URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 IUNIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a lucrat la brandul pentru Oradea, s-au făcut niște studii care să afle de la cetățeni percepția despre instituţiile orașului, despre modul de trai etc. Punctajul pe fiecare domeniu a fost de la 1 la 5, aceasta fiind nota maximă. Deși eșantionul era alcătuit din toate mediile, inclusiv din cel universitar, singurul punct în care Oradea a stat catastrofal, adică de nota 1, a fost Universitatea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Veste bună: Pásztor Sándor, Mang Ioan şi Traian Bodea, triada care conduce Consiliul Judeţean fără să se ţină de puţinele promisiuni făcute în 2016 şi fără să lase nimic în urma ei, cu excepţia căpuşării instituţiilor din subordine cu clientelă pe cât de incompetentă pe tot atât de lacomă, vor deveni din vara anului viitor o amintire urâtă.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Cu mai puține spectacole decât în anii trecuți, mă așteptam să văd mai mulți spectatori la FITO 2019. Dar, la unele, mai ales la cele înscrise în concurs, au fost multe locuri libere în sală. Am bifat 5 zile din cele 8 ale festivalului și voi face o scurtă trecere în revistă a ceea ce am văzut.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre condamnarea la închisoare a preşedintelui PSD, LIviu Dragnea?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă prevede reguli cu privire la persoana care suportă cheltuielile ocazionate de derularea unui proces, stabilind ca regulă de principiu că acestea vor fi suportate de către partea care pierde procesul. În ce condiţii, însă?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină, frecvenţa reală fiind mai greu de apreciat din cauza standardelor diferite de diagnostic. Considerând hiperglicemia matinală ca un criteriu de diagnostic, circa 1-2% din populaţie este afectată. Boala se caracterizează prin anomalii metabolice şi prin complicaţii tardive ce afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
03 Iunie 2019, 09:23

Monstru după gratii: Individul suspectat că şi-a sedus şi abuzat fiica de numai 13 ani a fost arestat

Monstru după gratii: Individul suspectat că şi-a sedus şi abuzat fiica de numai 13 ani a fost arestat PROSTII ŞI NU PREA. Contactat de BIHOREANUL vara trecută pentru a comenta acuzaţiile de abuz, Iulian Colţa (foto) le-a catalogat drept prostii. „Nu mi-am abuzat copila”, a pretins el, susţinând că ar fi victima unui complot pus la cale de soţia sa şi de mama adolescentei, care au vrut să-l vadă închis, ambele fiind geloase pe atenţia pe care i-o acorda fetiţei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

BIHOREANUL dezvăluia vara trecută drama lui Abigail, adolescenta de 13 ani din Oradea, care şi-a înjunghiat bunica şi apoi a fugit de acasă fiindcă nu fusese lăsată să-şi vadă tatăl. Cazul ascundea povestea unei copile traumatizate de bărbatul care o părăsise înainte de a se naşte şi care a reapărut brusc în viaţa ei, dar, în loc să-i fie tată, a sedus-o, abuzând-o psihic şi sexual, bulversându-i existenţa şi năruindu-i întregul viitor.

Reclamat încă din 2017 pentru abuz sexual de către mama fetei, care bănuia că aceasta era manipulată perfid, Iulian Colţa a reuşit să-şi fenteze anchetatorii, bucurându-se de libertate. Dar numai până acum! Săptămâna trecută, tatăl incestuos a fost arestat preventiv, fiind găsit de poliţişti în oraşul hunedorean Petrila, unde se ascundea împreună cu copila, dată în urmărire după ce astă-iarnă a fugit din centrul de minori, tot ademenită de el!

Ceartă în sânge

Atacul adolescentei asupra bunicii s-a produs pe 8 august 2018, seara, într-un apartament din Piaţa Bucureşti, unde fata trăia cu mama şi părinţii acesteia. S-a certat cu bunica, a luat un cuţit din bucătărie, a trântit-o la pământ şi a înjunghiat-o de mai multe ori în piept. Femeia de 65 ani a ajuns la timp la spital şi, din fericire, a scăpat cu viaţă, deşi medicii au numărat peste 20 de înţepături.

După atac, mama adolescentei, Anca, a făcut o dezvăluire şocantă BIHOREANULUI, susţinând că fata a comis fapta din disperare, pentru că a încercat s-o îndepărteze de tatăl ei - pe care îl cunoscuse doar de câteva luni-, deoarece bănuia că o abuza emoţional şi chiar sexual.

Tatăl de pe Facebook

Anca a rămas gravidă la 17 ani şi şi-a crescut singură fiica vreme de 12 ani, individul părăsind-o şi neinteresându-se niciodată de ea. S-a însurat cu alta şi a devenit tatăl a doi copii, pe care i-a părăsit la fel ca pe primul născut, motiv pentru care în 2018 a fost condamnat pentru abandon de familie.

Ajunsă la vârsta adolescenţei, Abigail a vrut să-l cunoască. În 2017 l-a abordat pe Facebook, iar mama a lăsat-o, nebănuind ce va urma. A aflat de relaţia incestuoasă câteva luni mai târziu, chiar de la fată. Fără să stea pe gânduri, a dus-o la ginecolog, la legist şi la Poliţie, unde l-a reclamat pe bărbat pentru abuz sexual, cerând în paralel emiterea unui ordin de protecţie împotriva lui.

Pe 8 noiembrie 2017 solicitarea i-a fost, însă, respinsă. Motivul? Cercetările Poliţiei erau abia la început, iar singurele dovezi erau declaraţiile fetei şi ale unor martori care auziseră de abuz din gura acesteia.

Sub interdicţie

Dacă iniţial adolescenta a fost sinceră şi cu anchetatorii, spunându-le că "a întreţinut cu tatăl biologic raporturi sexuale normale, anale şi orale, consimţite", ulterior, în lipsa unei reacţii ferme a autorităţilor judiciare împotriva individului, acesta a "întors-o", aşa că ea a retractat tot.

De fapt, lucrurile au degenerat. Fata a ajuns să-l asculte orbeşte, în primăvara lui 2018 abandonând şcoala. A fost momentul în care Anca a cerut din nou ordin de protecţie împotriva sa. De astă dată, pe 23 iunie 2018, l-a şi obţinut, instanţa interzicându-i lui Colţa să se apropie de adolescentă.

Efectul? Deşi nu o mai vizita, cei doi păstrau legătura telefonic, iar Abigail a fugit iarăşi de acasă, fiind găsită de Anca după câteva săptămâni, pe malul Crişului, ţinându-se de mână cu tatăl ei. Când cei doi au văzut-o, s-au înfuriat, iar bărbatul a şi ameninţat-o, în timp ce era încătuşat de poliţişti: "O să-ţi pară rău". După două luni, pe 8 august, adolescenta îşi înjunghia bunica fiindcă aceasta i-a spus că nu avea voie să-şi sune tatăl.

Din nou fugară

Ancheta în cazul ei urma să fie oricum închisă, pentru că, minoră fiind, nu răspundea penal. De teamă, probabil, că poliţiştii vor aprofunda motivele care au determinat-o să comită fapta, Iulian Colţa a plecat în grabă în străinătate, pretextând că ar avea contract de muncă în Malta.

După o nouă dispariţie, adolescenta a fost găsită şi internată într-un centru pentru copii abuzaţi, la cererea mamei, care s-a declarat depăşită de situaţie, fiindu-i teamă că fata îşi va ataca din nou familia. Dar şi specialiştii s-au dovedit incapabili să-i gestioneze problemele. Pe 20 august, Abigail a "evadat" chiar din curtea DGASPC, de sub nasul angajaţilor care voiau s-o ducă la o evaluare psihologică. Prinsă de poliţişti, a fost internată iniţial la secţia de Neuropsihiatrie Infantilă a Spitalului Municipal şi apoi dusă într-un alt centru, de unde a dispărut din nou. Readusă pe 1 septembrie, a rămas doar până în decembrie, când a plecat iar. BIHOREANUL a aflat că nu singură...

L-au prins!

Profitând că ordinul de protecţie emis pe numele lui a expirat şi n-a mai fost reînnoit, iar ancheta penală nu înainta nici ea, Colţa s-a întors în ţară, a căutat-o şi a convins-o pe fată să fugă împreună. Discuţiile, spun sursele BIHOREANULUI, ar fi fost purtate prin SMS-uri. Ea nu avea telefon, dar a apelat la o colegă din centru, primind şi trimiţând mesajele pe telefonul acesteia. 

Abigail a dispărut pe 11 decembrie, de la şcoala gimnazială ale cărei cursuri le frecventa,  pentru o lungă perioadă de timp intrând, parcă, în pământ. Simţindu-se vinovată de fuga fetei, colega ei a povestit îngrijitorilor despre mesaje, care au fost predate Poliţiei. Totuşi, până ce Iulian Colţa şi fiica sa au fost găsiţi a mai durat câteva luni.

Săptămâna trecută poliţiştii au reuşit să-l localizeze pe bărbat tocmai în Petrila, judeţul Hunedoara. Miercuri, la cererea procurorilor orădeni, pe numele lui a fost emis un mandat de arestare în lipsă, după care, cu sprijinul poliţiştilor hunedoreni, a fost ridicat şi adus la Oradea.

Inculpat şi arestat

Joi, Colţa a fost dus în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, audiat şi arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru "infracţiuni la viaţa sexuală", după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Dinu. O confirmare, deci, a suspiciunilor reclamate de mama victimei de aproape doi ani, timp în care bărbatul a continuat s-o abuzeze.

"Cercetările sunt continuate de poliţiştii Biroului de Investigare a Infracţiunilor contra Persoanei, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Oradea", a explicat Dinu, refuzând să furnizeze alte detalii, pe considerentul că victima este minoră.

Cert e că Abigail a fost şi ea găsită, tot în Petrila, în acelaşi apartament din care a fost ridicat tatăl ei, şi a ajuns din nou în grija asistenţilor sociali de la DGASPC Bihor. A fost evaluată medical, va fi consiliată psihologic şi reînscrisă la cursuri. Nimeni, însă, nu poate garanta că va putea trece peste traumă şi că viaţa ei va reveni pe făgaş normal. Un individ care trebuia să-i fie tată i-a furat inocenţa, iar cei care ar fi trebuit să-l pedepsească au făcut-o, după cum se vede, mult prea târziu.


DUPĂ GRATII
Condamnare ca pentru crimă

Potrivit Codului penal, relaţiile sexuale între rude în linie directă sau între fraţi şi surori, chiar şi consimţite, sunt infracţiuni, incestul fiind pedepsit de lege cu închisoare între 1 şi 5 ani. Încadrarea juridică a faptelor devine viol în formă agravată dacă victima e minoră sau aflată în grija agresorului, în acest caz pedeapsa fiind închisoarea de la 5 la 12 ani.

Un exemplu ar fi al orădeanului Şimon Iosif, condamnat definitiv în 2018 la 8 ani şi 4 luni de închisoare pentru viol în formă agravată şi continuată, agresiune sexuală şi rele tratamente aplicate minorului după ce, începând din 2013, profitase de autoritatea paternă asupra fiicei sale de 9 ani, pe care "prin manipulare, prin aplicarea unor pedepse şi chiar prin acte de agresiune fizică", după cum au reţinut anchetatorii, a abuzat-o sexual vreme de trei ani. Cazul a ieşit la iveală în 2016, când fata a fugit de acasă, cerând ajutor asistenţilor sociali de la DGASPC Bihor, care au anunţat procurorii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
la scoala/re-educare cu ma-sa si tata-sau
un borfas fara scoala combinat cu o pocaita cu bentita, o copila naiva... sper sa isi invete lectia in puscarie, iar mama fetei sa fie dusa la scoala si educata, ca tare mi-e ca e si ea spalata pe creier doar de masa si popo, si nu are discernamant sa-si creasca fiica singura!
Postat 03 Iunie 2019, 19:35 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1899 RON
  • 1 EUR = 4.7228 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON