URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2012, 15:43

Luxten pe (Distri)gaz: De ce a preluat Luxten controlul pachetului majoritar de acţiuni al Distrigaz Vest

Luxten pe (Distri)gaz: De ce a preluat Luxten controlul pachetului majoritar de acţiuni al Distrigaz Vest NECAZ LA DISTRIGAZ! Unic distribuitor de gaze naturale pe raza municipiului Oradea, Distrigaz Vest a ajuns în impas financiar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concesionarul serviciului de iluminat public din municipiu, Luxten Lighting Company, a preluat la sfârşitul lunii trecute singurul operatorul de gaz din Oradea.

Luxten a devenit acţionar majoritar în Distrigaz Vest cu acordul tacit al Consiliului Local, printr-o majorare de capital în cadrul căreia a plătit datorii ale firmei în valoare de 3,3 milioane euro. Şi speră să îşi recupereze banii după trecerea CET-ului pe gaz...

Abureli cu gazul

Înfiinţată în 2001 prin asocierea consiliilor locale din Oradea, Sânmartin, Oşorhei, Cetariu şi Nojorid cu Distrigaz Nord, companie de stat specializată în distribuţia gazelor, firma Distrigaz Vest s-a dorit o alternativă la CET. În 2002, convinşi că fac afaceri cu nemţii de la Regel Messetechnik Gmbh, consilierii locali orădeni au permis RMG România (Reglare Măsurare Gaze), aparţinând milionarului gălăţean Adrian Comşa, să preia pachetul majoritar de la firma de stat.

Pe când s-au prins, era deja prea târziu. În 2004 Distrigaz a concesionat pentru 49 de ani, de la Ministrerul Economiei, distribuţia de gaze în Oradea, promiţând extinderea reţelei în tot oraşul până în 2007. Deşi n-a făcut-o, firma nu poate fi penalizată. Profitând de prostia funcţionarilor ministeriali, compania şi-a asumat prin contract doar investiţii între zero şi 170 milioane lei, sarcină de care s-a achitat.

Lucrurile s-au stricat la sfârşitul anilor 2000 când, pe fondul scumpirii gazului, CET a revenit pe cărbune. Distrigaz a ajuns să se milogească de clienţi să îşi plătească singuri extinderea reţelelor, a făcut disponibilizări şi şi-a scos la vânzare sediul din Piaţa 1 Decembrie.

Între "băieţi deştepţi"

După 4 ani încheiaţi pe minus, în care a trăit mai mult din împrumuturile făcute de patron decât din încasări, Distrigaz îşi caută salvarea în braţele Luxten. Adrian Comşa şi Claudiu Rădulescu, acţionarul principal al Luxten, sunt vechi parteneri de afaceri din lista scurtă a "băieţilor deştepţi" abonaţi la curent ieftin de la Hidroelectrica, pe care îl revindeau la preţ de piaţă, şi înrudiţi prin intermediul nevestelor, care sunt verişoare primare.

Membru al PSD Bucureşti, Rădulescu a ştiut să îşi cultive relaţii transpartinice trecându-şi de-a lungul timpului pe lista de plată a firmei VIP-uri ca Vasile Blaga, fost ministru de Interne, Lucian Boghiu, fost director Electrica, sau Elena Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu.

Clasat pe locul 192 în topul celor mai bogaţi români, cu o avere de 30 milioane euro, Rădulescu a pătruns în Distrigaz, altfel firmă închisă, în luna iulie, când a primit 32,7% din acţiuni în contul unor datorii de peste 9 milioane lei. Odată intrat, patronul Luxten a impus un sistem de conducere dual, în care executivul companiei este monitorizat de acţionari printr-un Consiliu de Supraveghere al cărui preşedinte a şi ajuns.

Rădulescu a devenit patron cu drepturi depline la sfârşitul lui noiembrie când, tot prin răscumpărarea unor datorii, de data aceasta de 15 milioane lei, şi-a majorat portofoliul la 56% din acţiuni. La fel ca în iulie, deşi avea drept de preemţiune, Consiliul Local Oradea a refuzat să cumpere acţiuni, participarea sa diminuându-se la 0,4% din firmă. "Conducerea municipalităţii a decis că nu este oportun să se implice în această afacere în care trebuie să bagi bani la fiecare majorare de capital dacă vrei să îţi menţii numărul de acţiuni", spune Florin Birta, reprezentantul oraşului în Consiliul de Supraveghere.

Investiţii blocate

23 Adrian Comsa.jpgContactat de BIHOREANUL, fostul acţionar principal, Adrian Comşa (foto), consideră implicarea Luxten ca fiind benefică: "Luxten, care este o firmă puternică, a venit cu finanţări. În prima fază s-au plătit datorii, dar pe viitor se vor face probabil şi investiţii". Comşa a evitat să nominalizeze creditorii plătiţi de Luxten şi a refuzat să se pronunţe cu privire la planurile de viitor. Ioan Pâc-Blaj, directorul Distrigaz, refuză şi el să vorbească despre viitorul firmei: "Deocamdată toate investiţiile sunt oprite. Eventualele extinderi vor începe după 15 martie anul viitor. Depinde ce vor hotărî acţionarii".

Surse din mediul de afaceri dau ca sigură preluarea în viitorul apropiat de către Luxten a întregului pachet de acţiuni, fără ca Distrigaz să mai facă vreo investiţie. "Nu va mai fi nicio extindere. Nici nu ai unde. Oraşul este rezervat CET-ului prin zonele unitare de încălzire. Noul patron a plătit datoriile firmei ca, la o adică, să o poată vinde mai uşor şi speră că peste un an, când CET-ul va trece pe gaz, se va alimenta de la Distrigaz", spun specialiştii.

Până acum municipalitatea a făcut mai multe demersuri pentru racordarea directă a CET-ului în reţeaua Transgaz, pentru a nu cumpăra combustibili prin intermediarul Distrigaz, dar fără efect. Acum, având în vedere conexiunile Luxten în mediul politic, sarcina va fi şi mai grea. Şi, foarte posibil, în detrimentul orădenilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@baiatul destept
Patronul Luxten e la fel de psd-ist ca fostii sai angajatii platiti regeste cu mii de euro pe luna : Vasile Blaga, Mircea Matei si fetita plina de succesuri EBA care lua cam 5000 de euro pe luna si muncea 4 ore.Scopul cumpararii este de fapt o spalare de bani incrucisata in famiglia PDL din Bucuresti si Galati .Probabil ca in ianuarie firma v-a fi vanduta pe nimic unui alt patron influent din zona baietilor destepti.
Postat 08 Decembrie 2012, 12:35 de oradeanul informat
fost premier, caut "tzambal" confortabil
"Baietii destepti" de aia sunt destepti fiindca stiu totdeauna cui trebuie sa dea "dreptul". Iar in acest moment orice prost stie numele partidului care guverneaza, si care are sansa sa castige alegerile, astfel incat "baietii destepti" nu risca nimic mergand pe mana "doctorului". Singura problema este ca DNA functioneaza, ca UE monitorizeaza justitia din Romania si ca SUA sesizeaza faptele de coruptie ale politicienilor din Guvern. E o chestiune de timp alaturarea "doctorului" langa indrumatorul sau din detentie.
Postat 08 Decembrie 2012, 09:33 de monte cristo
nico
Patronul nu PSD ist ci PDL isl si nu cred ca va merge CET ul pe gaz mai documenteaza-te cand scrii comenturi
Postat 08 Decembrie 2012, 09:19 de nico
cu o HG bine gandita devii milionar
Ce motiv are patronul PSD al Luxten pentru ca sa cheltuie trei milioane de euro cumparand Distrigazul falit? Cine e prost sa cumpere o firma care de zece ani merge in pierdere? Motivul e simplu: are asigurarea politica de la PSD ca CET Oradea va cumpara gaz numai prin aceasta firma de tip "capusa". Iata cum ne scapa partidul de "baietii destepti"! Noua "spalatorie regionala" de bani pentru partidul-stat se numeste Distrigaz. Trebuie pusa in functiune prin ordonanta de urgenta a "celui mai cinstit" Guvern, iar rezultatul va fi suportat de catre fiecare oradean prin cresterea pretului la factura de apa calda, incalzire, etc.
Postat 08 Decembrie 2012, 08:59 de baiatul destept
Pronostic
Sa speram ca începând de luni, 11 Ianuarie 2012, firma in cauza sa-l reangajeze pe inginerul Blaga Vasile, viitor șomer, fost, din păcate, parlamentar!
Postat 07 Decembrie 2012, 17:35 de Votatorul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON