URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 14 NOIEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când avem și Piața Unirii, și Cetatea renovate, suntem în situația măgarului lui Buridan. Bietului animal i-a pus stăpânul două grămezi de fân și măgarul a murit de foame pentru că nu se putea hotărî din care să mănânce. La fel pățim și noi când e vorba de locurile unde să organizăm evenimentele importante. S-au încercat variante, ba în Piață, ba în Cetate, ba în ambele locații concomitent.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe scurt, doi parlamentari implicaţi şi cu bun simţ. Ambii, însă, au dat-o în bară, şi încă rău de tot, cu o lună în urmă, când alături de alţi 8 colegi din PNL, 3 de la PSD şi câte unul de la ALDE şi Minorităţi, au semnat "Întrebarea nr. 5759A/10-10-2018", către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Sâmbătă, la orele 17, ora României, în sute de oraşe de pe continent, printre care şi Oradea, a fost proclamată Republica Europa, ca viitoare formă de organizare a actualelor state europene. "Prin acest gest simbolic, europenii de pe întreg continentul îşi exprimă voinţa de a trăi într-o Europă unită, cu drepturi şi îndatoriri egale pentru toţi cetăţenii, care să fie principalii actori ai unei democraţii reale".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
După cum se ştie, în 7 noiembrie Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatând acest conflict, CCR a obligat ÎCCJ de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 207/2018.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Testul pentru HPV se efectuează pentru a depista infecţia cu HPV şi tipul de HPV prezent. La fel ca testul Papanicolau, testul pentru HPV se face prin analiza unei probe de secreţii prelevate de la nivelul colului uterin (cervix).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Șansa de a deveni înzestrat sau talentat este aceeaşi indiferent de statutul financiar al părinţilor. Lucru deloc surprinzător, deoarece genetica nu ţine cont de fluctuaţia dolarului pe piaţa globală. Dar interesant de observat în acest context este inegalitatea care derivă din statutul financiar al părinţilor respectivilor copii.
17 Februarie 2016, 07:25

Mafia drujbelor: În Lugaşu de Jos primarul şi localnicii sunt terorizaţi de pădurarii hoţi (FOTO / VIDEO)

Mafia drujbelor: În Lugaşu de Jos primarul şi localnicii sunt terorizaţi de pădurarii hoţi (FOTO / VIDEO) I-AU ARS CASA. Şeful de district al Ocolului Silvic de stat din Aleşd, Gavril Luca (foto), căruia hoţii i-au incendiat casa, a oprit toamna trecută un transport ilegal de buşteni în valoare de 10.000 euro. "Mi-au transmis că-mi taie capul şi mi-l duc pe tavă nevestei", spune bărbatul. Cât de mare e miza pentru mafioţii cu drujbe o arată şi imaginile surprinse din satelit în anul 2012 şi în 2016: zeci de hectare de pădure date în grija Ocolului privat Pădurea Craiului au dispărut de pe faţa pământului
Mafia drujbelor: În Lugaşu de Jos primarul şi localnicii sunt terorizaţi de pădurarii hoţi (FOTO / VIDEO) SE TAIE. În pădurea din Valea Lolii, păzită de Ocolul privat Pădurea Craiului, cioatele copacilor doborâţi se văd la tot pasul. Sătenii spun că urmele tăierilor vor fi "şterse" în curând, hoţii obişnuind să ardă periodic zona de acţiune. Anul trecut, un incendiu provocat intenţionat a distrus 6 hectare în pădurea Asociaţiei Urbariale Pădureana, făptaşii nefiind găsiţi nici până azi
Mafia drujbelor: În Lugaşu de Jos primarul şi localnicii sunt terorizaţi de pădurarii hoţi (FOTO / VIDEO) ŞANTAJ. Primarul Sorban Levente (foto) şi vicele Alin Paşcalău (medalion dreapta) primesc periodic ameninţări, să nu stea în calea hoţilor. "Nu vrei să-ţi vezi copiii crescând?", e întrebat edilul, în timp ce viceprimarul e avertizat că "după alegeri te scoatem din Lugaş cu parul"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Edili, pădurari şi inspectori silvici ameninţaţi cu moartea, locuinţe incendiate, proprietari de pădure lăsaţi cu zeci de hectare dezgolite şi terorizaţi. Aşa acţionează mafia defrişărilor din comuna Lugaşu de Jos, pe care nimeni nu pare că ar putea s-o oprească.

După ce au doborât pădurea localnicilor, hoţii au pus ochii şi pe cea din proprietatea publică a comunei, administrată de Ocolul Aleşd al Romsilva. "Mi s-a transmis să le las pădurea şi voi rămâne primar", dezvăluie edilul comunei, Sorban Levente, unul din puţinii localnici care cutează să vorbească despre defrişările din zonă...

De la stat la privat

Miza e uriaşă. Lugaşu de Jos e înconjurată de 1.300 hectare de pădure aflată în proprietatea comunei, a statului, a asociaţiilor urbariale şi a unor localnici. În timp ce terenurile forestiere din domeniul public al comunei şi al statului au rămas în administrarea Ocolului Aleşd al Romsilva, peste 300 hectare de pădure urbarială şi din proprietatea unor săteni sunt păzite de Ocolul privat Pădurea Craiului. "Proprietarii au fost atraşi de faptul că ocolul privat îi lăsa să taie mult şi fără control", explică un pădurar al Romsilva motivul pentru care aceasta şi-a pierdut "clienţii".

Urmarea? În ultimii 5 ani, au dispărut zeci de hectare din pădurea păzită de privaţi. "Am rămas fără 100 metri cubi de lemn. Hoţii au făcut şi drum, să fure mai uşor. O dată am descoperit buşteni doborâţi lângă drum, gata să fie luaţi. Am sunat la Ocolul privat, dar în loc să verifice cine şi cum a tăiat mi-au zis să-i luăm noi", povesteşte unul din păgubiţi, Marcel Puriş.

Un dezmăţ

Gavril Secară"Se fură ca într-un sat fără câni", spune şi Gavril Secară (foto), fostul responsabil cu fondul forestier la Asociaţia Urbarială Pădureana, care s-a retras în 2011, imediat ce preşedintele Gavril Urs a predat pădurea urbarială Ocolului privat. Motivul? Se deschidea uşa hoţiilor. "Arborii marcaţi pentru tăiere erau subdimensionaţi în acte, ca să se poată tăia mai mult", explică bărbatul una din metode.

Pentru dezmăţ, localnicii arată cu degetul spre preşedintele Asociaţiei Pădureana, Gavril Urs, şi către pădurarii Ocolului privat, cum ar fi Francsak Francisc, care este şi patronul unei firme de exploatare forestieră, Franz Forest SRL, cu afaceri taman în pădurile pe care le păzeşte!

Stat în stat

Furturile se derulează de ani întregi, fiind reclamate atât de localnici, cât şi de reprezentanţii Ocolului de stat. Pe 20 iulie 2010, silvicultorii cereau sprijinul Poliţiei orăşeneşti "pentru sancţionarea lui Gavril Urs, care a obstrucţionat luarea măsurilor legale împotriva unor persoane implicate în furturi de lemne, aducând prejudicii grave autorităţii personalului silvic şi prejudicii materiale statului. În repetate rânduri numitul se substituie personalului silvic, obstrucţionând desfăşurarea activităţii de pază a personalului nostru". Plângerea a rămas fără răspuns.

Un an mai târziu, Ocolul Aleşd informa Garda Forestieră Bihor despre "numeroase fapte săvârşite de un grup infracţional organizat în fondul forestier al localităţii Lugaşu de Jos, printre care şi un caz de ultraj ale cărui victime au fost pădurarul Noje Marius şi şeful de district Luca Gavril, ameninţaţi şi împiedicaţi de Urs Gavril să-şi exercite misiunea".

Urmarea? Nu peste mult timp, casa lui Luca era incendiată de unul din fiii lui Urs şi de doi complici. Cei trei au fost condamnaţi la închisoare de Judecătoria Aleşd, dar numai cu suspendare, în ciuda gravităţii faptei. "Gavril Urs m-a ameninţat că îmi dă foc la casă şi s-a ţinut de cuvânt. Nu demult, când am oprit un transport de buşteni, a zis că-mi taie capul şi îl duce pe tavă nevestei", zice acum Luca.

Poliţia, la chef

Alin Paşcalău, viceprimar Lugaşu de JosSilvicultorul nu e singurul vizat de hoţi. Urs l-a ameninţat cu moartea până şi pe fostul şef al Gărzii Forestiere Bihor, Dacian Iova, care iniţial l-a reclamat pentru ultraj, dar ulterior şi-a retras plângerea, ba şi pe primarul Sorban Levente şi pe vicele Alin Paşcalău (foto). În cazul acestora, ameninţările au fost transmise mai ales prin SMS, de pe numere necunoscute, după ce edilii au cerut reacţii mai ferme din partea poliţiştilor şi inspectorilor silvici.

Primarul a montat inclusiv camere de supraveghere pe drumurile către păduri, dar degeaba. Unele au fost întoarse, ca să nu mai bată spre drum, altele distruse. "Se taie necontrolat şi se fac mulţi bani care, probabil, ajung la factori de decizie. Oamenii văd la petrecerile domnilor Urs şi Francsak reprezentanţi ai Poliţiei, ai Jandarmilor, ai Inspectoratului Silvic, aşa că nu mai au încredere. Vin la Primărie să se plângă, dar noi nu putem face nimic", explică edilul motivul pentru care furturile continuă, însă puţini le mai reclamă.

Uite cine sună!

Între timp, ameninţările curg. Viceprimarul a dibuit autorul întâmplător, când imediat după primirea unui nou SMS a sunat la numărul de pe care îi fusese transmis. "Domnul Francsak tocmai venea la Primărie, iar când am apelat i-a sunat telefonul. L-a închis rapid. Era acelaşi număr de pe care am primit SMS-uri şi eu, şi primarul", spune vicele. Culmea, când edilii s-au plâns, poliţiştii i-au descurajat. Fiind vorba de cartele preplătite, au spus că nu pot găsi făptaşul.

Consecinţa? Ameninţările au devenit şi mai violente. "Vrei să-ţi vezi copiii crescând?", scrie într-un mesaj primit de Sorban. "Pe noi nu ne interesează primăria, vrem numai un segment. Dacă ne dai, va fi bine, dacă nu, vei fi gata!", e avertizat edilul într-un SMS primit pe 12 ianuarie a.c., urmat la scurt timp de un mesaj pe care Urs i l-a transmis printr-un amic. "Mi-au propus să predau pădurea Primăriei în administrarea Ocolului privat, unde domnul  Francsak e pădurar, iar ei nu investesc într-un contracandidat ", spune Sorban.

Aşa se fură

Reprezentanţii Poliţiei pretind, însă, că îşi fac treaba, în ultimii doi ani agenţii din Lugaş şi Aleşd constatând pe raza comunei 47 infracţiuni silvice şi 8 de ameninţare, dintre care unele au şi fost trimise în instanţă. Cine sunt autorii, poliţiştii nu pot spune, invocând reglementări ce le interzic să facă publice datele personale ale suspecţilor. BIHOREANUL a găsit totuşi unul din dosarele care vizează un membru al grupării defrişatorilor: Alin Urs, fiul preşedintelui Asociaţiei Pădureana, trimis în faţa instanţei anul trecut, pentru infracţiuni forestiere.

Tot poliţiştii, împreună cu şeful de district Gavril Luca, au capturat în octombrie 2015 un transport ilegal de buşteni în valoare de 10.000 euro însoţit de Francsak, adică tocmai de cel care ar fi trebuit să păzească pădurea. Cazul a stârnit furia localnicilor, care au protestat în stradă, mai ales că nici bărbatul n-a putut da explicaţii privind provenienţa buştenilor, nici soţia sa, Nicoleta Secară, secretar al Asociaţiei urbariale, care, culmea tupeului, a cerut socoteală poliţiştilor şi inspectorilor silvici pentru oprirea maşinii.

Transportul era, cel puţin în parte, în clandestinitate. "După verificări s-a stabilit că 18,95 metri cubi provin din raza cantonului gestionat de pădurarul Francsak Francisc, aparţinând Asociaţiei Pădureana, iar 10,34 mc au fost sustraşi din pădurea proprietate personală a pădurarului", se arată în raportul Gărzii. Altfel spus, Francsak însoţea un transport cu lemne furate chiar de (la) el...

Sunt privaţi

Şeful Ocolului Pădurea Craiului, Florin Ungur, susţine însă că furturile nu se comit în pădurile păzite. "Eu ştiu că Ocolul nostru şi-a primit o faimă proastă în anii trecuţi, în parte meritată, în parte nu. Dar încercăm să facem ordine, se fac inspecţii periodice, iar în Lugaş nu s-au mai găsit probleme mari decât pe proprietăţile care nu sunt păzite", pretinde Ungur, care neagă orice legătură cu ameninţarea şi şantajarea edililor, pentru a primi şi pădurea comunală în pază. "Un silvicultor, prin natura profesiei, trebuie să fie un exemplu de moralitate", clamează bărbatul.

Întrebat de posibilul conflict de interese în care s-ar afla colegul Francsak, pădurar şi concomitent patron de firmă de exploatare forestieră, şeful Ocolului privat susţine că habar nu avea de acest detaliu şi promite verificări: "Dacă se confirmă, vom lua măsuri".

La rându-i, Francsak pretinde că atât defrişările ilegale, cât şi actele mafiote la adresa edililor şi a pădurarilor Ocolului de stat sunt poveşti. "Nu am ameninţat pe nimeni, nu este nicio dovadă. Iar dacă s-a defrişat, a fost înainte să preiau eu paza pădurii", zice bărbatul, recunoscând însă că nici el, nici predecesorul său nu au făcut vreun inventar care să ateste că nu s-au atins de copaci. Cât despre conflictul de interese în care se află, Francsak se scoate lejer: Codul Silvic nu-i interzice, pentru că lucrează la privat, nu la stat. Ca şi cum la privat ar avea voie şi să păzească, şi să fure...


ŢINTĂ
Foc la pădurar

Casa pădurarului Gavril Luca de la Ocolul Silvic Aleşd a fost incendiată în noaptea de 22/23 iunie 2011. "Pe la miezul nopţii am auzit câinele lătrând. Am ieşit, dar n-am văzut pe nimeni. După o jumătate de ceas, casa ardea", povesteşte Luca.

Ancheta s-a urnit greu deoarece înainte să caute făptaşii poliţiştii au aşteptat verdictul pompierilor, deşi se văzuse clar că fusese o mână criminală, de vreme ce gardul fusese desfăcut cu un levier. Au mai trecut trei ani până ce Alin Urs şi cei doi complici ai săi, Tudor Ciuclea şi Valentin Bulzan, să fie trimişi în judecată. Procesul a început în octombrie 2014 la Judecătoria Aleşd, care i-a condamnat, săptămâna trecută, pe Urs jr. şi Ciuclea la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare, iar pe Bulzan la 2 ani, dar cu suspendare pe o perioadă de încercare de 3 ani.

Urs jr. nu e la prima ispravă penală, în decembrie 2015 Judecătoria Aleşd condamnându-l la 1 an şi 7 luni de închisoare, tot cu suspendare, pentru infracţiuni silvice. Ambele procese continuă la Curtea de Apel Oradea.

Vezi în VIDEO-ul de mai jos declaraţiile primarului Sorban Levente legate de acest subiect!

Ascultaţi integral şi declaraţiile lui Gavril Luca, şeful de district din Ocolul Silvic Aleşd!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Im-pre-unire
Pina la marea unire oradea-lugas am putea delega temporar efectivele politiei locale oradea (n=83)la codrul cu pricina, cu speranta opririi defrisarilor. Asta ca un ajutor omenesc,firesc, preaderare
Postat 17 Februarie 2016, 12:32 de excalibur
Strigator la Cer
Astia vor sa conduca comuna???? Cu domnisoara blonda conducator??? Vor taia pana si ultimul lemn...Sa le fie rusine!!!
Postat 17 Februarie 2016, 10:46 de Maria35
@ excalibur
@ excalibur Daca solutia pt orice infractiune in zonele rurale ale judetului este "unirea", Oradea va fi la fel de intinsa ca judetul Bihor. Eu zic ca solutia este o interventie din partea autoritatilor judetene si daca nici asa nu se rezolva problema, atunci se poate cere interventia Bucurestiului (care paote fi sesizat si in in paralel cu judetul). Daca fosta ministresa a apelor si padurilor, d-na Lucia Varga - care daca retin bine are legaturi cu zona asta a Alesdului (adica ar trebui sa fie direct interesata de rezolvarea problemei)- nu a fost in stare sa faca mai nimic pt. judetul din care provine desi acesta este majoritar votant de dreapta, atunci poate vor face ceva altii mai "tehnocrati", care (in teorie) nu trebuie sa mimeze efectuarea indatoririlor de ministri, doar sa poata aburi alegatorii din patru in patru ani. In caz contrar se ajunge la "solutia" lui Vadim / Tepes si aia nu cred ca e de bine, nu acum ...
Postat 17 Februarie 2016, 10:23 de IonutS
mafia lemnului din Lugașu de Sus
Comuna Lugaș este terorizat de mafia de lemne din Lugașu de Sus. Acești mafioți trebuie trebuie opriți. Distrug viitorul comunei.
Postat 17 Februarie 2016, 10:21 de pap
Rușine
Asta e nimic pe langa ce se intampla in realitate. Am si eu rude in comuna si am auzit unele probleme. Chiar nu inteleg, politia nu este in stare sa faca ordine in comuna? Asa ceva nu este permis in 2016. Amenintari cu moartea, jigniri si jocuri murdare. Liberalii ce pot arata, ce au facut in comuna in ultimii 4 ani? Va spun eu: nu au facut absolut nimic decat sa puna piedici unor lucrari, proiecte realizate de primarie. Daca sunt chiar asa de cinstiti, cum vor sa apara trebuia sa ajuta comuna sau sa sprijine. Problema este, dupa parerea mea personala, ca acest partid nu stie sa piearda, nu stie sa se declara invinsi. Lupa pentru suprematie este una apriga si se uita adevaratul tel de a ajunge la conducerea unei comune, si anume pentru a sprijini si ajuta cat mai mult locuitorii acesteia.
Postat 17 Februarie 2016, 09:18 de HoraSorin
Unire
Solutia ar fi sa se uneasca cu Oradea,dupa care toaletarea si taierea arborilor se face pe baza unei Comisii consultative formata din specialisti, iar pentru represalii le stau la dispozitie un efectiv de 83 de cadre specializate.
Postat 17 Februarie 2016, 08:40 de excalibur
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Termen: 1 Decembrie. Constructorii au montat grinzile podului din strada Universităţii din Oradea (FOTO)
 • Parcarea de la intersecţia străzilor Transilvaniei cu Moldovei a fost reabilitată (FOTO)
 • Cel mai 'hot' show: Modele celebre au defilat în lenjerie Victoria's Secret. Adriana Lima s-a retras (FOTO/VIDEO)
 • Karoy de România: Povestea sculptorului orădean interzis de comunişti, care şi-a făcut renume în America (FOTO)
 • A început târgul produselor şi gusturilor din Valea Ierului, în Piaţa Unirii (FOTO)
 • Făuritorii Marii Uniri - Portrete și fapte nemuritoare: zeci de elevi bihoreni au fost premiați pentru picturile lor (FOTO)
 • S-a turnat placa de beton. Podul Centenarului ar putea fi dat în folosinţă la sfârşitul lunii noiembrie (FOTO)
 • Constructorii au început turnarea pereţilor parcării subterane din centrul Oradiei (FOTO)
 • S-a deschis un punct de trecere a frontierei, în Bihor, pentru camioanele ce duc pietriş pentru autostrada din Ungaria (FOTO)
 • Paradoxul Oradea: Spre deosebite de trendul naţional, în Oradea se construiesc peste 2.000 de apartamente (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON