URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
21 Decembrie 2017, 08:06

Misiune ratată: Mazilită de la şefia APM, "agenta Nutripork", Olimpia Mintaş, s-a refugiat în concediu

Misiune ratată: Mazilită de la şefia APM, 'agenta Nutripork', Olimpia Mintaş, s-a refugiat în concediu SILENZIO STAMPA. Olimpia Mintaş (foto) a refuzat să răspundă la orice întrebare privind atât motivul numirii, cât şi al revocării sale de la şefia APM Bihor. La fel ca în prima zi de mandat, s-a pitit în concediu medical
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru destui orădeni, sătui să suporte de ani întregi poluarea olfactivă emanată de Nutripork, 2018 va începe cu aceeaşi întrebare: va continua ferma de porci din Ioşia sau nu să împută oraşul? De două săptămâni, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor analizează ce răspuns să le dea, dar oricare va fi, îl va face public tot la anul.

Dincolo de aşteptările publicului, în cea mai mare parte ostil reautorizării firmei, pretenţia acesteia a scos la iveală cât de puternic este patronul Iosif Pazuric: la câteva săptămâni după ce a înregistrat cererea la APM, una dintre cele două autoare ale studiului care recomandă reautorizarea, Olimpia Mintaş, a devenit directoarea instituţiei. Fără să recunoască, evident, ce datorie ar putea avea către patronul firmei. N-a reuşit, totuşi, să-şi ducă misiunea la bun sfârşit: în faţa presiunii orădenilor, oficialii de la Bucureşti au mazilit-o la fel de brusc precum o numiseră, fără nicio explicaţie publică...

Pro-Nutripork

Pe 6 septembrie, la APM Bihor a fost înregistrată solicitarea de reautorizare a fermei de porci din Ioşia, deţinută de firma Nutripork SRL, parte a grupului Nutrientul, patronat de Iosif Pazuric. La acea vreme, era în vigoare autorizaţia emisă cu 10 ani în urmă, însă între timp, mai exact pe 28 octombrie, aceasta a expirat.

Aşa cum prevede legea, dosarul depus la APM cuprinde un studiu de mediu care recomandă eliberarea unei noi autorizaţii, tot pe 10 ani, întocmit de firma Acormed şi semnat de fizicianul Olimpia Mintaş şi de chimista Gabriela Vicaş, ambele cadre didactice la Facultatea de Protecţia Mediului, dar şi administratoare şi asociate în Acormed, în părţi egale cu fostul decan Vasile Bara.

Ioan Mintaș, prim vicepreședinte al Consiliului Național al IMM-urilorMintaş este, de asemenea, soţia politicianului-afacerist Ioan Mintaş (foto), fost vicepreşedinte al PSD Bihor, patron al firmei de construcţii CIAC, prim-vicepreşedinte al Consiliului Naţional al IMM-urilor, precum şi vicepreşedinte al ALDE Bihor, partid în care, de altfel, s-a înscris şi consoarta sa.

Patroană... la stat

Abia au apucat funcţionarii APM Bihor să citească dosarul de sute de pagini că s-a produs o surpriză: pe 10 octombrie, Olimpia Mintaş a fost numită director al Agenţiei, pe 25 octombrie înlocuind-o oficial pe Adriana Calapod, cea care conducea instituţia ca interimar de anul trecut. Surprinzătoarea numire n-a fost explicată şi asumată public de nimeni, nici în Oradea, nici la nivel central, iar asta în ciuda faptului că Mintaş n-a lucrat niciodată în APM, fiind propulsată directoare printr-un artificiu.

Concret, pe 25 septembrie, orădeanca a câştigat un post de consilier în Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului printr-un concurs la care nu se ştie dacă a fost singura candidată şi nici nota primită, aceste informaţii nefiind postate pe site-ul ANPM. De ce a preferat o universitară patroană de firmă din Oradea un post de execuţie într-o instituţie din Bucureşti a ieşit la iveală abia pe 9 octombrie, când preşedintele ANPM, Viorel Toma, a delegat-o director la APM Bihor. Toate astea în condiţiile în care Ministerul Mediului este condus de o reprezentantă ALDE, Graţiela Gavrilescu.

Pentru a scăpa de posibile întrebări incomode, Mintaş şi-a început mandatul cu un concediu medical. Fără a-şi cunoaşte subalternii, le-a derogat atribuţiile funcţiei, iar cu BIHOREANUL a refuzat orice discuţie pe tema fulminantei ascensiuni.

Puterea lui Pazuric

Prima zi din directoratul Olimpiei Mintaş a coincis cu prima şedinţă consacrată problemei Nutripork de către Comitetul de Analiză Tehnică al instituţiei, care va decide dacă şi în ce condiţii eliberează autorizaţia. Invocând concediul medical, Mintaş n-a participat la reuniune. Dacă o făcea, ar fi ajuns într-o situaţie nu doar penibilă, ci şi ilegală: să supună dezbaterii, ca director APM, o solicitare făcută tot de ea, ca specialist privat.

Un conflict de interese evident, care, pe drept cuvânt, i-a revoltat pe orădenii sătui de damful porcin, convinşi că Mintaş a fost instalată în funcţie special ca să reautorizeze Nutripork. Inclusiv deputatul PNL Florica Cherecheş, unul dintre puţinii oficiali bihoreni care a pus public problema poluării, a declarat că numirea confirmă temerea că Pazuric are atât de multă putere încât poate obţine o autorizaţie de mediu când şi cum vrea.

Un argument în plus că numirea lui Mintaş la şefia APM Bihor e legată de dosarul Nutripork este faptul că Acormed a depus solicitarea de reautorizare cu mai puţin de două luni înainte să expire vechea autorizaţie a fermei, deşi orice specialist ştie că procedura reautorizării durează cel puţin trei luni. Or, ar fi făcut aşa ceva doar dacă avea posibilitatea ca cineva să urgenteze lucrurile...

Fuga de orădeni

Ulterior, revenită din concediu medical, Mintaş n-a mai putut fugi de următoarele şedinţe ale CAT. Sursele BIHOREANULUI povestesc însă că de fiecare dată când se discuta un dosar depus la APM de Acormed, firmă care a întocmit numeroase studii de mediu, directoarea ieşea din şedinţă, ca să nu i se poată reproşa ingerinţa personală în procedurile de autorizare-reautorizare.

Atât de tare s-a ferit Mintaş de apariţiile publice, încât n-a participat nici la dezbaterea publică organizată pe tema Nutripork în 28 noiembrie, deşi era firesc ca întâlnirea să fie condusă de directorul APM, cu atât mai mult cu cât interesul public faţă de acest subiect este uriaş. După cum se ştie, dezbaterea a fost extrem de tensionată: "moderatoarea" întâlnirii, şefa Serviciului Autorizări, Timea Mare, a scăpat discuţia de sub control, iar oamenii, nervoşi, au acuzat funcţionarii că se comportă ca şi cum ar fi reprezentanţii lui Pazuric.

Control din Bucureşti

Ce planuri a avut Mintaş după eşecul dezbaterii este imposibil de ghicit, cert e însă că n-a apucat să mai facă nimic. În ultima săptămână din noiembrie, la APM Bihor a ajuns o echipă de inspectori ai Corpului de Control al preşedintelui ANPM şi din cadrul Direcţiei Audit, despre care sursele BIHOREANULUI afirmă că au ridicat şi dus la Bucureşti copii după numeroase  documente şi au luat declaraţii de la Mintaş şi de la funcţionari, atât pe tema conflictului de interese al directoarei, cât şi despre felul în care aceasta a coordonat instituţia.

Aceleaşi surse susţin că verificările s-au făcut în urma interpelării deputatei Cherecheş la ANPM, privind conflictul de interese al lui Mintaş. Concluziile nu au fost făcute publice şi nici transmise la APM Bihor, dar pe 5 decembrie acelaşi preşedinte Toma care o numise a şi revocat-o pe Mintaş, rechemând-o în Capitală, pe funcţia de consilier câştigată în septembrie. În locul ei, la şefia Agenţiei judeţene a fost reinstalată Adriana Calapod.

Îşi pregăteşte revenirea?

BIHOREANUL a vrut să afle ce urmează în cariera Olimpiei Mintaş, dar - surpriză sau nu - femeia s-a refugiat, din nou, în concediu medical, astfel că nu e de găsit nici la ANPM, nici la Facultatea de Protecţia Mediului, unde cursurile i le ţine prietena şi partenera de afaceri Gabriela Vicaş. Mintaş n-a răspuns nici apelurilor telefonice ale BIHOREANULUI, iar soţul acesteia s-a eschivat şi el. "Eu nu mă bag, suntem fiecare cu treaba lui", a declarat Ioan Mintaş, care susţine doar că numirea ei la APM s-a întemeiat strict pe "profesionalism".

Între timp, angajaţii APM se tem că Olimpia Mintaş ar putea reveni, totuşi, la şefia instituţiei. "Se zvoneşte că, având sprijinul ALDE, îşi pregăteşte reinstalarea după ce trece valul de nemulţumiri", zice un funcţionar. Scenariul îi îngrozeşte pe angajaţi. "Imediat ce a venit la Agenţie, ne-a spus că vom plăti pentru felul cum ne-am comportat cu firma Acormed de-a lungul anilor, aluzie la faptul că de multe ori, pentru că erau prost făcute, dosarele firmei au fost date la refăcut", dezvăluie funcţionarul.

Dacă Mintaş se va întoarce directoare e greu de anticipat. Un lucru este cert: că în scurtul mandat n-a făcut nimic care să-i asigure consideraţie şi respect din partea orădenilor. Culmea, nici măcar a Nutripork-ului...


EXPLICAŢI!
Răspunsuri pentru întrebările orădenilor

Adriana Calapod, director APM BihorSolicitarea Nutripork de înnoire a autorizaţiei de mediu este în continuare în analiza APM Bihor. Imediat după reinstalare, directoarea Adriana Calapod (foto) a cerut informaţii suplimentare cu privire la acest dosar. "A fost transmisă către titular o adresă ce cuprinde 13 întrebări ridicate de cetăţeni la dezbaterea publică. Are termen să ne transmită un răspuns până pe 28 decembrie", a declarat Calapod. Printre altele, Nutripork va trebui să explice, concret, ce va face cu dejecţiile animalelor şi de ce nu a amenajat o perdea vegetală în jurul fermei.

Răspunsul firmei la cele 13 întrebări va fi publicat pe site-ul APM Bihor, aşa cum, de altfel, zilele trecute a fost făcut public întreg dosarul depus de aceasta în vederea reautorizării. După ce vor primi explicaţiile solicitate, angajaţii APM vor face o nouă vizită la fermă. Aşadar, o decizie nu va fi luată prea curând...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)
 • Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON