URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2019, 09:23

Monstru după gratii: Individul suspectat că şi-a sedus şi abuzat fiica de numai 13 ani a fost arestat

Monstru după gratii: Individul suspectat că şi-a sedus şi abuzat fiica de numai 13 ani a fost arestat PROSTII ŞI NU PREA. Contactat de BIHOREANUL vara trecută pentru a comenta acuzaţiile de abuz, Iulian Colţa (foto) le-a catalogat drept prostii. „Nu mi-am abuzat copila”, a pretins el, susţinând că ar fi victima unui complot pus la cale de soţia sa şi de mama adolescentei, care au vrut să-l vadă închis, ambele fiind geloase pe atenţia pe care i-o acorda fetiţei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

BIHOREANUL dezvăluia vara trecută drama lui Abigail, adolescenta de 13 ani din Oradea, care şi-a înjunghiat bunica şi apoi a fugit de acasă fiindcă nu fusese lăsată să-şi vadă tatăl. Cazul ascundea povestea unei copile traumatizate de bărbatul care o părăsise înainte de a se naşte şi care a reapărut brusc în viaţa ei, dar, în loc să-i fie tată, a sedus-o, abuzând-o psihic şi sexual, bulversându-i existenţa şi năruindu-i întregul viitor.

Reclamat încă din 2017 pentru abuz sexual de către mama fetei, care bănuia că aceasta era manipulată perfid, Iulian Colţa a reuşit să-şi fenteze anchetatorii, bucurându-se de libertate. Dar numai până acum! Săptămâna trecută, tatăl incestuos a fost arestat preventiv, fiind găsit de poliţişti în oraşul hunedorean Petrila, unde se ascundea împreună cu copila, dată în urmărire după ce astă-iarnă a fugit din centrul de minori, tot ademenită de el!

Ceartă în sânge

Atacul adolescentei asupra bunicii s-a produs pe 8 august 2018, seara, într-un apartament din Piaţa Bucureşti, unde fata trăia cu mama şi părinţii acesteia. S-a certat cu bunica, a luat un cuţit din bucătărie, a trântit-o la pământ şi a înjunghiat-o de mai multe ori în piept. Femeia de 65 ani a ajuns la timp la spital şi, din fericire, a scăpat cu viaţă, deşi medicii au numărat peste 20 de înţepături.

După atac, mama adolescentei, Anca, a făcut o dezvăluire şocantă BIHOREANULUI, susţinând că fata a comis fapta din disperare, pentru că a încercat s-o îndepărteze de tatăl ei - pe care îl cunoscuse doar de câteva luni-, deoarece bănuia că o abuza emoţional şi chiar sexual.

Tatăl de pe Facebook

Anca a rămas gravidă la 17 ani şi şi-a crescut singură fiica vreme de 12 ani, individul părăsind-o şi neinteresându-se niciodată de ea. S-a însurat cu alta şi a devenit tatăl a doi copii, pe care i-a părăsit la fel ca pe primul născut, motiv pentru care în 2018 a fost condamnat pentru abandon de familie.

Ajunsă la vârsta adolescenţei, Abigail a vrut să-l cunoască. În 2017 l-a abordat pe Facebook, iar mama a lăsat-o, nebănuind ce va urma. A aflat de relaţia incestuoasă câteva luni mai târziu, chiar de la fată. Fără să stea pe gânduri, a dus-o la ginecolog, la legist şi la Poliţie, unde l-a reclamat pe bărbat pentru abuz sexual, cerând în paralel emiterea unui ordin de protecţie împotriva lui.

Pe 8 noiembrie 2017 solicitarea i-a fost, însă, respinsă. Motivul? Cercetările Poliţiei erau abia la început, iar singurele dovezi erau declaraţiile fetei şi ale unor martori care auziseră de abuz din gura acesteia.

Sub interdicţie

Dacă iniţial adolescenta a fost sinceră şi cu anchetatorii, spunându-le că "a întreţinut cu tatăl biologic raporturi sexuale normale, anale şi orale, consimţite", ulterior, în lipsa unei reacţii ferme a autorităţilor judiciare împotriva individului, acesta a "întors-o", aşa că ea a retractat tot.

De fapt, lucrurile au degenerat. Fata a ajuns să-l asculte orbeşte, în primăvara lui 2018 abandonând şcoala. A fost momentul în care Anca a cerut din nou ordin de protecţie împotriva sa. De astă dată, pe 23 iunie 2018, l-a şi obţinut, instanţa interzicându-i lui Colţa să se apropie de adolescentă.

Efectul? Deşi nu o mai vizita, cei doi păstrau legătura telefonic, iar Abigail a fugit iarăşi de acasă, fiind găsită de Anca după câteva săptămâni, pe malul Crişului, ţinându-se de mână cu tatăl ei. Când cei doi au văzut-o, s-au înfuriat, iar bărbatul a şi ameninţat-o, în timp ce era încătuşat de poliţişti: "O să-ţi pară rău". După două luni, pe 8 august, adolescenta îşi înjunghia bunica fiindcă aceasta i-a spus că nu avea voie să-şi sune tatăl.

Din nou fugară

Ancheta în cazul ei urma să fie oricum închisă, pentru că, minoră fiind, nu răspundea penal. De teamă, probabil, că poliţiştii vor aprofunda motivele care au determinat-o să comită fapta, Iulian Colţa a plecat în grabă în străinătate, pretextând că ar avea contract de muncă în Malta.

După o nouă dispariţie, adolescenta a fost găsită şi internată într-un centru pentru copii abuzaţi, la cererea mamei, care s-a declarat depăşită de situaţie, fiindu-i teamă că fata îşi va ataca din nou familia. Dar şi specialiştii s-au dovedit incapabili să-i gestioneze problemele. Pe 20 august, Abigail a "evadat" chiar din curtea DGASPC, de sub nasul angajaţilor care voiau s-o ducă la o evaluare psihologică. Prinsă de poliţişti, a fost internată iniţial la secţia de Neuropsihiatrie Infantilă a Spitalului Municipal şi apoi dusă într-un alt centru, de unde a dispărut din nou. Readusă pe 1 septembrie, a rămas doar până în decembrie, când a plecat iar. BIHOREANUL a aflat că nu singură...

L-au prins!

Profitând că ordinul de protecţie emis pe numele lui a expirat şi n-a mai fost reînnoit, iar ancheta penală nu înainta nici ea, Colţa s-a întors în ţară, a căutat-o şi a convins-o pe fată să fugă împreună. Discuţiile, spun sursele BIHOREANULUI, ar fi fost purtate prin SMS-uri. Ea nu avea telefon, dar a apelat la o colegă din centru, primind şi trimiţând mesajele pe telefonul acesteia. 

Abigail a dispărut pe 11 decembrie, de la şcoala gimnazială ale cărei cursuri le frecventa,  pentru o lungă perioadă de timp intrând, parcă, în pământ. Simţindu-se vinovată de fuga fetei, colega ei a povestit îngrijitorilor despre mesaje, care au fost predate Poliţiei. Totuşi, până ce Iulian Colţa şi fiica sa au fost găsiţi a mai durat câteva luni.

Săptămâna trecută poliţiştii au reuşit să-l localizeze pe bărbat tocmai în Petrila, judeţul Hunedoara. Miercuri, la cererea procurorilor orădeni, pe numele lui a fost emis un mandat de arestare în lipsă, după care, cu sprijinul poliţiştilor hunedoreni, a fost ridicat şi adus la Oradea.

Inculpat şi arestat

Joi, Colţa a fost dus în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, audiat şi arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru "infracţiuni la viaţa sexuală", după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Dinu. O confirmare, deci, a suspiciunilor reclamate de mama victimei de aproape doi ani, timp în care bărbatul a continuat s-o abuzeze.

"Cercetările sunt continuate de poliţiştii Biroului de Investigare a Infracţiunilor contra Persoanei, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Oradea", a explicat Dinu, refuzând să furnizeze alte detalii, pe considerentul că victima este minoră.

Cert e că Abigail a fost şi ea găsită, tot în Petrila, în acelaşi apartament din care a fost ridicat tatăl ei, şi a ajuns din nou în grija asistenţilor sociali de la DGASPC Bihor. A fost evaluată medical, va fi consiliată psihologic şi reînscrisă la cursuri. Nimeni, însă, nu poate garanta că va putea trece peste traumă şi că viaţa ei va reveni pe făgaş normal. Un individ care trebuia să-i fie tată i-a furat inocenţa, iar cei care ar fi trebuit să-l pedepsească au făcut-o, după cum se vede, mult prea târziu.


DUPĂ GRATII
Condamnare ca pentru crimă

Potrivit Codului penal, relaţiile sexuale între rude în linie directă sau între fraţi şi surori, chiar şi consimţite, sunt infracţiuni, incestul fiind pedepsit de lege cu închisoare între 1 şi 5 ani. Încadrarea juridică a faptelor devine viol în formă agravată dacă victima e minoră sau aflată în grija agresorului, în acest caz pedeapsa fiind închisoarea de la 5 la 12 ani.

Un exemplu ar fi al orădeanului Şimon Iosif, condamnat definitiv în 2018 la 8 ani şi 4 luni de închisoare pentru viol în formă agravată şi continuată, agresiune sexuală şi rele tratamente aplicate minorului după ce, începând din 2013, profitase de autoritatea paternă asupra fiicei sale de 9 ani, pe care "prin manipulare, prin aplicarea unor pedepse şi chiar prin acte de agresiune fizică", după cum au reţinut anchetatorii, a abuzat-o sexual vreme de trei ani. Cazul a ieşit la iveală în 2016, când fata a fugit de acasă, cerând ajutor asistenţilor sociali de la DGASPC Bihor, care au anunţat procurorii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
la scoala/re-educare cu ma-sa si tata-sau
un borfas fara scoala combinat cu o pocaita cu bentita, o copila naiva... sper sa isi invete lectia in puscarie, iar mama fetei sa fie dusa la scoala si educata, ca tare mi-e ca e si ea spalata pe creier doar de masa si popo, si nu are discernamant sa-si creasca fiica singura!
Postat 03 Iunie 2019, 19:35 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON