URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2019, 08:01

Mica ţiganiadă: În scandalul potolit cu mascații la Sânnicolau, o familie de scandalagii a atacat Postul de Poliţie

Mica ţiganiadă: În scandalul potolit cu mascații la Sânnicolau, o familie de scandalagii a atacat Postul de Poliţie VÂNAŢI. Soţii Oana şi Marius Călău (foto) susţin că înainte să fie luaţi la bătaie de familia Bojani, unul dintre membrii acesteia, cântăreţul de muzică populară Adrian Bojani (medalion), le-a făcut zile fripte, asmuţind împotriva lor controale pe motiv că centrul ar funcţiona fără autorizaţie şi fără avize ISU şi DSP, de care însă nu ar avea nevoie, căci fac doar activităţi de tipul "şcoală după şcoală"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandal de pomină, săptămâna trecută, în faţa Postului de Poliţie din Sânnicolau Român: poliţistele au fost obligate să ceară intervenţia mascaţilor pentru a pune capăt unei bătăi sălbatice declanşate de o familie de romi. Cinci fraţi şi părinţii lor s-au ales cu dosare penale după ce s-au războit cu pumni, pietre şi bâte cu o altă familie, încercând să spargă chiar şi uşa Poliţiei, unde una dintre victime s-a refugiat de teama loviturilor. 7 persoane au fost duse la spital pentru îngrijiri medicale. 

BIHOREANUL a aflat că victimele, soţii Oana şi Marius Călău, sunt  angrenate într-un război cu accente politice purtat de liderul PSD din comună, fostul poliţist Sorin Maghiar, cu actualul edil liberal, Dumitru Munge, fiecare cu susţinătorii săi, având ca miză controlul comunităţii de romi.

În loc de bal...

Marţea trecută, în jurul prânzului, soţii Oana şi Marius Călău, foşti asistenţi sociali la DGASPC, acum implicaţi într-un proiect comunitar prin Asociaţia Zâmbet şi Speranţă pentru Viitor, prin care sprijină mai ales copiii de romi, se pregăteau de Gala Comunităţii Bihorene, organizată în acea seară de Fundaţia Comunitară Oradea, care urma să-i anunţe că au câştigat una dintre finanţările puse la bătaie pentru proiecte sociale. "L-am văzut cocoţat pe gardul casei pe Andrei Bojani, unul dintre fraţii cântăreţului de muzică populară Adrian Bojani. Am sunat-o pe poliţista din sat, dar avea audieri, mi-a spus că va veni mai târziu", a povestit Oana Călău BIHOREANULUI.

Când s-a întors acasă soţul ei, Bojani s-a mutat din faţa casei în spatele grădinii, de unde a început să-i înjure şi să-i ameninţe cu moartea. Nu le-au răspuns. Îi ştiau pe toţi cei cinci fraţi Bojani - Dănuţ, Gheorghe, Adrian, Andrei şi Călin - la fel şi pe părinţii lor, Andrei şi Mihaela, toţi cunoscuţi în zonă pentru numeroase violenţe provocate. De altfel, zic localnicii, familia Bojani a ajuns în Sânnicolau după ce fusese alungată de romii din Roit, tot după mai multe scandaluri. 

Adrian Bojani le făcuse în ultimele zile mai multe reclamaţii, ameninţându-i că le va "închide" asociaţia. Cântăreţul, membru PSD, este în conflict cu primarul liberal Dumitru Munge, care i-a respins cereri de angajare pe diverse posturi în Primărie, ba a refuzat şi să-l lase să cânte la festivaluri comunale. Bojani s-a "lipit" de şeful local al PSD, Dumitru Maghiar, şi de ONG-ul acestuia, Asociaţia Culanii, care i-a finanţat ultimul album de muzică, atacându-l pe edil de câte ori putea. Aşa au ajuns în colimator şi soţii Călău, pe care îi acuză că ar fi "datori vânduţi" edilului, pe motiv că Primăria le-a vândut pe o sumă modestă terenul şi clădirea unde funcţionează centrul de zi pentru copii defavorizaţi.

... la spital

"Nu mă interesează politica, dar dacă mă întreabă cineva, eu îl susţin pe actualul primar. El ne-a ajutat", recunoaşte Oana Călău. Bănuind că circul pornit de clanul Bojani putea fi o provocare, a refuzat să-i răspundă. "Am zis că se va ocupa Poliţia. Ne-am dus cu maşina până la Fundaţie, să-mi scot la imprimantă discursul pregătit pentru gală, dar la întoarcere ne aşteptau în faţa Postului. Erau toţi în două maşini. Ne-au blocat maşina şi apoi au tăbărât pe noi", povesteşte tânăra despre cum au început Bojanii bătaia.

Soţul ei, aflat la volan cu geamul deschis, a încasat-o primul. Ea şi-a sunat întâi socrul, căruia a apucat să-i spună doar că era la Poliţie cu familia Bojani, după care a ieşit din maşină, sunând la 112. A crezut că, dacă o vor auzi că vorbeşte cu poliţiştii, bătăuşii vor fugi. Dar nici vorbă, dimpotrivă. Au luat-o la bătaie, în timp ce soţul său a reuşit să ajungă la sediul Poliţiei, ca să ceară ajutor. 

Aici, însă, surpriză! În loc să facă ordine cu scandalagiii, cele două tinere poliţiste au ferecat uşa pe dinăuntru şi au sunat după întăriri. Urmarea? Înfuriaţi în faţa uşii închise, bătăuşii au încercat s-o spargă cu pumnii, picioarele şi bâte. "A fost groaznic. Eu înăuntru, soţia afară. Am crezut că o voi găsi moartă când ies", povesteşte Marius Călău. 

Rămasă singură, sac de box pentru Bojanii care o loveau sălbatic, tânăra s-a chircit ca să-şi ferească faţa. "Norocul meu a fost că aveam pe mine o geacă groasă, care atenua loviturile, şi vorbeam cu dispecera de la 112, care mi-a cerut să nu închid până ajung echipajele. S-a auzit cum mă înjurau, cum mă ameninţau că mă violează şi că mă omoară".

La un moment dat, Oana Călău s-a ridicat să fugă, dar a fost urmărită de unul dintre fraţii Bojani ţinând o bâtă de baseball în mână. "Norocul meu a fost că au apărut rudele soţului. Socrul s-a pus în faţa mea şi a încasat el lovitura. Bâta avea ceva metalic, ascuţit, în vârf l-a rănit urât pe faţă". 

Clan penal 

Bătaia continua dacă atacatorii nu ar fi auzit sirenele maşinilor de Poliţie care se apropiau de sat. În câteva clipe, toţi au dispărut, în faţa Postului rămânând doar victimele - soţii Călău, unchiul şi tatăl bărbatului, cei doi fraţi şi un verişor, toţi fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Au scăpat cu leziuni uşoare, mai puţin tatăl lui Marius, Marinel Călău (foto), care s-a ales cu nasul cusut şi cu o rană profundă în urma loviturii. 

Membrii clanului Bojani au fost găsiţi în scurt timp de poliţişti şi duşi, pe rând, la audieri, la Parchetul Salonta. Toţi s-au ales cu dosare penale, inclusiv Adrian Bojani, pentru încăierare, tulburarea ordinii şi liniştii publice, loviri şi alte violenţe, dar şi ultraj, cea din urmă acuză din cauza asaltului asupra Poliţiei.

Contactat vineri de BIHOREANUL, telefonic, folcloristul a încercat să schimbe vorba, turuind despre primar şi asociaţia "ilegală" a "duşmanilor". Când reporterul i-a cerut să explice incidentul în urma căruia s-a ales cu dosar penal, n-a mai fost la fel de vorbăreţ. A cerut păsuire, motivând că era la muncă, după care n-a mai răspuns la telefon...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pampers ultra dry
Faina treaba! în urma cu ceva timp mai prin vara asa, într-o alta comuna chemata sa aplaneze un scandal desigur tot între romi iscat într-o sala de jocuri o polițistă care intervine la incident nevoita sa folosească spray-ul lacrimogen și agresata de țigani ajunge la urgente după ce își da mai mult în proprii ochi cu substanță iritanta decât în ochi romilor, acum săracele se încuie în post, siguranță și ordine era un slogan pe vremuri acum se pune întrebarea după ce plm ați umplut politia de piti....e și copilași pe care la un vânt mai puternic îi matura ca pe frunze cu glezna goala de fac ăști glume pe seama lor ăști pot tine piept interlopilor și infractorilor, țiganilor etc copilele astea se pot impune în fata lor eu nu pretind sa fie toți pachet de mușchi da nici asa măcar trimiteți-le într-un birou pe undeva nu în contact direct cu asemenea specimene violente. Recomand în situații limita pampers ultra dry pentru bebeluși și nu numai.
Postat 17 Decembrie 2019, 10:57 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON