URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2013, 07:23

"Motoarele" oraşului: Firma lui Teszari, cel mai mare contribuabil al oraşului

'Motoarele' oraşului: Firma lui Teszari, cel mai mare contribuabil al oraşului PATRIOTISM LOCAL. RDS&RCS a fost anul trecut cel mai mare contribuabil la bugetul Oradiei, plătind impozite şi taxe de 2,4 milioane lei. Din patriotism local, proprietarul companiei, Zoltan Teszari (medalion), şi-a mutat puncte de lucru din ţară pe firma din Oradea, tocmai pentru a achita grosul birurilor aici, nu în alte oraşe
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Analiza bate criza! Cei mai mari contribuabili ai Oradiei au plătit anul trecut bugetului local sume de două ori mai mari decât în 2011. Pentru prima dată, grupurile de firme RDS&RCS, European Food şi Omilos au cotizat cu sume de peste 2 milioane de lei, împreună având o contribuţie totală de 1,4 milioane euro.

"Creşterea veniturilor municipalităţii arată că măsurile luate au fost corecte şi economia locală se mişcă. Sperăm ca trendul să se menţină, iar peste cinci sau zece ani oraşul să culeagă roadele acestor măsuri", spune primarul Ilie Bolojan.

Numai pentru cei bogaţi

06 Ilie Bolojan.jpgŞampanie, diplome, costume şi rochii de seară. Primarul Ilie Bolojan va organiza pe 24 ianuarie o recepţie în cinstea celor mai mari contribuabili la bugetul Oradiei. Evenimentul, la care sunt invitaţi proprietari şi manageri de la 100 de companii cu cele mai mari contribuţii la buget va avea loc la hotelul DubleTree by Hilton. Departe de ochii presei, invitaţii vor ciocni cupe de şampanie, vor gusta delicatese şi vor participa la ceremonia decernării diplomelor de onoare pentru firmele din "Top 10". "Este o formă de minim respect pe care municipalitatea îl datorează acelor companii care, prin contribuţia la bugetul local, au sprijinit oraşul să-şi susţină proiectele", explică primarul Ilie Bolojan (foto).

Surprize, surprize!

Anul acesta, topul celor mai mari contribuabili este deschis de grupurile de firme RDS&RCS, European Food şi Omilos, companii care şi-au dublat contribuţia faţă de anul 2011 şi au urcat cu paşi repezi în top. Cu o contribuţie de 2,4 milioane lei din impozitul pe clădiri şi din procentul de 41,75% ce revine oraşului din impozitul reţinut de stat pe veniturile angajaţilor, RDS&RCS a sărit de pe locul 3 ocupat anul trecut direct în fruntea topului.

Compania specializată pe furnizarea de servicii de televiziune, telefonie şi internet deţinută de orădeanul Zoltan Teszari e urmată de grupul European Food, care a achitat impozite de 2,1 milioane lei, clasându-se pe locul 2 faţă de 5 anul trecut. Ocupantul locului 3, Omilos, compania care gestionează centrul comercial Era Shopping Park, a contribuit la bugetul local cu 2,06 milioane lei, urcând în top de pe locul 7.

Motivele acestor creşteri spectaculoase diferă de la caz la caz. De departe, cel mai lăudabil este gestul companiei RDS&RCS, care şi-a majorat din patriotism local suma plătită oraşului ca impozit pe salarii, prin transferarea mai multor puncte de lucru din ţară în Oradea, tocmai pentru a ajuta bugetul local. În ce priveşte grupul de firme European Food, creşterea s-a făcut ca urmare a unei mai precise inventarieri de către finanţiştii Primăriei a firmelor deţinute de fraţii Ioan şi Viorel Micula şi, implicit, prin mai corecta stabilire a impozitelor acestora. În ce priveşte Omilos, aceasta a intrat în top ca urmare a încetării perioadei în care a beneficiat de scutirea de impozit pe investiţiile făcute.

În formaţie strânsă

Cu sume mari, dar fără să fi atins pragul de 2 milioane lei, în topul contribuabililor urmează grupurile de firme Selina, Plastor şi Lotus Center, fiecare având anul trecut contribuţii la bugetul local de circa 1,8 milione lei. Diferenţa care le departajează este de ordinul a câtorva mii de euro. Ocupantul locului 4, Selina, a urcat de pe locul 6 de anul trecut atât ca urmare a creşterii activităţii, cât şi a faptului că în decembrie 2011 i-au expirat cei trei ani de scutire a impozitului pe proprietate pentru locuinţele construite în cartierul Luceafărul din Calea Aradului. În schimb, deşi au plătit către bugetul oraşului sume mai mari decât în urmă cu doi ani, firmele Plastor şi Lotus au coborât în topul contribuabililor pe locurile 6 şi 7 de pe locurile 1 şi 2 ocupate în 2011.

Căderi şi reveniri

La mare distanţă de primele şapte companii din pluton, locurile 8, 9 şi 10 revin firmelor Zahărul Oradea (910.507 lei), H Essers (878.378 lei), firmă specializată pe logistică şi transporturi rutiere, Leonardo (813.269 lei) şi UAMT (800.163 lei).

Raportat la anul trecut, când a ocupat locul 4, Zahărul Oradea este în coborâre deşi a vărsat mai mulţi bani bugetului local, iar Leonardo, care a ocupat în 2012 locul 11, a urcat un loc, semn că reorganizarea făcută în ultimii ani a dat rezultate. Compania a fost ajutată şi de contribuţia în taxe şi impozite plătite de firma Aquachiara, deţinută tot de Florin Panea, care gestionează fostul restaurant Oradea, rebranduit în 2011 sub numele Butoiul de Aur.

O figură surprinzătoare face grupul de firme H Essers, cu sediul în Şoseaua Borşului, care a urcat de pe locul 19 deţinut în clasamentul de anul trecut, pe locul 9. Creşterea se datorează numărului mare de camioane şi remorci pentru care firma a plătit taxe şi impozite în 2012. Peste 360, numai pe una dintre companiile grupului de firme!

"Se ascute lupta!"

06 Eduard Florea.jpgDirectorul economic al Primăriei, Eduard Florea, spune că în ciuda coborârii în top a unor firme precum Plastor, Lotus Center sau Leonardo, proprietarii acestora au toate motivele să se simtă mândri. "Adevărul e că majoritatea firmelor din topul pe 2011 au plătit mai mult la bugetul local în 2012. Per total sumele au crescut mult, iar companiile care nu au fost în expansiune au coborât în clasament", explică Florea (foto).

Printre firmele cu contribuţii importante la buget, de peste o jumătate de milion de lei, dar neincluse în Top 10 s-au mai numărat Bihore (încălţăminte), Deme Macarale, Metro, Connectronics (producţie de componente şi echipamente electronice), Aba Turism, Calipso (alimentaţie publică), Impact (imobiliare), Tricostar (confecţii) şi spitalul Pelican. După cum se vede, clasamentul celor mai mari contribuabili este dominat de producători şi prestatorii de servicii, nu de comercianţi şi dezvoltatori imobiliari. Semn că încet-încet economia oraşului îşi mută centrul de greutate pe baze mai solide. Şi numai viitorul va arăta dacă sunt şi mai capabile să genereze mai multă bunăstare...


BANII SUNT LA STAT
CET-ul falimentar, bun contribuabil!

La fel ca la ediţia din 2012, municipalitatea a inclus în topul marilor plătitori la bugetul local doar companiile private, fiindcă ele sunt motorul economiei oraşului. Topul companiilor de stat e dominat de Electrocentrale, societate în pragul falimentului, dar cu contribuţii de 4,5 milioane lei la bugetul local, adică dublu faţă de suma plătită de RDS&RCS, liderul naţional în sectorul său de activitate.

La fel, Compania de Apă, societate pe care municipalitatea se zbate s-o rentabilizeze inclusiv prin reducerea cheltuielilor de personal, a contribuit cu 2,3 milioane lei, în vreme ce Administraţia Domeniului Public, care gestionează pieţele şi ştrandurile, a cotizat anul trecut cu 1,8 milioane lei.

În ce priveşte topul instituţiilor, acesta e dominat categoric de Universitatea Oradea (cu impozite de 3 milioane lei), urmată de Spitalul Judeţean (2,4 milioane lei), Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Spitalul Municipal (cu câte 1,7 milioane lei).

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Alo
E, uite d'aia îmi voi face un abonament cu smartphone şi internet nelimitat la RDS sau digi sau cum îi mai zice acum.
Postat 21 Ianuarie 2013, 10:28 de Ionel
Asta-i buna!
Cand am vazut in titlu European Food, m-am gandit ca fratii Micula au devenit mai cinstiti, dar cand am citit textul mi-am revenit..."În ce priveşte grupul de firme European Food, creşterea s-a făcut ca urmare a unei mai precise inventarieri de către finanţiştii Primăriei a firmelor deţinute de fraţii Ioan şi Viorel Micula şi, implicit, prin mai corecta stabilire a impozitelor acestora."...
Postat 18 Ianuarie 2013, 14:05 de Boom
@Dan Simai
Institutia se numeste Universitatea din Oradea prostule si este tot falimentara la fel ca Electrocentrale Oradea.
Postat 18 Ianuarie 2013, 08:18 de oradean
hiper
Dar super-hiper marketurile care fac bani grei din buzunarele oradenilor cum stau(ati pomenit doar de Metro)?
Postat 17 Ianuarie 2013, 10:41 de ss
imobiliare falimentare
IMPACT atât de aproape de TOP 10? Mă mir că doar acum câţiva ani susţineau că nu mai au case de vânzare(Boloş ştie! ) Deci plătesc impozite pentru care clădiri? Sau au minţit atunci, în 2008? Pentru terenuri iar nu prea cred că au ceva de plătit pentru că cele mai multe au fost trecute în modul cel mai abil cu putinţă pe numele unor angajaţi proprii sau apropiaţi. Da, în 2013 ar putea fi fruntaşi dacă Primăria va câştiga procesul cu IMPACT-ul şi vor încasa penalităţile de 1.500.000 EURO(filip ştie!). Ar fi ciudat ca cineva să căştige la Instanţele locale contra IMPACT-ului(o chestiune de Cartea recordurilor)dar poate totuşi iese de data aceasta!
Postat 17 Ianuarie 2013, 09:35 de TDS
www
da trei g nu figureaza nicaeri??????? ...sigur ca teparul de oltean plateste in oltenia,....nu ma mir la cate tepe da peste tot
Postat 17 Ianuarie 2013, 09:19 de www
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON