URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Mowgli de Bihor: pierdută de părinţi, o fetiţă a supravieţuit o noapte singură în pădure!

Mowgli de Bihor: pierdută de părinţi, o fetiţă a supravieţuit o noapte singură în pădure! PLIMBĂREAŢĂ. Dispariţia micuţei Mihaela Indreica (foto) e învăluită în mister. Şi aşa va rămâne probabil pentru totdeauna, căci fetiţa e prea mică şi nu poate vorbi ca să povestească pe unde a umblat o noapte întreagă. Mama ei, Viorica (foto), e însă convinsă că fetiţa a fost răpită şi apoi abandonată în pădure...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proptită pe prispa colibei de lut de la buza pădurii, cu pereţi crăpaţi de vreme şi geamuri peticite, mogâldeaţa cu ochii verzi şi zulufi de miere zâmbeşte cu toată faţa. E Mihaela, are un an şi jumătate, şi a ajuns vedetă în tot satul.

A supravieţuit o noapte întreagă, singură, în pădurea ce se aşterne ca un covor întunecat sub poalele munţilor, după ce a pornit pe potecă din dreptul căsuţei şi s-a pierdut de drum. Au căutat-o peste 70 de poliţişti, jandarmi şi săteni, de seara şi până dimineaţă, scotocind toate cotloanele. A găsit-o, în cele din urmă, un om al locului. De fapt, l-a găsit Mihaela pe el. A ieşit în calea tractorului pe care bărbatul îl oprise pe o pajişte din marginea pădurii, la 6 kilometri de casă. Cum a ajuns până acolo, nimeni nu poate şti...

Prin vecini

În satul Corniţel, de la poştaş până la cea mai bătrână persoană, toată suflarea cunoaşte povestea Mihaelei, fetiţa cea năzdrăvană a familiei Indreica, oameni săraci care-şi duc viaţa într-o căsuţă dărăpănată lângă pădure, pe un deal de la marginea aşezării. "E fătuca pierdută în pădure şi găsită de un om de-al nost'. Mare minune!...", spune o vecină de-a familiei, făcându-şi cruce ca mulţumită pentru micul miracol despre care susţine cu tărie că a fost dat de Dumnezeu.

Copiliţa a dispărut în seara zilei de 17 mai, din curtea unei vecine, în timp ce părinţii ei erau pe la munci. "M-am dus cu vaca la păscut şi pe la cinci după-amiaza a venit soţul cu Mihaela, că voia fata să stea cu mine. A rămas până a venit vecina şi a luat-o s-o ducă la ea. A zis că o ţine până ajung şi eu, să se joace cu fata ei. Eu am mai stat, că în timp ce pasc vacile mai cos şi pantofi pentru o firmă, şi m-am luat cu treaba. Când am ajuns în sat, pe la opt şi jumătate seara, ca s-o iau pe Mihaela, nu mai era. Vecina lăsase amândouă fetele în curte. A ei era, a mea nu. Cum a dispărut, nu se ştie...", povesteşte Viorica Indreica.

Nici o urmă

Şocată, femeia nu ştia pe unde să meargă mai repede. Împreună cu soţul şi cu rudele, a luat la rând potecile, a verificat fântânile, ascunzişurile din marginea pădurii, iar într-un final, pe la zece seara, când a văzut că nu biruie, şi-a pus cumnata să sune la Poliţie. Peste 70 de poliţişti, jandarmi şi săteni au pornit în mai puţin de o jumătate de oră în căutarea copilului, scotocind întreaga zonă. Degeaba.

"Au adus şi un câine, care i-a găsit urma ce ducea până la un drum ce urcă spre pădure. De acolo, nimic. Eu şi acum cred că a fost luată şi dusă de cineva", povesteşte femeia, fără să poată explica de ce s-ar fi întâmplat una ca asta. "M-au întrebat şi poliţiştii dacă mi-a cerut-o cineva s-o dau, dacă am duşmani. N-am", spune Viorica.

Căutările s-au întins, în noaptea de 17 spre 18 mai, până dimineaţa la 3. "Am tot strigat-o, dar eu ştiam că degeaba o strig, că nu răspunde nici acasă de multe ori când o chem. Nici nu vorbeşte, numa' îngână. De zis, zice clar numa' mama".

O minune

A doua zi, poliţiştii au reluat cercetările de la 6 dimineaţa. Pe la ora 10, când nimeni nu mai spera că fetiţa va fi găsită vie, Mircea Faur, unul din localnicii care transportau cu tractorul lemne din pădure, a apărut cu micuţa în braţe la Postul de Poliţie Borod, comuna de care aparţine satul Corniţel.

"Au urcat cinci tractoare în zona aia. Patru coborâseră deja, iar el era ultimul. Mi-a zis că se pregătea de plecare şi, când să se urce în tractor, a văzut-o pe fetiţă fugind spre el, ţinându-se de rochiţă. Locul e la vreo 6 kilometri de casa noastră, nimeni n-a căutat-o acolo, că nimeni nu s-a gândit că putea ajunge aşa departe. Niciodată nu-i voi putea mulţumi destul", zice mama Mihaelei.

Fetiţa a fost preluată de o maşină a Ambulanţei şi transportată la Spitalul Municipal Gavril Curteanu din Oradea, pentru investigaţii. Spre surprinderea medicilor, Mihaela avea doar o laringită uşoară. În rest era sănătoasă tun, nici urmă de zgârieturi, vânătăi sau alte răni, motiv pentru care a doua zi i-au şi dat drumul acasă.

Anchetă

Cazul Mihaelei Indreica constituie o premieră pentru poliţiştii bihoreni, care până acum nu au mai fost puşi în situaţia să caute un copil atât de mic plecat de acasă. Oamenii legii sunt convinşi că vina pentru pierderea fetiţei aparţine părinţilor, care au lăsat-o nesupravegheată, motiv pentru care au şi sesizat Direcţia pentru Protecţia Copilului, solicitând monitorizarea familiei.

"A fost un caz fericit, dar putea să se termine rău. Oamenii din zonă spun că nu e prima dată când părinţii îşi lasă copiii în voia sorţii. Noi am făcut o adresă atât la Direcţia pentru Protecţia Copilului, cât şi la Postul de Poliţie şi la Primăria Borod, şi am cerut supravegherea atentă a familiei. Dacă vor fi indicii că îşi neglijează ori abuzează copiii, vom cere decăderea lor din drepturile părinteşti", a explicat şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur, revoltat de inconştienţa celor doi soţi.

Speriată

Mama Mihaelei îşi recunoaşte vina, dar susţine că până acum nu a avut probleme, deşi şi-a dat în mai multe rânduri copila în grija vecinilor. O supără şi faptul că, de când cu păţania, fetiţa tresare noaptea în somn şi o caută cu mânuţele în pat, iar pe timpul zilei refuză categoric să se depărteze de ea.

Prea mică pentru a putea vorbi, nici măcar nu poate spune cum a ajuns aşa departe de casă, pe unde a umblat şi cum a supravieţuit o noapte întreagă în frig, printre jivinele pădurii. Când e întrebată, se încruntă, după care râde şmechereşte şi se ascunde repejor în spatele mamei, ca şi când s-ar şti vinovată de boroboaţă.

Oricum, în câteva luni, povestea ei va deveni o legendă locală, o poveste cu final fericit, despre o fetiţă poznaşă care s-a rătăcit în pădurea fermecată, a dormit vegheată de necuvântătoare, iar dimineaţa zâna fermecată i-a arătat drumul spre casă. La o adică, de ce să nu fi fost chiar aşa?...


CAMPANIE
Alertă. Răpire. Copil!

În Bihor, începând din ianuarie 2010 şi până în prezent, 82 de copii au fost declaraţi dispăruţi, majoritatea plecând de acasă. Dintre aceştia, poliţiştii au reuşit să găsească doar 69.

Miercuri, 25 mai, de Ziua internaţională dedicată copiilor dispăruţi, Poliţia Bihor a tipărit şi împărţit 100 de  afişe, 5.000 de pliante şi 1.500  de alte materiale promoţionale, în cadrul unei campanii de prevenire a dispariţiilor de copii lansate în parteneriat cu filiala Bihor a Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual FOCUS.

În cadrul campaniei a fost promovat şi prezentat  mecanismul  de alertare a populaţiei în astfel de cazuri, ce mizează pe implicarea cetăţenilor care pot ajuta cu informaţii autorităţile şi presupune mediatizarea de urgenţă a datelor şi fotografiilor celor dispăruţi. "Noutatea este dată de rapiditatea transmiterii informaţiei prin intermediul mass-media", spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, agentul şef Sorin Secară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON