URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2011, 08:19

Lupul paznic la oi

Lupul paznic la oi OM BĂNOS LA LOC MĂNOS. Corectitudinea propulsării lui Balogh-Soos Csaba (foto) în conducerea Companiei de Apă, după ce deja a încasat de la CAO bani grei pe consultanţă şi dirigenţie de şantier, e pusă la îndoială şi de relaţiile nepotrivite pe care le are cu directoarea economică a Companiei, Kuntz Aniko. La plecarea acesteia de la contabilitatea firmelor sale, Balogh i-a cumpărat Opelul folosit (fundal), trecându-l pe Rono Grup, şi i-a oferit în schimb destul cât femeia să-şi ia o maşină nouă
Lupul paznic la oi - LA ROBINET. Dacă până acum contractele firmelor sale cu CAO, care i-au permis să-şi facă pe deal o vilă impozantă ce-i serveşte şi ca sediu de firmă (foto), depindeau de alţii, odată intrat în Consiliul de Administraţie al Companiei, Balogh-Soos Csaba (medalion) are toate motivele să spere că nu-i va merge mai rău. Ba, dimpotrivă...
Lupul paznic la oi LA DUBLU. Şefa Direcţiei Economice a CAO, Kuntz Aniko (în foto la un chef de firmă al Rono Urban Grup), a prosperat odată cu patronul fost şi actual coleg. Înainte să se retragă din firmă, Rono i-a cumpărat Opelul personal, iar directoarea şi-a permis ca din banii primiţi pe maşina second hand să-şi achiziţioneze un Peugeot 307 nou-nouţ. Ar putea s-o acuze cineva de şpagă?
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În mai puţin de un minut, Consiliul Municipal a votat la ultima sa şedinţă, din 24 februarie, înlocuirea unui reprezentant în Consiliul de Administraţie al Companiei de Apă Oradea, care decedase, cu un afacerist racordat zdravăn la banii CAO: Balogh-Soos Csaba. Propus de UDMR, acesta a întrunit voturile consilierilor locali, care n-au dat nici cel mai mic semn că ar fi curioşi să afle cine este personajul în care şi-au pus încrederea.

Le spune acum BIHOREANUL: noul membru al conducerii CAO este deţinătorul a două societăţi, Rono Urban Grup (în proporţie de 50%) şi Rono Aqua (100% împreună cu soţia), prin care câştigă de la Companie şi câte 4 milioane de lei anual, pentru contracte de consultanţă. Mai mult, la aceste firme a ţinut contabilitatea, într-un mod vecin Codului Penal, nimeni alta decât directoarea economică a CAO, Kuntz Aniko, care l-a ajutat pe Balogh să devalizeze firma pe care o împarte cu un asociat, în favoarea celeilalte, pe care o stăpâneşte cu soţia. Întrebarea este: dacă aşa au operat cei doi "în privat", cine garantează că nu vor devaliza şi banii publici?...

Un anonim face carieră

Inginer de construcţii hidrotehnice, Balogh-Soos Csaba şi-a început cariera la Compania de Apă Oradea, unde în 2001 încă lucra la Unitatea de implementare a proiectelor cu fonduri europene. Despre cum a reuşit să se achite de sarcini în beneficiul nu al unităţii la care era angajat, ci mai mult al firmelor pe care Compania le plătea să facă diverse lucrări, BIHOREANUL a aflat de la un fost coleg al bărbatului, inginer la acelaşi compartiment. "Lui i se datorează în mare parte caietul de sarcini favorabil firmei Keviep, pentru licitaţia în vederea reabilitării şi extinderii reţelei de canalizare cu 60 km, lucrare de 7,8 milioane euro planificată între 2004-2007".

Potrivit sursei BIHOREANULUI, caietul de sarcini a fost făcut de o firmă de consultanţă germană, însă cu informaţii intenţionat trunchiate. Documentul menţiona că trebuiau realizaţi 60 km de canalizare şi racordarea imobilelor la aceste conducte, însă cele 5.300 de racorduri, totalizând încă 30 km, au fost omise din lista cantităţilor ce trebuiau licitate. Consecinţa a fost că toate firmele care au depus oferte au inclus costul racordurilor, cu o singură excepţie: Keviep. Care, prin acest artificiu, a venit cu cel mai mic preţ. Acum ungurii pretind CAO să le achite racordurile, adică încă 2 milioane euro în plus faţă de preţul iniţial al contractului.

Promovare la prestator

Interesant e că, imediat după ce Keviep a câştigat contractul cu CAO, Balogh-Soos Csaba a plecat de la Companie şi s-a angajat la una din firmele-satelit ale societăţii maghiare: East Bau Construct.

Keviep avea să execute lucrarea încredinţată cu numeroase erori tehnice, cea mai gravă fiind generată de faptul că a greşit proiectarea şi execuţia pe mai multe tronsoane. Un exemplu este colectorul principal de canalizare din Calea Clujului, executat la o cotă înaltă, fără asigurarea pantei necesare pentru adunarea scurgerilor de apă pluvială de pe străzile adiacente. Altfel spus, firma maghiară a făcut economii pentru că nu a săpat mai adânc pentru a monta conductele, iar canalizarea nu funcţionează conform parametrilor. În ciuda unor asemenea erori, Keviep şi-a primit banii ca şi cum şi-ar fi onorat contractul corespunzător.

Ubi bene...

04 Dorin Debucean.jpgDupă episodul Keviep, inginerul Balogh-Soos şi-a schimbat din nou locul de muncă, mutându-se la firma de construcţii Gavella, unde nu a rezistat prea mult, din pricina patronului care l-ar fi prins cu ocaua mică. N-a rămas, totuşi, şomer prea multă vreme, deoarece în 2004 s-a lipit de un amic inginer, Dorin Debucean (foto), căruia i-a devenit asociat, cu 50% din acţiuni, în firma Rono Urban Grup. În paralel, şi-a făcut şi propria firmă de proiectare şi consultanţă, Rono Aqua. Încet-încet, ambele societăţi aveau să devină beneficiarele mai multor contracte de la Compania de Apă, unde Balogh-Soos era ca acasă.

Unul dintre cele mai grase a avut ca obiect efectuarea de către Rono Urban Grup a dirigenţiei de şantier pentru o lucrare executată de firma Selina pentru extinderea cu 350 km a reţelelor de apă şi canalizare din Oradea. Iniţial, licitaţia fusese câştigată de o altă societate de consultanţă, însă după numai câteva luni aceasta a renunţat la contract, sub pretextul oficial că "nu face faţă volumului mare de muncă", locul ei luându-l Rono Urban Grup.

Joc la dublu

Sursele BIHOREANULUI atestă că succesul lui Balogh-Soos i se datorează nu doar acestuia, ci şi colegei şi prietenei sale, Kuntz Aniko, actuala directoare a Companiei de Apă. La acea vreme, femeia era contabilă la CAO, iar Balogh - deşi Rono Urban Grup avea angajată pentru a-i ţine contabilitatea o firmă de specialitate - a înlocuit serviciile acesteia cu cele ale lui Kuntz.

Profitând că, din punct de vedere formal, nu are statut de funcţionar public, Kuntz a fost ani la rând, până în vara trecută, atât salariată a Companiei, cât şi angajată, cu contract de prestări servicii, la firmele lui Balogh. În scurt timp, l-a ajutat pe acesta pur şi simplu să-şi fure partenerul din Rono Urban Grup. "Balogh şi Kuntz au profitat că celălalt acţionar al Rono Urban Grup, Dorin Debucean, plecase în 2007 la Bucureşti, fiind promovat ca şef al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. În lipsa lui, Balogh şi Kuntz au devalizat Rono Urban Grup, trecând bunurile acesteia pe Rono Aqua, în care Balogh era asociat cu soţia, Eva", a aflat BIHOREANUL de la o altă sursă, din apropierea grupului Rono.

Concret, contabila şi patronul au mutat pe Rono Aqua maşini, echipamente, calculatoare, licenţe pentru programe de proiectare, precum şi alte bunuri scoase fraudulos din contabilitatea Rono Urban Grup. Procedeul aduce a delapidare, deoarece Kuntz a făcut manevrele contabile deşi ştia că nu are pentru transferuri aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor, adică şi acceptul lui Debucean, nu doar al lui Balogh.

Cheltuielile la comun, profiturile la Balogh

Tandemul Balogh-Kuntz nu s-a limitat să fure bunurile Rono Urban Grup în beneficiul Rono Aqua, ci a recurs şi la o altă metodă: a lăsat cheltuielile pe firma comună cu Debucean, şi profiturile pe Rono Aqua. "Balogh începe să contracteze lucrări de consultanţă pe firma lui şi a nevestei, dar pe care le executau angajaţii plătiţi împreună cu Debucean. La bilanţ, s-a ajuns prin 2008 ca Rono Urban Grup, cu o cifră de afaceri de aproximativ 400.000 de euro, să aibă un profit de 6.000 de euro, în timp ce Rono Aqua, cu o cifră de afaceri de peste 500.000 de euro, să aibă profit de circa 250.000 de euro. În 2010, profitul Rono Urban Grup a ajuns aşa drastic micşorat încât n-a depăşit 4.000 de euro", afirmă sursa BIHOREANULUI.

Urmarea? Balogh a ajuns să-i ascundă asociatului până şi actele contabile ale firmei în care erau acţionari cu părţi egale, iar Debucean, păgubit în stil mare, a fost nevoit să ceară insolvenţa firmei, ca unică modalitate de a descoperi fraudele pe care le-a suportat.

Cadou cu roţi

Anul trecut, când Debucean s-a prins că era furat de asociat şi contabilă, aceasta, devenită între timp directoare economică la CAO, s-a retras din "colaborarea" cu cele două firme. O vreme s-a vehiculat ipoteza că femeia ar fi renunţat la solicitarea primarului Ilie Bolojan, care i-ar fi reproşat situaţia de incompatibilitate şi conflictul de interese, deoarece nu putea fi concomitent şi directoare la Companie, şi prestatoare pentru firme de consultanţă plătite de aceasta. În urmă cu două luni, când BIHOREANUL i-a descoperit legătura cu aceste firme, Kuntz a pretins însă că ideea renunţării la contractele cu Rono i-ar fi aparţinut ei, deoarece avea tot mai mult de lucru.

Cert e că, la plecarea de la Rono, Kuntz a fost răsplătită generos: pe lângă onorarii, firma a cumpărat de la ea şi maşina personală, un Opel Corsa rulat, la un preţ foarte bun de vreme ce, cu banii primiţi, femeia şi-a permis o maşină nou-nouţă şi mult mai pretenţioasă: un Peugeot 307, care porneşte de la 15.000 de euro în sus. În prezent, vechiul ei Opel, "rebranduit" cu numărul BH-13-RON, este folosit de un alt angajat al Rono Urban Grup, Gavril Roşca, fost salariat al CAO însărcinat să ţină legătura permanent cu Kuntz. Motiv pentru care, de altfel, maşina e mai tot timpul parcată la sediul Companiei...

Contracte dosite

Odată cu propulsarea patronului Rono în Consiliul de Administraţie al CAO, e de aşteptat ca volumul afacerilor acestuia să ia un nou avânt. Din informaţiile BIHOREANULUI, contractele încheiate şi cele aflate în derulare cu CAO i-au adus până acum lui Balogh încasări ce au variat în ultimii ani între 30-40 miliarde de lei vechi anual.

Cifrele exacte nu au putut fi obţinute, deşi asemenea informaţii sunt de interes public, iar asta din cauza aceleiaşi directoare economice Kuntz Aniko. Vinerea trecută, cu toate că funcţionarii Companiei au aşternut informaţiile pe hârtie, consemnând la cererea publicaţiei noastre atât obiectul, cât şi valoarea fiecărui contract, documentul întins pe o pagină a fost interceptat şi blocat de Kuntz. "Doamna directoare a cerut colegilor de la Achiziţii să facă o completare, motiv pentru care documentul nu vă poate fi furnizat decât săptămâna viitoare", a declarat purtătorul de cuvânt al CAO, Alin Sas, după ce reporterul s-a deplasat la sediul CAO pentru a cincea oară în acelaşi scop.

Ce discretă!...

Abordată de BIHOREANUL pentru a da explicaţii despre relaţia sa cu Balogh-Soos şi despre cum a ajuns acesta între cei şapte membri ai Consiliului de Administraţie, Kuntz a acceptat discuţia doar după ce a precizat că nu are decât 2 minute "pentru asemenea lucruri". Apoi, în acest scurt răstimp, a jucat, alternându-le rapid, cărţile ironiei ieftine, eschivei stângace şi ignoranţei prost mimate.

Întrebată, în primul rând, cine anume l-a recomandat pe Balogh, directoarea a făcut-o pe neştiutoarea, ca şi când promovarea patronului-coleg ar fi fost o veste neaşteptată. "Serios?... Nici n-am ştiut că a fost propus. Încă nu ne-a trimis nicio comunicare scrisă Consiliul Judeţean", a susţinut Kuntz, de parcă nu ştia că lucrează la o societate subordonată municipalităţii.

Despre legăturile sale cu Rono Urban Grup şi Rono Aqua, Kuntz a fost la fel de eliptică, declarând sentenţios că a semnat cu cele două firme un contract cu clauze de confidenţialitate, iar ea îşi respectă angajamentele de loialitate asumate faţă de aceste firme. Cât despre informaţiile pe care, în lipsa managerului CAO, Ovidiu Gavra - aflat în concediu - era obligată să le furnizeze, nu să le "confişte", Kuntz a dat asigurări, cu tupeu, că "le veţi primi în timp util, acum se lucrează la răspunsul pe care l-aţi cerut".

"E grav"

Pe acelaşi subiect, BIHOREANUL l-a contactat şi pe primarul Ilie Bolojan, în condiţiile în care acesta răspunde de corectitudinea şi buna funcţionare nu doar a Primăriei, ci şi, indirect, a societăţilor Consiliului Local.

Vizibil surprins, Bolojan a declarat că propunerea de numire a lui Balogh-Soos Csaba în Consiliul de Administraţie al CAO a venit, cum era de aşteptat, din partea UDMR şi, în prezenţa reporterului, l-a sunat pe unul dintre consilierii locali ai acestei formaţiuni, Iuliu Delorean.

"Domnul Balogh-Soos a fost un angajat al Companiei, dar nu mai este, şi într-adevăr a avut contracte cu CAO, dar nu mai are", i-a răspuns primarului reprezentantul UDMR, primind, la rându-i, o singură replică: "Dacă se dovedeşte că domnul respectiv mai are vreun contract, e grav!".

Legalitate de formă

04 Balogh Soos.jpgBIHOREANUL l-a căutat pe patronul controversat atât la sediul firmei, unde nu era, cât şi telefonic. Când a auzit întrebările referitoare la contractele cu Compania de Apă, bărbatul a şi închis telefonul. "Sunt la Szeged, în Ungaria", a spus Balogh (foto), după care a pus capăt convorbirii fără să mai salute măcar.

După o oră, una din colaboratoarele sale, care s-a recomandat a fi jurista Ramona Drediţca, a sunat la redacţie şi a încercat să-i transmită mesajul. "Rono Urban Grup nici nu va mai exista în curând, pentru că se află în insolvenţă, iar contractele acesteia cu CAO nu-i pot fi puse la socoteală domnului Balogh", a spus femeia, adăugând: "În ce priveşte Rono Aqua, domnul Balogh nu mai are nicio legătură nici cu această firmă, la care este doar un simplu angajat".

La observaţia că la Registrul Comerţului Balogh apare ca fiind acţionar cu 80%, alături de soţia sa care deţine restul de 20%, dar şi ca administrator, jurista a oferit explicaţia: "Consultaţi Registrul şi săptămâna viitoare. Veţi vedea că s-a schimbat". Altfel spus, Balogh îşi va cesiona acţiunile, pentru a evita acuzele de incompatibilitate şi de conflict de interese.

O formalitate care, însă, nu convinge pe nimeni. Căci ce l-ar împiedica să facă mai departe afaceri, chiar dacă firmele le-a trecut pe numele nevestei? Doar profitul tot în familie ar rămâne...


FIRMĂ-AZIL
Culcuşul Rono

Nu întâmplător, în ultimii ani, Balogh-Soos Csaba a angajat la Rono Urban Grup şi Rono Aqua mai mulţi foşti salariaţi ai CAO, al căror prost renume le depăşeşte eventualele performanţe profesionale. Unul dintre cei care şi-au găsit refugiu la Balogh este chiar fostul director tehnic Victor Ciordaş, cel pus de primarul Bolojan să renunţe la funcţie după ce fusese acuzat de luare de mită de către reprezentantul unei societăţi.

Un alt exemplu este Gavril Roşca, despre care inginerul Alexandru Avram de la CAO a declarat BIHOREANULUI că, în calitate de inginer de proiect la lucrarea de reabilitare a Staţiei de Epurare a apelor uzate a aprobat firmei germane PWT lucrări suplimentare de 607.000 euro fără documente justificative.

Ca o "coincidenţă", în afacerea PWT a fost implicată şi directoarea economică a CAO, Kuntz Aniko, care - deşi solicitată insistent de Avram - a refuzat să facă demersurile prin care Compania să-şi recupereze prejudiciile de la firma germană, numai penalităţile pentru faptul că aceasta şi-a îndeplinit contractul cu întârziere fiind de 1,1 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Suportare usoara.
Acest caz, ca si multe altele semnalate de presa, reprezinta dovada faptului ca protocoalele semnate de UDMR cu PDL, respectiv USL, le asigura ungurilor functii si imunitate in fata legii. Ma,da prostii suntem, noi romanii. Chiar nu vreti sa mergeti la vot, romanilor? Atunci, suportare usoara!
Postat 10 Martie 2011, 15:23 de safe
GARDA FINANCIARA !
DOMNILOR CAND O SA VA AUTOSESIZATI é
Postat 10 Martie 2011, 10:28 de curs
gunoaie fomiste
clica udemerista...
Postat 10 Martie 2011, 10:23 de com
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON