URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2020, 07:57

Merge la ţară! Dată afară de Bolojan fiindcă a furat, o contabilă a devenit funcționar public la Primăria Toboliu

Merge la ţară! Dată afară de Bolojan fiindcă a furat, o contabilă a devenit funcționar public la Primăria Toboliu OM DE BAZĂ. Colegii din Primăria Toboliu spun că n-o prea văd la muncă pe contabila instituţiei, Mariana Drăgan (dreapta), iar primarul Pavel Maier (stânga) admite că el însuşi o lasă să rămână în Oradea, unde locuieşte, dacă are treabă prin oraş. Facebook-ul o trădează pe femeie: de la serbările comunale nu lipseşte niciodată…
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine fură azi un ou mâine va fura un bou, zice înţelepciunea populară. Primarul din Toboliu, Pavel Maier, nu crede în ea, angajând o contabilă dată afară din Primăria Oradea pentru că a furat din banii unui contribuabil.

După ce Ilie Bolojan a sancţionat-o inclusiv cu interdicţia ocupării unei funcţii publice vreme de 7 ani, Mariana Drăgan a devenit contabila Primăriei Toboliu chiar cu ajutorul edilului din comună, care a "graţiat-o" fără remuşcări...

A furat de la un mort!

Mariana Drăgan a fost concediată din Direcţia Economică a Primăriei Oradea în august 2016, după ce a fost prinsă că a furat bani de la un contribuabil orădean decedat. Înainte să treacă în lumea drepţilor, bărbatul plătise cu 100 lei mai mult pentru impozitul unei case şi, profitând că a murit înainte să-şi fi recuperat banii, funcţionara a folosit suma respectivă pentru a compensa un impozit datorat municipalităţii de o rudă de-a ei.

Furtişagul a ieşit la iveală când moştenitorii bărbatului au cerut înapoierea banilor. Pentru că suma era mică, Drăgan n-a fost dată pe mâna procurorilor, ci doar cercetată de o comisie disciplinară a Primăriei, care a obligat-o să returneze banii şi a propus retrogradarea din funcţie pentru un an.

Enervat, pe bună dreptate, de lăcomia funcţionarei, primarul Ilie Bolojan n-a acceptat o pedeapsă aşa blândă, aşa că a concediat-o, cerând totodată ca fapta să fie notată în cazierul ei administrativ, alături de interdicţia de a fi angajată vreme de 7 ani într-o funcţie publică. Cum la orice concurs public se verifică obligatoriu şi cazierul candidaţilor, părea că femeia va trebui să-şi ia rămas bun de la satisfacţiile vieţii de bugetar.

Un şut în fund...

Dorinţa lui Bolojan a fost călcată în picioare, însă, taman de un coleg de-al său de partid. BIHOREANUL a aflat că la începutul anului 2017, adică la câteva luni după concedierea de la Oradea, Mariana Drăgan a ajuns pe statele de plată ale Primăriei Toboliu, condusă de 12 ani de liberalul Pavel Maier.

Femeia a fost angajată la compartimentul Contabilitate, dar ca personal contractual, adică în acea categorie de salariaţi care nu sunt funcţionari publici şi nu trebuie să respecte la fel de multe rigori. "N-am angajat-o pe ochi frumoşi, a venit la un concurs pentru postul contractual", pretinde acum Maier. Cum de a scos la concurs un post de contabil fix pentru personal contractual, când de obicei aceştia sunt funcţionari publici, iar Drăgan a fost singura candidată, edilul nu explică. Cert e că, angajată ca personal contractual, femeia n-a încălcat interdicţia stabilită anterior prin decizia lui Bolojan.

Maier recunoaşte, totuşi, că a ştiut despre cazierul ei pătat. "Mi-a spus că a avut la Oradea ceva probleme cu banii. Probabil or vrut unii s-o luxeze. Dacă era ceva serios, o dădeau pe mâna procurorilor", o apără edilul, ca şi cum femeia ar fi fost sancţionată pe nedrept. Recunoaşte, însă, că n-a avut curiozitatea să-l întrebe pe Bolojan, şeful lui de partid, de ce a fost aşa de aspru...

Funcţionar din pix

Drăgan nu s-a mulţumit că a reintrat în branşă. Deşi ar fi trebuit să mai stea pe tuşă până în 2023, din noiembrie 2019 este iarăşi funcţionar public, datorită modificării legislaţiei, dar şi aceluiaşi primar din Toboliu.

Intrat în vigoare în iulie anul trecut, Codul Administrativ prevede că, indiferent de gravitate, toate sancţiunile funcţionarilor se radiază după 3 ani, termen care în cazul femeii a expirat. Drept urmare, profitând că Statutul Funcţionarilor Publici îi permite să transforme, cu votul Consiliului Local, un post contractual în funcţie publică fără să mai organizeze vreun concurs, Maier a făcut-o pe Drăgan funcţionar!

"E singura noastră contabilă, pentru că postul de contabil şef e vacant, şi sunt foarte mulţumit de ea. De ce să nu-i fi transformat postul, dacă legea îmi permite?", zice nonşalant edilul. Nici măcar nu şi-a pus problema să organizeze vreun concurs, ca să caute cel mai capabil funcţionar: "Cine credeţi că vine să lucreze aici?".

Program de voie

BIHOREANUL a vrut să afle şi poziţia Marianei Drăgan, dar femeia a fost de negăsit. Joia trecută, contabila nici n-a trecut pe la Primărie, pe motiv că a avut treabă la Trezorerie, în Oradea, iar cum ea locuieşte în oraş, şeful instituţiei nu i-a cerut să revină la locul de muncă. "După ce s-o chem, ca să se plimbe degeaba? Când are treabă la oraş, n-o mai pun să vină p-aci", zice edilul.

Femeia n-a răspuns nici apelurilor telefonice ale reporterului şi nici mesajelor scrise, semn că fie se simte cu musca pe căciulă, fie nu mai vrea să dea explicaţii nimănui...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
A furat 100 lei ... trebuie lapidată în piața Unirii !?!
Pe principiul proporționalității ... Bolojan ar trebui aruncat până pe Marte, iar de acolo să i se dea drumul pe direcția Pământ, evident fără cască !?!
Postat 19 Februarie 2020, 09:23 de CrisDumi
Ordine in primarie,curatenie in oras
Nu scrie curatenie in comuna,la sat.Deci e OK.Mai mult,e "concurs pentru postul contractual".Postul contractual.Nu esti prost destul daca nu esti prost contractual.E criza de cadre.Nici pentru bukarest nu avem un candidat.
Postat 19 Februarie 2020, 09:09 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON