URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Maghiar, inculpat: Chirurgul Adrian Maghiar a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Maghiar, inculpat: Chirurgul Adrian Maghiar a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă ACHITAT. Chirurgul Adrian Maghiar (foto) nu e la prima acuzaţie de malpraxis. În 2012, a fost inculpat pentru ucidere din culpă în cazul unui funcţionar bancar, Daniela Havasi (medalion), decedată în 2005, după ce fusese diagnosticată cu enterocolită şi apoi cu reacţie pancreatică, deşi în realitate avea ocluzie intestinală. Procesul s-a terminat în 2014, când medicul a fost achitat definitiv
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chirurgul Adrian Maghiar, patron al spitalului privat Pelican şi decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Oradea, pentru ucidere din culpă.

Medicului i se impută o conduită necorespunzătoare în cazul unei paciente din Marghita, pe care a operat-o la Spitalul Pelican şi care, la o săptămână după intervenţie, a ajuns în comă la Spitalul Judeţean, unde a murit.

Anchetă la secret

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori şi transmis în formă cenzurată BIHOREANULUI, tragedia s-a produs în toamna lui 2013, când pacienta a fost internată de Maghiar la Spitalul Pelican din Oradea, pentru o operaţie de hernie, îngreunată de o ruptură a peretelui abdominal.

Medicul, susţin anchetatorii, nu a respectat standardele obligatorii pentru prevenirea unor complicaţii generate de intervenţie şi nu i-a prescris pacientei antibiotice ori tratament anticoagulant, obligatorii pentru prevenirea infecţiilor ori apariţia unor cheaguri de sânge. "S-a reţinut în sarcina inculpatului că, prin nerespectarea standardelor medicale cu privire la profilaxia antibiotică şi profilaxia antitrombotică, cu ocazia intervenţiei chirurgicale efectuate asupra pacientei la data de 29 octombrie 2013, a omis efectuarea antibioprofilaxiei preoperator şi postoperator", se arată în actul de acuzare.

După operaţie, pacientei i-a fost administrat tratament anticoagulant doar pentru 6 zile. "A fost o perioadă insuficientă de timp pentru a reduce riscul trombembolismului venos", se precizează în rechizitoriu.

În comă

Urmările au fost tragice. Externată la scurt timp după operaţie, femeia a ajuns înapoi la Spitalul Pelican cu complicaţii, dar care nu au fost tratate aşa cum ar trebui.  "În perioada 7-11 noiembrie 2013, cu ocazia celei de-a doua internări a pacientei, deşi a constatat formarea unui serom (acumulare de lichid, n.r.) la nivelul operaţiei, inculpatul a omis recoltarea lichidului pentru cultură şi antibiogramă", acuză procurorii, susţinând că, potrivit experţilor consultaţi, examenul bacteriologic cu antibiogramă era unul recomandat.

"Astfel nu a instituit antibioterapie pentru a preveni suprainfecţia seromului şi a complicaţiilor de plagă operatorie, manifestând prin acţiunile şi inacţiunile descrise o conduită medicală deficitară în ceea ce priveşte prevenţia complicaţiilor postoperatorii, care a contribuit la evoluţia nefavorabilă a stării de sănătate a victimei", spune rechizitoriul.

Tratată cu neglijenţă, femeia a intrat în şoc septic şi a ajuns în comă la Spitalul Clinic Judeţean, unde a şi murit, pe 15 noiembrie 2013, "ca urmare a insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutivă unei trombolii pulmonare" .

No comment

Carmen Pantiș, șefa Colegiului Medicilor BihorExtrasul de rechizitoriu nu oferă vreo explicaţie pentru durata extrem de lungă a anchetei şi nici nu lămureşte dacă, înainte să se adreseze procurorilor, rudele victimei au reclamat cazul vreunei comisii medicale de specialitate. Crina Mărcuţ, preşedintele Comisiei de malpraxis de la nivelul Direcţiei Judeţene de Sănătate, nu îşi aduce aminte, iar doctoriţa Carmen Pantiş (foto), preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, susţine că nu a existat nicio reclamaţie legată de acest caz. "Nu s-a făcut vreo anchetă, cel puţin nu la Colegiul Medicilor", a declarat Pantiş.

Cert este că, pe 23 februarie, în acest an, Adrian Maghiar a fost inculpat şi trimis în judecată pentru ucidere din culpă, "ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii", faptă pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani, dosarul fiind în prezent în Camera Preliminară a Judecătoriei Oradea, unde a avut prima dezbatere pe 19 aprilie.

La solicitarea BIHOREANULUI, nici rudele victimei, constituite ca părţi civile în dosar, nici decanul FMF nu au dorit să facă vreo declaraţie publică. "Aştept ca instanţa să îşi spună cuvântul. În perioada următoare, dosarul va putea fi consultat. Acolo veţi găsi toate probele", a spus Maghiar. Adică atât ale acuzării, cât şi cele depuse în apărarea sa. Rămâne de văzut care vor cântări mai greu în balanţa Justiţiei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
mai recoltam niste organe?
Cum se cheama ce face Dr Pantis? Recolteaza niste organe de la niste oameni loviti de soarta care mai apoi ajung la cine plateste mai mult, fara proceduri, fara liste, fara sa se respecte nici o regula sau unde ajung organele, cum se cheama asta ca transplant nu e, ci trafic de organe.
Postat 03 Mai 2018, 20:54 de victorascretinelmicula
corb la corb nu-si scoate ochii
"doctoriţa" Carmen Pantis e presedinte la colegiul medicilor doar ca sa musamalizeze cazurile de malpraxis si ca sa nu poata fi acuzata de trafic de organe ...
Postat 03 Mai 2018, 15:25 de victorascretinelmicula
Comunism ?
Fiindca comentariile negative se sterg...: Sunt convins ca D-l Maghiar este unul din cei mai buni chirurgi din tara / lume, si NU are nici o vina in acest caz.
Postat 03 Mai 2018, 09:52 de Citizen
un asasin liber
bineinteles ca va scapa,caci mafia medicala si cea a justitiei oradene si nu numai, este la datorie sa speram ca va ajunge si el odata pe mina unuia ca el
Postat 03 Mai 2018, 09:01 de saruman
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON