URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2016, 07:42

Maestra înşelătoriilor: Condamnată la închisoare, o escroacă ţepuia VIP-uri orădene sub identitate falsă

Maestra înşelătoriilor: Condamnată la închisoare, o escroacă ţepuia VIP-uri orădene sub identitate falsă PLINĂ DE IDEI. Dibace şi plină de solicitudine. Astfel o descriu victimele pe Agneta Micu (medalion), alias Peringerne Molnar Gyorgyi. Un exemplu elocvent e felul în care i-a uşurat de bani pe participanţii la un aparent bal caritabil, promovat ca atare de o parte a presei. Poliţiştii nu exclud ca femeia să mai fi comis şi alte escrocherii, sfătuind eventualele persoane înşelate să o denunţe
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 7 octombrie, Poliţia anunţa arestarea unei femei de 43 ani din Baia Mare, acuzată că sub o identitate falsă a înşelat cinci bihoreni de la care a încasat peste 300.000 lei în schimbul unor servicii sau produse niciodată livrate.

În spatele comunicatului sec se ascunde o poveste incredibilă, care bate orice scenariu de film. Escroaca, Agneta Micu, era urmărită internaţional din 2006 pentru înşelăciuni şi fals, iar ca să scape de pedeapsă şi-a procurat un act de identitate din Ungaria cu care s-a ascuns în Bihor, unde, fără să-i pese că ar putea fi găsită, şi-a continuat "tunurile".

BIHOREANUL a descoperit că a făcut-o în stil mare, cea mai tare escrocherie fiind comisă în vara lui 2014 când, în numele fundaţiei pe care o patrona, a organizat un bal caritabil simandicos pentru "lumea bună" a Oradiei, într-una din cele mai elegante săli de evenimente, invitaţii fiind prostiţi să sponsorizeze case de copii şi aziluri de bătrâni inventate!

Dispăruţi fără urmă

Agneta Micu şi soţul ei, Ioan Micu, sunt de loc din Baia Mare, judeţul Maramureş. Doi escroci, au concluzionat procurorii şi poliţiştii, care la începutul anilor 2000 i-au şi trimis în judecată în mai multe dosare de înşelăciuni şi falsuri, infracţiuni pentru care, în iulie 2006, s-au şi ales fiecare cu câte 3 ani de închisoare cu executare. Între timp, însă, cei doi şi-au luat tălpăşiţa şi s-au făcut nevăzuţi, motiv pentru care, trei luni mai târziu, pe 5 octombrie 2006, au fost daţi în urmărire internaţională printr-o dispoziţie a Judecătoriei Baia Mare.

Dacă i-a căutat cineva nu este clar. Cert e doar că nu au fost găsiţi, reapărând în Maramureş abia în 2014, când nu mai puteau fi încarceraţi. Motivul? Trecuseră 8 ani de la condamnare şi, potrivit legii, intervenise prescripţia răspunderii penale pentru faptele de care erau acuzaţi. De altfel, la solicitarea soţilor Micu, instanţa le-a şi eliberat o decizie în care constata "prescripţia executării pedepselor", iar imediat după aceea au şi fost scoşi din evidenţele Poliţiei, unde încă apăreau ca urmăriţi internaţional.

Hoţul neprins, escroc cinstit

Cum au reuşit să se ascundă cei doi vreme de 8 ani? Metoda a fost simplă, dar în acelaşi timp atât de eficientă încât i-ar face invidioşi pe cei mai versaţi interlopi: soţii Micu au dispărut doar cu numele! În realitate, au rămas în ţară, stabilindu-se în Oradea, într-o vilă cochetă închiriată în cartierul rezidenţial Grigorescu, doar că sub identitatea unor... cetăţeni străini.

Agneta s-a "transformat" în Peringerne Molnar Gyorgyi, din Ungaria, nume sub care şi-a şi înfiinţat la Oradea o firmă profilată pe transport de mărfuri şi servicii de mutare, Leoni Team (2012), ba chiar şi o fundaţie, Asociaţia Tinerilor Agricoli din Transilvania (2013), având ca scop declarat sprijinirea tinerilor fermieri, deschizându-şi totodată şi un magazin cu produse bio în Oradea Shopping City.

În timp ce firma a strâns datorii de 1,5 milioane lei în decurs de un an, în numele fundaţiei femeia a comis cel puţin 6 înşelăciuni. Concret, Micu a încasat 240.310 lei de la cinci oameni de afaceri cărora le-a promis că, în schimbul banilor, le va întocmi proiecte pentru obţinerea unor fonduri nerambursabile, iar de la un altul a luat 64.678 lei ca avans pentru furnizarea unui TIR cu vin. Cea din urmă victimă, după cum a aflat BIHOREANUL, este chiar milionarul Florin Panea, patronul companiei Leonardo, care voia să vândă băutura în magazinul "Stock House" din Era Park.

"Mi-a băgat microbul"

Primul care a reclamat-o, însă, a fost patronul unui mic atelier de reparaţii auto, pe care femeia l-a amăgit că-l va ajuta să întocmească un proiect pentru extinderea atelierului din fonduri nerambursabile.

"Soţia mea a lucrat o scurtă perioadă de timp la firma individei, iar aceasta avea o dubiţă pe care i-am reparat-o. Venea cu soţul, care se prezenta Giacomo şi zicea că-i italian, şi se dădea femeie serioasă. Plătea întotdeauna. La un moment dat, mi-a zis că ar trebui să mă extind, că mă poate ajuta să obţin fonduri, că ea cu asta se ocupă. Mi-a băgat microbul în cap şi, în final, am cedat", a povestit BIHOREANULUI bărbatul.

Mecanicul i-a dat Agnetei Micu 2.000 lei, sumă pe care n-a mai primit-o niciodată înapoi dar care păleşte, totuşi, pe lângă cei 6.000 euro plătiţi escroacei de un amic de-al său. "După o jumătate de an în care m-a tot minţit, m-am dus la Poliţie. I-am povestit şi unui amic despre cum am luat ţeapă. Când a auzit, a început să ţipe, nu se putea opri. După ce s-a calmat, am aflat că suntem "tovarăşi", că fusese şi el înşelat. I-am spus să meargă să o denunţe", spune patronul.

De la bal...

De departe, cea mai "tare" lovitură Agneta Micu a dat-o în iunie 2014 când, tot în numele Asociaţiei Tinerilor Agricoli din Transilvania, a strâns sponsorizări de la mai mulţi afacerişti bihoreni cu dare de mână şi a organizat un bal caritabil în eleganta sală de petreceri Ambasador din OSC.

Petrecerea a fost cu ştaif, după cum a aflat BIHOREANUL, "unguroaica" invitându-şi nu doar victimele înşelate deja, dar şi pe alţi oameni de afaceri, avocaţi, notari din Bihor, Arad şi chiar din străinătate, după cum le-a declarat chiar ea ziariştilor, chemaţi să mediatizeze evenimentul.

Scopul balului? "Strângerea de donaţii pentru câte o casă pentru copiii orfani şi câte un azil de bătrâni în judeţele Arad şi Bihor", au anunţat organizatorii. Aşezăminte care, evident, nu s-au realizat niciodată, căci banii au fost băgaţi în buzunar de Micu.

În arest

Cum era de aşteptat, petrecăreţii care au făcut donaţii nu s-au mai interesat de soarta banilor şi, ca atare, n-au ştiut că au fost înşelaţi, motiv pentru care numele lor nu apare în dosarul penal deschis escroacei. Declanşată anul trecut, ancheta a pornit iniţial pe numele Peringerne Molnar Gyorgyi, însă în momentul în care poliţiştii au căutat persoana cu pricina au descoperit că aceasta nu părăsise, de fapt, niciodată teritoriul Ungariei şi, deci, nu avea nicio legătură cu cele întâmplate.

Cum au aflat numele real al impostoarei, anchetatorii n-au dezvăluit deocamdată. Cert e că femeia a fost reţinută pe 6 octombrie, iar o zi mai târziu prezentată judecătorilor de la Judecătoria Oradea, unde a fost arestată pentru o perioadă de 30 de zile, sub acuzaţia de fals privind identitatea şi 6 infracţiuni de înşelăciune. Ancheta realizată de ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) Bihor, sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, nu s-a terminat şi, deci, nu e exclus ca lista păgubiţilor şi a acuzaţiilor să crească.

Nu de alta dar, după cum a descoperit BIHOREANUL, femeia nu şi-a plătit de luni bune angajaţii şi a lăsat o "gaură" de peste 83.000 lei pentru spaţiul din OSC în care i-a funcţionat magazinul, datorie pentru care a şi fost acţionată în judecată. Cum însă fundaţia este una fantomă, în final cazul va ajunge tot pe masa poliţiştilor. Doar că de data asta, aflându-se deja după gratii, Agneta Micu nu se mai poate face nevăzută...


TUPEU DE BORFAŞĂ
În război cu poliţiştii

Agneta Micu s-a folosit de identitatea falsă chiar şi în faţa şefilor Poliţiei Bihor. În februarie 2016, când ofiţerii SICE i-au făcut o vizită la magazin, pentru a-i verifica facturile de achiziţie, femeia s-a prezentat în audienţă la şefii Inspectoratului, unde i-a reclamat, dând şi o declaraţie în care descria "abuzul" la care fusese supusă.

"Era foarte insistentă, ameninţa pe toată lumea. Noi i-am spus să facă ce doreşte dar, până una-alta, să ne prezinte documentele pentru produsele pe care le vinde. La vremea respectivă încă nu aveam informaţii că trăieşte sub identitate falsă, doar bănuieli de evaziune fiscală şi înşelăciune", povesteşte unul dintre poliţiştii implicaţi în caz.

Mai mult, ca să se răzbune pe oamenii legii, Micu a făcut afiş cu fotografiile ofiţerilor SICE care i-au călcat magazinul şi l-a postat pe vitrina magazinului, cu precizarea că "Sunt poliţişti răi, abuzivi". "Afişul a stat luni de zile în vitrina magazinului", îşi aduce aminte poliţistul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
neadevar
aia din poza e olguta vasilescu
Postat 02 Noiembrie 2016, 11:39 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON