A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/03 cruce-placa.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Maglavit de Bihor: O fata din comuna Budureasa l-a vazut pe Dumnezeu!
URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor. Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
03 Ianuarie 2013, 07:57

Maglavit de Bihor: O fată din comuna Budureasa l-a văzut pe Dumnezeu!

Maglavit de Bihor: O fată din comuna Budureasa l-a văzut pe Dumnezeu! LOCUL SFÂNT. La marginea satului Burda, acolo unde Dumnezeu i-a apărut Mariei Bogdan, credincioşii au ridicat o cruce în faţa căreia se oficiază slujbe întru cinstirea minunii. "Deschideţi uşa inimii voastre lui Isus, aşa cum floarea se deschide soarelui!", scrie pe placa de marmură albă de la picioarele troiţei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestea singurei minuni din Bihor cu "certificat de naştere" nu a mai fost scrisă, până acum, niciodată. Istoria îşi are însă întortocheate căi, prin care adevăruri tulburătoare ale vremurilor de demult ies la lumină, căpătându-şi astfel firescul loc în sufletele oamenilor.

Poate cel mai răscolitor eveniment din istoria religioasă a Crişanei a fost descoperit de un istoric în Arhivele Statului, consemnat în câteva pagini de corespondenţă între autorităţi şi Episcopia Ortodoxă a Oradiei. Epistolele arată că în urmă cu 73 de ani, în satul Burda de la poalele Apusenilor, Dumnezeu s-a pogorât pe pământ şi s-a arătat unei copile pe nume Maria. După ce medicii au dovedit că fetiţa era teafără la minte, iar Biserica a recunoscut minunea, vestea s-a dus ca fulgerul, transformând cătunul în loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioşi. Fenomenul a durat aproape 40 de ani şi părea că s-a stins pentru totdeauna sub prigoana comunistă, dar a reînviat şi se păstrează şi azi, chiar dacă Maria a urcat de mult la ceruri.

Întâlnire cu Moşul

S-a întâmplat în vinerea de 30 iunie a anului 1939. În desişurile de la marginea cătunului Burda, comuna Budureasa, trei copile de-o şchioapă culegeau mure. Printre ele, Maria Bogdan, o fetiţă de 11 ani. Avea mâna dreaptă legată între două scândurele după ce şi-a frânt-o căzând de pe o scară. Rămăsese în urma celorlalte fete şi se descurca greu la cules cu o singură mână, printre rugii de muri. Când ajunse pe un dâmb sub Dealul Ceuca, în faţă îi apăru un moşneag, cu părul alb şi vorba blândă. A mângâiat-o pe mânuţa ruptă şi i-a spus să plece degrabă pentru a spune oamenilor să se pocăiască şi să se aplece spre cele sfinte, pentru că altfel va veni mare vărsare de sânge. Înspăimântată, fetiţa fugi îndată acasă, unde le-a povestit părinţilor şi vecinilor că i s-a arătat Dumnezeu în chip de om.

Nebănuind că fetiţa prevestea al doilea război mondial care chiar bătea la uşă, oamenii n-au crezut-o, zicând că s-a smintit. Dar a doua zi, când Mariei i se vindecase mâna ca prin farmec, vestea a pus satul pe jar. De atunci, fetiţa s-a dus zilnic să-l caute pe moşneag printre tufele de muri. Iar când în 3 august a avut aceeaşi vedenie, în acelaşi loc, preotul satului s-a convins de adevărul spuselor copilei. Încredinţat că se întâmplase o minune, a ridicat în acel loc o cruce, pe care a sfinţit-o, iar de atunci acelui loc oamenii îi şi spun chiar aşa: "La Cruce".

Cercetată de Biserică

Imediat ce-au prins de ştire, autorităţile civile au dus-o pe Maria la Beiuş, unde a fost anchetată de jandarmi. Apoi au examinat-o medicii, care s-au pronunţat fără echivoc: fata era zdravănă la minte, nicidecum victima unei halucinaţii. Întâmplarea rămânând fără explicaţii, cea mai înaltă autoritate a judeţului - Prefectura - le-a cerut în cele din urmă preoţilor să dezlege taina. Aşa se face că, la ordinul episcopului ortodox Zaharia Moga, timp de două luni Maria a fost descusută de prelaţi din Protopopiatul Beiuş. Iar cum declanşarea celui de-al doilea război mondial, în septembrie 1939, adeverise şi prezicerea vărsării de sânge, popii au trebuit să accepte că Maria nu minţea, recunoscând în scris că fetiţei "i s-a arătat Dumnezeu, iar de atunci multă lume din satele învecinate şi îndepărtate vine tot la acelaşi loc să asculte revelaţiile". Astfel, actul iscălit de protopopul Beiuşului la finele lunii octombrie 1939 a devenit "certificatul de naştere" al minunii din Burda.

După aceea, întreaga Biserică Ortodoxă şi-a asumat verdictul ca pe un fapt real, prin Consiliul Eparhial al Episcopiei Oradiei, statornicindu-l în istorie. Vestea s-a răspândit în satele transilvănene, iar credinţa oamenilor în minunile săvârşite de Dumnezeu pe pământ a transformat cu iuţeală cătunul de la poalele Apusenilor în loc de pelerinaj.

Prigoana roşie

03 Georgita.jpgLa trei decenii după viziunea Mariei, pelerinajul la Burda ajunsese la apogeu. O demonstrează istoricul Mihai Georgiţă (foto), cel care a descoperit povestea răsfoind acte neştiute ale Arhivelor, şi a consemnat-o într-un adevărat studiu de caz.

"În perioada 1940-1970, în zilele de sărbătoare, pe locul unde a avut loc vedenia se adunau peste 2.000 de oameni din Şara Beiuşului, dar şi din Arad şi Banat. În prezenţa preoţilor, oamenii se rugau şi ascultau revelaţiile Mariei. Nefiind un derapaj de la dogma şi credinţa creştină, Biserica a îngăduit pelerinajul în masă, lăsându-l să se consume în perimetrul sentimentelor religioase cotidiene", explică istoricul.

La finalul lucrării, Georgiţă descrie şi apusul acestui fenomen, pus pe seama comuniştilor, a căror intoleranţă faţă de religie era de neîmpăcat. Aşa că, în ciuda protecţiei Bisericii asupra locului sfânt din Burda, la începutul anilor '70 au declanşat persecuţiile.

Bătuţi cu Biblia

03 Veronica.jpgDespre ce le făceau comuniştii credincioşilor, vânându-i ca pe nişte sectanţi periculoşi, îşi aminteşte Veronica David (foto), ultima supravieţuitoare dintre prietenele Mariei, cu care de altfel fusese la cules de mure în vara când acesteia i se arătase Dumnezeu Însuşi. La 88 de ani, bătrâna are încă vii în memorie acele zile.

"Prin '75, înaintea Paştelui, şeful de post din Budureasa, Petrişor, s-o apucat să ne bată pă tăţi care eram adunaţi La Cruce. Ne-o dat în cap cu Biblia până cădeam jos. Apoi o călcat în picioare cărţile sfinte. Da' în Maria n-o dat, că n-avea curaj!", povesteşte nana Veronica, adăugând cu neascunsă satisfacţie că "pe miliţian nu l-o iertat Dumnezău": după câţiva ani, a înnebunit şi a murit în ospiciu.

Şi Ioan Şora, vecin cu Maria, ştie despre oprimările la care au fost supuşi atât credincioşii locului, cât şi cei veniţi în pelerinaj. "Ani de zîle veneau la adunare ba miliţieni, ba securişti. Îşi băteau joc dă noi şi luau în râs numele Domnului. Dacă ziceai ceva, căpătai şi câteva peste spate. Pe cei veniţi dintr-alte părţi îi luau la anchetă, să-i sparie", zice badea Ioan.

Tenacitatea "organelor" şi-a produs, în cele din urmă, efectul, aşa că la finele anilor '70 pelerinii au încetat să mai vină la locul sfânt, iar preoţii să ţină slujbe. Chiar şi troiţa a rămas în părăsire mai bine de 10 ani, astfel stingându-se pentru o vreme ritualul ce dăinuise patru decenii, legând numele cătunului de cel al făuritorului lumii.

Pălmuită de viaţă

Deşi s-ar crede că după întâlnirea cu Dumnezeu viaţa Mariei s-a schimbat în bine, n-a fost deloc aşa. Cum i-a fost destinul povesteşte strănepoata ei, care locuieşte chiar în casa unde s-a născut prezicătoarea din Burda. "A trăit greu, într-o familie sărmană, cu patru copii. De aceea n-a făcut decât şase clase. După ce i s-a arătat minunea, tatăl i-a murit în război, iar soţul a părăsit-o, lăsând-o să-şi crească singură fiul, care acum trăieşte prin Arad. Şi după ce şi-a luat alt bărbat, tot sărmană a rămas. A fost o femeie simplă, a muncit pe brânci şi s-a rugat toată viaţa", spune Elena Căbău, rezumând biografia celei despre care mii de oameni credeau că se afla sub pavăză sfântă.

Deşi multă vreme s-a crezut că Maria ar fi fost şi făcătoare de minuni, Elena zice că nici pe departe. "A făcut o singură prezicere, cea a războiului, dar nicio minune, deşi mulţi o căutau doar pentru asta. Se ruga zile şi nopţi pentru toţi cei care veneau la ea...".

03 Fasie.jpgUn consătean, Ioan Fâşie (foto), îşi aduce şi el aminte cum a cunoscut-o pe Maria la adunările desfăşurate La Cruce. "Era o femeie simplă, dar curată-n gând, şi primitoare. Se ruga pentru noi şi ne povăţuia mereu să nu călcăm cuvântul Domnului, să întoarcem faţa lui Isus. De parcă ea era popa!", povesteşte bătrânul, adăugând că în ultimii ani dinaintea Revoluţiei din 1989, Maria îi aduna pe credincioşi la adevărate slujbe clandestine, ţinute chiar în casa ei.

Minune reînviată

Brutalitatea cu care autorităţile au încercat să zăgăzuiască credinţa populară în minunea de la Burda nu a reuşit, totuşi, decât să întărească convingerile oamenilor. Căci, imediat după 1989, pelerinajele La Cruce au reînceput. La început timid, apoi cu tot mai multă tărie, încât de câţiva ani în zilele de sărbătoare se adună sute de oameni la troiţa de sub Dealul Ceuca.

De "reînvierea" minunii, întrupată din nou într-o formă de credinţă colectivă, a mai apucat să se bucure şi Maria în ultimii ani de viaţă. Până în 2007 când, la vârsta de 79 de ani, a "gătat" cu cele lumeşti şi s-a dus la ceruri. Dacă nu fericită, măcar împăcată că a lăsat în urmă o credinţă care se transmite din generaţie în generaţie şi din suflet în suflet.


03 Maglavit.jpgMINUNI CU MAGNET
Maglavitul Bihorului

Istoricul Mihai Georgiţă consideră minunea de la Burda similară celei consemnate în 1935 în comuna doljeană Maglavit unde, tot într-o zi de vineri, Dumnezeu i s-a arătat ciobanului Petrache Lupu, întrupat la fel ca moşneagul din satul bihorean. Gângăvit şi surd din naştere, ciobanul a fost vindecat precum Maria, printr-o atingere divină. Şi Petrache era sărac lipit pământului, dar curat sufleteşte. Analogiile nu se opresc aici, pentru că şi ciobanului, ca Mariei, Dumnezeu i s-a arătat de mai multe ori, cerându-i să le spună oamenilor să se pocăiască. Pelerinajul la Maglavit a fost desfiinţat şi el de comunişti, iar după 1989 a reînviat, păstrându-se oână în ziua de azi. Exact ca şi la Burda.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@adi
usor ne suporta cine nu exista :)
Postat 14 Februarie 2013, 12:31 de @adi
EPISCOPI FARA FRICA DE DUMNEZEU
LA FEL A FOST SI DUPA CADEREA COMUNISMULUI. TOT IN ZONA BEIUSULUI S-AU MAI PETRECUT DOUA MINUNI PE CARE EPISCOPUL SOFRONIE LE NEAGA. LA HUTA SI LA DELANI AU LACRIMAT ICOANELE IAR EPISCOPIA ORADIEI SE FACE CA NU STIE. MACAR IN ACELE TIMPURI EPISCOPUL SI PROTOPOPUL AU RECUNOSCUT MINUNEA. DE CINE SE TEME EPISCOPUL SOFRONIE? DE ADEVAR. EPISCOPUL ZAHARIA A AVUT CREDINTA MOTIV PENTRU CARE NU S-A DEZIS LASAND SCRIS EVENIMENTUL. CA DOVADA IN BIHOR AU EXISTAT SI EPISCOPI CU FRICA DE DUMNEZEU. DAR UNDE OR FI EI ACUM? DOAR IN AMINTIRI...
Postat 01 Februarie 2013, 10:44 de IOANA
noi pacatosi
Asa e firea omului, nu crede nimic pana nu are dovezi. Dar chiar prelati nostri cer aceasta in loc sa vina raspunsul din inima. Ma mir ca ne mai suporta Dumnezeu cat suntem de rai.
Postat 14 Ianuarie 2013, 13:20 de Adi
ca si la Fatima
aceiasi \"minune\" ca si la Fatima !
Postat 04 Ianuarie 2013, 20:59 de abet
@ana
Vorbe goale. Tot ramane o rusine atat pt Bihoreanul ca a publicat o asemenea prostie (culmea, si semnat!) cat si pentru acel \"istoric\" care nu a fost in stare sa prezinte \"evenimentul\" asa cum este, adica unul medieval, a unei comunitati inapoiate.
Postat 04 Ianuarie 2013, 15:40 de @ana
pt desteptii care comenteaza aiurea
ce destepti suntem si le stim pe toate...vorba aia, daca nu vedem sangele pe noi nu inseamna ca nu ne curge in vene si nu-l avem, rapid dam cu bata ca nu e adevarat...fratilor, astia care ati comentat sub mine, ok, n-o fi adevarat...demonstrati, macar cei ce au scris si cel care a facut descoperirea au facut o munca de cercetare alea alea, ca sa vina neica nimeni sa zica ca nu e asa, ok...atunci demosntreaza ca nu e asa, ca din gura toti suntem destepti....multi dintre noi, nu e cazul meu, multam Domnului, habar n-avem pe ce lume traim...dar ne dam cu parerea si suntem de o desteptaciune....vai si amar. As recomanda sa sa mai cititi cate ceva...
Postat 04 Ianuarie 2013, 13:43 de Ana
@
Nici. Nici. Nu ai cum sa vezi ceva ce nu exista. Rusine Bihoreanul! In secolul XXI scrieti tampenii parca am fi in Evul Mediu!
Postat 03 Ianuarie 2013, 17:40 de stv3
Minuni?la tot pasu
Minune e si respiratia noastra din fiecare clipa,pan la urma si cele normale sunt anormale daca dam crezare oamenilor de stiinta ca in materie exista lumina.Ma indoiesc ca vrun om poate sa vada pe Dumnezeu Tatal,doar pe Dumnezeu Fiul.Dar si atunci cel rau,dupa cate stiu cat de viclean este ,poate lua infatisarea Mantuitorului,a Preacuratei Sale Maici,a sfintilor,ca sa cadem in ispita mandriei..Posibilitatea mare e ca acelei fetite la vremea respectiva sa i se fi aratat unul din sfintii apostoli Petru sau Pavel.Un lucru e clar...atunci cand ni se arata cel rau si urat ,,sigur e el.
Postat 03 Ianuarie 2013, 14:14 de batranu pacatosu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON