URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2020, 10:28

Mișcați-vă mai cu talent! Termoficare Oradea emite facturile târziu, în ciuda investițiilor în citirea de la distanță a contoarelor

Mișcați-vă mai cu talent! Termoficare Oradea emite facturile târziu, în ciuda investițiilor în citirea de la distanță a contoarelor „URGENTAȚI!”. Asociațiile cer Termoficare să urgenteze eliberarea facturilor. „Dacă le-am primi la timp nu am mai avea rămăşiţe de plată de pe o lună pe cealaltă și nu ar mai trebui să le explic oamenilor de ce, deși și-au achitat încălzirea la timp, asociația apare cu sold”, spune Cristian Ile (foto), administrator peste 18 asociații de proprietari
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe hârtie totul e frumos: 47 puncte termice automatizate, 2.950 contoare noi, 3.500 contoare modernizate, toate cu citire la distanţă. În practică, însă, niciun efect!

"Aşa e de când lumea! Termoficare citeşte facturile începând din 20 ianuarie, de exemplu, şi pe 30 sau 31 ianuarie eliberează o factură care la mine ajunge abia pe 15 februarie, când mai rămân doar două săptămâni până la sfârşitul lunii ca s-o plătesc. Nu e normal!", protestează administratorul unei asociaţii de proprietari. Şi nu e singurul.

"Nu e normal!"

Măcar în anii ʼ90 exista o scuză: sistemul era rudimentar, de automatizarea punctelor termice nu auzise nimeni, iar de citirea consumurilor de la distanţă şi procesarea lor direct în CET nici atât! Consumurile de apă caldă şi căldură erau citite de zeci de muncitori care intrau în subsoluri, printre şobolani, cu lanterne în dinţi şi caiete în mână, după negocieri prelungite cu pensionarii care aveau cheile de la beciuri. Procesul ce presupunea calcule, procese verbale, întârzieri din "lipsă acces la contor" şi erori umane se încheia în aproximativ două săptămâni.

După trei decenii şi investiţii de peste 120 milioane euro, din care 4,7 milioane euro în sisteme de citire de la distanţă a datelor, sistemul de termoficare e cam tot acolo! "Când tu, Termoficare, citeşti contorul în 20 ianuarie, emiţi factura pe 31 ianuarie, dar mi-o dai abia pe 15 februarie, când e deja scadentă, eu pierd 15 zile de plată. Dacă am o singură zi de casierie miercurea şi eu am afişat consumurile joia, practic mai am o singură zi în care pot face încasări până la sfârşitul lunii. N-am cum să mă încadrez!", spune Cristian Ile, administrator peste 18 asociaţii de proprietari.

Anomalia provoacă discuţii în cadrul asociaţiilor. "Dacă îmi dai factura cu întârziere, normal că eu nu voi putea plăti până la următoarea factură, iar aceasta va fi emisă cu sold. Oamenii, când vin la asociaţie, văd evidenţele şi întreabă: de ce avem datorii?", spune Ile.

Citire automată, calcul manual...

Situaţia e aceeaşi în tot oraşul. "Citirea contoarelor de la distanţă nu a îmbunătăţit deloc sistemul de facturare. Din contră, apar erori. De multe ori, a doua zi după ce a trecut maşina cu citirea contoarelor vine un muncitor şi le citeşte din nou", zice şi preşedintele Asociaţiei de Proprietari Şelimbărului, Ioan Horvath.

Bărbatul crede că noul sistem e doar în interesul Termoficare. "Înainte, când erai de faţă la citirea contorului, mai aveai un control, descopereai mai uşor facturile umflate, dar acum nu mai ai la ce te raporta". Horvath e convins că lentoarea cu care emite CET facturile are la bază birocraţia sistemului. "Degeaba citesc contoarele automat dacă eliberarea facturilor se face tot manual, cu erori, verificări şi corecţii".

"Nu-i atât de simplu"

Directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu (foto), recunoaşte anomalia reclamată de orădeni. "Investiţiile în sistemele automatizate au redus perioada de citire a contoarelor de la 15 zile la 5 zile, la care se mai adaugă câteva zile pentru verificări acolo unde s-au înregistrat brusc consumuri mai mici sau mai mari ori unde contoarele au fost defecte", explică directorul.

Odată cu stabilirea consumurilor, bătaia de cap abia începe. Termoficare preia de la Direcţia de Asistenţă Socială Oradea şi implementează listele cu orădenii scutiţi parţial sau integral de plata încălzirii, transmite consumurile stabilite pe bloc ori pe scară către firmele de repartitoare, pentru a face calculul pe apartamente, stabileşte consumurile agenţilor economici acolo unde proprietatea este mixtă şi abia apoi ajunge să emită, într-o zi sau două, facturile finale care vor fi trimise asociaţiilor. "Procesul nu e atât de simplu precum pare", spune Creţu.

Directorul afirmă, însă, că nu înţelege nemulţumirea asociaţiilor. "Iarna noi trimitem facturile prin data de 11 a lunii. Chiar dacă ar fi să întârziem până în 15, asociaţia de proprietari tot are timp să le plătească fără penalităţi până în data de 15 a lunii următoare. Asta înseamnă de fapt 45 de zile de la data citirii".

Creţu recunoaşte, totuşi, că până la data scadenţei Termoficare apucă să elibereze o nouă factură, pentru luna următoare. "Dacă se încadrează în termenul de 45 de zile, oamenii nu plătesc niciun fel de penalităţi", zice directorul. Dar nici chef n-au să le plătească dacă văd tot timpul la avizier două facturi oricum mari. Ca şi cum ar fi rău-platnici...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
35 Comentarii
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Baga numa la bidinea, că în rest ești varză. Și poți să-i dai la EXCALIBUR sa gletuiasca. Mai du-te încă o dată acolo și în alte locuri, fă mai multe poze, dacă n-ai telefon bun, îți trimit un Galaxy S20 face ooze bune.
Postat 09 Februarie 2020, 14:09 de sandu1260
Sa eliberam termoficarea Oradea de sub ocupatia liberala
Fratilor,s-au bagat citeva sute de milioane in incalzirea orasului.Sa ne bucuram si sa ne-ajute D-zeu sa ne putem folosi de ea citiva ani(poate zeci).As sugera domnului ziarist Dan Simai sa lanseze o ancheta jurnalistica,profesionista,pe cifre despre eficienta centralei oradene.Chiar de la fostul director demisionar ar putea solicita calculul termiei in oradea.Adica,cum obtinem 325 lei/gigacalorie in conditiile in care ,teoretic,la poarta centralei ar trebui sa fie in jur de 150lei.Comparam desigur cu o centrala pe gaz casnica,unde gigacaloria e maxim 200lei.Dane,merita...
Postat 09 Februarie 2020, 10:57 de excalibur
Ma intreb eu...
Ma intreb eu cum pot cvasibugetarii astia de la termoficare care isi dovedesc impotenta in a gestiona bunul public sa emita pretentii prin penalul penelist si bolovanul birtinez sa gestioneze ei bunurile private ale celor captivi la termoficare? Trebuie o doza imensa de nesimtire umana, politica sa ai asemenea pretentii! Dar, dar la penalii, falimentatori de ceturi si firme private inscaunati de peneleu prin filiera unui stat parallel oarecare totul este posibil!
Postat 09 Februarie 2020, 10:06 de scortosul
@oradeaveche: o fi si pe Italiana
O fi si pe Italiana dar eu vorbesc despre cea de la intersectia cu Iasomiei, care strada este cam la 1500m in linie dreapta de Italiana, retelele nu au mai mult de 3 ani vechime! Sunt si marcaje montate si o gaura acoperita cu un pleu! Am fost acu dimineata sa verific ce am vazut azi noapte sa nu zica 1260de.prosti.in.unul.sandu ca am fost bat!
Postat 09 Februarie 2020, 10:00 de scortosul
scortosul
Problema în zonă îi la intersecția Italiană cu Lalescu unde trece conducta din suprateran în subteran, acolo a cedat de multe ori că nu-i la adâncimea corespunzătoare. Eu mi-am bătut gura de multe ori cu poze dar nu m-a băgat nimeni în seamă. Problema mea cu Bolojan (pe lângă că nu respectă alte opinii și dreptul la proprietate) îi că continuă să accepte firmele ce dau greș, asta mă face să mă gândesc la cercul de interese.
Postat 09 Februarie 2020, 09:30 de oradeaveche
@1260 de prosti in unul sandu
Trimite-mi o adresa de mail sa iti arat niste poze cu starda pelelist betiv prost ce esti! Mai pui panselute la primarie?
Postat 09 Februarie 2020, 09:18 de scortosul
Vorbesc pentru un prostit PNL-ist!
Am fost sa verific. Gaurile de pe strada Iasomiei sunt gaigarele receptoare ale apei pluviale si cAMINE STRADALE DE TOT FELUL, acum au rolul de a aburi orasul! pe strada Iasomiei nu exista retea termica primara.Da, am gresit caci nu este vorba de str. Traian Lalesu ci de strada Cantacuzino, pe acea strada sunt retelele primare si de acolo pleaca ABUREALA! Nu crezi? Mergi si vezi ca inca nu este prea tarziu! Eu am sa instalez un chiosc sa rup bilete la prosti care vor o abureala ca nu este normal sa se abureasca gratis ncetatenii care vor platui din buzunar aiurelile facute prost de bolovan&penal!
Postat 09 Februarie 2020, 09:15 de scortosul
Excalibure
Neah, nu merita, si wireshark, pe bune? Sa îmi arate ce? Ala e de amatori, castigandu-mi painea din forensics investigations crede-ma ca am arsenal pentru astea, dar aia e partea a doua, nu le platesc eu ci altii. Raspunsul ala mi-a confirmat ca nu esti cine credeam. O zi buna!
Postat 09 Februarie 2020, 08:14 de poiu
richard
Primești factură individuală de la asociație, mă îndoiesc, probabil o primești direct de la Termoficare ceea ce înseamnă că locativ nu faci parte dintr-o asociație. La asociație până împarte, până afișează, până încasează mai mult ca sigur că timpul nu-i suficient.
Postat 09 Februarie 2020, 07:37 de oradeaveche
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Găurile alea au fost făcute cu un scop. Dar dacă nu știi informeaza-te. Că altfel vorbești că prostul, nu că n-ai vorbi, dar citește și tu o carte
Postat 09 Februarie 2020, 01:19 de sandu1260
Scortosul ( ZUGRAVUL )
La București e foarte bine
Postat 09 Februarie 2020, 01:18 de sandu1260
Termoficare = firma care ABURESTE orasul!
Termoficare Sa Firma care abureste orasul la propriu nu numai la figurat! Nu crezi? Mergi pe strada Iasomiei si ai sa vezi cum pe toate gaurile de pe strada ies aburi din retelele inoite acu 2-3 ani pe fonduri UE! Cred ca PMO ar putea deschide un punct de sauna cu aburi e stada si sa rupa bilet la tata lumea (oricum "rupe" bilet la totii cei ce is hotarati sa plateasca taxele si impozitele locale). Toata soseaua este incalzita prin retelele de canalizare alimentate cu agent termic primar de la intersectia cu Traian Lalescu asa ca Oradea poate sa se mandreasca ca este primul oras mondial care incalzeste orasul prin drumuri. Nici 3 ani nu au rezista retrelele facute sub directa si neprecupetita indrumare a unui penal sustinut de un bolovan. TRAIASCA Partidul ca ne-a spalat creerul!
Postat 09 Februarie 2020, 01:06 de scortosul
pentru domnul ziarist Dan Simai
Pe factura mea de la termoficare scrie : Data emiterii :31.01.2020 , scadenta :15.02.2020 Dar scrie si urmatoarele : Termen de gratie : 30 zile ,ultima zi de plata : 16.03.2020 Ca domnul Cristian Ilie , administrator la 18 asociatii e un idiot , asta e , e dreptul lui sa fie idiot . Dar dumneavoastra , ca ziarist , aveti obligatia sa verificati informatiile primite. Daca ati fi avut macar un pic de respect pentru cititori , ati fi verificat propria dumneavoastra factura . Din comoditate si lipsa de profesionalism , ati inventat un articol cu un subiect inexistent . Sper sa aveti curajul si moralitatea necesara sa reveniti cu un articol care sa corecteze greseala dumneavostra .
Postat 09 Februarie 2020, 00:00 de richard
excalibur
Noi la Oradea avem rețea nouă și plătim căldură scumpă, dar e bine , noi nu murim de frig și plătim ieftin. Du-te la București să vezi cum e ::::))))
Postat 08 Februarie 2020, 23:14 de sandu1260
excalibur
A greșit Firea cu 20 cm , ei îi place made in China
Postat 08 Februarie 2020, 23:11 de sandu1260
poiu
eu sunt, mircea badea, chiar el.Dai drumu la un wireshark(de pe linux) si te convingi.Daca imi gasesti mac-ul,il postezi aci.Daca l-ai nimerit,a 2-a zi am disparut.Gata cu "offtopics si cu exprimari si trimiteri la alte cele".Nu promit ca nu-mi iau alt gunoi de pc si revin sub forma excalibur 1002.Printr-un vpn din china.One last word: Sa stiti ca,totusi,eu am incercat sa fiu placut.Asa e cind n-ai cont de facebook...sau n-am incercat destul
Postat 08 Februarie 2020, 22:23 de excalibur
Excalibure
Pari cam cunoscut... Oare tu sa fii? Cu offtopics si cu exprimari si trimiteri la alte cele. Poate ma insel, sigur nu erai pe vremurile alea pe aici
Postat 08 Februarie 2020, 22:08 de poiu
Nu Fi-rea
"Atac la siguranta cetatenilor! Sabotaj fata de bucuresteni, din partea Elcen, institutie in subordinea Guvernului PNL. S-a “gresit” cu 20 de grade mai mult la livrarea agentului termic, astfel incat s-a produs o avarie foarte grava. Vom depune plangere penala pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare, care reprezinta infrastructura critica si trebuie asigurata continuitatea, conform legii. Nu credem in varianta unei erori tehnice. Diferenta de temperatura este mult prea mare iar tehnicienii care au facut manevrele stiau ca vor provoca o mare avarie.Acest sabotaj vine la doua zile dupa ce ministrul PNL al economiei a declarat ca lucreaza la o lege prin care Primariei Capitalei sa i se interzica plata subventiei pentru agentul termic, cu exceptia unui numar mic de persoane. Asta inseamna facturi enorme pentru cetateni" Bucurestiul va fi eliberat in curind de catre soldatii pnl,dupa o lunga ocupatie psd-ista
Postat 08 Februarie 2020, 21:57 de excalibur
Oradeanbihor
Nu am buletin
Postat 08 Februarie 2020, 21:50 de sandu1260
@ sandu
Ramane cum am stabilit: ȘASE! ( cu sau fara, buletin)
Postat 08 Februarie 2020, 21:11 de oradeanbihor
Dragi romani...cititori si scriitori deopotriva
Ne paste un pericol iminent.Dupa cum a-ti aflat(mai putin bicoreanul) sa votat noul puz al centrului orazii.E pe baza de aliniere.Tot de la cluj.Am convingerea ca va urma,cit de curind ,un regulament de aliniere a limbii romane.Limba noastra e desueta si necesita o noua orientare.Trebuie aliniata in zona sacrala.I-ati-o degraba
Postat 08 Februarie 2020, 21:11 de excalibur
Dragă EXCALIBUR
Firea oferă măști gratuite, dacă te interesează, pt că s-au spart țevile de termoficare in București, și nu mai au căldură. Du-te i-ați niste măști
Postat 08 Februarie 2020, 20:49 de sandu1260
Draga neutryno
Tu stii ca ma fac mai greu inteles.Acuma senzatia e reciproca.Ultima data am votat in 1996, CDR.Ma rog,m-a dus colega de camera la ceva referendum,ceva cu familia...who knows?Tu, in schimb,porti o povara destul de grea: TU O CUNOSTI.Ma refeream cu "Dragi colegi" la cei care pot face efortul sa stea inchisi la prohab,o femela in cusca cu lei e un atentat la instictele primare, sa pastram totusi,aparentele.Alienata? Nu e alenata,e aici cu noi,pentru noi
Postat 08 Februarie 2020, 20:12 de excalibur
Mai draga
exprimarea de "Dragi colegi" la adresa comunistoizilor aia doi ma ingretoseaza...chiar ti-e frica sa nu te atace alienata cu geanta? ai ridicat si tu mana la alegerile locale pesede?
Postat 08 Februarie 2020, 19:56 de Neutryno
Coronavirus
Dragi colegi.Nu faceti greseala sa faceti schimburi de vorbe cu ingramaditul fara numar,schimburi de idei,schimburi de fluide, in speranta ca ce nu va omoara,va-ntareste...El este o arma biologica ,provenita din zona talibana alesd-vaducrisului,zona de unde a pornit dezvoltarea.Nu s-a gasit vaccin,iar rata de infectie este ridicata.Obligatoriu masti si nu raspundeti la provocari.Butonul "raporteaza" nu are efect,avind grant-uri pe site datorita originii sanatoase.Mult succes
Postat 08 Februarie 2020, 19:40 de excalibur
CrisDumi
Demonstrează că ai făcut ceva
Postat 08 Februarie 2020, 19:01 de sandu1260
Oradeanbihor
Buletin nu mai există de mult timp, dar poate ți-a expirat buletinul și trebuie să-ți faci carte de identitate
Postat 08 Februarie 2020, 19:01 de sandu1260
@ sandu
Du-te mă la 6 sa-ti puna dunga rosie in buletin (in caz ca nu o ai deja)
Postat 08 Februarie 2020, 18:44 de oradeanbihor
Sănduțo ...
... dacă ar fi să rămâi doar tu în oraș, eventual cu încă câțiva șomeri ca tine care acum pupă fundul primului venit care face praf urbea, ai fi mulțumit ?!? Eu am făcut totuși ceva pentru orașul ăsta până acum și bag contribuții anuale în el, cât cheltui tu ca nimuric într-un deceniu ... dar tu, ai făcut ceva vrrodată, să dai salariu măcar la angajat ?!? Pentru că, după cum e clar de altfel nu numai pentru mine ... în afară de "dat din gură" pe Bihoreanul, faci degeaba umbră pământului, cu idei puține și fixe pe care le transmiți de fiecare dată, că "cine nu-i cu tine, să plece din oraș" !?! Precis că maică-ta și taică-tu, în afară de faptul că s-au săturat să te tot alimenteze tot timpul ca pe un sugar, exprimă o mândrie "patriotică" când se gândesc la tine, nu-i așa !?! Mai fă o pauză, că te îmbolnăvești de frustrare și o să cedezi de tânăr fix în cel mai "tradițional" mod și loc din orașul pe care îl "umbrești" !?!
Postat 08 Februarie 2020, 16:40 de CrisDumi
Oradeanbihor
Îmi permit, pt că m-am saturat de experimentați ca tine, leneși, asistați social.
Postat 08 Februarie 2020, 16:12 de sandu1260
@ sandu
Țărane, nu bine ti s-a uscat cerneala pe buletinul de Oradea si deja iti permiti sa-i trimiti de aici pe cei care nu iti impartasesc aberatiile. N-ai vrea sa mergi tu la naiba?
Postat 08 Februarie 2020, 16:06 de oradeanbihor
CrisDumi
Atunci sa te muti in alt oraș
Postat 08 Februarie 2020, 13:43 de sandu1260
Din partea mea ...
... facturile din acest an să ajungă la mine după ce dispar Bolojan și Necula din peisajul local !?! Cu cât mai repede ... cu atât mai bine pentru evitarea falimentului acestei societăți comerciale cu regim de regie caldă !?!
Postat 08 Februarie 2020, 13:36 de CrisDumi
Factura online?
"emiţi factura pe 31 ianuarie, dar mi-o dai abia pe 15 februarie"? Pai nu urca facturile pe site,at once, de unde clientul sa le poata descarca si plati?In 20-20?E nevoie de un nou necula,sa termine treaba...
Postat 08 Februarie 2020, 11:23 de excalibur
Monopol.
Nu-i o surpriză, se cheamă puterea monopolului, funcționează la cablu, gunoi sau încălzire, de aia orice concurență îi descurajată sau înlăturată. Era să uit, domnu administrator din poză încasează, nu-i treaba casierului?!
Postat 08 Februarie 2020, 10:38 de oradeaveche
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON