URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 IANUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Traian Bodea, a venit cu o găleată de cenușă pe care și-a pus-o în cap. După trei ani şi jumătate de șefie, și-a dat seama că la instituția pe care și el o conduce sunt fel de fel de loaze de partid care nu fac nimic. Aflăm că în 2018 au rămas necheltuiți aproape 100 milioane lei, iar anul trecut 52 milioane.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu un deceniu, când îşi începea primul mandat, primarul Ilie Bolojan socotea corect că Oradea trebuie înnoită radical, atât prin refacerea sistemelor de apă-canalizare şi de termoficare, cât şi prin reabilitarea clădirilor din centrul istoric, aşa încât acestea să devină atractive inclusiv turistic. Apoi a declanşat cele mai vaste operaţiuni în ambele direcţii, în ciuda contestărilor formulate de adversari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă nu mă înşel, era perioada în care preşedintele Iohannis se contra cu PSD pe marginea numirii unui premier, când Moise Guran a făcut o ediţie a emisiunii "România în direct" pornind de la întrebarea "Care ar fi cea mai potrivită persoană pentru a fi desemnată premier?". Ascultătorii au pomenit multe nume, inclusiv din zona non-politică, printre care, deloc surprinzător, şi al lui... Moise Guran. Ca de obicei, în situaţii critice, oamenii au nevoie de un om, un singur om, care să îi salveze. E posibil ca atunci să-i fi apărut jurnalistului gândul de mărire.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre decizia Primăriei Oradea de a taxa eliberarea pe loc a documentelor la ghişeu şi de a încuraja, inclusiv prin reduceri fiscale, relaţia online între cetăţeni şi administraţie?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat săptămânile trecute, legislaţia noastră prevede posibilitatatea ca statul să acorde facilităţi persoanelor care nu pot să îşi permită cheltuielile pricinuite de desfăşurarea unui proces civil. Dacă în episoadele anterioare am prezentat condiţiile de acordare a acestui ajutor, în continuare vom vedea procedura prin care ajutorul public judiciar poate fi obţinut.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Colica renală este o durere intensă la nivelul regiunii lombare şi abdominale determinată de obstacole organice sau funcţionale ale rinichilor şi căilor urinare. Obstacolele organice cele mai dese sunt calculii mobili din litiaza renală, cheagurile de sânge sau fragmentele de puroi din infecţiile cronice sau tumorile renale şi stenozele ureterale (modificări ale calibrului ureteral) din tuberculoza renală. Cele funcţionale sunt reprezentate de spasme ale musculaturii căilor urinare, care pot fi independente sau asociate cu obstacolele organice.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
02 Decembrie 2019, 13:34

Mult zgomot pentru nimic: Achitările din dosarul fostului șef al Poliției Bihor, Liviu Popa, un nou eșec răsunător al DNA Oradea

Mult zgomot pentru nimic: Achitările din dosarul fostului șef al Poliției Bihor, Liviu Popa, un nou eșec răsunător al DNA Oradea FĂRĂ VINĂ. În rechizitoriul întocmit pe numele şefilor posturilor de Poliţie din Cărpinet şi Pietroasa, agenţii Raul Rotar şi Gheorghe Bat, ai Poliţiei Rurale Beiuş şi Poliţiei Municipiului Beiuş, comisarii şefi Dorin Vesa şi Remus Indrei, şi IPJ Bihor, chestorul Liviu Popa (de la stânga la dreapta), Poliţia judeţeană era descrisă ca o instituţie cangrenată de corupţie, de jos până la şeful Inspectoratului. Acum, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că... nici vorbă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

DNA Oradea a înregistrat un nou eşec răsunător, joia trecută, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat asupra unuia dintre cele mai grele dosare de corupţie instrumentate în Bihor, avându-i ca protagonişti pe fostul şef al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, şi pe 4 dintre foştii săi subalterni din Inspectoratul de Poliţie Bihor, pe judecătorul Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, plus ginerele unuia dintre poliţişti, un funcţionar al Agenţiei de Mediu, dar şi doi aleşi locali.

Trimişi în judecată, în 2017, după caz, pentru dare şi luare de mită sau complicitate la aceste fapte, iar Popa şi Galea şi pentru că nu şi-au menţionat în declaraţiile de interese apartenenţa la masonerie, descoperită întâmplător, acum cei 9 inculpaţi au fost exoneraţi definitiv de acuze, instanţa supremă stabilind că faptele de corupţie nu există, iar falsurile în declaraţii nu sunt prevăzute de legea penală.

Achitări pe linie

Decizia pronunţată săptămâna trecută nu a fost motivată, deci considerentele rămân deocamdată necunoscute. În dispozitivul publicat pe portalul instanţelor de judecată, se menţionează doar că ÎCCJ a admis apelurile declarate de inculpaţii DNA împotriva sentinţei Curţii de Apel Timişoara, a reţinut cauza spre rejudecare şi, în final, a dispus achitarea definitivă a celor acuzaţi de corupţie, pe considerentul că faptele nu există, şi nu că faptele nu ar fi prevăzute de legea penală, aşa cum reţinuseră magistraţii timişoreni.

Potrivit soluţiei, chestorul Liviu Popa, fostul şef al Poliţiei Bihor, o perioadă şi al Poliţiei Române, comisarul şef Remus Indrei, fostul şef al Poliţiei Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, fostul şef al Poliţiei Rurale Beiuş, agentul şef Raul Rotar, şeful postului Cărpinet, Minodora Pătroc, consilier la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, foştii viceprimari din Remetea şi din Roşia, Nicolae Bodea şi Ioan Simea, nu au comis niciuna dintre faptele de corupţie de care au fost acuzaţi.

Alături de ei, a fost achitat şi ginerele lui Remus Indrei, Eugen Balint, trimis în judecată de DNA Oradea pentru mărturie mincinoasă, tot pe considerentul că fapta nu există. Înalta Curte a stabilit, de asemenea, că judecătorii din Timişoara au soluţionat greşit acţiunea penală privindu-i pe Liviu Popa şi judecătorul Ovidiu Galea, acuzaţi de DNA de fals în declaraţii pentru că nu şi-au recunoscut apartenenţa la masonerie în declaraţiile de interese.

Cei doi fuseseră sancţionaţi iniţial cu câte un avertisment, respectiv cu obligaţia de a achita câte 2.500 lei cu titlul de "cheltuieli judiciare". Magistraţii Curţii Supreme au decis, însă, că cei doi sunt nevinovaţi şi au dispus achitarea ofiţerului şi a judecătorului, invocând ca temei că "faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege". Rămâne ca motivarea sentinţei să explice de ce...

Megadosar cu plăcinte, petreceri şi piatră

Ciprian Man, procuror, fostul șef al DNA OradeaDecizia Curţii Supreme este definitivă şi desfiinţează în întregime unul dintre cele mai "grele" dosare de corupţie trimise în faţa instanţei chiar de fostul procuror şef al DNA Oradea, Ciprian Man (foto), acum simplu procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Cercetările au pornit în 2015, de la fapte ale şefilor de post din Pietroasa, Gheorghe Bat, şi din Cărpinet, Raul Rotar. Ei erau suspectaţi că ar fi intervenit unul la altul ca să-şi scape cunoştinţele de amenzi, concomitent "ungându-şi" şefii - pe comisarul şef Remus Indrei, şef al Poliţiei Beiuş, şi pe comisarul şef Dorin Vesa, fost şef al Poliţiei Rurale Beiuş - cu plăcinte, materiale de construcţii, petreceri...

Lui Rotar i s-a reproşat şi că a protejat "contra cost" firmele care exploatau la negru pietrele ornamentale, aceeaşi acuzaţie fiind formulată şi la adresa inspectoarei de la APM Bihor, Minodora Pătroc. Comisarul şef Vesa, pe de altă parte, a fost acuzat şi că a primit mită de la Nicolae Bodea şi Ioan Simea, la vremea respectivă viceprimari ai comunelor Remetea şi respectiv Roşia, pentru a închide ochii la faptul că, deşi nu aveau voie, cei doi administrau în fapt şi societăţi comerciale.

Şpagă pentru… Poliţie

Adrian Domocoș, fostul primar al municipiului BeiușÎn cazul chestorului Liviu Popa şi al şefului Poliţiei Beiuş, comisarul şef Remus Indrei, procurorul Ciprian Man susţinea în rechizitoriu că i-ar fi cerut fostului primar PNL al Beiuşului, Adrian Domocoş (foto), să amenajeze sediul Poliţiei Municipiului Beiuş, în timp ce acesta avea dosare penale în anchetă, dar şi că fostul edil, între timp încarcerat pentru corupţie, i-ar fi suportat şefului IPJ Bihor cheltuielile cu racordarea la reţeaua electrică a casei situate pe Dealul Viilor din Oradea.

În rechizitoriul înaintat Curţii de Apel Timişoara în ianuarie 2017, lui Popa i se mai imputa că, în martie 2015 - iulie 2016, a avut o înţelegere cu administratorul firmei Tophaus Impex din Oradea, Varga Zoltan, la care şi-a reparat maşinile familiei, precum şi BMW-ul şi un ATV al fostului ministru Vasile Blaga, acum europarlamentar, valoarea reparaţiilor fiind achitată după declanşarea anchetei DNA. La schimb, zic procurorii, toate reparaţiile autoturismelor de marcă străină ale IPJ Bihor s-au realizat la Tophaus, fără să se facă vreo procedură de achiziţie a acestor servicii.

Masoni iertaţi

judecătorul Ovidiu GaleaFostul şef al Poliţiei Bihor a mai fost acuzat, alături de judecătorul Ovidiu Galea (foto), pentru că au aderat la Masonerie fără a menţiona asta în declaraţiile de interese. De altfel, această acuzaţie a fost singura sancţionată la Curtea de Apel Timişoara, în primăvara acestui an, dar şi ea cu un simplu avertisment.

Pentru toate celelalte acuzaţii, judecătorii timişoreni îi achitaseră pe inculpaţi pe considerentul că faptele imputate nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

Suspendaţi şi plimbaţi

Cert este că, pentru unii dintre poliţişti, ancheta şi procesul, care s-a terminat joi, au avut consecinţe deloc plăcute. Gheorghe Bat, fostul şef al Postului de Poliţie Pietroasa, a murit în iulie 2017, în timpul procesului, în urma unui atac cerebral. Chestorul Liviu Popa şi comisarul şef Remus Indrei au decis să se pensioneze, iar fostul şef al Poliţiei Rurale Beiuş, Dorin Vesa şi şeful Postului Cărpinet, Raul Rotar, singurii rămaşi încă în sistem, au fost puşi la dispoziţie după trimiterea în judecată, fiind lipsiţi, deci, aproape 3 ani, de toate sporurile şi posibilităţile de avansare în grad sau funcţii.

Tot suspendată din funcţie a fost pe parcursul procesului şi Minodora Pătroc, consiliera de la APM Bihor, iar o bună perioadă şi Ovidiu Galea. Judecătorul a revenit, însă, la slujbă în noiembrie anul trecut, în timp ce procesul se afla pe rol la Curtea de Apel Timişoara, după modificările controversate ale Legii privind statutul magistraţilor, ce permit acum judecătorilor cu statut de inculpat mai mult de 1 an să ceară CSM revenirea în funcţii.

"O poveste"

Căutat de BIHOREANUL după pronunţarea verdictului, chestorul Liviu Popa nu a răspuns, joi, la telefon, iar declaraţia dată pentru portalul de ştiri Bihon.ro a fost una scurtă, ofiţerul solicitând o amânare a discuţiilor pe considerentul că se află sub imperiul emoţiilor. "Trecutul nu mai poate fi reparat, mă gândesc doar la viitor", a spus Liviu Popa.

Nu au răspuns apelurilor telefonice nici avocaţii Ioan Banciu şi Răzvan Doseanu, cei care i-au reprezentat pe chestorul Liviu Popa, Minodora Pătroc, Dorin Vesa, respectiv Eugen Balint în timpul anchetei şi procesului la Curtea de Apel Timişoara. În schimb, colegul lor, avocatul Mircea Ursuţa, apărătorul fostului şef al Postului de poliţie Cărpinet, Raul Rotar, a declarat că soluţia Înaltei Curţi este una corectă: "Din toate probele administrate în timpul procesului de la Curtea de Apel Timişoara, s-a stabilit că rechizitoriul seamănă cu o poveste a lui Petre Ispirescu, o construcţie care nu are nicio legătură cu realitatea. Realitatea este cea stabilită de cele două instanţe, iar Curtea de Apel Timişoara a făcut o cercetare judecătorească de manual, fără cusur, cum ar trebui să fie toate procesele".

În opinia lui Ursuţa, prejudiciul material şi moral adus poliţiştilor şi celorlalte persoane inculpate în dosar nu va fi reparat niciodată. "Cel mai probabil că nu va răspunde nimeni pentru ce s-a întâmplat", a mai spus avocatul. O simplă eroare, care însă pe unii i-a costat vieţi şi cariere...


ACHITĂRI ŞI CLASĂRI
Lista neagră a DNA Oradea

Procurorii anticorupţie din Oradea au suferit înfrângeri în cascadă în ultimii ani în cauzele mari trimise în faţa judecătorilor, care le reproşează că au cerut condamnarea unor oameni fără probe suficiente ori chiar pentru fapte care nu există. Printre eşecurile răsunătoare se numără achitarea avocatului Călin Porţan, reţinut în 2014 şi acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi evaziune fiscală, atât în prima instanţă (la Curtea de Apel Oradea), cât şi de Înalta Curte.

Avocaţii Dana şi Ioan Sava, inculpaţi forţat, fiindcă ar fi şantajat-o printr-un comentariu online pe judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, fuseseră condamnaţi într-o primă fază la 2 ani de închisoare cu suspendare şi respectiv 3 ani cu executare, dar în final au fost absolviţi de ÎCCJ.

La fel a decis Curtea de Apel Oradea în cazul unui ex-comisar de Gardă Financiară, Virgil Popa, şi al altor trei evazionişti, condamnaţi anterior de Tribunal, dar şi în dosarul fostei directoare adjuncte a Finanţelor Publice Bihor, Adriana Sime, condamnată iniţial cu suspendare la Tribunal.

Un alt eşec priveşte celebrul dosar al judecătorilor Florica Roman, Denisa Vidican, Raluca Cuc (Curtea de Apel Oradea) şi Ovidiu Galea (Tribunalul Bihor), trimis în judecată de DNA Oradea, în iunie 2014, dar returnat procurorilor în februarie 2016 şi desfiinţat în final de structura centrală a DNA, care a clasat acuzele pe motiv că faptele nu există.

Tot clasate au fost acuzaţiile la adresa judecătoarelor Angela Tod şi Adina Cioflan, cercetate într-un dosar deschis în 2013 pe seama unor hotărâri judecătoreşti falsificate de la Tribunalul Bihor. După 6 ani de anchetă, procurorii au trimis în judecată o singură grefieră.

Fostul prim-procuror al Parchetului Beiuş, Gligor Sabău, trimis în judecată de DNA în 2016 pentru 19 fapte de corupţie şi asimilate celor de corupţie, a fost condamnat în primă instanţă, în mai 2017, doar pentru două, procesul său fiind în prezent pe rolul Înaltei Curţi.

Tot acolo se judecă şi procesul fostului şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, trimis în faţa instanţei în 2014 pentru 17 infracţiuni din care, în martie 2017, Curtea de Apel Timişoara a reţinut doar una, pentru restul dispunând achitare.   

Ultima veste proastă procurorii DNA au primit-o în octombrie, când Tribunalul Bihor a dat, în primă instanţă, achitări pe linie în dosarul Unicarm, în care fostul primar de Beiuş, Adrian Domocoş, a fost acuzat că a luat şpăgi în serie de la patronul lanţului care a ridicat ilegal un magazin în centrul oraşului. Domocoş a scăpat de toate acuzaţiile, la fel ca toţi ceilalţi inculpaţi din dosar, instanţa constatând ori că faptele imputate nu există, ori că nu sunt prevăzute de legea penală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Hexi-pharma
Mi-aduc aminte de scandalul cu dezinfectantii din spitale diluati de 10 ori,la care Luluta a spus ca nu-i treaba dna, ca nu-i prejudiciul peste 1 milion de euro,whatever...A fost si DNA o noua religie protestanta, cu adeptii ei cu tot...Am sperat ca prostii ca ne va mintui.
Postat 02 Decembrie 2019, 16:48 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3105 RON
  • 1 EUR = 4.7788 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON