URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută a trecut ignorată o ştire colosală: o instituţie a renunţat să mai ceară cetăţeanului un act pe care tot ea l-a emis şi pe care, bineînţeles, îl deţine în propriile registre, pe hârtie sau în calculatoare, deci bravo celui care, după 30 de ani, şi-a dat seama cât de stupid e sistemul!
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Mai exact 2.125.000 de dolari. Nu pentru o investiție publică, nu pentru o clădire nouă, nu pentru un festival dance sau rock, nu pentru asfaltarea unui drum, ci pentru viața unui copil. Un copil de doar câteva luni! Când tocmai ce ai învățat, ca proaspăt părinte, că viața puiului tău este inestimabilă, îți cade în cap o cifră rece și tăioasă, ca o cerere de răscumpărare: Vrei să trăiască? Scoate două milioane de dolari!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
28 Martie 2019, 08:10

Moştenitor: Primăria! Cum a ajuns municipalitatea orădeană să vâneze apartamentele şi bunurile localnicilor fără rude

Moştenitor: Primăria! Cum a ajuns municipalitatea orădeană să vâneze apartamentele şi bunurile localnicilor fără rude DE OCAZIE. Administraţiile locale din Oradea şi Balc au câştigat de pe urma Feliciei Jolţa un apartament cu trei camere în strada Sovata din municipiu (stânga), o casă lipită de primăria comunală (dreapta), plus zeci de mii de euro şi terenuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu există probabil om care să nu fi visat măcar o dată, ca-n filme, la o moştenire picată din cer, de la rude necunoscute, dar bogate, care să-i rezolve toate problemele...

Ceea ce pentru orădeanul de rând poate fi noroc chior, pentru angajaţii municipalităţii a devenit sarcină de serviciu fiindcă, potrivit legii, primăriile moştenesc averile localnicilor fără succesori. "În ultimii doi ani Primăria Oradea a înregistrat 13 dosare de succesiuni vacante", spune directorul juridic adjunct al municipalităţii, Oltea Marc.

"Hai cu pontul!"

Oltea Marc (foto), directorul adjunct al Direcţiei Juridice a Primăriei OradeaPrimăria e cel mai "băftos" moştenitor din Oradea. "Pe vechiul Cod Civil, averile contribuabililor fără aparţinători treceau în proprietatea statului prin grija Ministrului Finanţelor. Pe noul Cod Civil, acestea sunt culese de către administraţiile locale", explică Oltea Marc (foto), directorul adjunct al Direcţiei Juridice a Primăriei Oradea.

Deşi modificările legislative datează din 2011, efectele se văd abia acum. Municipalitatea a somat anul trecut asociaţiile de proprietari să raporteze toate situaţiile în care locatari fără moştenitori au decedat. Ca să fie mai convingătoare, a ameninţat că dacă nu este anunţată în cel mult trei luni de la decesul proprietarului, restanţele la întreţinere acumulate ulterior vor reveni asociaţiilor. "Este în interesul asociaţiilor să ne anunţe, pentru că evită acumularea de restanţe", explică Marc.

Averile nimănui

În ultimii doi ani, municipalitatea a descoperit 13 situaţii de succesiuni vacante. În patru dosare Primăria s-a întăbulat pe apartamentele răposaţilor, iar alte şase sunt în lucru. În alte două cazuri Primăria a identificat posibili moştenitori ai răposaţilor, iar într-un dosar se judecă cu o familie care revendică locuinţa.

directorul juridic al Primăriei Oradea, Eugenia Borbei"Uneori ajungem la procese. Spre exemplu, un bărbat solicită, fără să poată prezenta niciun act doveditor, despăgubiri de 20.000 euro, pretinzând că i-ar fi investit într-un apartament din Aleea Călinului care nu are nicio îmbunătăţire şi e cu linoleum vechi pe jos", povesteşte directorul juridic al Primăriei, Eugenia Borbei (foto).

Trăgând linie, Primăria iese pe plus. Municipalitatea a moştenit de la Paraschiva Lipovan un apartament în strada Aleea Călinului, de la Hajnal Elena unul în strada Alexandru Cazaban nr. 52, iar de la Gheorghe Szanto o locuinţă pe aceeaşi stradă la numărul 57. Cea mai mare avere i-a revenit însă de pe urma Feliciei Jolţa...

Case, maşină, terenuri...

Decedată înainte să fi apucat să se dea în întreţinere unei familii, Maria Felicia Jolţa a îmbogăţit Primăria din Oradea cu 94.500 euro, iar pe cea din Balc cu alţi 85.000 euro.

Fost corector la Imprimeria de Vest şi retrasă la pensie în satul natal, doamna Jolţa a lăsat oraşului, fără să-şi fi propus asta, un apartament cu trei camere în strada Sovata nr. 38, într-unul din blocurile turn de pe malul drept al Crişului, un automobil Suzuki nou-nouţ şi echivalentul a 47.900 euro în conturi CEC Bank.

La rândul ei, comuna Balc a moştenit de pe urma defunctei o casă cu anexe chiar lipită de Primărie, terenuri arabile, fâneţe şi livezi. Cum femeia nu a fost niciodată căsătorită şi nu a avut copii sau rude apropiate, municipalitatea a ajuns să se bată pe averea sa cu Primăria Marghita.

"Doamna Jolţa avea mai multe conturi la banca din Oradea pe care, odată mutată la Balc, le-a alimentat din Marghita, fiindcă era mai aproape. Când femeia a decedat, Primăria Marghita a revendicat banii", spune Eugenia Borbei. Nu s-a mai ajuns la proces, deoarece juriştii municipalităţii orădene au dovedit că toate conturile au fost deschise aici, iar sucursala Marghita nici măcar nu avea personalitate juridică.

Distanta doamnă Jolţa

Astăzi, puţinii vecini de bloc care şi-o amintesc pe Felicia Jolţa vorbesc despre ea ca despre o persoană cultă, bogată şi retrasă. "Era pedantă şi distantă. Nu mergea la cafele sau după o cană cu zahăr, cum se mai întâmplă la bloc, şi nici nu primea pe nimeni", povesteşte Bekesi Csaba.

Femeia oferea şi impunea respect. "Era într-o situaţie financiară foarte comodă. Îşi cumpărase apartamentul şi, pe vremea când toată lumea avea aceleaşi uşi din construcţie, ea deja le înlocuise, îşi îmbrăcase pereţii în lambriuri, cum era atunci moda, şi avea maşină", relatează un alt vecin.

Felicia Jolţa s-a retras în comuna natală la jumătatea anilor 2000, după ce a ieşit la pensie, ca să-şi îngrijească mama bolnavă. "La început mai trecea pe la apartamentul din oraş tot la câteva luni, apoi nu am mai văzut-o. Nu l-a închiriat niciodată, dar îşi plătea facturile mereu la timp", spune o vecină.

"Era încă în putere"

primarul comunei Balc, Arsenie MaroşanFelicia Jolţa a rămas la fel de retrasă şi la ţară. "Nu vizita şi nu primea pe nimeni", povesteşte primarul comunei Balc, Arsenie Maroşan (foto). Femeia fusese unicul copil al unei familii de chiaburi care după Revoluţie şi-a revendicat pământurile şi apoi a făcut bani din vânzarea unor terenuri către Petrom.

Din aceşti bani, în 2014, femeia şi-a cumpărat, direct din reprezentanţă, un autoturism Suzuki de care nici n-a mai apucat să se bucure cum se cuvine, pentru că a încetat din viaţă în decembrie 2015. Localnicii spun că şi-ar fi tratat cu leacuri băbeşti o muşcătură de câine sau de şobolan. "Nu a spus nimănui ce i s-a întâmplat. Când au dus-o vecinii la spital, infecţia se răspândise deja în organism. În câteva săptămâni a şi murit", povesteşte primarul Maroşan.

Doamna Jolţa nu s-a gândit niciodată că averea sa va rămâne primăriilor din Oradea şi Balc. "Zicea că îşi va căuta pe cineva care să o ia în grijă când o vor lăsa puterile, dar nu se grăbea. Avea 67 de ani, era încă în putere, tocmai îşi luase maşină...", zice edilul.

Casa Primăriei

Lipită de Primăria Balc, casa familiei Jolţa este acum a administraţiei locale. "I-am refăcut tencuielile, am înlocuit geamurile şi am renovat-o. Din vară o vom folosi ca arhivă", spune Arsenie Maroşan. Pământurile au intrat tot în proprietatea comunei, la fel cum bunurile din Oradea au intrat în proprietatea municipalităţii.

Lucian Popa, șeful Direcției Patrimoniului Imobiliar Oradea"Maşina am vândut-o la licitaţie, iar apartamentul l-am închiriat tot prin licitaţie. Prima dată, de la o familie care avea casa în construcţie am obţinut o chirie de 1.400 lei pe lună. A doua oară, după ce primii chiriaşi au plecat, am obţinut doar 900 lei pe lună, dar oricum la preţul pieţei", spune directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto).

La fel a procedat municipalitatea cu toate apartamentele pe care le-a "moştenit", pentru a aduce cât mai mulţi bani bugetului local. Dovadă că unii orădeni îi aduc venituri chiar şi de "dincolo"...


VACANŢA SUCCESORALĂ
Primim doar fără datorii!

Procedura vacanţei succesorale durează cel puţin jumătate de an. Odată anunţată de asociaţiile de proprietari despre decesul unei persoane singure, Primăria se informează cu privire la potenţialii moştenitori, pentru a nu declanşa degeaba procedura, iar apoi cu privire la averea şi datoriile răposatului.

"Până acum nu s-a pus problema, dar dacă datoriile întrec ca valoare bunurile existente, Primăria nu face demersuri pentru a accepta moştenirea, care vine şi cu obligaţii, nu doar cu drepturi", explică directorul adjunct al Direcţiei Juridice, Oltea Marc.

Dacă, însă, averea întrece datoriile, Primăria se adresează unui notar care se ocupă de formalităţi şi de identificarea moştenitorilor. În cazul în care aceştia nu apar, după trei luni de aşteptare notarul emite certificatul de vacanţă succesorală,  în baza căruia Primăria se poate întăbula pe imobilul care, în Oradea, intră în administrarea Direcţiei Patrimoniului Imobiliar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Asociatia pe post de spion cu voie de la primarie?
Acum inteleg de ce la asociatie a fost plantata una cu sot in primarie care spioneaza oamenii bolnavi si in varsta.Pana sa puna mana primaria pe averea decedatului ajunge prima sefa de la bloc si fura si ea ce gaseste prin casa. Voi reveni pe larg sa luminez Primaria.
Postat 30 Martie 2019, 17:34 de Didier
CrisDumi
Vorbești prostii, în apartamentul de pe Sovata, stau chiriași și plătesc chirie. Ii cunosc
Postat 28 Martie 2019, 13:27 de Sandu1206
@crisdumi
Iar esti prost ( psd-ist adica), iar esti agramat, incult, retardat.
Postat 28 Martie 2019, 12:29 de elev
Compensare
Din veniturile acestor "mosteniri" nu s-ar putea achita inhumarile celor abandonati la morga,pentru care se pregatesc amenzile de 2500 lei?
Postat 28 Martie 2019, 11:28 de excalibur
Din 2010 încoace, de când codul fiscal "împropietărește" astfel niște primării ...
... în Oradea s-a făcut cca. 40 de astfel de succesiuni !?! Păcat că Bihoreanul, care contează doar pentru PSD ca importanță pentru că pentru PNL e "de partid", nu duce mai departe informațiile ... descoperind la cine au ajuns acele proprietăți cu regim de locuințe !?! Doar pe alese, iar după trecerea unui timp în care aveau statut de locuințe sociale, brusc apar niște nomenclaturiști de rit nou pe cartea funciară, care le-au cumpărat pe "doi lei", unul la primărie și unul la partid ... ori la liderul acestuia !?! Dintotdeauna a fost așa, Filip le trecea de pe Statul Român pe municipiu, în patrimoniul privat al orașului ... apoi, cine mai știe cui le-au dat edilii din ziua de azi, cu "Vila" lor cu tot !?!
Postat 28 Martie 2019, 10:19 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4462 RON
  • 1 EUR = 4.8026 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON