URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2020, 08:07

Marea iroseală: Orădenii reclamă din plin apa caldă livrată rece. Ce soluții are Termoficare?

Marea iroseală: Orădenii reclamă din plin apa caldă livrată rece. Ce soluții are Termoficare? FACTURĂ LA ÎNĂLŢIME. Orădenii care locuiesc la etajele superioare se plâng că dimineaţa încălzesc apa pentru toţi vecinii de pe coloană. "Toată apa răcită peste noapte pe conductă îmi trece prin contor şi o plătesc ca apă caldă până să pot face un duş", zice un consumator
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tu cât timp aştepţi dimineaţa ca la robinet să curgă apă suficient de caldă ca să te poţi spăla? Un minut, trei, cinci, mai multe?

Orădeni din toate colţurile oraşului, din Nufărul până în Rogerius, reclamă zilnic societăţii Termoficare răceala apei calde la primele ore ale zilei. Iarna plângerile se înmulţesc. "Nu ştiu cum faceţi modernizările de reţele, dar apa caldă curge rece. Nu e normal ca apa de la robinet să nu fie caldă. Luaţi măsuri!", cere un locatar din strada Republicii 51. Ca el, mulţi alţii.

Pe duşuri reci

Lipsa apei calde la etajele superioare la primele ore ale dimineţii scoate orădenii din sărite. "Dimineaţa, la primele ore, seara după ora 20 sau peste zi, când oamenii sunt la serviciu şi nu este consum, apa caldă e rece", reclamă un locuitor din Aleea Peneş Curcanul. "Dau drumul la robinetul de apă caldă la maxim şi rebuie să aştept 5 minute, uneori chiar 10, până când devine măcar călduţă", spune omul.

Mapele societăţii Termoficare şi folderele aplicaţiei Oradea City Report sunt pline de astfel de reclamaţii. "Apa devine caldă doar după ce curge câteva minute, iar dimineaţa ne spălăm cu apă rece", scrie proprietarul unui apartament din strada Constantin Brâncoveanu 5A. "Aş dori să ştiu când o să avem apă caldă şi pe strada noastră. Şi mă refer la apă caldă, nu rece pe ţeava de caldă!", transmite un orădean din strada Episcop Ioan Suciu 4. "În fiecare dimineaţă apa caldă vine doar după ora 9. Vă rog să remediaţi problema", cere un altul din strada Menumorut 8. Şi exemplele pot continua.

Furt pe faţă!

Să plăteşti apă rece la preţ de caldă, de trei ori mai scumpă, e furt pe faţă! Un orădean care lasă să curgă o cadă de apă de circa 200 litri ajunge să arunce într-o săptămână cam un metru cub de apă rece, care costă 6 lei, dar pe care o plăteşte drept caldă, cu 19 lei. Lunar, paguba depăşeşte 70 lei. Desigur, calculele sunt aproximative, deoarece cantitatea de apă irosită diferă de la un consumator la altul, dar cam acesta e ordinul de mărime!

Dacă luăm în calcul că situaţia datează de aproape 30 de ani, pierderile sunt enorme. Fostul CET, acum Termoficare, a abandonat în anii ʼ90 reţelele de recirculare care aduceau înapoi de la intrarea în blocuri apa răcită pe conducte pentru a fi reîncălzită în punctele termice. Reţelele erau prea coapte.

directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu Dacă în 2014 erau în funcţiune cam 40% din reţelele de recirculare din oraş, în prezent, după investiţii de sute de milioane de euro în reţelele de termoficare, procentajul a urcat la 70%. "La 146 kilometri de reţea secundară (n.r. - de la punctele termice la blocuri), în prezent avem 102 kilometri de recirculare repuşi în folosinţă. Ţinta noastră e ca în trei ani să avem tot sistemul de recirculare funcţional", spune directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu (foto).

Investiţii sunt...

Concret, pentru cartierul Nufărul, societatea va derula un proiect de 19 milioane euro pentru încălzirea blocurilor cu ajutorul apei geotermale. "Punctele termice vor fi înlocuite cu 277 de module la nivel de scară de bloc. Când apa caldă va fi preparată în scară, nu se va mai răci pe conducte", explică directorul Creţu.

La fel, în Rogerius, Termoficare a înlocuit anul trecut 7,8 kilometri de conducte de recirculare de la punctele termice 119 (zona Liniştii), 136 (zona Podului Sovata) şi 875 (Anatole France), urmând să le pună în funcţiune. Pentru anul acesta sunt programate reabilitări de reţele pentru PT 111 (Călugăreni), 113 (Transilvaniei) şi 116 (Ştefan cel Mare), dar investiţii similare vor avea loc şi în Ioşia şi în zona centrală.

... efecte, mai vedem!

Paradoxal, în ciuda investiţiilor, orădenii s-ar putea să aştepte în continuare pe marginea căzii de baie să se încălzează apa! "La sfârşitul anilor ʼ90 consumul mediu pe persoană era cam 10 metri cubi de apă caldă pe lună. După introducerea contorizării a scăzut la 1,5 metri cubi. Conductele blocurilor vechi sunt dimensionate după vechiul consum, aşa că apa bălteşte pe coloană şi se răceşte", explică Creţu.

Soluţia ar fi redimensionarea conductelor după noile consumuri. Termoficare va încheia anul acesta un parteneriat cu câteva asociaţii pentru a vedea ce investiţii presupune acest obiectiv şi ce rezultat poate obţine. "Cu ajutorul locatarilor vrem să face recirculare până la ultimul etaj în trei blocuri vechi de 4, 8 şi 10 etaje, ca să vedem ce costuri implică şi ce impact va avea în consum", zice Creţu.

După decenii în care a încasat de la orădeni bani necuveniţi vânzând apă rece la preţ de caldă, Termoficare s-ar împăca cu păgubiţii. Dacă se poate, pe banii lor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Solutie din pix,fara pompe,avioane ,rachete
Cetim contorul,arata 100mc, facturam 80,traiti-ar familia.Sa poti da drumul la apa linistit,pina vine calda.Si asa suma contoarelor individuale e mai mica decit supercontorul termoficare,ultraprecis,sfintit in Iordan.Ba,da nu asa de precis sa arate ca apa-i rece in loc de calda.Curat ghinion.La fel ca ghinionul ca oradenii si-au redus voluntar consumul,prin contorizare, de la 10mc la 1.5mc.Pai ce facem,noi avem un business aci,sau vreti sa salvati planeta?
Postat 25 Ianuarie 2020, 21:31 de excalibur
CrisDumi
Ooo daaa, în conjurația asta universală împotriva-ți ai mai descoperit o persoană. Nutream speranța să zici că tu i-ai creat și pe ăștia patru. Get a life cum ar zice “francezu”.
Postat 25 Ianuarie 2020, 09:11 de oradeaveche
Re: oradeaveche
Bravo, vrând cu orice preț să ai dreptate ... tocmai te-ai "desconspirat" și mi-ai arătat care dintre cei/cele patru persoane puteau să țină minte cu atâta precizie interviul cu "tovarășa Gal" !?! În rest ai dreptate ... nu Blajovici a fost cel "contra" CET II !?! Probabil un "cotoi" !?!
Postat 25 Ianuarie 2020, 08:56 de CrisDumi
CrisDumi
Ți-ai descris perfect simptomele, dacă tu ai parte de ele nu înseamnă că trebuie să am și eu. Cum nu ai argumente ataci la personal la întâmplare. Citește aci de Blajovici și nu mai dezinforma doar să-ți justifici tiradele. Eu nu pup pe nimeni încerc să fiu obiectiv. https://www.crisana.ro/stiri/actualitate-2/foste-vip-uri-icirc-n-papuci-de-casa-tovarasa-gal-sefa-de-cabinet-a-primilor-secretari-150045.html
Postat 25 Ianuarie 2020, 03:04 de oradeaveche
oradeaveche ...
... e clar că ai nevoie de asistență de specialitate. Bați câmpii cu o frustrare evidentă pentru că, probabil, nu te bagă nimeni în seamă pe acasă !?! Ori comentezi pe subiect ... ori ești pus să bagi bățu' prin gard doar, agățându-te de care crezi tu că are ceva real de spus. Ești penibil, ai abordări de cață în călduri ... așa că, ia mai vezi-ți tu altă treabă, nu te tot arunca la pupat !?!
Postat 24 Ianuarie 2020, 23:48 de CrisDumi
scortosul
Or ținut pe naiba 60 de ani curgeau de prin anii ’90, magistrala de la intersecția Dacia cu Transilvania a fost peticită și răspeticită. Cât despre calitatea celor noi mă îndoiesc de lucrări, cea de la intersecția Italiană cu Lalescu a cedat deja de multe ori că nu îi la adâncimea corespunzătoare.
Postat 24 Ianuarie 2020, 16:26 de oradeaveche
Ca tot veni vorba...
Tot am asteptat un politruc local,un inginer termotehnist,whatever,sa faca un deep dive in dedsubturile financiare ale termoficare sa.Aci sunt bilanturile: (termoficareoradea.ro/situatii_financiare.php).E greu de tras concluzii,ce si cum pe-acolo.Cifra de afaceri scade de la 270 mil la 210 mil in 2018.Profit 2017 4mil vs 3.6mil in 2018.Nu stim ecuatia de functionare a companiei.Primele 6luni 2019 pierdere 5.6mil.
Postat 24 Ianuarie 2020, 14:54 de excalibur
Adevarul este ca...
Adevarul este ca astia de la cet nu vor sa faca conducta de recirculare! Va dati seama ce piersde pe primarie, cet si cao? mii de mc. de apa care tu ii plateste taxatule! Cine atre de castigat? PMO! caci asunt firmele ei! Strig de ceva vreme ca tot pmo cu specialistii lui peste nu vor in ruptul capului sa faca contorizarea pe apartament ci ne doresc intr-o continuare a comsomolismului bugetar unde unii consuma toti platersc!!!... Acum ce astepari ati avut voi de la unul care se lauda cu falimentarea unui cet si a unei firme private? CE? ... Ce asteptari aveti de la o centralizare fortata a sistemului de incalzire a orasului? ..... Construieti o central aruncata din Hungaria si tragi km. de retele primare cu materiale disctabile si te astepti la performanta? Vedem peste 10 ani ce se alege de toate retelele "inoite" pe fonduri europene! Oradene pregateste punga pentru reparatii, reparatii care se vor regasi in pretul Gcal! Alea facute de ceasca au rezistat 60 de azni, sa vedem cat tin astea facute de bolovan+penal! Si stai asa ca doar retelele primare sunt in lucru, sa vedem ce si cum cu secundarele!
Postat 24 Ianuarie 2020, 14:32 de scortosul
Recirculare
Conceptul de recirculare se pune in ziua de azi,cind vrem sa crutam planeta inclusiv la casa,vila,nu mai vorbim de un hotel,pensiune...Aci se poate intelege ideea,niste clujeni,destupati la cap(www.sibotherm.com/distribuitor-apa/).Deci la un bloc de cartier,recircularea e obligatorie.Defapt ea e prevazuta inclusiv in proiectele comuniste,ca prima dotare .S-a renuntat la ea pe motiv de tevi si pompe care trebuiau intretinute 24/7/365.Deci nu e tehnologie spatiala,niste pompe si niste tevi...doar daca n-au mai prevazut conducte de intoarcere spre punctul termic cind au ingropat tevile...Aia se numeste eroare de proiectare.Se sanctioneaza cu bonusuri de performanta.
Postat 24 Ianuarie 2020, 14:26 de excalibur
rugaminte
Cand cei de la CET vor termina cu minciunileva rugam sa faceti un articol in consecinta " CET - NU mai minte !" . Ce recirculare ??? A agentului primar sau ce?? Ce se abereaza atat? Pentru ACM (apa calda menajera) sistemul de recirculare se face de la sursa (schimbator din punct termic) la utilizator. Nu stiu sa detina un bloc asa ceva. Astfel cand locatarii nu consuma in condominiu reteaua de ACM se raceste. Deci nici o sansa sa aveti apa calda la deschiderea robinetului in situatia in care ceilalti consumatori nu folosesc apa calda. Dezavantajat locatarii de la ultimele nivele. ASta ca sa reamintim ca s-a spus cu voce tare eficientizare sistemului cu un cazan nou. Fizica NU iarta!!!
Postat 24 Ianuarie 2020, 13:25 de Christa
Mai spalati-va baaa leneșilor
Că doar așa se răcește apa in țevi
Postat 24 Ianuarie 2020, 12:04 de sandu1260
Chiar asa e
Din pacate asta e realitatea. Eu locuiesc in Decebal, la parterul unui bloc cu patru etaje. Deja am o regula. Daca vreau sa fac dus trebuie sa ma grabesc sa il fac inainte de 22:30-23. Cu cat vreau sa fac mai tarziu cu atat las apa sa curga mai mult. Dupa vreo 5-6 minute incepe sa se dezmorteasca ceva iar dupa vreo 8-9 minute e calda. Dar asta de fiecare data, nu sunt exceptii. Explicatia (avand in vedere ca vorbim de parter) nu am gasit-o niciodata. Daca la mine e asa, nici nu vreau sa ma gandesc la cei de la etajele superioare. ????‍♂️
Postat 24 Ianuarie 2020, 11:58 de djcoma2005
CrisDumi
Blajovici o fost mutat ministru secretar de stat la agricultură înainte de a ajunge ambasador în Zimbabwe, asta pentru că Nicu Ceaușescu se avea cu nevastă-sa ce-o înebunit-o pe mă-sa Elena, nici o legătură cu CET-ul.
Postat 24 Ianuarie 2020, 09:40 de oradeaveche
Kuler, foarte bine punctat ...
... în contextul în care, pe tema unuia sau a două surse de producție ca echilibrare enegetică, "ignorantul" Ceaușescu l-a destinuit din funcția de prim-secretar pe actualul "cetățean de onoare" al orașului nostru, care din vina de a fi susținut că nu-i nevoie, a picat direct ambasador prin Africa Ecuatorială !?!
Postat 24 Ianuarie 2020, 09:20 de CrisDumi
Soluția are mai multe etape !?!
Prima e ca municipalitatea să-i dea un șut în fund "penalului" Necula, care conduce în continuare "din umbra" acoperirii de care beneficiază de la "Orașul Paralel" ... !?!
Postat 24 Ianuarie 2020, 09:14 de CrisDumi
Kuler
Mitu ăsta c-o făcut cizmaru îi perimat, eventual o aprobat, nu știa el necesitățile energetice ale orașului.
Postat 24 Ianuarie 2020, 09:02 de oradeaveche
Cam tarziu.
Acum o sa inteleaga multa lume, de ce prostul de Ceausescu a facut 2 (doua) centrale termice in Oradea.
Postat 24 Ianuarie 2020, 08:52 de Kuler
despre caCAO Oradea nimic ?
e dezastru si acolo platim apa maro ca apa limpede... tevi noi totul nou dar apa e maro, de ce ? pentu ca e monopol si poate, contractele nu conteOPC nu are treaba, prosti platesc oricum ca nu au alta varianta.
Postat 24 Ianuarie 2020, 08:22 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON