URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 19 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Faţă de ediţiile de mai demult, la Gala Premiilor lui Bihorel de anul acesta au lipsit aproape toţi destinatarii înţepăturilor publice cu parfum de premiu. Nu a fost o surpriză pentru nimeni. Din păcate, acesta este un semn că, deşi râde tot mai mult, clasa politică se află într-o pierdere constantă a simţului umorului. Premiile lui Bihorel nu au vrut să umilească niciodată, ci doar au luat în balon lucruri cunoscute de toată lumea: derapaje pe lângă lege, tare de comportament, învârteli şi mânăreli făcute pe sub masă, eşecuri profesionale sau chiar condamnări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
12 Iulie 2011, 13:21

Mazilit pentru că-i cinstit

Mazilit pentru că-i cinstit ŢAP ISPĂŞITOR... IREPROŞABIL. Deşi singur recunoaşte că "nu are ce să-i reproşeze" inginerului Alexandru Avram (medalion), managerul CAO, Ovidiu Gavra (foto), n-a ezitat să-i semneze concedierea "colectivă". "Pur şi simplu nu mai avem nevoie de el", spune Gavra despre subalternul care a apărat interesele Companiei cu mai multă grijă decât conducerea acesteia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Compania de Apă nu merită să fii bun profesionist, iar onest cu atât mai puţin. Ba dimpotrivă! Dacă îţi faci treaba cum scrie la carte, o păţeşti!

Dovadă e inginerul Alexandru Avram, de care managerul Ovidiu Gavra şi directoarea economică Kuntz Aniko au decis să scape pentru că "a făcut-o pe nebunul". Mai precis, a refuzat să închidă ochii la combinaţia prin care o firmă plătită cu 11 milioane euro pentru modernizarea Staţiei de epurare e "iertată" de plata a peste 2 milioane euro, reprezentând contravaloarea lucrărilor prost executate şi cu întârziere de doi ani.

Început de gherilă

La începutul anului BIHOREANUL dezgropa o afacere oneroasă pornită în 2005, când CAO se pregătea de cel mai amplu proiect de până atunci, derulat în programul ISPA. Compania încheia cu firma germană PWT un contract de 11 milioane euro pentru reabilitarea Staţiei de epurare a apei, lucrare nefinalizată nici în ianuarie 2011, deşi termenul de execuţie expirase de 4 ani.

Inginer de proiect, adică însărcinat din partea CAO (al cărui angajat era în cadrul Unităţii de Implementare a Proiectelor) să se asigure că totul decurge corect, Alexandru Avram declara că din start contractul fusese aranjat, deoarece caietul de sarcini conţinea numeroase falsuri. "Se pretindea, de pildă, că două utilaje fuseseră reabilitate anterior, fapt neadevărat. Scopul era ca firma căreia i se încredinţa execuţia să repare utilajele ca , nesupuse licitaţiei, primind astfel 630.000 euro în plus faţă de contract", explica Avram.

Nebănuind că şmenul era intenţionat, omul a sesizat conducerea CAO, însă managerul Ioan Ciursaş şi directorul tehnic Constantin Tomulescu au încercat să-l oblige să semneze plăţile către firmă, chiar dacă deseori facturile nu erau justificate cu lucrări executate în mod real. Ca să nu fie implicat în ilegalităţi, în 2007 Avram a intrat în concediu de paternitate.

Aceeaşi Mărie, altă pălărie

Revenit din concediu în august 2010, Avram spera să nu mai găsească probleme, mai ales că în 2008, după un memoriu în care prezentase neregulile noului primar Ilie Bolojan, Ciursaş şi Tomulescu fuseseră siliţi să demisioneze.

Inginerul a constatat însă că PWT nu finalizase modernizarea Staţiei, deşi termenul-limită expirase, iar numeroase lucrări erau inutilizabile. Mai grav, noua conducere nu a mişcat nici un deget pentru soluţionarea problemelor deşi, la fel de naiv ca în 2005, a semnalat şi acesteia încălcarea de către PWT a mai multor clauze contractuale.

De exemplu, Staţia de epurare trebuia să-şi producă singură electricitatea, din biogazul rezultat prin procesarea nămolurilor, dar utilajele instalate de PWT s-au defectat, iar firma a refuzat să le repare, deşi erau în garanţie. Rezultatul? O pagubă de un milion de euro, socotită atât după valoarea motoarelor defecte (800.000 euro), cât şi prin consecinţa că Staţia cumpără în continuare curent de la Electrica (200.000 euro în doi ani). În fine, Avram a mai cerut conducerii CAO să solicite PWT şi penalităţile de întârziere de 1,1 milioane euro, pentru că nu a încheiat la timp lucrările.

Cum să "ţii cu ursul"

03 Kuntz_1.jpgÎn loc să-l sprijine la recuperarea prejudiciului, astă toamnă directoarea economică Kuntz Aniko (foto) a încercat şi ea să obţină semnătura inginerului pe ultima factură emisă de PWT către CAO, în valoare de 502.000 euro, reprezentând garanţia de bună execuţie a unor lucrări din 2009, deşi acestea nu erau corect făcute. "Pentru că a lucrat cu deficienţe şi a întârziat, firma trebuie să ne dea nouă bani, nu să-i dăm noi!", a replicat Avram. Dar Kuntz a insistat, ameninţându-l că în cazul când CAO nu face plata, Compania nu va mai putea accesa banii europeni, disponibili doar până în decembrie 2010, astfel că ulterior va trebui să-i achite din bugetul propriu şi, în final, să-i recupereze chiar de la el.

Văzând că şefii CAO se îngrijesc doar de interesele PWT, nu şi de ale Companiei, şi că tot pe el îl scot ţap ispăşitor, Avram a explicat că s-a ajuns aici tocmai din vina conducerii. Asta pentru că inginerilor angajaţi cât timp el fusese în concediu li s-a permis să nu urmărească lucrările, iar pe de altă parte nu a fost angajată o firmă de consultanţă care să facă formalităţile pentru recuperarea prejudiciului. "Angajarea unui consultant era obligatorie deoarece, potrivit contractului, doar consultantul poate ca, în numele autorităţii contractante, în cazul nostru CAO, să emită pretenţii pentru aceasta de la firmele care execută acea lucrare", explica Avram.

"Neglijenţă" în formă continuă

Abia după repetate insistenţe, CAO a angajat un consultant, dar târziu şi pe cine nu trebuia. Adică tocmai firma Actam, patronată de acelaşi inginer, Ştefan Crăciun, care nici înainte nu-i apărase interesele, ba dimpotrivă. Crăciun fusese în 2005 angajat al firmei de consultanţă GKW, cea care făcuse caietul de sarcini în favoarea PWT, iar în 2008, deşi trebuia să calculeze sumele datorate de PWT ca penalităţi de întârziere, pur şi simplu a ignorat această obligaţie chiar şi după ce a fost atenţionat de Ministerul Finanţelor.

Previzibil, Actam nu a stabilit nici astă-toamnă soluţionarea revendicării prejudiciului suferit de CAO, astfel că a zădărnicit încercarea lui Avram de a recupera o parte din prejudiciu de la banca germană unde PWT depusese 1,1 milioane euro ca garanţie de bună execuţie. "Banca a refuzat solicitarea, obiectând pe bună dreptate că firma de consultanţă nu a îndeplinit procedurile de soluţionare a revendicării", explică Avram.

Culmea e că şi directoarea economică Kuntz a aprobat "non-combatul" firmei de consultanţă, astfel încât pentru a încasa garanţia de bună execuţie, dar şi penalităţile de întârziere, şi ele tot de 1,1 milioane euro, CAO va trebui pe viitor să se judece cu PWT, fiindcă între timp scrisoarea bancară de garantare a expirat. Şi, detaliu esenţial, în instanţă are toate şansele să piardă, "pe proceduri", datorită "neglijenţei" pe care Avram o consideră nu întâmplătoare, ci voită.

Confirmat de audit

Deşi atât Gavra, cât şi Kuntz i-au reproşat că din cauza lui s-ar putea ca suma de 502.000 euro rămasă de plătit PWT-ului să fie suportată din bugetul CAO, Avram consideră că a procedat corect încercând să blocheze banii destinaţi PWT până ce firma achita penalităţile de întârziere şi i s-ar fi reţinut garanţia de bună execuţie. "Numai la noi există impresia că dacă plătim o lucrare din fonduri europene nu contează că e prost făcută, că oricum nu-s banii noştri", spune inginerul.

Că Avram avea dreptate a demonstrat-o, în această primăvară, o firmă de audit din Bucureşti care a redactat raportul final de închidere a lucrărilor la Staţia de epurare, recomandând Companiei să facă toate demersurile pentru remedierea deficienţelor constatate la lucrări şi pentru încasarea penalităţilor de întârziere.

Unicul concediat "colectiv"

Şi, totuşi, surpriză: imediat după raportul final, în loc să-l recompenseze sau măcar să nu-l mai şicaneze, conducerea CAO a decis concedierea inginerului Alexandru Avram, pe motiv că "se aprobă desfiinţarea postului de inginer-inginer de proiect pentru măsura ISPA de extindere şi reabilitare a Staţiei de epurare". Altfel spus, deşi din 1997 este angajat cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, şefii CAO au prezentat lucrurile ca şi cum Avram ar fi fost angajat pe perioadă determinată, strict pe durata proiectului ISPA, aşa încât după finalizarea acestuia Compania putea renunţa la serviciile sale.

Nu e, însă, singura ilegalitate, căci concedierea a fost justificată nu doar cu "finalizarea măsurii ISPA", ci şi cu articolele 65 şi 73 din Codul Muncii care, însă, se referă la concedieri colective. Or Avram e singurul salariat dat afară!

Mai mult, inginerul a fost înştiinţat că "unitatea, neavând locuri de muncă disponibile, a solicitat AJOFM sprijin în vederea redistribuirii dvs.", ceea ce e o altă încălcare a legii, din cel puţin două motive. Pe de o parte, în timp ce Avram era concediat, CAO a angajat, tot în cadrul UIP, alţi doi ingineri: Ioan Platona şi Petru Hicea. Pe de altă parte, CAO se pregăteşte să mai angajeze încă 10 ingineri, pentru proiectul Aparegio, în valoare de 100 milioane euro, de extindere şi modernizare în judeţ a reţelelor de apă şi canalizare. În plus, în acelaşi proiect Aparegio se vor construi două noi staţii de epurare, la Beiuş şi Tinca, iar Avram, pentru care conducerea CAO susţine că nu are "posturi similare", era cel mai îndreptăţit să se ocupe de ele, fiind singurul care are experienţă şi cunoaşte regulile europene în materie.

Fără reproş

În ciuda evidenţelor, managerul CAO, Ovidiu Gavra, a declarat pentru BIHOREANUL că disponibilizarea lui Avram este logică, pentru că "una e programul ISPA, deja încheiat, şi alta programul Aparegio". Pus să explice cum poate fi concediat un inginer angajat pe perioadă nedeterminată, Gavra şi-a menţinut poziţia, afirmând că "pentru mine, domnul Avram a fost inginer de proiect pe ISPA şi atât".

Întrebat, de asemenea, dacă Avram a încălcat vreo regulă sau a comis vreun abuz care să justifice concedierea, Gavra a recunoscut că nu-i poate băga de vină inginerului: "Eu n-am zis că a greşit cu ceva. Nu am ce să-i reproşez, dar pur şi simplu nu mai avem nevoie de el". Şi, în fine, întrebat cum poate fi un singur om vizat la o concediere colectivă, managerul a încheiat: "Avram era ultimul care mai lucra pe ISPA, restul au plecat prin demisie".

De fapt, cum a şi sugerat, Gavra preferă să fie dat în judecată pentru încălcarea legislaţiei muncii, decât ca inginerul să fie un ghimpe în coastă în următorii ani, când se va derula proiectul Aparegio, de 100 milioane euro. La atâţia bani, chiar nu e cazul ca vreun "nebun" să-i încurce pe cei gata să-i cheltuie cu o "reveneală" din care să se îndestuleze nu doar firmele care vor executa lucrările, ci şi cei care, teoretic, trebuie să vegheze ca ele să fie făcute integral, corect şi la timp...


DEMISIE FORŢATĂ
Pedepsit pentru "solidarizare"

La fel ca Alexandru Avram, a avut de suferit şi superiorul său direct, Adrian Maier, şeful Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul CAO. Fiindcă l-a susţinut pe Avram în demersurile de recuperare a prejudiciilor produse de PWT şi a intrat în colimatorul directoarei economice Kuntz Aniko, Maier a crezut că va scăpa de presiuni dacă renunţă la conducerea UIP, astfel că la finele anului trecut a demisionat de la şefia Unităţii. Nu mică i-a fost, însă, mirarea când s-a trezit cu un preaviz pentru desfacerea contractului de muncă, CAO considerând că ar fi renunţat nu la şefia UIP, ci la calitatea de angajat al Companiei. Cum era de aşteptat, omul a deschis proces şi, pentru că riscă să-i plătească retroactiv salariile, plus daune morale, managerii au revenit ulterior cu o scrisoare cum că "s-a produs o regretabilă eroare", invitându-l să-şi reia postul de inginer. Maier a refuzat, preferând ca Gavra şi Kuntz să plătească în faţa justiţiei pentru abuzul comis.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
avocat
Maier il ia avocat pe Avram? ha, ha ,ha ...el nu-i in stare sa scrie ? s-a dus bine-mersi la Selina dupa ce s-a lansat la CAO, si a avut acces la toate documentele si datele ..????????????? si mai vrea si daune halal
Postat 26 Iulie 2011, 22:23 de tuu
Dezamajire
Am sperat ca d-l Bolojan o sa faca ordine in Oradea ................
Postat 26 Iulie 2011, 12:55 de Oradean
aicea va ajunge si comunele metropulitane
se vaplati pocariile lor ,comunele intabulate cu forta, vez situatia din Bihare si altele
Postat 16 Iulie 2011, 09:34 de rezso
la zid
schibat toate conducerea ,si luat la raspundere.inclusiv sustinatorii
Postat 16 Iulie 2011, 09:25 de dezso
KUNCZ Aniko
Cine vrea amanunte, unele picante bine, sa tasteze numele unguroaicei si sa-l lase pe goagal sa caute ! Merita !
Postat 13 Iulie 2011, 13:15 de hahaha
DNA cand ii verifica pe UDMR isty ca fura cu carul nu i satura D-zeu
referitor la BOLO cine o sa duca lipsa taranului? DRUM BUN si cal;e lunga sa ai in Ungaria sa ti stabilesty domiciliu , tradatorule.
Postat 12 Iulie 2011, 23:25 de anonim
Inca o porcarie patronata de pnl-udmr !
Aceste dezvaluiri ridica valul dupa o infima parte din porcariile patronate de alianta pnl-udmr ! Nu are rost sa ne ascundem dupa deget : aceasta alianta taie si spanzura in judetul Bihor, are painea si cutitul ! Se vede cu ochiul liber cum se impart ,,darurile'' ! Intr-un cerc din ce in ce mai larg se stie cine si ce va asfalta, cine si ce va reabilita....
Postat 12 Iulie 2011, 23:03 de ionel
nu fiti prosti.
Bolojan cunoaste tot ce se intimpla dar nu la ajutat pe Avram ca nu cumva la proectul aparegio sa sufle iar ceva acest individ corect din fire Avram, sint multe acte de coruptie comise cu stirea si contributia administratiei locale, dar e ca la mafie cine sufla e lichidat. iar MISTAR BOLO nu e strain de ce se intimpla.
Postat 12 Iulie 2011, 22:43 de cunoscator
am votat gresit
Se pare ca Bolojan intoarce spatele acestui oras. In loc de prosperitate si lucruri facute cum trebuie, avem regii capusa care actioneaza cu voia primarului, sali de nunti in cartiere de locuinte care deranjeaza sute de locuitori noaptea tot cu voia primarului, stragi intregi intre blocuri si case transformate in parcari cu plata tot cu voia primarului... ALO! Bolo! orasul asta e al oradenilor si ai fost pus sa ai grija de el! Deocamdata doar banditii o duc bine in Oradea!
Postat 12 Iulie 2011, 21:08 de vasi
ha, ha, ha
nu va aude UDMR comanda :))) in BIHOR :)))
Postat 12 Iulie 2011, 21:03 de anca
cine-i Kuntz?
deci ce sa credem,ca oamenii competenti deranjaza si se gindesc ca in proiectul Aparegio nu au ce cauta ca sa nu le strice ploile,asteptam parerea primarului sau au reusit sa-l minjeasca si pe el,dar ce cauta acolo Aniko,ea are putere de decizie sau a pus botul la oala cu smintina?d-le primar daca nu faceti curat iindiferent din ce partid fac parte ne dezamagiti,credeam ca sinteti inconjurat de oameni competenti nu de hoti
Postat 12 Iulie 2011, 17:47 de luky
dl.bolojan
Domnule primar nu te-am votat sa lasi pe altii sa isi faca de cap sa dea oameni onesti afara din regiile primariei,nu se vede nu se aude?e bataie de joc si strigator la cer ce se intampla,pe deasupra si mai recunosc "prostia" care au comiso,pt. asa ceva ar trebui ei maziliti fara nici o ezitare,avem nevoie de oameni cinstiti nu de lepre cu interese economice si de partid.
Postat 12 Iulie 2011, 15:56 de eucumine
continuati in justitie
luptati`va pt dreptate, dc e de partea voastra. si nemtii ne fura, dc ne lasam furati. ne dam prea ieftin altora. pacat ca nu a schimbat Bolojan si mai multe persoane din conducerea CAO. uneori se pare ca un inginer face mai mult decat 3 directori.
Postat 12 Iulie 2011, 15:46 de unu
xyz abc
Si-a adus amantul sa fie mai aproape de ea !
Postat 12 Iulie 2011, 15:00 de abclovep
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Urmaşii Marii Uniri îşi cinstesc înaintaşii: În Chioag a fost dezvelită o placă în memoria săteanului care s-a dus, în 1918, la Alba Iulia (FOTO)
 • Cartea 'România, te iubesc' a fost lansată la Oradea. Jurnalistul Alex Dima: „Aici este dovada că se poate!” (FOTO/VIDEO)
 • Drumul nou dintre Oradea şi Sântandrei, deschis circulaţiei. Cei doi primari au anunţat noi investiţii în traficul dintre cele două localităţi (FOTO/VIDEO)
 • Zăpada face ravagii în Bihor: 79 de localităţi fără curent, peste 28.000 de cetăţeni afectaţi! (FOTO)
 • A venit zăpada! Utilajele RER Vest au ieşit pe străzile Oradiei (FOTO)
 • „Lumea contemporană. Puncte de vedere”: La Muzeul Țării Crișurilor a fost vernisată expoziția de sculptură a artistului Ovidiu Pascu (FOTO)
 • Gala Premiilor lui Bihorel 2018. Petrecere cu poante video, caricaturi şi concert Compact la Majoratul BIHOREANULUI. Vezi câteva momente! (FOTO / VIDEO)
 • Campionul K1 Adrian Maxim, prins de procurorii DIICOT Oradea cu un kilogram de cannabis. Sportivul a fost arestat şi trimis în judecată (FOTO)
 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON