URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2015, 07:17

Moarte în doi: Întreaga poveste a adolescenţilor care s-au aruncat împreună de pe blocul cu 10 etaje

Moarte în doi: Întreaga poveste a adolescenţilor care s-au aruncat împreună de pe blocul cu 10 etaje ZDROBIŢI. După căderea de la 25 de metri, cei doi tineri n-au avut nicio şansă să supravieţuiască. Iosif Bocioc (foto stânga) a murit instantaneu, cu capul crăpat la impactul cu un rastel pentru biciclete. Prăbuşit pe iarbă, Rafael Popuş (foto dreapta) a agonizat câteva minute, sub privirile îngrozite ale celor atraşi de zgomotele făcute de trupuri la contactul cu solul
Moarte în doi: Întreaga poveste a adolescenţilor care s-au aruncat împreună de pe blocul cu 10 etaje LACRIMI LA DUBLU. Decizia şocantă a celor doi adolescenţi de a se sinucide împreună a înlăcrimat două familii care nu se cunosc şi nu aveau nimic în comun. Acum, însă, împart aceeaşi dramă: părinţii lui Rafael Popuş şi-au înmormântat sâmbătă băiatul cel mare, în cimitirul din Oradea, în timp ce cei ai lui Iosif Bocioc fac acelaşi lucru luni, la Haieu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O tropăială iute şi două bufnituri. Atât au auzit cei care joia trecută au fost martori fără voie la o zguduitoare dublă sinucidere. Doi tineri săriseră de pe acoperişul unui bloc cu 10 etaje din strada Sovata, încheindu-şi socotelile cu viaţa înainte de a o începe cu adevărat.

Ce i-a împins? Greu de spus. Cel mai probabil nici nu-şi dădeau seama ce ultimă grozăvie făceau, mintea fiindu-le înecată într-o combinaţie de alcool şi droguri. Iosif Bocioc, 16 ani, şi Rafael Popuş, 15 ani, erau "etnobotanişti", iar de o săptămână fugiseră de-acasă pentru a se bucura în voie de plăcerea ucigaşă.

Tragedia repune în discuţie problemele tinerilor consumatori de halucinogene, dar şi uşurinţa cu care reuşesc să şi le procure ori obiceiul ca atunci când nu fac rost de "marfă" mai acătării să recurgă la clasicul prenadez. Un adeziv banal, dar care pe cei doi i-a desprins definitiv de viaţă...

Săritură în surdină

Joi, 28 mai, zona Sovata a fost scena unei tragedii oribile. Puţin înainte de ora 19, pe caldarâmul din faţa blocului C15, în dreptul intrării în scară, aterizau trupurile a doi tineri. Ciudat, în cădere nu scoseseră niciun sunet, doar zgomotul înfundat al atingerii cu pământul scoţând locatarii din apartamente.

Când au ajuns la faţa locului, o femeie le-a spus anchetatorilor că îi văzuse pe cei doi adolescenţi în apropierea blocului, vădit ameţiţi, iar un altul îi auzise făcând ceva larmă, ca beţivii. "Un martor a confirmat că i-a auzit urcând pe bloc şi că şi-au luat avânt înainte să sară", avea să spună mai târziu purtătorul de cuvânt al Parchetului Oradea, procurorul Maria Cotrău.

Încet-încet, investigatorii au reconstituit şi alte detalii, aflând că, înainte de a urca pe bloc, tinerii se cinstiseră cu vin şi vodcă la o crâşmă din apropiere. Sus ajunseseră folosind scara de incendiu. Nelocuind nici unul acolo, nu aveau pe unde altundeva, fiindcă în casa scării se intra doar cu cartelă, iar chepengul acoperişului era ferecat cu un lacăt.

Cuie misterioase

Încet-încet, oamenii legii au aflat şi identitatea celor doi nefericiţi: Rafael Popuş (foto), 15 ani, locuia în zona Dragoş Vodă împreună cu mama şi cu un frate mai mic, în timp ce Iosif Bocioc, 16 ani, avea domiciliul în Copăcel, unde stătea cu mama, un frate şi o soră.

Pe acoperişul blocului anchetatorii au găsit mucuri proaspete de ţigară, un proces-verbal de contravenţie pe numele unuia dintre ei, pentru consum de alcool în spaţii publice, şi mai multe cuie. La ce le folosiseră sau voiau să le folosească încă e un mister... În rest, jos, lângă cadavre, criminaliştii nu au mai găsit decât alte câteva cuie şi dinţii împrăştiaţi pe caldarâm.

"Un băiat bun"

În plus, în buzunarul pantalonilor lui Iosif (foto) se afla o pungă cu prenadez. Deloc neobişnuit, spun tineri din anturajul celor doi. Amici şi colegi de şcoală au povestit BIHOREANULUI că de vreun an ambii băieţi erau dependenţi de etnobotanice. "Când n-aveau bani să-şi ia, prizau prenadez", explică un adolescent.

Obsesia pentru droguri i-a distrus, povestesc şi rudele. Până să termine clasa a VIII-a, pe Iosif l-au crescut la Haieu bunicii din partea mamei. Oameni simpli, neoprotestanţi, l-au educat cum s-au priceput mai bine după ce părinţii au divorţat, iar mama s-a recăsătorit în Copăcel.

Băiatul era apropiat de bunică şi nu-i ieşea din cuvânt, dar când bătrâna a murit, în urmă cu doi ani, s-a mutat şi el la Copăcel, cu mama. După ce a intrat la liceu la Oradea, femeia a pierdut însă controlul asupra lui. "A fost un copil bun, dar a intrat într-un anturaj dubios", povesteşte o mătuşă de-a băiatului.

Elevi cu probleme

Din pricina drogurilor, Iosif - BiM, cum şi-a spus pe Facebook - a ajuns să se lase de şcoală. Era în clasa a X-a la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, profilul mate-info, dar în ultimul an abia a mai dat pe la ore.

"L-a căutat şi Poliţia de mai multe ori", zice directorul Ruben Filimon. Tânărul era cercetat pentru furturi, chiar şi de la colegi, cărora le şterpelea orice numai să facă rost de bani pentru prafuri. Uneori, când ajungea totuşi pe la şcoală, era cu totul "groggy". Chemată de profesori, mama tânărului se arăta complet neputincioasă. "Plângea, zicând că nu mai ştie ce să facă cu el", spune o colegă.

Deşi nimeni nu poate zice că ar fi făcut rău cuiva, nici Rafael n-a fost tocmai uşă de biserică. Elev în clasa a VIII-a la Grupul Şcolar Vasile Voiculescu, adolescentul era o pacoste pentru profesori, deoarece chiulea şi n-avea chef de carte. Provenea tot dintr-o familie de neoprotestanţi, penticostali, iar părinţii îi erau tot divorţaţi. A avut în schimb mulţi prieteni, de vreme ce sâmbătă s-au strâns la înmormântarea sa cel puţin 100 de prieteni şi colegi.

Euforie în "Gaură"

Cel mai probabil, cei doi s-au cunoscut într-un local de la subsolul unei clădiri din strada Roman Ciorogariu - Hole (n.r. - Gaura). "Acolo merg mulţi etnobotanişti", explică un tânăr care i-a cunoscut pe amândoi.

Seara, s-a convins şi BIHOREANUL, locul geme de adolescenţi în căutare de senzaţii tari. Unii le şi găsesc, aşa că înainte să prindă miezul nopţii, capetele le pică pe mese şi zac inerţi, iar dacă mişcă, o fac ca nişte zombi, fără a-şi coordona mâinile şi picioarele.

Barmanii se jură că tinerii se roagă de ei să le vândă de băut, dar ei se ţin tare. "Am camere video şi pot demonstra că nu vând sub 18 ani. Dar se descurcă, vin cu cineva major care cumpără pentru ei. Sau merg la un ABC din apropiere, de unde se întorc beţi", povesteşte un barman. Revin, chipurile, doar ca să petreacă, nicidecum să mai bea...

Ce vine la rând

Rafa şi Iosif erau nelipsiţi în Hole aproape seară de seară. "I-am dat afară de câteva ori, pentru că i-am prins cu pungi cu prenadez", zice barmanul, eschivându-se însă să spună dacă tinerii se drogau în local. "Eu n-am văzut", răspunde, deloc bucuros de întrebare.

Clienţii recunosc, totuşi, că în weekend "Gaura" e ticsită de "etnobotanişti". "Prizează prafuri şi fumează ţigări stropite cu ceva spray, să se facă "high". Sunt ieftine, 5 sau 10 lei plicul", mărturiseşte un tânăr. "Delicatesa" ar fi ketamina, un anestezic veterinar care paralizează muşchii şi provoacă halucinaţii.

De unde cumpără etnobotanicele, adolescenţii nu vor să spună. Zic doar, simplu, că atunci când nu au nici mărunţişul pentru etnobotanice, trec la prenadez. Iar în ultimele săptămâni Iosif şi Rafa erau mereu cu punga după ei.

Scandalagiii din hotel

Detaliul că ambii tineri erau dependenţi e confirmat şi de poliţişti, care au date că făceau parte dintr-un grup suspectat nu doar de consum, ci şi că distribuie prafuri. Sub efectul drogurilor ar fi declanşat şi câteva scandaluri, cel mai recent pe 23 mai, când s-au luat la bătaie în clădirea părăsită a fostului Hotel Parc din strada Republicii. Atunci, Iosif şi-a stropit un tovarăş cu o substanţă care i-a şi ars faţa.

Imobilul fusese, de altfel, refugiul celor doi tineri în ultima săptămână de viaţă, după ce amândoi fugiseră de acasă. "Am vorbit la telefon joi dimineaţă, i-am zis să vină acasă. Mi-a zis doar că mă iubeşte", a mărturisit mama lui Iosif vinerea trecută, când s-a dus la morgă să ridice cadavrul fiului.

Dacă Iosif şi Rafael erau conştienţi când au sărit de pe bloc sau prea drogaţi pentru a-şi da seama ce fac, vor releva analizele toxicologice, încă nefinalizate. Şocanta dublă sinucidere dovedeşte, însă, a câta oară, că negoţul şi consumul de etnobotanice e departe de a fi eradicat, el continuând cu ajutorul internetului chiar dacă autorităţile au închis ultimul magazin de profil din Oradea în urmă cu doi ani.

Aşa că, oricât sună de cinic, e doar o chestiune de timp până când o altă tragedie, sau poate mai multe, o vor copia pe cea a nefericiţilor Iosif şi Rafael...


FIXAŢIA ÎNĂLŢIMILOR
"Credeam că pot să zbor..."

Colegii lui Iosif Bocioc spun despre acesta că avea, pe lângă pasiunea muzicii rap, şi o plăcere stranie, aceea de a sta la înălţime. La propriu! "Stătea mereu pe acoperişuri, era locul lui preferat în orice clădire", a destăinuit BIHOREANULUI o fată, explicând, astfel, motivul pentru care băiatul a şi postat pe Facebook mai multe poze înfăţişându-l pe acoperişuri (foto). "Începe să mi se facă dor de cum eram atunci când eram copil. Atunci credeam că pot să zbor...", şi-a comentat, de altfel, chiar Iosif una dintre fotografii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Da,da...
..Anca 2 ai dreptate...!In lipsa de subiecte se continua cu tragedia celor 2 copii..Mai apare si un idiot din C15 care a vazut cind baietii urcau pe scara de incendiu....Oare de ce n-a strigat la ei,daca nu ii cunostea?Si pentru ca nesimtirea oamenilor si nepasarea este...mare si fara numar...de 2 zile au disparut florile si lumanarile din fata lui C15.....O tempora...!ps...seful de bloc e la munca in cizma...salariul de la asociatia Sovata...merge...fain n-est pas??????
Postat 04 Iunie 2015, 06:51 de grigore
da dar daca esti sigur documentat ca asta e adevarul
Da adevarul trebuie spus dar doar cand ai dovezi nu cand tot faci presupuneri . Cum a fost si stirea ca nu se cunoaste identitatea , poi cum sa nu o stii cand au gasit procesul verbal de amenda , ala e fara nume? Adevarul trebuie spus numai ca presa de azi e vai de ea, numai presupuneri si minciuni. Iar pt complimentul de fetito multumesc , la 40 de ani chiar ma simt bine sa mi se spuna asa. Articolul trebuia axat pe cei care vand asa ceva pe politie care stie ce se intampla in cluburi si nu vad nici o razie, pe patronii care stiu ca au clienti dupa ora 22 copii de 14 sau chiar de 12 ani . De astia de ce nu se scrie ? de ce cluburile astea sunt deschise si nu le deranjeaza nimeni cu nimic ? pentru ca nu e adevarat sau pt ca sunt protejati ? Asta m-a iritat : ca in cei cu adevarati vinovati nu da nimeni pentru ca trebuie protejati, nu ?
Postat 03 Iunie 2015, 15:15 de anca2
@anca2
Ai dreptate , anca2,suntem rai ! Rai de tot! nu-i intelegem. Nu se drogau, nu consumau alcool si nu s-au sinucis! Nici prin cluburi rau famate nu umblau. Erau doi elevi constiinciosi. Ce nu inteleg e motivul iritarii tale . Dumnezeu sa-i ierte dar adevarul trebuie spus , fetito! sTII DE CE? pENTRU A FI STIUT.
Postat 03 Iunie 2015, 14:59 de titel
O mama de copil adolescent
Nu inteleg chiar atata lipsa de alte subiecte aveti ? de ce nu ii lasati o data in pace ? de cand au murit numai presupuneri si tampenii ati scris despre ei.Analizele ziceti ca nu sunt gata dar voi stiati ca sunt drogati , apoi daca nu au fost drogati au avut prenadez, apoi daca nu asta au baut. De ce vorbiti de rau atat doi copii care sigur au suferit ca au ajuns aici ? de ce pana nici nu stiti rezultatele anchetei(care oricum nu are cum gasi exact ce a fost acolo, asta numai ei doi stiau si sunt in mormant) tot o dati cu ocara. De unde stiti ca s-au sinucis amandoi ? daca a vrut numai unul si celalalt a vrut sa-l prinda ? Nu aveti si voi copii ? cum ar fi sa fiti in locul unei mame care ii moare asa copilul ? Dna Totorean ti-ar place sa vezi scrise asemenea lucruri rautacioase despre copilul mort ? Da consumul de orice droguri trebuie condamnat, dar nu lovind in doi copii morti ? Daca va place asa mult subiectul de ce nu scrieti despre traficanti ? de ce nu urmariti cum si de ce ajung tinerii aici ? e usor sa acuzi mai ales in lipsa. Indiferent ca s-au sinucis sau nu Dumnezeu sa-i odihneasca in pace ! si voi gasiti-va subiecte despre adevaratii vinovati nu improscati cu noroi mortii !!!
Postat 03 Iunie 2015, 11:05 de anca2
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON