URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2010, 09:30

Mintaş cel şmecheraş

Mintaş cel şmecheraş VORBE. Politician de stânga şi membru în conducerea naţională a Consiliului IMM-urilor, Ioan Mintaş (foto), a vorbit ani de zile despre necesitatea asanării mediului de afaceri. Întreprinzătorul a cerut protejarea firmelor împotriva amestecului politicienilor şi a atacului "ţeparilor", până a împrumutat din obiceiurile lor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimii doi ani CIAC a eliberat 15 cecuri şi 283 de bilete la ordin fără acoperire. Cum conturile firmei patronate de Ioan Mintaş erau goale, băncile au refuzat să onoreze documente de plată, în valoare totală de 2,8 milioane lei. O adevărată avere!

Dacă unii dintre păgubiţi au tăcut, sperând să îşi încaseze banii la mica înţelegere, Marcel Bărbuţ, proprietarul companiei Adeplast, a ales să dea în judecată firma lui Mintaş. "Să-l ştie toată lumea, ca să nu le tragă şi altora ţeapă!", declară revoltat omul de afaceri.

"Nu vrea să plătească!"

Afacerile merg pe încredere. În construcţii, clientul ia de la furnizor faianţa, mortarul sau ce îi mai trebuie, şi lasă în schimb un cec sau un bilet la ordin, cu încasare după 35 de zile. Ideea e că în termen de o lună cumpărătorul apucă să încaseze de la beneficiarii săi fie banii pe lucrările executate, fie avansul pe cele nou antamate. Astfel, la termenul stabilit, când furnizorul introduce cecul în bancă, în cont se adună suficienţi bani pentru plata facturii.

03 Marcel Barbut.jpgSistemul a funcţionat o bună bucată de vreme, dar la primele semne ale crizei s-a blocat. Firme cu tradiţie au ajuns să dea furnizorilor cecuri şi bilete la ordin pe care nu le-au putut acoperi. "CIAC mi-a fost client ani de zile, aşa că atunci când au apărut problemele în piaţă l-am înţeles şi l-am amânat la plăţi. Dar acum e rea-voinţă. Se foloseşte de tot felul de tertipuri ca să nu plătească", reclamă Marcel Bărbuţ (foto), patronul Adeplast, cunoscutul producător de mortare uscate.

Schele cu sechele

Bărbuţ spune că are de încasat de la CIAC facturi inclusiv din noiembrie 2008, care cu penalităţi totalizează circa 200.000 lei. Întâi Adeplast nu şi-a primit banii pentru că biletele la ordin eliberate de CIAC nu aveau acoperire, apoi constructorul nu a mai recunoscut parte din suma datorată. "I-am închiriat nişte schele pe care le-a folosit, mi-a pierdut din ele, iar acum nu vrea să le plătească. Am mers pe somaţii de plată, pe invitaţii la conciliere. Dar, nimic!...", spune Bărbuţ.

În prezent, Adeplast se judecă cu CIAC pentru facturile neîncasate, însă la viteza cu care se derulează procesele va mai dura până când îşi va încasa banii. Bărbuţ spune că nici măcar nu e singurul înşelat de constructor. "Conform evidenţelor BNR, CIAC a avut din 1 ianuarie 2009 până în prezent 283 de incidente de plată cu bilete la ordin şi 15 cu file cec fără acoperire. Dacă de aşa ţepe se ţine un politician care conduce o asociaţie patronală la nivel naţional, ce să mă mai aştept de la alţii?", spune dezamăgit omul de afaceri.

Curat şi uscat

Bărbuţ e atât de supărat încât în urmă cu o lună când, venind de la Bucureşti, s-a întâlnit întâmplător cu Mintaş în avionul de Oradea, nici măcar nu i-a răspuns la salut. Gestul patronului Adeplast l-a descumpănit pe constructorul de modă veche. "Suntem în judecată, dar asta nu înseamnă că nu ne mai salutăm! Am închiriat o schelă şi, în loc de 5 lei plus TVA, ne-a facturat 7 lei. La fel, există diferenţe între suprafeţele de schelă facturate. Dacă totuşi instanţa spune să plătim, vom plăti!", descrie Mintaş situaţia.

Patronul CIAC recunoaşte că în ultimii doi ani a cam dat-o în bară cu cecurile şi ordinele de plată eliberate, dar susţine că nu a înşelat pe nimeni cu bună-ştiinţă. "Dacă ştiu că am eliberat un document de plată şi nu am bani în cont, cu o zi înainte de termenul limită îl sun pe beneficiar şi îi spun să nu bage cecul decât peste două zile, că trebuie să îmi intre banii până atunci", susţine Mintaş. Constructorul spune că firma şi-a plătit toate datoriile, chiar dacă cu întârzieri, şi pune numărul mare de incidente de plată înregistrate pe seama... clienţilor. "Unii colaboratori au cesionat cecurile către alte firme, aşa că nu le-am mai putut retrage", zice patronul.

Se închide robinetul!

BIHOREANUL a aflat, însă, adevăratul fond al problemei. Obişnuită să trăiască din lucrări publice, firma CIAC a intrat în incapacitate de plată în urmă cu mai bine de un an, odată cu înlăturarea de la putere a PSD, partidul lui Mintaş. Firma a amenajat alimentarea cu apă a comunei Pomezău, a introdus canalizarea în Popeşti, a construit blocul ANL din Salonta şi multe altele, dar banii pe lucrări nu i-a mai primit!

Odată instalat la putere, PDL nu a mai avut interesul de a plăti lucrările comandate anterior. Şi uite aşa cifra de afaceri a CIAC s-a prăbuşit, de la 27,9 milioane lei în 2008, la doar 13,9 milioane lei în 2009. "Degeaba am eliberat eu în decembrie 2008 bilet la ordin cu încasare la 35 de zile dacă statul nu mi-a plătit lucrările nici astăzi. În aceeaşi situaţie sunt toate firmele care au făcut afaceri cu statul", se plânge Mintaş.

Patronul susţine că are de încasat de la buget nu mai puţin de 3,5 milioane de lei. Şi, pentru că statul i-a dat ţeapă din lipsă de lichidităţi, a dat ţeapa mai departe. Cu naturaleţea unui politician şi eficienţa unui lider de asociaţie patronală...


"Toţi ăştia care au funcţii prin partide şi asociaţii patronale fac figuri. Iau marfă şi se fac că uită să plătească, pentru că se bazează pe faptul că au spate"

Marcel Bărbuţ, proprietarul Adeplast


NO CASH!
303
incidente de plată s-au înregistrat pe cecuri şi bilete la ordin fără acoperire eliberate de firma CIAC


03 sediul CIAC.jpgFIRMĂ "DE STAT"
Abonament la banul public

Înfiinţată pe 5 iunie 1991 prin divizarea şi privatizarea fostei Întreprinderi Judeţene de Gospodărie Comunală şi Locativă Oradea, CIAC a dominat ani buni piaţa locală a construcţiilor, monopolizând lucrările comandate de Universitate, unde patronul Ioan Mintaş este şi profesor, prodecan la Facultatea de Protecţia Mediului. Printre altele, firma s-a ocupat de amenajarea facultăţilor de Medicină şi Farmacie, de construcţia Bibliotecii Universităţii şi a căminelor studenţeşti.

Graţie proptelor politice, CIAC a  reabilitat şi sediile Prefecturii, Oficiului de Cadastru şi Parchetului Bihor. La fel ca preţul, calitatea lucrărilor executate de firmă a lăsat de dorit. Spre exemplu, la doar doi ani de la înlocuirea acoperişului clădirii Muzeului Ţării Crişurilor, acesta trebuie refăcut pentru că plouă prin el, iar la reabilitarea sediului Inspectoratului Teritorial de Muncă, deşi a majorat cu aproape un milion de euro preţul lucrării, firma a terminat lucrările cu întârziere de un an. Construcţia Bibliotecii Universitare va rămâne în anale ca una dintre cele mai notabile contraperformanţe, CIAC lungind lucrarea vreme de 12 ani şi majorând preţul de 20 de ori!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Anonimule
Anonimule !! Spune numele si adresa fatadei tale fisurate.Da-mi factura cu care ai cumparat de la noi sau de la un partener AdePlast materialul si eu personal vin si ti-o repar.Am cautat sa gasesc tot ce scrii defaimator despre mine.Banuiesc cine esti.Esti un tepar reclamat !!! Inceteaza sa te ascunzi iesi la iveala ,spuneti numele si ai ocazie sa ma vezi tu si tot orasul in salopeta cum iti repar fatada.Daca nu o faci o sa stie toata lumea ca esti un las mincinos si rautacios.Daca mai te gasesc ca postezi pe internet jigniri la adresa mea fac reclamatie,solicit sa se identifice ID calculatorului si te gasesc.Te dau in judecata si o sa-ti iau si camasa de pe tine. Marcel Barbut
Postat 06 Martie 2011, 11:30 de Marcel Barbut
ADEPLAST
Barbut si materialul lui de cacat,mai bine a ti face probe sa vedeti ce material de cacat are,eu am luat de la el materiale si fatada sa fisurat toata,mi a dat bani sa nu fac scandal si antireclama,romani,constructori,nu cumparati marfa de la olteanu asta ca are marfa de cacat,facuta in laborrator dupa cum doreste clientul,sa faca priza intarziata sau rapida nu stie este nebun,falitul cu 20000000 milioane euro cu refinantare,nu ajunge tot ce are cat credit are nebunul ,care se pune cu baumit si alte firme multinationale,este un snob si un nebun psihic,snob dupa putere,SI IN TARA SANT PROBLEMA CU FATADELE
Postat 16 Noiembrie 2010, 22:24 de anonim
beni
Beni a facut lucrarile de la Paleu ale porcului Kiss,mai exact terenurile de fotbal si toata baza sportiva ,oare de ce////////DNA sesizare,pt terenul cu blocuri ieftine,asociere cu CJ Bihor,apartamente pt tineri,mai exact vise pt tineri,oare presa de ce nu scrie,este platita,sau remunerata sub forma de reclama
Postat 16 Noiembrie 2010, 22:17 de anonim
Decat ca Rus
De 100 de ori mai bine asa decat ca Rus!!! Ala ne fura pe toti si cei care lucreaza cinstit stau dupa bani.
Postat 16 Noiembrie 2010, 15:52 de Vladimir
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON