URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2019, 14:57

Majoritate în minoritate: Elevii maghiari din Săcueni care vor să înveţe în limba română, descurajaţi de autorităţi

Majoritate în minoritate: Elevii maghiari din Săcueni care vor să înveţe în limba română, descurajaţi de autorităţi DREPTUL LA EDUCAŢIE. Liceul Petőfi Sándor din Săcueni (foto) se laudă cu specializări ca mate-info, ştiinţe sociale şi ale naturii, plus filologie, dar nu poate asigura propriilor elevi învăţământul în limba română. "Aici, naţionalitatea română este net minoritară, e practic o majoritate în minoritate", spun părinţii elevilor clasei a V-a A
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru conducerea Liceului Petőfi Sándor din Săcueni şi, mai grav, pentru şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, 12 elevi care vor să înveţe în limba română sunt mai puţin importanţi decât 12 elevi care învaţă în limba maghiară.

Concluzia aparţine părinţilor copiilor din actuala clasă a V-a A, ameninţaţi cu comasarea, din toamnă, în aceeaşi "formaţiune de studii" cu colegii din clasa a VIII-a. Practic, deşi inclusiv copiii de naţionalitate maghiară ar vrea să înveţe în limba română, autorităţile îi forţează, indirect, să facă şcoală în ungureşte...

"Mai multe şanse"

Ani întregi, etnicii maghiari au fost lămuriţi de UDMR să-şi înscrie copiii la şcoli în limba maternă pentru că altfel ar fi deznaţionalizaţi. Baiul e, însă, că izolarea nu le-a adus niciun avantaj. Învăţând prost româna, şansele le sunt considerabil reduse faţă de cei care nu se încurcă la redactarea unui CV, la un interviu pentru angajare sau pentru avansarea în carieră.

Acesta este motivul pentru care o mână de localnici din Săcueni, oraş în care minoritatea maghiară e majoritară (80% din populaţie), au preferat astă-toamnă să-şi dea copiii la Liceul Teoretic Petőfi Sándor într-o clasă cu predare în limba română. Clasa a V-a A a ajuns, astfel, să aibă 5 elevi de naţionalitate română şi 7 din familii de etnici maghiari sau mixte. "Copiii noştri oricum vorbesc ungureşte acasă, la joacă, pe stradă... Dacă la şcoală învaţă în româneşte, vor avea mai multe şanse în viaţă", explică alegerea o localnică de etnie maghiară.

Fără consultare

La începutul acestui an, însă, oamenii au aflat că de la toamnă clasa copiilor lor va fi comasată cu a VIII-a. "Înseamnă că elevii din a VI-a vor învăţa simultan, în aceeaşi clasă, cu cei din a VIII-a", zice femeia, care pe 31 ianuarie a.c. a adresat o petiţie Consiliului de Administraţie al liceului şi Inspectoratului Şcolar, alături de ceilalţi 11 părinţi şi maghiari, şi români.

Invocând Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Constituţia României şi mai ales Legea Educaţiei, părinţii sunt nemulţumiţi de planul de şcolarizare pe care IŞJ Bihor l-a aprobat fără să-i consulte. "Asocierea celor 12 elevi ai viitoarei clase a VI-a A cu elevi ai unei clase cu două niveluri mai mari, în an terminal, cu diferenţe de vârstă şi dezvoltare psihologică inegală, nu este benefică pentru nici unul dintre aceşti elevi", argumentează oamenii.

Legea Educaţiei prevede că o clasă "cuprinde în medie 25 elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 30", deci efectivul clasei a V-a A "se încadrează în prevederile legale". Tot potrivit legii, "în localităţile unde există cerere pentru învăţământ în limba maternă a unei minorităţi, efectivele formaţiunilor de studiu pot fi mai mici decât minimumul prevăzut de lege". Cum în Săcueni minoritari sunt românii, şi aceştia ar trebui să beneficieze de aceleaşi derogări, consideră părinţii, care amintesc şi de prevederea că ora de curs trebuie să fie de 50 minute. Or, comasaţi, copiii lor nu ar primi atenţia cuvenită din partea profesorilor.

Şcoala vrea, Inspectoratul nu

"Deşi au trecut cele 30 de zile în care Liceul şi Inspectoratul erau obligate prin lege să ne dea un răspuns, suntem în martie şi încă nu l-am primit", acuză un alt părinte.

Contactat de BIHOREANUL, directorul unităţii, Barta Emeric, afirmă că varianta comasării nici măcar n-a propus-o şcoala, ci a decis-o Inspectoratul. "Şi noi vrem păstrarea claselor independente, dar Inspectoratul a hotărât altfel", spune profesorul.

Alin Novac Iuhas, șeful Inspectoratului Școlar JudețeanŞi, culmea, deocamdată aşa şi este, admite şeful IŞJ Bihor. Alin Novac Iuhas (foto) susţine, însă, că pentru anul şcolar 2019-2020 a elaborat doar o proiecţie, nu un plan de şcolarizare definitiv, cu două clase de limba română (dintre care una formată din viitoarele a VI-a şi a VIII-a) pentru simplul motiv că şi în prezent sunt tot două (actuala a V-a, iar cealaltă formată din a VI-a şi a VII-a). Scopul proiecţiei, spune Novac Iuhas, este corecta estimare a numărului de ore pe care le vor avea profesorii, astfel încât şi bugetarea salariilor să fie corectă. Dar, dacă la toamnă cererea va fi mai mare pentru viitoarea clasă a V-a, pentru care Liceul a propus 20 de locuri, ar fi posibilă crearea a trei clase româneşti: a V-a, a VI-a şi a VII-a împreună cu a VIII-a. "Vom putea vorbi despre comasare abia la toamnă", spune şeful IŞJ.

Dacă totuşi se va ajunge la comasare, localnicii din Săcueni vor constata că în clasele româneşti se învaţă "la grămadă" şi nu vor avea niciun motiv să-şi mai înscrie copiii în ele. Ceea ce, în timp, va duce la desfiinţarea lor. În numele rentabilităţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Limba oficiala
Revizionisto-separatisto-fascistii maghiarofoni vor sa-i oblige pe romani sa vorbeasca ungureste.
Postat 14 Martie 2019, 15:29 de Alcor
Proasta educatie
Iata unde duce politica separatista, segregationista, izolationista a udmr. Ei spun ca minoritatea ungureasca din Romania este in pericol de disparitie. In realitatea udmr se teme ca va disparea ea de pe scena politica romaneasca. Vor disparea in acelasi timp si avantajele si privilegiile de care se bucura politicienii udmr. Aici e marea lor problema. Iata ca sunt insa si unii cetateni minoritari maghiari care au inteles de unde vine pericolul in ceea ce priveste viitorul copiilor lor. Pericolul vine tocmai de la politica retrograda practicata de udmr. Necunoscand limba tarii in care te-ai nascut, sau traiesti (in cazul emigrantilor), iti reduci singur sansele de reusita in viata. udmr, are nevoie de o masa de masa de manevra captiva, pe care sa o manipuleze in interes propriu. Intr-o alta ordine de idei, multi romanii au inteles ca pt a avea mai multe sanse de realizare profesionala trebuie sa vorbeasca limbile de circulatie internationala (in primul rand engleza si franceza). E un lucru foarte bun.
Postat 14 Martie 2019, 05:07 de ZIP
Limba noastră cea de toate zilele
Nu mai suntem în Evul Mediu, să ne ascundem identitatea după limbă și religie. Conviețuirea presupune punți de legătură și nu bariere. Dacă am fi fost mai pragmatici după 1989, în Ardeal, am fi putut introduce opțiunea de a studia limba maghiară ca limbă străină în școlile românești. Dimpotrivă, mai bine s-a continuat studierea limbii ruse. Și ce folos pentru noi? Acum, maghiarii procedează la fel, refuză să învețe în limba română dând cu piciorul celui mai folositor timp, anii de școală. În maghiarimea catolică e freamăt mare, vine Papa în vizită. Oare în Rai, ungurii și românii au autonomie teritorială? Sau numai în Iad?
Postat 13 Martie 2019, 17:43 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON