URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 20 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
04 Octombrie 2017, 08:08

Maşinaţiuni de lux: Şefii Consiliului Judeţean Bihor îşi cumpără maşini "cu de toate" (FOTO)

Maşinaţiuni de lux: Şefii Consiliului Judeţean Bihor îşi cumpără maşini 'cu de toate' (FOTO) FULL-OPTIONS. Cei trei barosani ai CJ se cadorisesc cu câte o maşină de lux dotată cu toate opţiunile posibile, punând la bătaie peste o jumătate de milion de lei
Maşinaţiuni de lux: Şefii Consiliului Judeţean Bihor îşi cumpără maşini 'cu de toate' (FOTO) PE DOS. Imaginea surprinsă de BIHOREANUL în seara alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016 dovedeşte că lucrările pentru iluminarea bilingvă de Crăciun a sediului CJ erau deja făcute, cu mult înainte de atribuirea contractelor, înregistrate abia pe 20, respectiv 28 decembrie. O probă suficientă pentru procurorii curioşi să descopere cum "recepţionează" şefii CJ lucrări înainte de a le contracta

Conducerea CJ Bihor se ţine, vorba românului, de "cioace": una zice, alta face. Deşi la începutul mandatului preşedintele Pásztor Sándor promitea transparenţă totală, încercarea de a urmări achiziţiile instituţiei se loveşte de opacitate deplină, lista de cumpărături fiind dosită de curiozitatea contribuabililor. Urmarea? Orice analiză a oportunităţii şi legalităţii cheltuirii bugetului judeţului presupune o muncă de adevărat detectiv.

Rezultatele încercării merită, însă, eforturile depuse. Aşa a descoperit BIHOREANUL noi indicii că apetitul şefilor CJ pentru tocarea banului public trădează nu doar necumpătare şi trufie, uneori interesată, în folosul unor firme "agreate", ci şi încălcarea flagrantă a legii.

Cu dedicaţie, legalizat post-factum şi scump

Una din achiziţiile neobservate până acum ale conducerii CJ a fost, paradoxal, vizibilă la vremea ei, dar a fost nevoie de semnalarea unui cititor, făcută cu două săptămâni în urmă pe forumul BIHOREANULUI, pentru a se descoperi felul în care, la dorinţa preşedintelui Pásztor Sándor, instituţia a cheltuit aproape un miliard de lei vechi (98.041 RON, adică 21.786 euro) pe panouri luminoase cu urări de Crăciun bilingve, în română şi maghiară, şi pe ornamente specifice sărbătorilor de iarnă. Procedura a depăşit vădit cadrul legal, lucrările fiind întâi executate şi abia apoi acoperite scriptic.

Pentru ca Pásztor să ureze bihorenilor "Crăciun fericit!" şi în limba sa, procedura aleasă a fost una de achiziţie directă, ceea ce înseamnă că nu a anunţat o licitaţie pe SEAP, ca să obţină preţul cel mai mic posibil, ci firmele cărora avea să le încredinţeze lucrările, avizate în prealabil, şi-au pus în cataloagele de produse şi servicii oferte care să corespundă cerinţelor CJ, de unde beneficiarul să le "caute" şi să le "aleagă". Dar nici măcar asta nu s-a făcut ca la carte, pentru că CJ a făcut atribuirea lucrărilor după executarea lor.

Concret, SC Ideart SRL a anunţat pe SEAP în 20 noiembrie că oferă servicii de "confecţionare şi montare elemente decorative luminoase bilingve pentru sărbătorile de iarnă, iar CJ i-a atribuit lucrarea, contra sumei de 22.747 lei, pe 20 decembrie. Mult după ce lucrările erau gata, căci pe 11 decembrie, când BIHOREANUL, deplasându-se la Biroul Electoral Judeţean, unde se centralizau voturile de la alegerile parlamentare, le-a şi fotografiat.

De asemenea, pentru că Pásztor voia un Crăciun mai fastuos ca oricând, pe 21 decembrie SC Ritmoteh SRL a anunţat că oferă "iluminat festiv pentru sărbătorile de iarnă la clădiri", adică "ornamente, perdele luminoase, ghirlande", iar CJ s-a arătat dispusă să-i dea pentru asta  75.294 lei, atât doar că lucrarea a fost atribuită tot după finalizarea ei, pe 28 decembrie. De altfel, o altă dovadă este o serie de anunţuri plătite de CJ cotidianului Bihari Napló, care încă din 15 decembrie îndemna cititorii să colinde instituţia, macheta publicitară înfăţişând şi clădirea gata pavoazată.

Fără concurenţă

Procedurile, evident măsluite, au încălcat rigorile legii deoarece succesiunea legală a unei achiziţii este anunţarea ei, depunerea şi înregistrarea ofertelor, compararea lor, atribuirea şi contractarea şi abia apoi executarea lucrărilor şi, la final, recepţionarea lor.

Faptul că întâi s-au executat lucrările, iar atribuirea şi semnarea contractelor s-a făcut a posteriori demonstrează însă că n-a existat nicio competiţie de oferte, angajarea celor două firme fiind decisă din start, la preţuri care puteau fi mult mai mici dacă anunţul ar fi fost făcut şi pe site-ul instituţiei, iar la procedură s-ar fi prezentat mai multe firme.

Solicitat săptămâna trecută să explice "minunea" că lucrările au fost făcute înainte de a fi atribuite, deci în perioada în care, cel puţin teoretic, încă exista posibilitatea ca o altă firmă să aibă oferte la preţuri mai mici, şeful CJ a făcut-o pe neştiutorul. "Nu pot să vă dau detalii, nu ştiu dacă a fost această diferenţă", a susţinut Pásztor, mimând că nu cunoaşte cronologia procedurii de achiziţie. "Nu ştiu, că nu eu fac achiziţiile", a repetat el, sugerând că răspunderea ar fi exclusiv a subalternilor din Serviciul de Achiziţii al instituţiei.

"Cumpăraţi" cu concedii "profi"

Adevărul e că, în paralel, conducerea CJ a ştiut să "achiziţioneze" şi tăcerea, dacă nu chiar loialitatea necondiţionată, a subordonaţilor, plătindu-le regeşte concediile din vara acestui an, în lunile iulie şi august, sub masca deja cunoscută a participării la "cursuri de perfecţionare profesională" organizate la munte şi la mare.

Deşi BIHOREANUL a cerut în repetate rânduri ca toate achiziţiile CJ să fie postate din oficiu pe site-ul instituţiei, acest lucru nu s-a întâmplat, aşa că informaţiile au ieşit la iveală abia săptămâna trecută, când şefii judeţului n-au mai putut ocoli cererea expresă de a le furniza.

Datele astfel intrate în posesia ziarului arată că Pásztor a aprobat cheltuirea a 171.779 lei (peste 37.630 euro), pentru ca 56 de angajaţi (o treime din total) să fie trimişi la aşa-zisele cursuri, în staţiuni litorale (Mamaia, Eforie, Costineşti, Jupiter), în Delta Dunării (Murighiol) sau în staţiuni montane (Poiana Braşov).

Pe lista "perfecţionaţilor" se regăsesc, de exemplu, Victor Papp (transformat de vicepreşedintele Ioan Mang din consilier al senatorului Florian Bodog în manager public al judeţului), Taussig Otto (vehiculat ca viitor şef al Serviciului de Achiziţii), Alexandra Cuş (de la Biroul de Presă, nu demult angajată pe filiera vicepreşedintelui Traian Bodea, de la ALDE). Mai mult, un funcţionar a fost răsplătit nu cu un sejur, ci chiar cu două: consilierul Paul Fătuşan, trimis întâi la Poiana Braşov, iar apoi la Eforie Nord.

Întrebat despre concediile plătite bugetarilor, Pásztor a susţinut că doar continuă o "tradiţie", întrucât CJ, "când l-am preluat, avea o parte din buget pentru aceste perfecţionări şi este o chestie de normalitate să nu tai bugetul cursurilor". Cât despre modul şi firmele de la care au fost cumpărate perfecţionările, din nou nu ştie. "Vorbiţi cu purtătorul de cuvânt!", a expediat el reporterul. Dar, ca de obicei, purtătorul de cuvânt Adrian Simon, nu s-a sinchisit să dea vreun răspuns până la finele săptămânii trecute.

Vor gipane

Vişina pe tort abia urmează, căci şeful CJ a girat o procedură de achiziţie "cu dedicaţie" şi pentru cumpărarea a trei aşa-zise autoutilitare marca Skoda, pentru sine şi cei doi vicepreşedinţi, Ioan Mang şi Traian Bodea, "dedicaţia" fiind inclusă chiar în caietul de sarcini, pregătit pe 15 mai 2017 cu specificaţii tehnice anume pentru ca instituţia să "aleagă" această marcă, nu alta.

Conform caietului de sarcini, CJ oferea până în 504.204 lei (echivalentul a 112.054 euro) pentru trei "autoutilitare cu omologare N1", cu motorizare Diesel de 190 cai putere, tracţiune 4x4, cameră video parcare spate, interior piele, sistem navigaţie, lane assistant, blind spot detection, airbag-uri laterale faţă-spate, cap faţă-spate, şofer + pasager, genunchi şofer, sistem climatronic - instalaţie de aer condiţionat automată cu distribuţia aerului în trei zone, geamuri electrice, faruri bi-xenon adaptive, jante aliaj uşor 8Jx18 cu anvelope 235/45R18, sisteme driving mode selection şi dynamic chassis control, ESC, ABS, MSR, EDS, HBA, DSR, RBS, MKB, XDS şi multe-multe alte opţiuni de top.

Din start, documentaţia a fost cu cântec, deoarece în realitate şeful CJ nu dorea autoutilitare cu benă (după cum avea să şi admită ulterior instituţia, după ce firmele interesate au cerut clarificări), dar şi pentru că ea a menţionat că maşinile trebuiau să aibă cutie de viteze automată 6+1 de tip DSG.

"Această cutie Direct Shift Gearbox, cu dublu ambreiaj pe trepte pare şi impare, este specifică maşinilor produse de Skoda şi Volkswagen. Corect era ca în caietul de sarcini să se treacă cerinţa unei cutii automate sau, dacă se doreau performanţe de excepţie, să se prevadă că pot concura şi ofertanţii care comercializează maşini cu sistem echivalent, de exemplu de tip Xtronic", a explicat BIHOREANULUI un specialist în achiziţii auto.

Nu-i pentru cine se pregăteşte...

... ci pentru cine se nimereşte, căci deşi procedura a fost croită din start pentru un dealer Skoda local, în final a câştigat-o o firmă din Argeş care a intrat pe fir ca din senin.

Iniţial, la selecţia de oferte s-au prezentat trei firme – Autogrand Oradea (dealer Skoda), Auto Bara Oradea (dealer Dacia, Renault şi Nissan) şi Electrical Business Center, din comuna Ştefăneşti, judeţul Argeş. După ce probabil a "mirosit" că achiziţia nu era pentru oricine, Auto Bara s-a retras fără a depune nicio ofertă, iar în joc au rămas doar Autogrand şi firma argeşană, care a produs surpriza, "suflând" contractul.

Motivul? CJ s-a arătat dispusă să dea 168.068 lei pe o maşină, Autogrand a înaintat un preţ cu câteva sute de lei sub prag, adică 167.555 lei/bucata, dar EBC a cerut doar 140.890 lei, aşa încât marţea trecută, pe 26 septembrie, a trebuit declarată câştigătoare.

Culmea, asta deşi firma argeşană nici măcar nu este dealer auto, ci doar cumpără şi revinde orice marcă la comandă, ba se şi află în insolvenţă, iar patronul său din acte, un anume Ionel Adrian Costache, a fost percheziţionat în primăvară cu mascaţii, pentru evaziune fiscală cu facturi fictive.

"Nu sunt SUV-uri, sunt Skode"

Şi mai interesant e că, solicitat de BIHOREANUL să explice achiziţia, Pásztor a recunoscut că se gândise încă de la început la marca Skoda.

Potrivit acestuia, cumpărarea a trei noi maşini de serviciu pentru şefii instituţiei are loc pentru că limuzinele VW Phaeton şi VW Passat vârf de gamă intrate în dotare (la preţuri de peste 70.000 euro bucata) pe vremea preşedintelui Alexandru Kiss au ajuns la vârsta de 10 ani şi la un rulaj de peste 300.000 km, astfel că întreţinerea şi repararea lor a devenit costisitoare.

Când însă a fost întrebat de ce în caietul de sarcini maşinile, aparent SUV-uri (Sport Utility Vehicle), au fost botezate drept "autoutilitare", Pásztor s-a deconspirat: "Nu sunt SUV-uri, sunt Skode (modelul Superb, avea să spună mai târziu - n.r.). Am ales fiindcă legea dă posibilitatea ca fără nicio restricţie o entitate să cumpere autoutilitară. Noi am identificat cele de acolo că se încadrează în autoutilitară", a spus şeful CJ, adăugând textual că s-a gândit la "Skoda sau Opel" doar pentru că sunt mai ieftine.

Cine ştie însă dacă se gândea că pe lângă dealerul local Skoda o să apară, tam-nesam, unul de aiurea, care să-i ofere maşini chiar prea ieftin, şi că banii n-o să ajungă, ca de atâtea alte ori, la cine "trebuia"?...


TOTUL LA SECRET
Transparenţă pe dos

În repetate rânduri, BIHOREANUL a solicitat conducerii CJ ca, după modelul de bună practică al Primăriei Oradea şi al altor instituţii din ţară, să posteze din oficiu pe portalul instituţiei programul anual al achiziţiilor publice, anunţurile achiziţiilor, contractele încheiate, plăţile lunare, inclusiv cele legate de personal şi deplasări, toate informaţii de interes public care arată felul în care sunt cheltuiţi banii cetăţenilor şi cine beneficiază de ei.

Deşi cererea a fost refuzată la fel de constant, publicaţia noastră a dezvăluit încă de la începutul anului un adevărat dezmăţ în angajarea clientelei UDMR, PSD şi ALDE atât în aparatul propriu al CJ, cât şi în instituţiile subordonate (peste 52 noi salariaţi), felul în care conducerea judeţului sparge banii pe concerte "în familie" susţinute de artişti expiraţi (74.000 euro în vară), modul în care preşedintele Pásztor Sándor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea decontează din banii bihorenilor deplasările în interes de partid (inclusiv în august Pásztor a fost la concursul de gătit lecső de la Esztár pe banii instituţiei), contractarea unor servicii de consultanţă în achiziţii (cu 5.000 lei lunar) deşi CJ are propriul serviciu de profil, dar şi cum, într-un singur an de mandat, au cheltuit nu mai puţin de 122.000 lei pe produse de protocol (pixuri, agende, umbrele, ba chiar şi... miere), iar alţi 329.000 lei pentru "servicii de uz propriu (angajând inclusiv un fotograf care să imortalizeze apariţiile publice ale preşedintelui Pásztor Sándor).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@anonimusz
Dupa nume esti clar pai potrivit la bihon. Bolo nu are Mercedes, gasesti pe site la primarie detalii legate de parc auto si declaratia lui de avere. Spala-te pe ochi putin si da cu sapun pe sovinism ca momentan esti in Romania. Tot ce are Bolo e prea multa rabdare si diplomatie cu oameni ca voi.
Postat 05 Octombrie 2017, 21:07 de poiu
ultimul comentariu
macar nu se rup in figuri ca Bolo cu Mercedesul la 175 km la ora ...bihoreanul pt unii muma pt altii ciuma. dezamagitor, nu cred ca o sa-mi mai pierd timpul citind mizeriile voastre :(
Postat 05 Octombrie 2017, 13:22 de anonimusz
O palma la coor
Na, ca nu le-a iesit asta. Cum zicea cineva mai jos, daca nu se autosesizeaza DNA, ar trebui sa o faca cei de la Ebihoreanul pentru ca au o alta voce acolo. Bravo jurnalistilor pentru investigatie, asta inseamna junralism adevarat. Tot respectul meu
Postat 04 Octombrie 2017, 17:04 de poiu
@oarecine
Nu se poate! Robert Negoita: ,,Nu vedeti ca toti avem dosare penale? Ce facem? Ne aresteaza pe toti?!"
Postat 04 Octombrie 2017, 14:09 de pinonel
inca una?
unde-s aia de asculta pe toti, dar nu citesc nici macar ziaru???
Postat 04 Octombrie 2017, 13:39 de ferfeleaga
curiozitati
Cum de raspunsul tehnic la clarificari e semnat doar de presedinte??? Iata cateva motive: Ceilalti care semnasera pana atunci au facut kaki pe ei fiind ca si-au dat seama in ce s-au bagat si ca nu le-a iesit treaba cu autograndu unic participant, cum le spusese sefu; Autogrand si West Auto sunt membrii udemereu? Cum a motivat acele dotari de lux cel care a intocmit referatul de necesitate? cum poate un dealer local consacrat skoda, ca autogrand sa ofere un pret cu 20% mai mare decat un dealer la fel de local dar de la 500km departare? observ ca diferenta de pret e numai buna de o masinuta mica pentru o amanta, fiica, fiu, nevasta de om de stat.
Postat 04 Octombrie 2017, 13:37 de ferfeleaga
Sponsor vechi si membru al UDMR, dealerul Skoda din Oradea asteapta deja viramentele !?!
Caz tipic pentru DNA ... avand in vedere ca Duster 4x4 cu toate dotarile costa cu totul max. 18.000 Euro, in timp ce o Skoda dupa modelul comandat si atat de mult asteptat face aproape 32.000 Euro !?! Firesc ca la asa diferenta, trebuie ales vehiculul mai scump si care nu poate strabate toate drumurile desfundate ale judetului !?!
Postat 04 Octombrie 2017, 13:27 de WinDos
Cornel
Oare de ce se gandise la Skoda si Opel? Cumva pt. ca proprietarii acelor reprezentante sunt maghiari si ei...?
Postat 04 Octombrie 2017, 13:03 de corneil
DNA, se aude?
Autosesizare, rugăm frumos.
Postat 04 Octombrie 2017, 12:19 de Oarecine
Da' primaria Oradea de ce nu o luati la intrebari?!
Din banii cui sunt platite autoturismele puse la dispozitia sefilor/sefutilor din primarie, alea aflate la otl si platite ca facand ,,transport public de persoane"?!
Postat 04 Octombrie 2017, 12:08 de pinonel
un smenutz, acolo
Ajunge sa te uiti pe site-ul celor de la Autogrand,(Companie>Echipa noastra), ca sa intelegi de ce voia Dl Pasztor taman Skoda.
Postat 04 Octombrie 2017, 08:35 de poli
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON