URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2016, 11:50

Mai jos nu vor! Primăria Oradea reduce cu zgârcenie impozitele pe imobile nerezidenţiale

Mai jos nu vor! Primăria Oradea reduce cu zgârcenie impozitele pe imobile nerezidenţiale PENALITĂŢI. Primăria refuză să reducă sub 0,6% cota de impozitare a clădirilor nerezidenţiale, majorând şi de 10 ori impozitul pe imobilele ridicate în ultimii zece ani, de teamă că prin diminuarea sub acest prag proprietarii clădirilor de pe Corso vor plăti impozite mai mici decât anul trecut. Adică îi penalizează pe cei care au investit, construit şi atras locuri de muncă în Oradea în ultimii ani...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local va fi chemat vinerea aceasta să aprobe reducerea cotei de impozitare a clădirilor nerezidenţiale din Oradea de la 1% la 0,6%. Aparent consistentă, reducerea e însă praf în ochi.

"N-am rezolvat nimic! În loc să îmi crească impozitul de 13 ori, va creşte de 10 ori! Normal ar fi să coboare cota la 0,2%, cum e în Cluj. Noi vrem să concurăm cu ei, dar avem impozite de trei ori mari!", protestează Gheorghe Hodorog, proprietarul unei clădiri de birouri.

Aberaţii în lanţ

Dacă până anul trecut impozitarea unui imobil se făcea după proprietar, care putea fi persoană fizică şi în acest caz datora 0,1% din valoarea clădirii, sau persoană juridică, situaţie în care datora 1%, de anul acesta taxarea se face, potrivit noului Cod Fiscal, după destinaţia construcţiei.

Orădenii care deţin pe persoană fizică imobile în care se desfăşoară activităţi economice, de la birouri până la pensiuni, datorează impozite la fel ca firmele. Cota se aplică fie la valoarea din actele de construire sau de cumpărare a clădirii, dacă au fost încheiate în ultimii 5 ani, fie la valoarea ei reevaluată. Imobilele nereevaluate se impozitează cu 2%!

Pentru ca situaţia să fie şi mai încurcată, evaluarea nu mai ţine cont de rangul localităţii sau de vadul comercial, ci doar de materiale şi suprafaţă. Mai mult, cum vechimea este singurul criteriu care reduce valoarea de impozitare, s-a ajuns în situaţia aberantă ca un imobil de circa 5 ani din zona sărăcăcioasă a cartierului Velenţa să fie "taxat" mai abitir decât unul, vechi de un secol, din Piaţa Romană, celebra zonă comercială din Bucureşti.

Se reduce la 0,6%!

Pentru exemplificare, prin aplicarea cotei de impozitare de 1%, impozitul pentru o clădire de birouri din Cantemir a sărit automat de la 3.000 lei în 2015 la 40.000 lei anul acesta.

Huszar Istvan, viceprimar UDMR al municipiului OradeaLa presiunile orădenilor, şefii municipalităţii, aflaţi în an electoral, au anunţat săptămâna trecută că vor face, ca niciodată, o concesie. "Ca urmare a consultării cu federaţiile patronale, agenţii economici şi cetăţenii, executivul va propune Consiliului Local reducerea la 0,6% a cotei de impozitare pentru clădirile nerezidenţiale", a anunţat marţea trecută viceprimarul Huszar Istvan (foto).

Nivelul ales este undeva la jumătatea plajei permise de Codul Fiscal, care porneşte de la procentul de 0,2%, aplicat în localităţi ca Bucureşti, Braşov, Cluj, Craiova, Iaşi şi Piatra Neamţ, şi urcă la 1,3%, cum se întâmplă în Zalău.

Deşi municipalitatea orădeană vrea să prezinte pozitiv reducerea cotei cu 0,4%, realitatea este că persoanele care deţin clădiri cu altă destinaţie decât cea de locuit vor plăti un impozit cu 300% mai mare decât locuitorii oraşelor dezvoltate. Conform primelor 33 de rapoarte de evaluare primite de municipalitate, 10 orădeni au de plătit cu 20%-30% mai mult decât în 2015, 20 datorează cel puţin dublu, impozitul scăzând numai în 3 cazuri...

"Ar fi riscant"

Eduard Florea, city manager OradeaReprezentanţii municipalităţii susţin că nu pot reduce cota mai mult. "Estimările făcute pe baza rapoartelor de evaluare arată că dacă am merge cu o cotă de 0,4% ar fi riscant pentru bugetul local, iar dacă am coborî la 0,2%, ca în Cluj, majoritatea proprietarilor ar plăti chiar mai puţin decât anul trecut", spune city managerul Eduard Florea (foto).

Potrivit acestuia, municipalitatea ar încasa anul acesta din impozitul pe clădirile nerezidenţiale circa 2 milioane lei, ceea ce înseamnă că prin reducerea cotei cu 0,4%, bugetul local renunţă la un venit de 800.000 lei. Florea spune că, în contextul unui buget extrem de strâns, aceasta este concesia maximă pe care o poate face oraşul. "Bugetul local a pierdut de anul acesta venituri importante. Legiuitorul a eliminat supraimpozitarea celei de a doua sau a treia proprietăţi, precum şi a clădirilor de peste 150 de metri pătraţi", zice Florea.

Ce nu spune, însă, administratorul public e că pierderea este compensată de creşterea impozitelor pe proprietate ale tuturor orădenilor cu 23% prin calcularea acestora nu la suprafaţa utilă, ci la cea construită, care e mai mare, de "rotunjirea" de la 935 lei la 1.000 lei a metrului pătrat de construcţie, la care se raportează valoarea de impozitare, şi de taxarea inclusiv a terenului de sub imobil. Toate, majorări aduse de noul cod fiscal...

Să fie 0,2%!

Impozitarea persoanelor fizice deţinătoare de imobile cu destinaţie nerezidenţială a stârnit multe comentarii. Contribuabilii consideră nedreaptă punerea semnului egalităţii între un orădean şi o firmă, şi cer adoptarea cotei minime de 0,2%. "O persoană fizică nu îşi poate deduce TVA la construcţia clădirii, nu îşi poate deduce din impozit valoarea construcţiei, nu are acces la fonduri nerambursabile şi are veniturile din chirii taxate de trei ori mai mult", argumentează un orădean în spaţiul virtual.

Ioan Bonchiş, consilier local PSDMicile întreprinderi, care sunt într-o situaţie similară, vor fi primele victime ale supraimpozitării. "Cota de 0,6% este tot mare. Ştiu un cabinet de psihologie care pentru câţiva metri pătraţi are de plătit 9.800 lei. Păi, nu scoate atâţia bani!", spune consilierul local Ioan Bonchiş (foto).

Poziţia protestatarilor e întărită şi de Ioan Mintaş, preşedintele Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii: "Susţinem o cotă de impozitare de 0,2%. O cotă mai mare va duce la reducerea activităţii IMM-urilor, la stagnarea salarizării şi la reduceri de personal. Trebuie să cântărim dacă merită să aduni bani de investiţii cu preţul de a închide firme".

Reevaluare sau nimic!

Oricum ar fi, înainte să fie adoptată, cota de 0,6% a făcut valuri în piaţă. "Oamenii sunt disperaţi. Sunt proprietari de spaţii care vor să vândă, numai să scape de ele, şi proprietari care le-au pus în vedere chiriaşilor să se mute, pentru că nu mai vor firme", povesteşte un evaluator imobiliar.

Problema e, însă, că potrivit Codului Fsical, sarcina fiscală se calculează la nivelul datei de 31 decembrie 2015. Indiferent că îşi evacuează, vinde sau incendiază imobilul, proprietarul tot va datora impozitul aferent acestuia. Singura variantă de reducere a impozitului ar fi reevaluarea imobilului şi depunerea documentului la Primărie înaintea datei limită de 31 martie, când expiră primul termen de plată. Dacă proprietarul are o clădire veche, s-ar putea să plătească mai puţin, dar dacă a investit într-un imobil nou, va fi bun de plată.

Şi atunci, ultimul lucru care îi mai rămâne de făcut este să "umble" la tarife, specialiştii prognozând pentru anul acesta o creştere a chiriilor pe fondul majorării impozitelor pe proprietate. Poate nu de zeci de ori, dar suficient cât oraşul să devină neatractiv pentru firmele care ar dori să vină în Oradea. Oraşul "bogat" cu orăşeni tot mai săraci...



CU JALBA
"Să mă scutească!"

Gheorghe Hodorog, investitorDiminuarea cotei de impozitare la nivelul de 0,6% este văzută de proprietarii imobilelor nerezidenţiale ca o bătaie de joc. Orădeanul Gheorghe Hodorog (foto) a făcut un credit de 150.000 euro pentru a construi o clădire de birouri în strada Lugojului. Acum, pe lângă ratele de 24.000 euro pe an, va avea de plătit şi un impozit de 6.000 euro. Bărbatul vrea să solicite măsuri compensatorii. "Voi cere Consiliului Local să mă scutească de impozit pentru 4 ani pentru investiţia făcută şi să-mi deconteze costurile reţelelor de utilităţi".

Bărbatul susţine că în timp ce firmele din Parcul Industrial beneficiază de infrastructură gratuită din partea municipalităţii şi de teren la un preţ modic, el şi-a construit clădirea pe terenul şi efortul său. Protestatarul e cu atât mai revoltat cu cât anul trecut firmele pe care le-a atras la Oradea au plătit municipalităţii impozite pe salarii de 37.000 euro. "Îmi pare un abuz că după ce încasează an de an atâţi bani Primăria vrea să se înfrupte din tot venitul meu", spune Hodorog.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
pt Tinas
Dupa limbaj esti un "intelectual postdecembrist"... Probabil ca ai facut scoala la Sorbonica si pe cale de consecinta sunt convins ca stapanesti in intregime notiunile de "economie simpla"...Nu de altceva dar notiuni de "economie superioara" nu sunt convins ca le-ai putea asimila. Nu am spus ca sunt privat ci ca lucrez in mediu privat... E problema ta daca crezi sau nu acest lucru... Vrei sa-ti spun ceva? M-am saturat de hoti ! Si hot te numesti si daca furi statul ...
Postat 23 Februarie 2016, 17:47 de magicianul
Huszar s-a consultat cu organizatiile afiliate la UDMR.
Pana la momentele strigatelor de revolta nu le-a venit ideea sa se consulte cu nimeni, iar consultarea ulterioara le-a deschis mintea ... ca erau ingramaditi in clipa in care Bolojan le-a spus ca vrea sa le strice cheful de lucru oradenilor si sa le aplice o corectie, celor care au preferat munca in locul activitatii de politruc in primarie.
Postat 23 Februarie 2016, 16:51 de WinDos
@magicianul
Esti tu privat la pulivara....ai cunoaste niste elemente de economie simpla ..pt prosti...dar vax baietel..eu spun sa stai in banca ta sa mai cresti...si aprile...oposssssssssss stimable....,,la ora la care tu raspunzi un privat nu are timp de belfereala....canta la alta masa
Postat 23 Februarie 2016, 15:11 de Tinas
eram sigur...
Eram sigur ca voi fi pus la zid pt punctele de vedere exprimate... As vrea sa fac cateva precizari: lucrez in privat si cu siguranta statul imi ia impozite mai mari decat toti astia care va plangeti... Pt cunostinta voastra...mai mult de 1000 euro/luna Vi se pare mult? Si mie... Dar daca asa e legea o respect si nu incerc sa o ocolesc doar pt a-mi umple buzunarul... Cei care inteleg ca au o datorie fata de societate,asa proasta cum e ea, inteleg sa-si plateasca datoriile...Cunosc bieti "pietari" care au facut averi fabuloase lucrand numai la negru... Cunosc patroni care isi bat joc de angajati ,paltindu-i ca vai de lume si ei stau in vile...si stau toata ziua la cafele pe corso... Cunosc oameni care s-au "privatizat" si au spatii comerciale luate pe nimic (mai tineti minte metoda MEBO?) si care traiesc doar din chirii fara sa faca absolut nimic... Astia fac scandalul cel mai mare...
Postat 23 Februarie 2016, 13:19 de magicianul
@ magicianul
Poate intr-o buna zi vei ramane fara salarul de bugetar sau patronul te va da afara. Ce faci? Incerci ceva pe cont propriu, ca doar esti istet. Iti faci calculele, incepi sa munesti, faci bani, platesti impozite, CAS, CASS si poate ramai in mana cam cu cat castigai ca si angajat. La un moment dat, vine primaria si-ti spune ca esti un mic chiabur si ca pentru ca-ti merge bine, te va taxa pe locuinta in care dormi, mananci si muncesti ca PFA de 10 pana la 20 de ori mai mult, adica castigul tau pe 1, 2 sau 3 luni! Mai indraznesti sa faci ceva pe cont propriu in Oradea? NU! O sa ajungi in rand cu pulymya care lucreaza pe Borsuui si care inca mai spera ca in Oradea va fi o data bine!
Postat 23 Februarie 2016, 10:47 de User anonimizat
Pay back time
In 25 de ani au vindut resurse,paminturi,paduri.Si-au insusit prin rapt ce nu s-a putut vinde. In timpul asta 3-4 milioane de romani au luat drumul pribegiei,pentru o viata mai buna.Celor ramasi li s-a servit "sa traiti bine" sub forma boom-ului imobiliar umflat de navala creditului.Acum e ceva mai complicat cu furatul,nu mai ajunge la toata lumea.Mare foame de bani.Solutia este dijma.Ce se mai aude cu asigurarea obligatorie a locuintei de 20€ - PAD? Era vorba ca primaria va emite somatii fiecaruia, nu au timp? Se lipsesc de placerea asta, ca banii se duc la asiguratori.Sa faca o potera,sa mearga din poarta-n poarta, asa era pe vremuri...
Postat 22 Februarie 2016, 23:01 de excalibur
@magicianul
Vai prost esti...pina sa-ti iei tu salariul de bugetar...altii lucreaza zi noapte si platesc salarii si tot ce inseamna pe linga..sa-ti mai puna botnita bolovanu ..nu-i faci nici un serviciu..
Postat 22 Februarie 2016, 20:29 de Tinas
pentru domnul Hodorog...
Draga domnule, Imi permiteti o intrebare? De ce nu v-ati facut domnule un SRL care sa construiasca si sa inchirieze cladirea aceea de birouri? Va raspund eu... Pentru ca v-a convenit asa din cauza ca nu ati vrut sa platiti impozite ca o firma ... Iar ca sa iei un credit de 150000 euro si sa platesti 24000 euro/an adica 2000 euro/luna trebuie sa ai un venit de min 3500-4000 euro/luna... Saracii oameni bogati! Altii traiesc din 2000 ron /luna impreuna cu toata familia... Mi-ar fi rusine sa ma mai plang... Dar vorba aia "Nu va mai satura Dumnezeu"...
Postat 22 Februarie 2016, 16:24 de magicianul
mai sa fie
Vad multa lume revoltata aici... Mai ca-ti vine sa le plangi de mila ... Saracii de ei... Detin spatii cu valori uriase dar nu vor sa plateasca impozite... Ai investit banii intr-un spatiu commercial oare de ce? Si cine si-a permis? Tocmai pentru ca se percep chirii mari (nu ca la un apartament unde il inchiriezi cu 100-200 euro/luna) si traiesti bine mersi doar din chirii ...Si sa va mai zic ceva... Toti astia de se plang nu vor plati din buzunarul lor ci vor majora chiriile... Iar daca nu va tine punga aveti si varianta sa le vindeti oameni buni si sa va tineti banii in banci pe 2% dobanda anuala. Cum vi se pare? La 150000 euro ,2% brut inseamna 3000 euro .Daca mai scadem impozitul de 16% va mai raman cam 2500 euro! Adica vreo 200 euro /luna.Sau va puteti cumpara 3 apartamente si sa le dati in chirie... O sa castigati cam tot atat...
Postat 22 Februarie 2016, 16:15 de magicianul
Mai sa fie...
Dar sa faca prostiiiiiiiiiiiii si parandarat pe banii nostri ...asta da cum sa nu...sigur ca vor..
Postat 22 Februarie 2016, 14:38 de Tinas
Aberatii Cod fiscal
Una dintre aberatiile noului cod fiscal este egalitatea intre o persoana fizica si una juridica la detinerea de constructii nerezidentiale. Un proprietar persoana fizica nu deduce T.V.A. la constructia cladirii, nu poate sa amortizeze constructia(adica nu se deduce din impozitul pe profit - valoarea constructiei), nu are acces la diferite fonduri nerambursabile, si nu in ultimul,- rand veniturile din chirii sunt taxate de circa trei ori mai mult la o persoana fizica fata de una juridica. Mai exact o persoana fizica plateste impozit chirii 16% plus cas 5,5%, plus cass, iar o persoana juridica plateste 1 % impozit chirii , plus 5 % dividende. Din cauza ca proprietarii persoane fizice nu au reprezentanti , s-a ajuns ca acestea sa fie loviti urat de catre legiuitor. Nu poti sa pui egalitate intre proprietar persoana fizica si un proprietar persoana juridica. Daca se doreste egalitate intre cele doua situatii ar trebui ca si persoanele fizice sa aiba facilitatile fiscale pe care le au juri.
Postat 22 Februarie 2016, 14:00 de TVJ
Schimbati codul fiscal
Daca se doreste impozitarea dupa folosinta,- si egalitate intre cele doua categorii de proprietari, atunci trebuie ca si proprietarii persoane fizice sa aiba facilitatile pe care o au persoanele juridice . Dintre facilitatile cele mai mari pot amintii amortizarea constructiei in 10 sau 20 de ani. Aceasta inseamna nu impozit pe cladire de 1%,- ci reducere la impozit de 5-10% pe an. Domnilor, intelegeti ca o persoana fizica nu a primit nici un fel de facilitati fiscale? Cum doriti , sa aiba aceasi obligatii cu privire la impozitul pe cladire? -este aberant , chiar nu sesizeaza nimeni?, este anticonstitutional !!! Treziti-va oameni buni ! Si schimbati acel Cod fiscal.
Postat 22 Februarie 2016, 13:54 de TVJ
Sa traim 'bine'!
Pe asta se bazeaza dezvoltarea orasului si bunastarea oradenilor? 'Multumim' primariei pentru grija ce o poarta fraierilor de oradeni care inca mai spera la mai bine! Rusine! (NU) ne vedem la alegeri! (sunteti la fel de mizerabili ca cei de pe vremea lui filip sau ca cei din psd)
Postat 22 Februarie 2016, 12:43 de User anonimizat
IO BAGI
De aia isi permit orice pentru ca suntem niste mutanti, modificati genetic in sute de ani de iobagie in imperiul civilizator.Atacul fiscal e gindit pe felii, tocmai pentru a evita revolta, pers fizice 23% , un fleac, ceilalti executati fara somatie, la pachet cu mutarea partiala a fiscalitatii la cluj. Cind vom simti flec-urile metalice ale cizmelor pe spate si grumaz o sa ne consolam...putina igrasie.De notat ca asta e doar inceputul,target-ul e o cota unica de vreo 1% prin 2018.Pas cu pas.S-ar putea pina atunci ca P-ta Unirii sa capete o semnificatie reala si sa fie calul lor troian,propriul lor cadou.Cavou?
Postat 22 Februarie 2016, 12:40 de excalibur
vor sa ne-o dea sus...0.6%
asta e clar...daca esti mic trebuie sa o iei sus ( la cota de impozitare ma refer). eu daca scade la 0.6% platesc doar cu 507% mai mult ca anul trecut, asta cu raport de evalaure, altfel aveam de 2.200% mai mult. dar ei prezinta doar ce-i avantajeaza ca intotdeauna. poate ne explica cum au gandit cand au impus 1% la fel si pentru PF si PJ in cazul nerezidentialelor si de ce pentru rezidentialele detinute de PJ nu au gandit similar si au pus cota maxiam admisa de condul fiscal 0.3%, si nu 0.1 % ca la fizice? noi stim : pentru ca-s perversi si vor bani cu orice pret. aplcia principii doar cand le convine si incaseaza mai mult cand e invers uita de principii...
Postat 22 Februarie 2016, 12:12 de Florin25
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON