URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2014, 12:57

Maraton penal: Doi tineri extremişti, amendaţi că au promovat cultul unui criminal de război

Maraton penal: Doi tineri extremişti, amendaţi că au promovat cultul unui criminal de război LECTURĂ LA PARCHET. Maratonul de lectură (stânga) organizat anul trecut de filiala orădeană a Tinerilor Maghiari s-a sfârşit la Parchet pentru organizatori, care acum fac chetă (dreapta) printre susţinători, intenţionând să plătească în monede amenda cu care s-au ales
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 40 de kilograme de monede de 1, 5 şi 10 bani au strâns membrii şi simpatizanţii Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Ardeal, filiala Oradea. Cheta e pentru plata unei amenzi contravenţionale încasate de doi membri ai organizaţiei, Molnár Csongor şi Barta Béla, într-un dosar penal în care au fost acuzaţi de promovarea cultului unui criminal de război, vinovat de masacrarea a peste 100 de români şi evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Este vorba despre contele ardelean Wass Albert, scriitor şi poet maghiar, condamnat la moarte în contumacie în 1946. În cinstea lui, anul trecut, Asociaţia Tinerilor Maghiari a organizat un maraton de lectură de 24 de ore din operele sale. Care s-a sfârşit prost...

Condamnat pentru genocid

03_wass_albert_bihoreanul.jpgWass Albert (foto), conte de Czege şi Szentegyed, era originar din localitatea clujeană Răscruci. S-a născut în 1908 şi a fost inginer forestier, scriitor şi poet premiat de înalte instituţii academice din Ungaria, dar şi ofiţer de informaţii în cadrul armatei ungare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În urma acţiunilor îndreptate în perioada respectivă împotriva românilor şi evreilor din Ardeal, Wass a fost condamnat în 1946 la moarte de Tribunalul Cluj, pentru crime de război, iar posesiunile familiei au fost confiscate. Judecătorii l-au găsit responsabil pentru evenimente tragice petrecute în judeţul Cluj în septembrie 1940: un locotenent ungur pe care l-a instigat la crimă a executat patru locuitori din Sucutard, iar un altul a ucis 11 români şi evrei la Mureşenii de Câmpie, tot la comanda lui.

Condamnarea lui Wass s-a făcut în absenţa lui, deoarece la finele războiului acesta a părăsit România, refugiindu-se întâi în Germania, iar apoi în SUA, unde s-a sinucis în 1998, la vârsta de 90 de ani. Ulterior, începând din 2006, fiul nobilului, dar şi diverşi lideri ai UDMR, au solicitat autorităţilor române reabilitarea lui, inclusiv prin intermediul unei cereri de revizuire a dosarului din 1946. Toate cererile au fost, însă, respinse.

Maraton de comemorări

Chiar şi aşa, organizaţiile maghiare au continuat să promoveze opera şi imaginea contelui. În mai multe localităţi din Transilvania organizaţiile maghiare i-au ridicat statui, iar periodic organizează evenimente menite să-i omagieze operele.

Anul trecut, de pildă, pe 8 ianuarie, în Gheorgheni, judeţul Harghita, 40 de persoane au participat la o întâlnire organizată de Centrul Cultural, Asociaţia Rakoczi şi Fundaţia Etnografică din localitate pentru a aniversa 105 ani de la naşterea lui Wass, urmărind un film memorial realizat de postul ungar Duna TV şi citind operele scriitorului. Dacă odinioară treceau cu vederea întâlnirile de acest gen, de astă dată autorităţile române au luat măsuri: participanţii şi organizatorii au fost invitaţi unul câte unul la Parchet pentru a da declaraţii despre ce s-a întâmplat.

O lună mai târziu, povestea s-a repetat la Oradea. Pe 14 februarie 2013, membrii filialei Asociaţiei Tinerilor Maghiari anunţau, şi ei, un eveniment pentru comemorarea lui Wass. "Cu prilejul aniversării a 15 ani de la moartea lui Wass Albert, dar şi în semn de solidaritate cu fraţii noştri din Gheorgheni, care doresc să comemoreze scriitorul defăimat de autorităţile române, organizaţia din Oradea a Tinerilor Maghiari din Ardeal organizează un maraton de lectură de 24 de ore din operele lui Wass Albert...", se specifica în cotidianul Bihari Napló.

În anchetă

03_molnar_csongor_bihoreanul.jpgA doua zi, procurorul Teofil Ilisie de la Parchetul Oradea se sesiza din oficiu şi deschidea un dosar penal pe numele organizatorilor, Molnár Csongor (foto) şi Barta Béla, acuzaţi de încălcarea unor prevederi din Ordonanţa de Urgenţă 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, fapte pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Motive erau. Wass e un criminal de război condamnat definitiv, evenimentul fusese anunţat public şi avea scopul clar: cel de a-l omagia. Ca urmare, procurorul a dispus interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice şi ambientale purtate de cei doi organizatori pe o perioadă de 48 de ore, adică atât în timpul pregătirilor cât şi în timpul evenimentului din 16 februarie, la care au participat câteva zeci de persoane şi care s-a derulat în linişte, fără incidente. Oamenii adunaţi la sediul Asociaţiei au citit fragmente din operele lui Wass şi au discutat despre incidentele din secuime. "A fost mai mult decât un eveniment literar. De la organizatori am aflat că în acest mod doresc să îşi exprime solidaritatea cu acei maghiari din Gheorgheni care au fost agresaţi de către Poliţia Română", se preciza într-un articol post-eveniment din presa maghiară.

Câteva luni mai târziu, organizatorii Molnár Csongor şi Barta Béla s-au trezit citaţi la Parchet. "Chiar înainte de Crăciun, anul trecut. Ne-a sunat procurorul să mergem la el, pentru că suntem cercetaţi", povesteşte acum Molnár. Liderul orădean al Asociaţiei pretinde că nu avea cunoştinţă că, prin omagierea unui scriitor, a comis o faptă penală. "Eu nu am avut intenţia de a promova cultul lui Wass Albert, ca persoană condamnată, ci de a face cunoscut comunităţii operele lui literare".

Penal şi nu prea

Două luni mai târziu, procurorul finaliza deja ancheta, stabilind că faptele lui Molnár şi Barta "au adus o atingere minimă valorilor apărate de legea penală", motiv pentru care era suficient să-i amendeze administrativ: 400 lei în cazul lui Molnár şi 200 lei pentru Barta. Fără vreo consecinţă, deci, asupra cazierelor lor.

Măsura i-a nemulţumit, totuşi, pe cei doi, care au atacat soluţia în instanţă şi aşteaptă acum verdictul judecătorilor. "Aici, libertatea de exprimare şi democraţia nu valorează nimic. Sub denumirea de Parchet, mafia ne minte în faţă. Ne monitorizaţi ilegal telefoanele, ne trimiteţi scrisori de ameninţare, nici nu mă mai miră. Sper că îmi înregistraţi fiecare cuvânt şi le băgaţi acolo unde mă gândesc eu", s-a revoltat Barta Béla pe pagina de Facebook a Asociaţiei.

Cei doi au ticluit deja un plan pentru situaţia în care decizia nu le va fi favorabilă. În semn de protest faţă de "abuzul" procurorilor, vor achita amenda în monede. Au şi găsit susţinători, în rândul simpatizanţilor şi membrilor, împreună cu care, până acum, au strâns deja peste 40 de kilograme de monede de 1, 5 şi 10 bani. "Adunatul acestor bani a fost un gest simbolic, să aducem la cunoştinţa oamenilor ce se întâmplă. Eu sper totuşi să se anuleze amenda, iar banii îi vom dona pentru proiecte caritabile", spune Molnár, care nu se simte cu nimic vinovat.

Din contră, e hotărât să organizeze noi întâlniri pentru că, zice el, lectura unor cărţi nu poate constitui o infracţiune. Oricine ar fi autorul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
io
Mai bine **** decit tigan imputit. Ardealul si Partium va fi totdeauna ocupat de contropitori tigani, dar niciodata roman. Furati ce puteti, dar istoria stie cine sinteti. (...)
Postat 10 Martie 2014, 21:19 de io
WASS ALBERT
CENZURAT
Postat 10 Martie 2014, 20:01 de WASS ALBERT
che
Criminal de razboi? De unde ma? Nu a fost acuzat la Nuremberg, fiul lui a fost general in armata americana. Sinteti niste tigani jegosi - da omul a fost maghiar, dar nicidecum criminal de razboi. Inapoi la carte fuga mars tiganilor din India.
Postat 10 Martie 2014, 19:21 de che
a fost criminal dupa o justitie comunista
Da a fost criminal dupa o justitie comunista ,o justitie care ascundea criminalii adevarati fostii legionari si omaneii lui Ion Antonescu multi dintre ei devenind apoi activisti PCR. Latrati ca niste porci rassisti al caror merite a fost alungarea-vinderea sasiilor si vanzarea evreilor catre Israel intre 1950-60.
Postat 10 Martie 2014, 10:59 de Dan
was, criminal ungur fascist.
wass asta a fost un nenorocit, un criminal in serie, ucigas de romani si evrei ! sa nu-i fie tarana usoara in vecii vecilor !!! amin !!!
Postat 09 Martie 2014, 23:41 de nail
@Vazile
Multa * ai primit tu cu tac-tu gozbori revizionisti, iredentisti *! Multa * neamului tau de gunoaie (*si escroci) !
Postat 09 Martie 2014, 21:19 de Asterix
Pt DAN..
Cind e mama ta acasa patriotule?Ba rumane mare idiot mai esti!Multe drepturi vei primi loaza ,dar si multa m--e!Hai sictir onanist de Oradia Mare!
Postat 09 Martie 2014, 09:58 de Vasile
pt habarnist dar cu gura mare
E treaba casierului s-a numara ,oricum un casier destept nu unul slab la minte stie cum se numara acei monezi in cateva minute :D Pai tie probabil banii nu sant monezi de valoare labagiule. Pentru cine banii nu au valoare paote s-a faca o favoare ...:))
Postat 08 Martie 2014, 20:34 de casier de casier
Puneti pe cei amendati sa renumere banii de cateva ori.
Cei cere incaseaza cele 40 kg. de monezi ar tebui sa-i tina acolo pe cei care platesc pana cand numara banii si sa-i puna pe paltitori sa mai numare de cateva ori banii in fata casierului sub motiv ca banii nu corespund. Astfel dupa cateva zile de numarat poate ca cei amendati ar reusi sa-si plateasca amenda.
Postat 08 Martie 2014, 14:17 de Casier
2dAN
Danny dragam Esti total pe dinafara wass Albert a condus personal prigoana impotriva romanilor si a evreilor deopotriva , in zona Clujului De el se leaga asasinarea unui preot si a familiei sale, a slujnicei ( culmea unguroaica) si a multor tarani. Fapte DOVEDITE. Nu se poate vorbi despre un personaj istoric ca fiind doar scriitor si nu criminal. Ce vrei ca maine sa dezvelim statuia pictorului adolf hitler ? Nu confunda eroii care au luptat pt tara si popor in lupta dreapta cu niste criminali - mari viteji in spatele frontului. Eroul tau wass a fost tare viteaz in lupta apriga cu babele , mosii si copii nevinovati. Mai informeazate un pic inainte sa mergi la adunarea rongyos-ilor.
Postat 08 Martie 2014, 13:56 de Tell Vilmos
Vrăjitoarea din Fântânele
„Vrăjitoarea din Fântânele” de Wass Albert ati auzit macar mariilor istorici si justitiari demagogi ? :))) Teatrul Radu Stanca prezintă “Nuca” în week-end 24 Iunie 2010 20:19 | Sibiu Dan Onescu Secţia Germană a Teatrul Naţional „Radu Stanca”, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Biroul Cultural Maghiar din Sibiu, prezintă sâmbătă, 26 iunie 2010, de la ora 20:00, spectacolul „Nuca”, ce o are ca protagonistă pe actriţa Enikő Blénessy. Evenimentul va avea loc în cadrul manifestării Weekend Hungarikum, care va se va desfăşura între 25 şi 27 iunie, şi va oferi sibienilor şi turiştilor momente culturale, culinare şi meşteşugăreşti maghiare. Spectacolul „Nuca”, dramatizare după romanul „Vrăjitoarea din Fântânele” de Wass Albert, aduce în faţa publicului o poveste bazată pe legenda unei fete pure, asupra căreia a fost aruncat un blestem: orice bărbat pe care ea îl va iubi, va muri. Enikő Blénessy creează o lume primordială în care oamenii simpli de diferite naţionalităţi convieţuiesc în armonie, iar această linişte este tulburată de primele semne ale civilizaţiei. Spectacolul este unul multicultural şi include cântece populare din zona Ghimeşului, unde folclorul maghiar se îmbină cu folclorul românesc din Moldova. Voi toti dimtre comantatori dati dreptate unei decizii luate de catre justitia aniilor 45-50 cunoscuta ca arma a sistemului cumunist impotriva multor nevinovati cei care erau inchisi sau ucisi in temnitele comunismului ? Santeti demagogi si spuneti la acesti tinresi ca extremisti sau fascisti numai ca sant patrioti maghiari. Asta este adevarata problema generala a voastra , agreati numai maghiarii care se assimilieaza si tac cand le iau drepturile lor. Habar nu aveti de acest scriitor si de oprele sale. In cartea cu titlul Fu
Postat 08 Martie 2014, 13:23 de Dan
...
N-am crezut ca voi ajunge ziua cand voi felicita un procuror, dar Teofil Ilisie isi merita laudele din plin. Jos palaria, domnule Teofil! Vis-a-vis de problema de fond... Macar de-ar fi, in tot raul asta si un bine... Cum ar suna un titlu de stiri de "senzatie", pe baza pozelor cu banii: "membrii si simpatizantii asociatiei trilulilu au strans peste 40 kg de monede, ca sa aiba ce pune pe ochi, pe ultimul drum"?! Hahaha!!! Intru vesnica pomenire!!! (whatever...)
Postat 08 Martie 2014, 10:02 de Alin
Niste tarani...
Retardatii astia fascisti vad ca glorifica faptele de vitejie a unor gunoiae umane care au inchis in ghetou un sfert din populatia Oradiei. 30.000 (TREIZECI DE MII ) de oameni au fost inchisi in perimetrul Parcul 1 Decembrie - Str. Cuza Voda pana la Piata Mare cateva luni si apoi trimisi in lagarele de exterminare. Tot acesti nenorociti care au ridicat statuie lui horthy la Paleu nu stiu ca in urma actiunii inaintasilor lor ,la fel de "destepti" ca ei, in Oradea au mai ramas 7 medici crestini pt ceilalti cca 60.000 de oameni...ne evrei ! Pentru jegosii astia amenda e un *. Ei trebuie AMENDATI de locuitorii Oradiei. Ii cunoasteti pe huligani, le vedeti pozele in ziare, poate sunt vecinii vostri ! Aratati-le obrazul pe care nu-l au ! E suficient sa-i dispretuim. Crimele horthyste nu se uita. Nu se iarta.
Postat 08 Martie 2014, 09:14 de Vilmos Tell
???
anul acesta o sa citeasca Main Kampf,autor Adolf Hitler,binenteles autorul Hitler care nu are legatura cu al 2-lea razboi mondial si nici cu holocaustul
Postat 08 Martie 2014, 08:57 de luky
FELICITARI..
..Dle Ilisie,sunteti roman adevarat!Cind mergem la mamele lor,vom plati tot in monezi..!Scorul???????Dna Molnar@Barta repede la baie,sa mirositi bine!
Postat 08 Martie 2014, 08:47 de gheorghe@sandor
Tot despre iredentismul unguresc...
iredentismul unguresc, colcaie si in Ardeal !
Postat 08 Martie 2014, 06:19 de 2K14
THE SIGNIFICANCE OF REVISIONISM IN HUNGARY = SEMNIFICATIA REVIZIONISMULUI IN UNGARIA
/NO ONE could be in Hungary very long without knowing that "nem, nem, soha" meant "no, no - never," and that it referred to the boundaries fixed by the Treaty of Trianon/ = Nimeni nu ar putea fi în Ungaria foarte mult timp fără să știe că "NEM, NEM, Soha" însemna "nu, nu - niciodata", și că se face referire la granitele stabilite prin Tratatul de la Trianon.... Hungary - The Unwilling Satellite
Postat 08 Martie 2014, 06:08 de 2K14
gunoaielor
Libera exprimare nu inseamna sa faci propaganda fascista, separatista, izolationista, etc. Traiti in Romania, trebuie sa va supuneti legilor Statului Roman ! Nu va convine, mergeti in ungaria! Acolo va trebui sa va supuneti legilor statului unguresc!
Postat 07 Martie 2014, 21:23 de @zeno
pt.oradeanul
Asa zis oradean!!!!!!!!!!!!!Oradea nu este al vostru ci al nostru romani,unguri,evrei si alte nationalitati.Gura mica sovin inputit.
Postat 07 Martie 2014, 19:58 de zeno
FELICITARI !!!!
Felicitari domnului procuror care s-a auto-sesizat in privinta asta . Ar trebuii sa fie cat mai multi ca domnul Teofil ! Au ajuns ungurii sa faca ce vor la noi in tara , sa-si deschida "partide" de extremisti maghiari. Chiar trebuie sa joace Romania-Ungaria zilnic (la fotbal) ca sa starpim toti ungurii ? Javre ordinare !
Postat 07 Martie 2014, 17:26 de OradeaN
Exista constitutie si legi comuniste
CONSTITUTIA: ARTICOLUL 30 (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă. (3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii. (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată. (5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării. (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
Postat 07 Martie 2014, 15:16 de Sunteti....
La parnaie cu ei !
Din 2006, fiul fascistului, dar şi lideri ai UDMR, au solicitat autorităţilor române reabilitarea lui, inclusiv prin intermediul unei cereri de revizuire a dosarului din 1946. Cererile au fost respinse. "Organizaţiile maghiare au continuat să promoveze opera şi imaginea contelui.......... În mai multe localităţi din Transilvania organizaţiile maghiare i-au ridicat statui, iar periodic organizează evenimente menite să-i omagieze opereleAnul trecut, de pildă, pe 8 ianuarie, în Gheorgheni, judeţul Harghita, 40 de persoane au participat la o întâlnire organizată de Centrul Cultural, Asociaţia Rakoczi şi Fundaţia Etnografică din localitate pentru a aniversa 105 ani de la naşterea lui Wass, urmărind un film memorial realizat de postul ungar Duna TV şi citind operele scriitorului"......"O lună mai târziu, povestea s-a repetat la Oradea. Pe 14 februarie 2013, membrii filialei Asociaţiei Tinerilor Maghiari anunţau, şi ei, un eveniment pentru comemorarea lui Wass. "Cu prilejul aniversării a 15 ani de la moartea lui Wass Albert, dar şi în semn de solidaritate cu fraţii noştri din Gheorgheni, care doresc să comemoreze scriitorul defăimat de autorităţile române, organizaţia din Oradea a Tinerilor Maghiari din Ardeal organizează un maraton de lectură de 24 de ore din operele lui Wass Albert...", se specifica în cotidianul Bihari Napló. Locul unor astfel de indivizi e la parnaie altfel, asa cum o spun chiar, ei o vor face din nou! !
Postat 07 Martie 2014, 14:54 de Safeguard
Respect
Respect domnului procuror, tot asa si la mai mare
Postat 07 Martie 2014, 14:36 de Roman
Pedepse mai aspre !
E un inceput dar trebuie pedepsiti mai aspru cei care fac propaganda fascistilor hortisti, criminali de razboi condamnati pt atrocitatile savarsite.
Postat 07 Martie 2014, 14:31 de Book
Domnul procuror, multa sanatate !
Domnule procuror Teofil, Dumnezeu sa va tina in puteri si sanatate!!! Anchetati toti extremisti si iredentisti unguri ce instiga poporul roman! Pacat totusi de amenda prea mica primita de cei 2 ***.
Postat 07 Martie 2014, 14:27 de Roman pur sange
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON