URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2017, 08:06

Model de "Sorbonel": Cine este orădeanul Lucian Bara, fiul fostului decan de la Mediu, unul din "rechinii" săltaţi fiindcă au prăduit 3 milioane de euro din banii Sănătăţii

Model de 'Sorbonel': Cine este orădeanul Lucian Bara, fiul fostului decan de la Mediu, unul din 'rechinii' săltaţi fiindcă au prăduit 3 milioane de euro din banii Sănătăţii NO COMMENT. Dus în cătuşe la Curtea de Apel Bucureşti, unde judecătorii au decis să-l aresteze preventiv pe 30 de zile, Lucian Bara n-a scos o vorbă în faţa presei. De altfel, ce putea zice când probele "vorbesc", atât de clar, împotriva sa?
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Sănătate nu sunt bani destui pentru că, de fapt, se fură prea mult! La începutul lunii, o nouă anchetă a DNA Bucureşti a dezvăluit cum s-au dus 3 milioane euro din bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate pe servicii medicale inventate, în timp ce adevăraţii bolnavi nu doar că au fost privaţi de tratament, ci li s-a blocat până şi intrarea în instituţie, pentru a nu-l putea nici măcar revendica!

Interdicţia, pe cât de ilegală pe tot atât de inumană, a instituit-o taman un orădean: Lucian Bara, fiul fostului decan al Facultăţii de Mediu din Oradea, Vasile Bara. În ultimii doi ani, Bara junior a condus CAS Bucureşti, singura sa preocupare fiind fraudarea bugetului aşa încât făptaşii să nu fie prinşi.

BIHOREANUL vă prezintă detalii neştiute din cariera lui Bara, uns cadru didactic la Universitatea orădeană pe vremea când tatăl său era decan, iar el însuşi... student. Asta, e drept, pentru că a făcut simultan patru facultăţi: Medicina, Dreptul, Ştiinţele Economice şi, fireşte, Protecţia Mediului. Acum are toate şansele s-o facă şi pe-a cincea, cea de după gratii...

La furat

Pe 31 august, întreaga presă din România a avut un singur "breaking news". În plină campanie declanşată de politicieni împotriva DNA, procurorii anticorupţie au descins la CNAS şi la Casa Asigurărilor de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), percheziţionând birouri şi ridicând documente. O zi mai târziu, când au reţinut 14 persoane, anchetatorii au lămurit şi motivul: o reţea formată din şefi şi funcţionari ai celor două instituţii, din reprezentanţi ai unor firme de servicii medicale şi din avocaţi perfectase o reţetă pentru fraudarea fondurilor destinate sănătăţii.

Marian Burcea, preşedintele CNASÎn plasa DNA au picat personaje grele: preşedintele CNAS, Marian Burcea (foto), şeful CASMB Ovidiu Munteanu, predecesorul acestuia, Lucian Bara, şi un intermediar, Sergiu Ciobanu, fost consilier şi fin al ex-directorului SRI George Maior. Cu toţii, spun procurorii, au participat la o schemă de fraudare iniţiată de trei funcţionare din CASMB -Gabriela Mocanu, Mina Petrescu şi Jeana Sardare - care instruiau reprezentanţii firmelor specializate în îngrijiri medicale la domiciliu cum să manipuleze Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi, astfel, să valideze acte medicale fictive. Din ianuarie 2016 până în august 2017, datorită acestui mecanism au depus dosare false la CASMB 25 de firme care au încasat nejustificat 13,2 milioane lei, adică aproape 3 milioane euro.

Lup la stână

Un rol important în fraudă l-a jucat orădeanul Lucian Bara (38 ani), fiul fostului decan al Facultăţii de Mediu Vasile Bara, el însuşi cadru didactic la această facultate. Între octombrie 2015 - iulie 2017, Bara jr a fost preşedintele CASMB, asigurându-se că banii instituţiei îndestulează firmele ce făceau decontări în numele unor pacienţi fictivi.

Potrivit DNA, ştiind că dosarele de decontare sunt măsluite, Lucian Bara n-a permis nicio verificare a acestora, asigurându-se ca avocaţii care le depuneau în numele firmelor să aibă prioritate la ghişee, fără a fi deranjaţi de bolnavii autentici, care se înghesuiau să-şi revendice dreptul la tratament. "Inculpatul Bara Lucian Vasile a respins cererile asiguraţilor care au venit la sediul instituţiei aduşi de ambulanţe, deşi a văzut că erau în stare gravă şi cunoştea că avocaţii au depus dosare în numele unor pacienţi fictivi", arată procurorii în referatul cu care au cerut judecătorilor arestarea celor 14 persoane.

"Curva", boss-ul şi bolnavii

Elocvent pentru felul în care Bara jr., absolvent de Medicină, şi-a bătut joc de jurământul lui Hipocrat este o discuţie purtată cu Ovidiu Munteanu, şeful Direcţiei Relaţii Contractuale în CASMB. Fără pic de compasiune, orădeanul era indignat că bolnavii erau lăsaţi să intre în instituţie de o asistentă.

"Ce dracu’ a scos curva aia iar din ambulanţă, de acolo? Păi, da, dar nu trebuia să intre înăuntru, frate!", se revolta dr. Bara, subalternul încercând să-l calmeze: "Tontu’ ăla de la poartă i-a lăsat şi m-am trezit cu ei la recepţie, ce vrei... Lasă că sunt jos acuma, le ia buletinele şi pleacă. Agentul de la uşă are interzis să mai primească tărgi".

Acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, de abuz în serviciu şi de obţinerea pentru sine ori pentru altul a unui folos necuvenit, Bara jr. a fost arestat preventiv, pe 30 de zile, de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, la fel ca alţi 12 tovarăşi de fraudă, în timp ce unul a fost pus în arest la domiciliu. Toţi au contestat măsurile, aşa că ultimul cuvânt îl vor avea, pe 13 septembrie, judecătorii Înaltei Curţi.

Goana după diplome

Cine este, însă, Lucian Bara şi cum a ajuns el şef la CAS Bucureşti? Un "sorbonel" tipic, ahtiat după diplome. Potrivit CV-ului depus la Facultatea de Mediu din Oradea, unde e şef de lucrări la departamentul Ingineria Produselor Alimentare, Bara jr. a absolvit nu mai puţin de patru facultăţi, şi încă deodată!

Între 1997-2003 a fost student la Medicină în Oradea, între 2000-2005 a făcut şi Protecţia Mediului, unde tatăl său era decan, iar între 2000-2004 Dreptul şi Economicele la obscura "sorbonică" privată Banatul din Timişoara. Aşadar, trei ani (între 2000 şi 2003) a studiat  concomitent la patru facultăţi! Cum s-a descurcat în sesiuni, când doar la o singură facultate avea aproape zece examene, rămâne un mister explicabil doar de profesorii care l-au trecut. Nu pe ochi frumoşi, probabil...

Leonardo da Vinci de... Peţa

În 2004, când încă era student la Mediu, Bara jr. a ajuns cadru didactic la aceeaşi facultate de Mediu, dar - premieră absolută, chiar şi pentru "sorbonei" - şi la Medicina pe care o absolvise cu doar un an înainte!

Iar lăcomia lui pentru colecţionarea titlurilor universitare şi ştiinţifice nu s-a oprit nici pe departe aici. Tot în 2003, deci pe când încă era student la Mediu, Drept şi Ştiinţe Economice, a început două masterate, în Medicină şi în Protecţia Mediului, ambele tot la Oradea, dar şi un doctorat în... Medicină Veterinară, la Cluj, finalizat şi acesta, în 2006.  Una peste alta, în patru ani, Bara jr. a colecţionat nu mai puţin de şapte diplome şi trei funcţii, căci în 2003 devenise şi membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubrizare Oradea!

Interesant e că însuşi colecţionarul a fost conştient că "realizările" sale n-au nicio acoperire reală, de vreme ce în varianta de CV depusă la CAS Bucureşti şi-a trecut la studii doar pe cele în Medicină şi în Ştiinţe Economice.

Pe moşia lui tata

Dacă credeţi că i-a fost de ajuns să adune doar titluri, vă înşelaţi! În 2005, BIHOREANUL dezvăluia că, absolut "la negru", fără niciun contract şi fără a plăti vreo chirie, a primit de la tatăl său un spaţiu în incinta Facultăţii de Mediu, unde tânărul devenit între timp asistent universitar a deschis un bar pentru studenţi, transformat ulterior în centru de xerocopiere, tot fără contract şi fără cheltuieli.

Feciorul a renunţat la business abia după ce ziarul a dat în vileg ilegalitatea. Bineînţeles, însă, nici Bara jr., nici Bara sr. nu au fost deranjaţi de şefii Universităţii nici măcar cu o întrebare...

Drumul spre glorie

Deşi burduşit cu diplome, Bara jr. n-a profesat niciodată nici ca medic, nici ca jurist, nici ca economist. Pentru o scurtă perioadă, în 2010, a lucrat la firma italiană Macio, care a început construirea podului peste Criş în Dragoş Vodă, dar n-a fost în stare să-l isprăvească, iar în rest s-a învârtit de joburi plătite din bani publici.

În 2013, în guvernarea USL, "sorbonelul" a fost propulsat, se pare că pe filiera Partidului Conservator, pe o funcţie de consilier al lui Valentin Şoneriu, la acea vreme secretar de stat liberal în Ministerul Agriculturii. Automat, după cum avea să dezvăluie presa centrală, a primit şi o locuinţă de serviciu de la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, deşi casele din grija RAAPPS puteau fi închiriate doar miniştrilor şi secretarilor de stat.

De la Agricultură Bara jr. a plecat în 2014, pentru câteva luni, ca expert în proiecte POSDRU la o firmă din Bucureşti, iar în toamna aceluiaşi an a fost pus director adjunct al Direcţiei Generale Monitorizare, Control şi... Antifraudă din cadrul CNAS, pentru ca în ianuarie 2015 să devină director plin şi, după câteva luni, preşedinte la CAS Bucureşti.

Ioan Chereji, decan Facultatea de MediuConcomitent, şi-a păstrat, fireşte, şi postul de la Facultatea de Mediu din Oradea. "Este în continuare cadru didactic al facultăţii noastre, dar s-a autosuspendat când a plecat la Bucureşti. Cursurile lui sunt ţinute de alţi colegi", spune actualul decan Ioan Chereji (foto).

De nota 3

Cum a ajuns Bara jr. la casa cu bani a Sănătăţii? Foştii colegi cred că l-au ajutat pilele tatălui său, dar şi actualul ministru Florian Bodog, un alt carierist notoriu şi colecţionar de titluri. Cert este că, pe propriile picioare, n-ar fi urcat atât de sus şi atât de rapid.

De altfel, cât de habarnist este a ieşit la lumină anul trecut, în guvernarea tehnocrată, când a trebuit să dea concurs pentru funcţia de preşedinte pe care deja o avea la CAS Bucureşti şi a luat doar nota 3! Cu toate acestea, Lucian Bara a "rezistat" pe post până în vara acestui an, când acesta a revenit fostului subaltern Ovidiu Munteanu, de la Direcţia Relaţii Contractuale, chiar cel cu care discuta despre enervanţii bolnavi reali.

Uluitoarea carieră a lui Bara jr. pare să fie compromisă, însă, brusc, de descoperirile procurorilor DNA, care aproape sigur îl vor trimite în judecată, cu şanse mari de a obţine condamnarea sa. Aşa că vremea "sorbonelului" pare a fi apus, dacă nu cumva, până la judecată, legile în baza căruia a fost inculpat nu vor fi desfiinţate de politicienii din categoria celor care l-au protejat pentru a-şi împărţi, tovărăşeşte, câştigurile din fraudă...


AŞA TATĂ, AŞA FIU!
Vasile Bara, în aşteptarea sentinţei

Vasile Bara, fost decan al Facultății de Mediu OradeaÎn cazul lui Lucian Bara vechea zicală conform căreia ce naşte din pisică şoareci mănâncă se adevereşte pe deplin, tatăl său, Vasile Bara (foto), fiind trimis în judecată de procurorii Parchetului Bihor, tot pentru corupţie. Fostul decan de la Mediu, al cărui proces se derulează la Tribunalul Bihor, este acuzat că între anii 2007-2011 a încasat mii de euro de la trei studenţi chiulangii, cărora le-a "rezolvat" promovarea examenelor şi lucrările de licenţă.

Protejat al defunctului rector Teodor Maghiar, Bara senior a mai fost acuzat de-a lungul anilor de multe alte ilegalităţi, precum hărţuirea sexuală a unor angajate, plagierea unor lucrări ştiinţifice, transformarea bazei didactice de la Sântimbreu în teren de braconaj şi a celei din Sânmartin în parcare pentru TIR-urile lui Doru Maghiar, ba chiar şi că i-a obligat pe muncitorii de la facultate să lucreze la vila pe care, în 2005, a ridicat-o pentru fiul său Lucian, pe strada Arţarilor. Toate aceste fapte, relatate de BIHOREANUL, au rămas însă necercetate, ceea ce probabil i-a încurajat şi odrasla să-i calce pe urme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: ”Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, …” - Mihai Eminescu. Scrisoarea a III-a.
I. ”…Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul."- Jurământul lui Hippocrates. 1. Dacă ar trăi, cum ar proceda Hippocrates cu asemenea pseudo-discipoli ai săi, care au încălcat flagrant, cu bună știință, Jurământul depus la absolvirea Facultăţii de medicină generală? Probabil, i-ar anula/rupe (şi) Diploma de medic generalist/uman. II. ”Sistemul şcolar al unei ţări trebuie să fie oglinda fidelă a trebuinţelor, aspiraţiunilor şi caracterului naţional al poporului care o locuieşte. Reforma școlară care se urmăreşte de câţiva ani are de obiect principal realizarea acestui deziderat.” – Spiru Haret”. 1. Dacă ar fi contemporan cu această mare speranță ”portocalie” bihoreana de acum câțiva ani, propulsat şi pentru "competențe profesionale" gen: băiatul lui tata, cum ar proceda ministrul Spiru Haret cu un asemenea pseudo-dascăl? III. În loc de concluzii: 1. ”Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei, Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei, Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni, Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!” 2. Ca să înțeleagă și studenții/absolvenții ”Sorbonicilor” particulare şi de stat din România, care trebuie să își câștige existența, muncind din greu, dar onest/cinstit, pentru un salariu subdecent (minim/sub mediu pe economie): Şi pentru ca asemenea specimene umane(?) să: super-prospere/conducă/predea/sugă BINE din banul public, a trebuit împușcat Nicolae Ceauşescu! Şi ultimul şef al Poliţiei politice bolşevice, ştie de ce. Ca și ’telectualul tomnatec Bara Vasile sr.! P.S. Comentariu demn și de atenția Preşedintelui PSD Bihor, căruia îi recomand să țină seama mai mult de semnificația proverbului: ”Omul potrivit, la locul potrivit.” Şi PSD Bihor are nevoie de membrii model Mircea Diaconu.
Postat 17 Septembrie 2017, 16:01 de stefan
inn catuse
Ce bine ii sta nemernicului asta in catuse!Vreau sa il vad de urgenta la fel si pe taticul.
Postat 12 Septembrie 2017, 19:32 de andreimagheru
voi ce ramaneti..lasati orice speranta
in tara asta...O sa scape si asta ca toti ceilalti. Legea e facuta pentru cei mici. Intre timp Sorbonica ii pastreaza locul caldut ca doar ce sa faca? Decanul Chereji numai ce si-a rezolvat fiul, dupa modelul Bara, iar rectorul se lupta cu propriile procese de coruptie. Bodog sta bine mersi in fruntea Sanatatii, a universitatii si a cui vrea el in pofida tuturor scandalurilor din presa.
Postat 12 Septembrie 2017, 10:21 de radu
familie de criminali cu singe rece
este revoltator speram ca soarta sa-l puna la punct ca justitia sigur n-o va face
Postat 12 Septembrie 2017, 10:07 de saruman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON