaoş, motivul. "Consider că nu e suficient ca tipul ăsta, Bajor, să se fi născut în Oradea, ci trebuia să-şi fi lăsat o amprentă în istoria oraşului. Dar el a stat în Cluj. Acolo a scris, sau ce-a făcut... De fapt, ce-a scris, vreo două nuvele? A fost un neica nimeni!", se înfierbântă femeia, deşi susţine că n-are nimic cu ungurii. "Strada asta se numeşte Trotuşului de peste 70 de ani. Aşa trebuie să rămână, nu să primească nume unguresc! Ce-avem noi cu Bajor?", întăreşte şi Marius Bodea, locatar la numărul 24A.

Confuză

Depusă la Primărie în 27 iunie 2012, jalba orădenilor de pe Trotuşului a ajuns tot la Urbanism, exact în aceeaşi perioadă cu a vecinilor de pe Bajor. Municipalitatea a aşteptat să se încheie anul electoral şi a iniţiat transformarea străzii Bajor în Veteranilor acum trei luni, găsind pentru "numele unguresc" o soluţie de compromis. În 15 ianuarie, funcţionarii de la Urbanism au întocmit un raport de specialitate în care, alături de schimbarea denumirii, au propus alocarea numelui Bajor Andor unei străzi nou înfiinţate, aflate în prelungirea lui Ion Păun Pincio din Episcopia Bihor, cartier locuit preponderent de maghiari. Asta pentru a nu-i prejudicia pe minoritarii unguri şi a păstra proporţia de reprezentativitate a denumirilor maghiare în nomenclatorul străzilor din oraş.

Aici a apărut, însă, greşeala care mai apoi a inflamat spiritele. Raportul a făcut referire la ambele memorii, care - deşi n-au o legătură între ele - au fost incluse în aceeaşi documentaţie şi atribuite demersului de "înfiinţare" a străzii Veteranilor.

Cum a fost posibil explică Viorica Faur, consilier în Instituţia Arhitectului Şef, cea care a redactat actul. "Probabil nu am citit cu atenţie protestul celor de pe Trotuşului şi l-am ataşat, din greşeală, cererii celor de pe Bajor. A fost o confuzie de nume, ambele documente conţinând numele de Bajor Andor", zice funcţionara. "Avem un trafic foarte mare de documente. Nu a fost cu intenţie, dar e păcat că s-a comis o astfel de gafă", îşi scuză subalterna Adrian Lipovean, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef.

Protest pe eroare

Aşa greşit cum a fost conceput, raportul a determinat pe 31 ianuarie adoptarea Hotărârii 117 a Consiliului Local, documentele devenind publice. Iar fanii lui László Tőkés au sărit ca arşi, anunţând înfiinţarea unei Comisii pentru Apărarea Drepturilor Maghiarilor din Bihor.

06 Kolozsi Arpad.jpg"S-au grăbit să iniţieze schimbarea denumirea străzii cu nume maghiar în baza unui act vădit ostil, represiv, nedemocratic şi evident discriminatoriu faţă de minoritatea maghiară", a reclamat într-o conferinţă de presă Kristófi Kristóf, preşedintele filialei municipale a Partidului Popular Maghiar din Transilvania. "Este mai mult decât sfidător. Vrem ca municipalitatea să ceară scuze public maghiarilor", a pretins avocatul Kolozsi Árpád (foto). Radicalii au anunţat înaintarea unei petiţii către Prefectură, căreia îi cer "să nu dea aviz de legalitate HCL", şi a unei sesizări către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Asta chit că, din ianuarie, numele lui Bajor Andor îl poartă o altă stradă, din cartierul Episcopia Bihor.

Greşită, dar legală

Chiar dacă protestul lor poate fi justificat prin faptul că e anormal ca într-o societate democratică şi într-un oraş multietnic cum este Oradea cineva să se împotrivească atribuirii unui nume maghiar unei străzi, reclamanţii sunt şi ei în eroare. La fel ca funcţionarii şi consilierii locali, nici ei nu au observat că petiţia cu tentă discriminatorie nu are de fapt nicio legătură cu rebotezarea străzii Bajor în Veteranilor.

Pe de altă parte, Hotărârea 117 nu poate fi lovită de nulitate, deşi în aparenţă a fost adoptată pe baza unei documentaţii eronate. "Raportul de specialitate conţine ambele adrese, inclusiv pe cea a locatarilor de pe Bajor. Aşa că Hotărârea este legală din punct de vedere juridic", a decretat Eugenia Borbei, şefa Direcţiei Juridice din Primărie.

Ungurul care l-a tradus pe Eminescu

06 Bajor Andor.jpgÎntreaga poveste dezvăluie nu doar superficialitate şi subiectivism, dar şi multă nedreptate făcută unui personaj care nu mai poate să se apere, căci despre reprezentativitatea lui Bajor Andor (foto) în cultura locală maghiară, dar nu numai, vorbeşte propria-i biografie.

Născut pe 30 septembrie 1927 în Oradea, Bajor a urmat Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj, unde a cochetat prima oară cu literatura şi unde s-a şi stabilit. În 1955 a debutat ca scriitor cu un volum satiric, urmat cinci ani mai târziu de singurul său roman. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Bajor a publicat timp de trei decenii nuvele, parodii, satire, schiţe umoristice. Cel mai important moment al carierei sale literare l-a constituit traducerea în limba maghiară a operelor "poetului nepereche" Mihai Eminescu. A tradus de asemenea poezii ale lui George Topârceanu, acestea fiind ultimele sale creaţii literare, înainte de muri, în 14 ianuarie 1991, la Cluj-Napoca.

Chiar dacă n-a fost un vârf al literaturii, prin puntea pe care a creat-o între cultura maghiară şi cea românească, Bajor şi-a câştigat dreptul de-a fi respectat de orădeni. Şi de-a avea - de ce nu? - alături de atâtea animale şi plante, un capăt de stradă care să-i poarte numele...


STRĂZILE ROŞII
Bizarerii cu nume

O sumedenie de orădeni care locuiesc pe alte străzi cu nume care nu spun nimic ori care nu au rezonanţă locală ar putea lua exemplul celor de pe Trotuşului. N-ar fi de mirare să protesteze, de pildă, şi locatarii de la blocurile de pe Aleea Forajului, jigniţi că ei nu sunt sondori. Sau cei de pe Biruinţei sau Belşugului, care numai îmbelşugaţi nu se simt de vreme ce de-abia biruie de la o zi la alta.

La fel, ar putea găsi motive şi riveranii de pe alte străzi cu nume muncitoreşti, cum sunt: Înfrăţirii, Meşteşugarilor, Elanului, Fabricilor, Grâului, Grădinarilor, Industriei, Minerilor. Nomenclatorul celor 777 de străzi din Oradea e împănat cu zeci de alte nume ciudate, care încă nu i-au ridicat pe locatari împotriva administraţiei care le păstrează.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Denumirea strazilor - nationalism !?!
Scriu aceste randuri , pur si simplu ptca. recent am vazut intr-un numar din aprilie al \"Bihari Naplo \" un articol in care se spunea , intre altele , ca ungurii vor mai multe denumiri de strazi cu nume unguresti, in Oradea ....Si am zis in gandul meu : hai sa le facem hatarul ... de vreme ce noi , asa-zisii romani din Oradea , nu mai avem dreptul la denumirea unor strazi cu numele unor regiuni istorice romanesti , pentruca , nu-i asa , ele (se stie care ) trebuie sa se cheme Szigligeti, Sulyok Istvan , s. a. Drept este ca l-am pus pe Mihai Viteazul (generalii comunisti, nu noi ) in locul lui Ferdinand si sarbatorim tot ce nu e legat de personalitatea lui Mihai, la poalele statuii sale . Halal respect fata de propria istorie. !?! Si asta doar pentruca din prostie, ignoranta, minte imbacsita de comunism , ni se ridica parul in stomac cand auzim de regalitate !>! Probabil Razboiul de independenta de la 1877 s-a desfasurat sub conducerea comunistilor , Intregirea Romaniei Mari s-a realizat tot sub inteleapta conducere comunista, nicidecum sub acel FERDINAND DE ROMANIA care a intrat cu Romania in razboi contra propriei natii !?! Dar oricum vad ca nu mai am loc ....
Postat 25 Mai 2013, 22:42 de Horea
@sinn fein, etc
CENZURAT
Postat 16 Martie 2013, 21:54 de rocky
respect baaaa!
Pai astia as revolutionari ? Io la 15 ani in 89 am iesit singur pe strada in fata primariei nu pentru privilegii ci s-a schimbam sistemul adica ca maghiar pentru toti indiferent de etnie... Astia pot sa sterga fundul de mari revulitonari ca nu pentru privilegii am iesit in strada , baaaa voi de pe aceas strada ziceti ca sunteti toleranti si revolutionari? adevarata revolutie a fost in timisoara . S-a va fie rusine revolutionari de carton. Anyatok picsaja! Pacat de marturi adevarati romani ,maghiari,svabi,evrei,germani ,slovaci si romi.
Postat 16 Martie 2013, 03:23 de sinn fein
rasu lumii
,,Maghiarizarea strazilor\", Maghiarizarea orasului\"...etc. Sunteti rasul lumii: Oradea, oras maghiar, care s-a romanizat, se romanizeaza... Vai de voi, si de cultura generala...
Postat 16 Martie 2013, 01:17 de zzz
@ Dr Haus
Pertinent comentariul d-voastra ! Subscriu intru totul. Locuiesc pe str. ERKEL Ferenc si cand trebuia sa comunic adresa cuiva din Muntenia, Dobrogea, etc, era un chin ! Acum nu-i o problema, dau un e-mail si gata. Dar cand astepti un mandat postal si ala nu mai vine....
Postat 15 Martie 2013, 21:43 de Oradean
...
mi se pare aiurea comentariul autorului. Acesta nu trebuie sa uite ca adresa (respectiv denumirea strazii) serveste unor scopuri mult mai concrete decat acela de a onora memoria unor personalitati. Adresa trebuie transmisa, retinuta in scopul de a fi gasit la un moment dat destinatarului unei scrisori/pachet etc. Cu cat e mai complicata denumirea problemele care pot sa apara cresc. Cum puteti dicta unui roman din tara str. Sulyiok Istvan? Ce pricepe asta? Ce complicatii pot sa apara daca unul trece denumirea adresei gresit intr-un act oficial? De altfel si in situatia prezentata s-a vazut ca nici oradenii nu sunt capabili sa retina corect un nume relativ simplu.
Postat 15 Martie 2013, 20:14 de Dr Haus
sotocpotzoc
bai tembelule, intai studiaza si pe urma scrie. adica oamenii nu au dreptul sa-si aleaga denumirea propriei strazi ? mai cumperi marfa ieftina si proasta de la unguri ?
Postat 15 Martie 2013, 17:46 de nail
S-au epuizat..
...numele personalitatilor romanesti?Ce PL mneu ne trebuie nume unguresti? Cate nume de romani sunt in orasele unguresti?
Postat 15 Martie 2013, 17:24 de eo
a
Propun ca urmatoarea strada sa poarte numele de ... \"Google translate\". Un mare geniu literar care traduce munca altora, ca Bajor Andor dar mai harnic. \"Google translate\" creeaza zilnic punti intre cultura romana si diferite culturi ale lumii. Zic ca merita cel putin o strada daca nu mai multe.
Postat 15 Martie 2013, 14:45 de a
@un gainar
NUmai ungurii se bat pentru maghiarizarea numelor strazilor si implicit a orasului . Ei, ungurii, se zbat sa conserve si monumentele mortilor unguri din toate cimitirele si cand romanii vor sa faca acelasi lucru se trezeste un ametit de ziarist sa faca gargara si sa agite spiritele. Au reusit ungurii sa maghiarizeze o gramada de strazi in Oradea fara sa zica nimeni nimic si acu se trezi un gainar sa agite orasu !!!!!!
Postat 15 Martie 2013, 13:41 de scortosul
dsa
Ce nu e democratic? Toti locuitori au fost de acord, sa schimbe numele unei strazi date din oficiu fara nici o consultare a cetateanului. Cine naiba mai e si traducatorul ala, am ramas cumva fara nume romanesti la strazi de tre sa bagam unguri?? De Alexandru Serbanescu nu a auzit nimeni?! Bine ca el nu are strada in schimb toti papagali care au ajutat la maghiarizarea regiuni au! De ce credeti ca traducea bajor asta? Incredibil ce tampiti gasesti in gloata lui tokes.
Postat 15 Martie 2013, 11:52 de Martin
desteptii de pe str Trotusului
Cei de pe str. Trotusului semneaza ca prostii, iar dna Balaj Mariana vorbeste aiurea...In petitie ( vezi faximilul din poza nr. 2 atasata) se cere ;...\" nu suntem de acord cu schimbarea denumirii strazii noastre in BOJAN ANDOR....\" Nici macar numele BAJOR nu sunt in stare sa-l scrie corect. La fel de destepti sunt si cei de la CL. care au dat rezolutii, (vezi faximilul) pe aceasta \"cerere\" pentru un nume ce nu exista (BOJAN). DECI.... fara felicitarii ptr semnatari!!!
Postat 15 Martie 2013, 11:04 de BOJAN
normalitate
Nu stiu cum vede autorul articolului normalitatea, dar mie mi s-ar parea normal ca Primaria sa asculte cetateanul. Daca toti cetatenii de pe o strada nu sunt de acord cu numele ei, nu inteleg de ce in viziunea autorului, nu ar fi normal ca Primaria sa schimbe numele acelei strazi.
Postat 15 Martie 2013, 10:51 de cetatean
@Sandu(Sandor)
Mai Sandor de ce nu semnezi cu numele tau, chiar daca ti-e rusine de el asta e n-ai ce face, asta e.
Postat 15 Martie 2013, 10:39 de Raul
Curios
E bine ca ati adus aceste lamuriri tocmai azi 15 martie .....La multi ani tuturor maghiarilor ....
Postat 15 Martie 2013, 09:48 de Sandu
Obraznicie
Din pacate la situatia aceasta si-au adus aportul in buna parte, liderii UDMR, si ai altor partide ale minoritatii maghiare, care sistematic au dat dovada de nesimtire si obraznicie in tot ceea ce au facut.Nu e de mirare ca oamenii isi iau masuri de precautie.Nu cred ca mai exista tara in lume in care o parte a populatiei sa sarbatoreasca ziua nationala a tarii vecine si sa considere acea tara ca fiind tara mama!!!
Postat 15 Martie 2013, 09:47 de Boom
lovit de nulitate
E vorba de nulitatea autorului articolului (SOTOC e cu sotocul vames imbuibat pe cand un control DNA la fam.So Incep cu intrebarea de ce strada Mestesugarilor este bizarerie si \"nume rosu\"? mestesugari erau si inainte de comunisti, chiar si belsug si elan, iar aia de au ajuns fara niciun merit ci numai pe PileCunostinteRelatii ( ex. vezi felea,rittli) in consiliu continua sa fie in acord cu schimbarea de nume de strrazi, nu fac altceva decat aduc prejudicii locuitorilor cetateni oradeni care se vor intreba ce cauta asa niste incompeteni in Consiliul Local. Incetati cu modificarile de nume de strazi. daca vreti sa dati nume strazilor, dati acele nume noilor strazi care apar prin extinderea orasului si nu va apucati sa ne faceti probleme adminstrative si care mai si costa pentru ca trebuie sa ne schimbam actele. schimba sdenumirea strazilo cum li se pare, fara cap fara sa se gandeasca la consecintele neplacute, demostarand ca sunt o ADUNATURA care se intituleaza consiliu local!!! O pacoste. Pe cand schimbati parcul traian sau moscovei ca nu mai sunt la moda in spiritul actual? Hahahaha ce nulitati! Sa vad daca aveti tupeu sa ma cenzurati atunci chiar dati dovada de ce spuneam...
Postat 15 Martie 2013, 09:37 de L Nelu
Nu poti fi discriminat daca nu ti se da ce nu-i al tau
Bravo Cornel,bravo Mariana. Hai Iosia. Majoritarii au si ei drepturi si dreptul la opinie. Suntem alaturi de voi.
Postat 15 Martie 2013, 09:21 de Oradean
Gata cu mofturile
Bravo celor din Iosia. In acest cartier locuiesc doar romani si denumirea strazilor trebuie sa fie cele pe care le vor locuitorii lor chiar "rosii".
Postat 15 Martie 2013, 08:13 de Unu din Rogerius
salut
Nu pot sa nu salut obiectivitatea articolului in opozitie cu cel aparut in urma cu ceva vreme. Felicitari. Mi-a placut concluzia.
Postat 15 Martie 2013, 08:08 de cozonac
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON