A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/07 Dorel Popa.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1076

Miorita cu tantalai: Un cioban e revoltat ca politistii ii scapa...
URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
01 Martie 2013, 08:13

Mioriţă cu tăntălăi: Un cioban e revoltat că poliţiştii îi scapă pe hoţii care-l prădează de oi

Mioriţă cu tăntălăi: Un cioban e revoltat că poliţiştii îi scapă pe hoţii care-l prădează de oi "PROSTU' SATULUI". Pornind de la 10 mieluţi, Dorel Popa (foto) a adunat după 12 ani de muncă 406 oi. N-a avut însă prea multă "haznă" după atâta trudă. "Am muncit ca bou'-n jug, nu m-am născut cu turma asta! Dau salarii la ciobani, chirie pe păşune, taxe şi impozite la stat şi, când să fac şi eu un ban, mă trezesc cu turma dijmuită. Parcă-s prostu' satului...", zice bărbatul cu obidă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pică nu poartă nimănui anume, dar îi este ciudă că "oamenii legii" - aşa, în general - nu-şi prea merită lefurile. "Dom'le, nici nu ştiu ce să mai cred!", răbufneşte Dorel Popa, un sătean din Tăut, vorbind despre poliţiştii din comuna Batăr şi procurorii din Salonta. "Ori nu ştiu să-şi facă treaba, ori nu vor, ori nu pot! Ori îs proşti, ori se prefac, ori li-i lene!".

Într-un an, omul a fost prădat de 92 de oi ("100 de euro bucata"), de un cazan de pălincă ("300 de kile de cupru curat - 100 de milioane de lei") şi de o sobă ("am dat pe ea un milion jumate, da' procuroru' o trecut în acte 900.000 de lei ca să-l scape pe hoţ!"). Ultima oară i-au dispărut 26 de oi, iar când le-a spus poliţiştilor la cine au ajuns şi-a dat seama că nici aşa nu-i bine, pentru că s-au mişcat "ca ochiu' mortului": până să obţină un mandat de percheziţie au trecut patru zile, timp în care oile furate au dispărut şi de la noua lor "gazdă".

Dublă dispariţie

Dorel Popa îşi ţine turma în marginea satului, către Tinca. Nu-i nici mare, dar nici chiar mică: 400 de capete. De fapt, vorba vine 400, fiindcă abia atinge numărul ăsta şi scade ca în urma unui blestem. Prima oară s-a întâmplat anul trecut, în februarie. "Aveam un cioban de prin Moldova, de-ăia de tot vin pe-aici să-i angajezi, da' care după o lună, când le dai bănuţii, bucuroşi că au ce bea, dispar de parcă nici n-ar fi fost", povesteşte bărbatul.

"Într-o dimineaţă, când i-am dus de mâncare, mă anunţă aşa, deodată, că-i pare că lipsesc nişte oi. L-am întrebat cum, da' zicea că nu ştie. Le-am băgat în ţarc, le-am numărat şi văd că-s 66 în minus. Am chemat Poliţia din Batăr să facă anchetă, da' poliţaiul i-o luat numa' o declaraţie". Din toată povestea, omul s-a ales doar cu buletinul ciobanului, care a dispărut şi el după câteva zile. "Nu ştiu dacă el mi le-o luat, să le vândă pe băutură, sau dacă le-o furat altcineva, când el s-o îmbătat şi dormea dus", zice Dorel. Cert e că de-atunci poliţiştii nu i-au mai dat nicio veste despre mersul anchetei.

Altă hoţie, alt cioban

Anul acesta, a păţit-o iarăşi. Vineri, 25 ianuarie, pe seară, când îi ducea cina noului cioban, omul s-a uitat în ţarc şi i s-a părut din nou că turma i s-a subţiat. "Trebuiau să fie 406, da' când le-am numărat 26 ieşeau lipsă". Aşa că s-a dus încă o dată la Post. "Am găsit un poliţai care zicea că trebuie să intre în serviciu la zece seara, da' n-o venit la faţa locului, că trebuia să patruleze, şi să vin io a doua zi să fac plângere".

Dimineaţa, Dorel avea de gând să dea urmare sfatului, dar s-a trezit cu altă surpriză: în zori, când s-a dus cu mâncarea pentru cioban, ia-l de unde nu-i! "Am lăsat baltă tot şi m-am dus la Oradea să-mi caut alt cioban, că nu joiam cu munca. Am şi 40 de vaci, şi nu mă pot ocupa singur de toate". A avut şi un dram de noroc: în gară, unde stau oamenii care caută de lucru cu ziua, a găsit unul care mai îngrijise oi. "I-am povestit ce-am păţit şi i-am zis să mai iasă din când în când, noaptea, să verifice ţarcul, să nu dea iama careva din nou".

Vigilenţă, extremă urgenţă

Dorel ştie succesiunea faptelor mai bine decât un orăşean care şi-ar ţine jurnal. "Marţi, pe 29 ianuarie, mă sună ciobanul şi-mi zice că în noaptea aia, pe la unu jumate, o fost cineva să dea atacul. Când o auzit larmă şi o ieşit la ţarc o văzut trei bărbaţi. O strigat "Hoţii!, Hoţii!", da' ăia or fugit, lăsând două oi pe câmp. După vreo juma' de oră, pe la două, o trecut pe-acolo şi maşina de patrulă a Poliţiei, şi le-o povestit poliţiştilor cum o fost, da' hoţii erau deja departe".

Bărbatul a sunat din nou la Poliţie, iar şeful de post a cerut să vină la faţa locului un criminalist de la Salonta. "Ne-am dus pe urme, că se vedeau în zăpada subţire, da' la un moment dat s-or pierdut, că se topise omătul. Am cerut să aducă un câine de urmă, dar când şeful de post a sunat la Oradea i-or zis că dacă-s sub 3 grade nu-l trimite, că-i prea frig şi răceşte câinele", povesteşte Dorel. Încă o dată, nu avea altceva de făcut decât să aştepte.

Ca-n filmele cu proşti

Noroc că după alte două zile, joi, l-a sunat un consătean să-i dea un "pont": "Vezi că oile tale-s la unu', Blibăr, din Talpoş!". A doua zi dimineaţa, Dorel l-a sunat pe şeful de post să-i dea informaţia şi l-a întrebat dacă ar putea face o verificare la faţa locului. "Poliţaiul o zis că da, o sunat la Salonta să mai ceară nişte oameni în ajutor, că Blibăr ăsta îi cam bătăios, şi am mers într-acolo". Ştia, fireşte, cum să-şi recunoască oile: după crotaliile puse în urechi de veterinar, dar mai ales după "semnele" făcute de el: două găuri date în urechile animalelor, plus vopseaua albastră cu care le marcase pe spate.

Ajunşi la Blibăr, poliţiştii i-au cerut voie să se uite după oi. După câteva minute, minune: "Mă apropii şi văd o oaie cu vopsea roşie proaspătă dată pe spate, iar sub ea vopsea albastră, de-a mea. Mă uit şi-n ureche, şi observ găurile. Aşa o oaie, aşa încă una, şi la un moment dat văd că acolo era şi un câine de la turma mea", povesteşte Dorel. Imediat i-a arătat poliţistului, care l-a luat la întrebări pe Blibăr: cum au ajuns câinele şi oile tăutanului la el? Numai că, în loc să-i răspundă, bărbatul le-a cerut să plece. "Hai, gata, că-mi avortează oile!", i-a poftit el pe "musafiri". Iar cum aceştia nu aveau mandat de percheziţie, s-au conformat.

"În loc să ceară mandat procurorului din Salonta, poliţiştii s-au pus să scrie un proces-verbal, pe care Blibăr o refuzat să-l semneze, şi după aia or zis să plecăm, că şi aşa nu se mai putea face nimic, că era târziu, ora şase, şi încă şi vineri. Degeaba le-am cerut să rămână un poliţist acolo până obţin mandat, că altfel o să dispară oile furate", zice Dorel.

Repetiţie la percheziţie

Luni dimineaţă, pe 4 februarie, Dorel l-a mai sunat o dată pe şeful de post să-l întrebe ce-i de făcut. "Mi-a zis că nu ştie, şi atunci nu m-am mai răbdat: i-am zis că ce poliţist îi el, că eu fac de fapt ancheta şi el numa' asistă?". S-o fi prins ruşinea de el, că după-amiaza a fost rândul poliţistului să-l sune, zicându-i că s-a dus la Parchet, în Salonta, să ceară mandat. Iar după încă o zi, marţi, l-a mai căutat o dată, să-i spună că l-a şi obţinut, şi că urma să facă o nouă percheziţie, de data asta cu acte-n regulă. Atâta doar că el nu putea participa.

"Ne-am dus din nou la Talpoş, deşi bănuiam că n-om mai găsi nimic acolo. Io am rămas pe margine, la distanţă, iar la un moment dat am văzut că ăia ai lu' Blibăr făceau scandal, că să plece toţi de pe pământu' lor, că le dă cu pietre-n cap", povesteşte Dorel. Urmarea? "Poliţiştii au început iar să facă nişte hârtii, da' mie nu mi-or zis dacă or mai găsit ceva oi de-ale mele acolo. De la martori am auzit că ar fi găsit vreo cinci. Ei mi-or zis că trăbă să mai facă cercetări şi să aştept până se gată ancheta. Nu mai zic că nici vreo hârtie nu mi-or dat, să ştiu şi io dacă o meritat atâta zarvă..."

"Să merg la vrăjitoare?"

De peste o lună, nimeni nu i-a mai dat vreo veste despre mersul cercetărilor, "de parcă ar fi cine ştie ce chestie complicată", aşa că, zice Dorel, "mi-am angajat avocat care să ia legătura cu procurorul, ca şi cum aş fi Becali, să umblu cu avocaţi după mine!".

Supărarea omului e cu atât mai mare cu cât anul trecut hoţii i-au mai călcat stâna în două rânduri. O dată l-au prădat de cazanul de pălincă, altă dată de o sobă. "Am aflat cine-o fost hoţul şi am anunţat şi atunci Poliţia: era un fost cioban, care mi-o spart uşa, o demontat soba, o pus-o în maşină şi dus o fost!". Culmea e că hoţul a recunoscut, dar tot degeaba: în noiembrie, acelaşi procuror care se "ocupă" acum de furtul oilor l-a scos basma curată. "I-o dat NUP, deşi pe hârtia ce mi-o trimis-o acasă scrie clar: "Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că plângerea persoanei vătămate este întemeiată şi că într-adevăr învinuitul Costil Petru a sustras soba care a fost evaluată la suma de 90 de lei". Io am arătat cu acte că am dat pe sobă un milion jumate, da' procurorul o scăzut din valoare expre ca să nu-l pedepsească pe hoţ. Dom'le, nici măcar amendă nu i-o dat, nici măcar o mustrare!", se indignează Dorel.

"Nici nu ştiu ce să mai fac. Popa mi-o zis că-mi face slujbă, să păţească nu ştiu ce tâlharii, da' aşa am ajuns? Să merg la vrăjitori că oamenii legii îs incapabili?". O întrebare îndreptăţită, dar căreia când şi care poliţist ori procuror o să-i dea vreun răspuns?...


"NE AGITĂM"
Păgubaşul e de vină!

Procurorul salontan Gheorghe Berce, cel care investighează furtul oilor lui Dorel Popa, spune că nu poate face declaraţii despre dosar, dar zice că omul ar trebui să-i fie recunoscător: "Ne-am agitat cât am putut, fiindcă nici judecătorul nu-ţi eliberează mandat de percheziţie pentru câteva oi". Pe de altă parte, adaugă magistratul, Popa a greşit, fiindcă "pisica cu clopoţei nu prinde şoareci", adică nu trebuia să meargă cu Poliţia la suspect, ci să aştepte ca percheziţia să fie făcută cu mandat. Dar cine trebuia să ştie asta: un simplu ţăran sau poliţiştii care au făcut "descinderea"?

Cât despre furtul sobei şi dosarul clasat cu NUP toamna trecută, prim-procurorul Parchetului Salonta, Ciprian Puie, consideră că Berce a avut "temei legal" să procedeze astfel, deoarece oricare ar fi fost valoarea sobei furate hoţul nu era "pericol social". Nici măcar cât să fie mângâiat cu o amendă care să-i dea de gândit dacă să mai meargă la furat şi altă dată?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
k.k.t. explodat
bine-i atunci, domnilor? sa lasi omul fara munca lui si apoi sa ii spui ca ar putea fi recunoscator? da' nu v-ar bate Dumnezo? nu da judecatorul mandat de perchezitie pentru cateva oi? pai ma, procuroru' ulii, daca tie iti disparea un mosor de ata din zaghie de la soacra-ta, facem pariu ca dadea si mandat de perchezitie, basca un mandat de aducere? ce vorbim aici? si va mirati cand muriti toti (procurori, judecatori, etc.) de boli incurabile (vezi cancer, leucemie, ciroze de fel si fel)? la cate ganduri bune va trimit cei pe care ar trebui sa ii ajutati, ca doar si pe spatele lor va luati lefurile, care intre noi nu fie vorba, is maricele bine, nu ma mir. apoi mai puneti acolo un gand de bine si din partea mea, sa va fie pomana asigurata...
Postat 01 Martie 2013, 20:00 de H. Himmler
tara lu Papura Voda
Hotul nu prezinta vre-un pericol social nici macar daca-ti da cu ceva in cap. Ar fi legitima aparare, pentru ca ai indraznit sa-l deranjezi cand te fura. E de rasul-plansul, dar doar cine a solicitat ajutor jigodiilor astora puse sa aplice legea stie cat este de frustrant cand vezi cate drepturi ai in realitate in tara asta si cum esti aparat de lege. Nici sa-ti faci dreptate singur nu e solutie, dar nici sa apelezi la "organi" nu ti-e de nici un folos; doar nervi si cheltuiala. Si uite-asa, cate unii, nemaisuportand scarba, isi iau traista-n bat si pleaca de nebuni in lume, ca sa scape din cloaca asta de tara. Iar cei ce raman, n-au decat sa inghita pana s-or satura, asteptand judecata de apoi ca sa li se faca dreptate.
Postat 01 Martie 2013, 17:20 de Oradean
Pretentii absurde
Bucurate ca statul te impoziteaza pe un mare domn, chiar vrei sa si faca ceva pentru tine ?
Postat 01 Martie 2013, 11:17 de Oita
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)
 • Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON