URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 23 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
26 Septembrie 2017, 10:09

Majoritate pierdută: Izgonirea Anei Maria Tiron de către Ioan Mang a făcut din coaliţia PSD-UDMR-ALDE egala PNL

Majoritate pierdută: Izgonirea Anei Maria Tiron de către Ioan Mang a făcut din coaliţia PSD-UDMR-ALDE egala PNL PARTIDUL SUNT EU. De teamă că la reluarea alegerilor pentru conducerea CJ şi-ar pierde scaunul de vicepreşedinte, şeful PSD Bihor Ioan Mang a vulnerabilizat nu doar poziţia propriului partid, ci însăşi alianţa cu UDMR şi ALDE
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean a ajuns în fundătură, iar puterea, la mâna opoziţiei. Decizia şefului PSD Bihor, Ioan Mang, de a o elimina din partid şi din CJ pe fosta sa pupilă, Ana Maria Tiron, făcându-i astfel egali cu UDMR-PSD-ALDE, a umflat vântul în pânzele liberalilor.

BIHOREANUL vă prezintă felul în care criza izbucnită în PSD a fost mutată în administraţia judeţului, motivele care au provocat-o, argumentul cu care Tiron a atacat deja în justiţie "ejectarea", dar şi posibilele scenarii, de la cel fantezist al alegerilor anticipate până la planul "sadic" al PNL de a continua gherila până ar face o altă majoritate, alături chiar de PSD-işti. Dar fără Mang...

Decizie forţată

Ana Maria Tiron, fostă secretară PSD BihorOricât de greu le vine să admită, paralizarea CJ e "opera" PSD-iştilor. Lunea trecută, cu o zi înaintea şedinţei forului judeţean, aceştia au fost băgaţi într-o serie de trei şedinţe pentru a decide soarta fostei secretare executive Ana Maria Tiron (foto) după voia preşedintelui Ioan Mang.

Decizia a fost precipitată, ce-i drept, de un factor pe care PSD-iştii nu l-au putut controla: justiţia. În primăvară, Tribunalul Bihor le-a dat dreptate liberalilor în procesul prin care au contestat legalitatea alegerii conducerii CJ, iar Curtea de Apel Timişoara, care judecă recursul intentat de preşedintele Pasztor Sandor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea, s-ar putea pronunţa chiar la primul termen, joia aceasta, menţinând sentinţa primei instanţe, ceea ce ar însemna reluarea scrutinului.

În mod normal, dacă majoritatea formată de cele trei partide nu ar fi fost atât de subţire, reprezentanţii coaliţiei n-ar fi avut motive de îngrijorare. Cum, însă, au avut din start un singur mandat în plus, 18, faţă de cele 17 ale opoziţiei, zvonul că unul dintre propriii consilieri ar putea "defecta", votând altfel decât în iunie 2016, a precipitat lucrurile.

Execuţie în etape

Prezumtivul "trădător" a fost identificat, ce ironie, în persoana Anei Tiron, până nu demult "blonda lui Mang". Relaţiile celor doi s-au răcit la mijlocul verii, când şeful PSD s-a hotărât să se lepede de ea. Primul pas l-a făcut în iulie, convocând Comitetul Executiv Judeţean la Nojorid şi lăsând-o fără funcţia de secretar executiv pe motiv că n-ar fi actualizat baza de date a organizaţiei.

Până la al doilea pas, Mang a încercat, în urmă cu două săptămâni, o metodă "soft", cerându-i demisia din CJ şi prevenind-o că oricum o poate lăsa fără mandat prin retragerea sprijinului politic. Întrucât femeia l-a refuzat, săptămâna trecută şeful PSD a declanşat varianta "hard".

Luni, la ora 12, a convocat parlamentarii, primarii şi consilierii judeţeni, cărora le-a propus excluderea Anei. Pretextul? S-ar fi întâlnit cu Ilie Bolojan, care ar fi lămurit-o să voteze "pe invers" la reluarea alegerilor pentru conducerea CJ. Chestiunea a fost tranşată rapid: după doar o oră, Biroul Permanent Judeţean şi-a "însuşit" propunerea, iar după încă două ceasuri CExJ a "validat-o".

"Pentru unitatea echipei"

Tiron a participat doar la prima întâlnire, unde Mang i-a repetat că dacă îşi dă "de bună voie" demisia îi oferă un post într-o instituţie publică, cu salariu de 4.400 lei. Tot cu binişorul a luat-o şi consilierul judeţean Florian Oros, afirmând că demisia era necesară "pentru unitatea echipei".

Tiron a încercat să se apere, dar în zadar. "A spus că prin demisie ar recunoaşte că a acţionat contra partidului, dar ea n-a trădat niciodată, şi că la reluarea alegerilor din CJ ar vota propunerea partidului", au dezvăluit sursele BIHOREANULUI.

Trei din cei 29 de primari pesedişti au încercat să-i pledeze cauza, dar atât de timid încât la final s-au mulţumit doar să se abţină de la vot. Rezultatul? Mang a obţinut 103 voturi în favoarea excluderii, exprimate, ca de obicei, prin simpla ridicare de mâini...

Cu "celeritate"

PSD-iştii credeau că a doua zi, marţi, când mandatul de consilier al lui Tiron urma să fie "transferat" următorului candidat de pe listă, profesorul salontan Adrian Szatmari, totul va merge şnur. Doar se organizaseră: au înregistrat rapid la CJ şi notificarea excluderii, şi ordinul prin care prefectul Ioan Mihaiu constata încetarea de drept a mandatului acesteia ca urmare a pierderii calităţii de membru de partid.

S-au înşelat, însă. PNL-iştii au prins "pleaşca" şi au profitat de ea, refuzând să se prezinte la şedinţă, fiindcă unul de-al lor, Dumitru Neniu, era în concediu, iar lipsa acestuia i-ar fi pus în inferioritate faţă de cei 17 omologi de la PSD-UDMR-ALDE, pregătiţi de validarea lui Szatmari şi, implicit, să-şi refacă majoritatea.

Lăsaţi în ofsaid, şefii CJ au admis că nu puteau nici măcar începe şedinţa. "O şi putem închide, nu avem cvorumul", a anunţat Pasztor, subliniind că PNL-iştii au blocat astfel şi adoptarea a două hotărâri importante, privind salarizarea angajaţilor, respectiv promovarea proiectului Drumului Apusenilor.

Strâns uniţi

Imediat după şedinţa eşuată, Mang a evidenţiat că liberalii refuză de fapt "să contribuie la dezvoltarea judeţului", i-a acuzat că dacă vor continua să blocheze validarea lui Szatmari ar comite un abuz şi a declarat că soluţia finală pentru eliminarea blocajelor ar fi alegerile anticipate, unde PNL n-ar mai obţine 17 mandate.

A doua zi, Traian Bodea i-a ţinut isonul, zicând că PNL-iştii "nu ştiu să piardă", neacceptând rezultatul alegerilor de anul trecut. Dar, spre deosebire de Mang, şeful ALDE a declarat că nu-şi doreşte anticipate, pentru că ar bloca judeţul încă 6 luni. "Această luptă a PNL cu noi ne face să strângem rândurile şi să fim cât mai uniţi şi să demonstrăm că mergem înainte în ciuda loviturilor pe care le primim", s-a îmbărbătat Bodea.

După încă o zi, preşedintele UDMR, Cseke Attila, a etichetat drept "basme" alegerile anticipate, a condamnat "amestecul" PNL în treburile interne ale PSD şi a garantat că formaţiunea sa n-ar fi blocat niciodată validarea mandatului unui adversar.

Tăcere liberală

PNL-iştii au tăcut toată săptămâna, în pofida promisiunii liderului lor din CJ, Ionel Avrigeanu, că îşi vor explica boicotul într-o conferinţă de presă. "N-am vrut să fim părtaşi la reglarea de conturi din PSD", declarase acesta marţi, fără a adăuga însă nimic ulterior, cum de altfel n-a dat vreo lămurire nici preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan.

Tăcerea liberalilor a avantajat coaliţia PSD-UDMR-ALDE în planul imaginii, dar în realitate niciun partid nu e încântat de eventualitatea anticipatelor, în ipoteza că PNL ar boicota două luni consecutiv şedinţele CJ. Nici măcar PSD nu e sigur că ar mai obţine tot 9 mandate, în ciuda bravadei lui Mang, deoarece în campanie liberalii le-ar aminti bihorenilor cum PSD-iştii au propulsat UDMR la şefia judeţului, nemaivorbind de faptul că alianţa nu are realizări după un sfert de mandat.

În ce priveşte UDMR şi ALDE, lipsa apetenţei e şi mai lesne de înţeles: anul trecut, cu doar 7 mandate, maghiarii şi-au adjudecat preşedinţia CJ speculând raporturile dintre partidele româneşti, iar ALDE a smuls 2 mandate printr-o minune imposibil de repetat.

Plan de gherilă

Din surse interne, BIHOREANUL a aflat că strategia liberalilor nu e de a provoca anticipate, ci de a duce un război de uzură până ar crea condiţiile unei noi alianţe. Dar nu cu UDMR, cum se teme Bodea, care le-a şi reproşat că în trecut şi ei au avut parteneriat cu maghiarii, ci cu... PSD. Motivul? PNL nu mai poate conta pe un UDMR ajuns pe mâinile lui Szabo Odon, Cseke Attila şi Pasztor Sandor, mult mai radicali decât Alexandru Kiss.

Aşadar, PNL îşi va trimite consilierii la şedinţele CJ chiar de miercurea aceasta, dar ar urma să voteze doar proiectele importante, nu şi validarea înlocuitorului lui Tiron. "La fel a făcut şi PSD, refuzând să ne valideze consilieri locali, în mai multe comune", a explicat un liberal, adăugând că "Tiron a atacat deja în justiţie hotărârea de excludere, iar dacă va câştiga, poate reveni în CJ".

Şi abia atunci s-ar manifesta aceasta cu adevărat împotriva lui Mang. Pentru şeful PSD ar fi o catastrofă, deoarece fosta preferată sigur n-ar mai vota pe viitor în favoarea sa, ceea ce ar însemna pierderea funcţiei de vicepreşedinte al CJ, pentru care a şi declanşat criza, iar apoi şi a şefiei la partid. Scenariul ar deschide calea unor negocieri pentru o alianţă de două treimi între PNL şi un PSD fără Mang, astfel că liberalii ar recâştiga preşedinţia CJ, iar pesediştii şi-ar asigura nu un post de vice, ca acum, ci pe amândouă...


X FACTOR
"Necunoscuta" Claudiu Pop

Claudiu Pop, fost prefect de BihorŞeful PSD Bihor, Ioan Mang, e convins că prin excluderea lui Tiron a scăpat de cel mai periculos adversar, "telecomandat" de Ilie Bolojan, faţă de care a dezvoltat o adevărată obsesie. Fosta secretară executivă a deschis, însă, un proces pentru anularea hotărârii de excludere, invocând că aceasta a fost nestatutară, adoptată prin vot deschis, precum şi a ordinului prefectului. Dacă Tiron va câştiga în instanţă, Mang riscă să piardă atât în CJ, cât şi în partid.

Schimbat după 5 ani de mandat, tot la dorinţa lui Mang, fostul prefect Claudiu Pop (foto) se pregăteşte să revină în PSD Bihor, iar criza în care "binefăcătorul" său a împins organizaţia i-ar putea justifica nu doar încercarea de a prelua conducerea filialei, ci şi de a repara daunele produse de actualul lider. Inclusiv prin acceptarea celor două posturi de vicepreşedinte CJ propuse de liberali.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
 • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON