URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2010, 08:17

Lucian, pericol public

Lucian, pericol public PUI JUMULIT. Preşedinte la Federaţia Patronilor şi la FC Bihor, Ioan Lucian (foto) s-a remarcat prin talentul de a ruina afaceri şi de a-i aburi pe oamenii cu bani să şi-i toace pe proiectele sale fanteziste. Şarmul lui Puiu, cum îi zic prietenii, nu-i impresionează însă pe reprezentanţii Camerei de Comerţ Hajdu Bihar care, în pericol să piardă o avere din cauza sa, vor să elimine federaţia dintr-un proiect de 4 milioane de euro iniţiat în comun
Lucian, pericol public ÎNCHIS! Uşa sediului Federaţiei Patronilor Bihor din Pasajul Vulturul Negru este închisă cu lacăt. Deşi preşedintele Ioan Lucian spune că "federaţia lucrează în regim de vacanţă", angajaţii au fost, de fapt, trimişi acasă fără bani. Pe ultimele patru luni!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai cunoscută organizaţie patronală din Bihor este în pragul dezastrului. Federaţia Patronilor nu şi-a plătit angajaţii de luni de zile, iar la sediul organizaţiei până şi curentul a fost tăiat pentru neplată.

BIHOREANUL a descoperit că asociaţia Federaţia Patronilor e la un pas de faliment şi riscă să piardă finanţări europene în valoare de nu mai puţin de 1,3 milioane de euro...

Sortiţi falimentului

01 usa (mare).jpgSediul Federaţiei Patronilor Bihor (foto), cea mai puternică organizaţie patronală din judeţ, este sub lacăt. Organizaţia a ajuns falimentară după ce, în ultimele luni, mai bine de 170 din cei circa 240 de membri au renunţat să-şi mai achite cotizaţia lunară de 50 lei. Dispariţia cotizanţilor a făcut ca angajaţii să nu-şi mai primească salariile din aprilie, iar criza a culminat la sfârşitul lui iulie cu plecarea acestora după o şedinţă cu scandal.

Conform site-ului Ministerului Finanţelor, la 30 iunie organizaţia datora statului impozite pe salarii de peste 300 milioane de lei vechi. La aceste datorii se adaugă restanţele la utilităţi, care au făcut ca pe 21 iulie sediul din Pasajul Vulturul Negru să fie debranşat de la reţeaua de alimentare cu electricitate, pentru o factură neplătită din luna mai. Serviciile de internet şi telefonie au dispărut şi ele...

Născut mort

Mai mult, BIHOREANUL a descoperit că managementul păgubos al preşedintelui Ioan Lucian, în paralel şi preşedinte al FC Bihor, alintat de prieteni Puiu, a adus organizaţia în situaţia de a pierde 1,3 milioane de euro din fonduri UE. Eşecul este o premieră nefericită pentru programele transfrontaliere derulate cu parteneri din Ungaria şi este cu atât mai jenant cu cât, din cauza românilor, ungurii vor pierde finanţări de 3 milioane de euro!

Primul proiect, în valoare de 325.000 de euro, nu a rezistat nici 4 luni din cele 15 planificate. Lansat în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu Bihar, el presupunea, pentru stimularea relaţiilor de afaceri româno-maghiare, publicarea de ştiri economice în săptămânalul bilingv "Împreună business" şi pe site-ul cu acelaşi nume stupid. Dar proiectul a fost gândit prosteşte şi implementat "româneşte". Deşi ştia că este obligat să susţină singur toate cheltuielile vreme de 4 luni, după care îşi recupera banii de la finanţator, pe bază de deconturi, Lucian s-a angajat la plăţi fără să aibă niciun euro. Astfel, imediat ce a fost tocat avansul de 29.000 de euro primit de la Ministerul Dezvoltării pentru achiziţia de calculatoare, proiectul s-a blocat.

Până atunci, însă, dezmăţul a fost deplin. BIHOREANUL a aflat că Lucian l-a numit redactor-şef, fără concurs, pe amicul său Ioan Bonchiş, fost angajat al Finanţelor Publice, acum om de afaceri. Înscăunat peste două publicaţii încropite din spicuiri din presa centrală şi locală, Bonchiş şi-a negociat "occidental" un salariu de 1.200 de euro şi şi-a rotunjit veniturile închiriind redacţiei, pentru 400 de euro lunar, un imobil pe care îl deţine în strada Episcop Mihai Pavel. Pentru că Federaţia n-a avut fonduri vreme de două luni, redactorul-şef şi-a plătit din buzunarul propriu subalternii, făcând cu ei un contract de împrumut pentru a-şi putea recupera banii la decontări. Când angajaţii Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea (BRECO), care supervizează plăţile, au sesizat incompatibilitatea, Bonchiş a demisionat. Oricum "firma" era deja falită...

Astăzi, angajaţii "Împreună business" au salariile neplătite de trei luni, ziarul nu a mai apărut de o lună, datorită restanţelor faţă de tipografie, iar săptămâna trecută site-ul a fost mort pentru că nimeni nu a plătit internetul...

Faliţi cu bani

04 Lucian (mare).jpgContactat de BIHOREANUL, Ioan Lucian (foto) bagatelizează situaţia. "Ziarul nu e mort. Se află în impas şi încercăm să-l pornim". Preşedintele Federaţiei spune că a intrat în afacere mizând pe credite bancare pentru acoperirea cofinanţării. "Am avea nevoie cam de 40.000 de euro. Nu m-am aşteptat ca statul să ne lase de izbelişte. Mi-am pus garanţie casa şi un teren, şi băncile tot nu au acceptat să finanţeze un ONG". Lucian nici nu s-a gândit că, şi dacă primea creditul, finanţatorul nu i-ar fi decontat dobânda pe credit, aşa că tot în pierdere ieşea. Sau că, dacă nu termină proiectul, va trebui să ramburseze toţi banii şi astfel va rămâne şi cu împrumutul pe cap!

Partenerii maghiari sunt cu atât mai speriaţi de neseriozitatea românilor cu cât Camera de Comerţ din judeţul vecin a câştigat în urmă cu două săptămâni împreună cu Federaţia Patronilor un alt proiect transfrontalier, în valoare de 4 milioane de euro. Conform împărţelii, Federaţia va primi un milion de euro pentru reabilitarea corpului C, vecin cu biserica din Cetate, şi pentru amenajarea unui centru de afaceri în Cetate, iar Camera din Hajdu Bihar va primi diferenţa de 3 milioane de euro pentru construcţia unui sediu nou. Săptămâna aceasta ar trebui semnat contractul de finanţare, dar ungurii nu mai vor să lucreze cu Lucian la un proiect de 4 milioane de euro după ce acesta a ratat unul mult mai mic.

"Aici există o oarecare nelinişte. Ar fi neplăcut pentru partea maghiară să piardă o finanţare de 3 milioane de euro pentru care a lucrat ani de zile", a declarat BIHOREANULUI Sebastian Boniş, manager în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România cu sediul la Budapesta.

Pe linie moartă

04 Marcel Bolos_1.jpgDe teamă că vor pierde banii, ungurii au trimis adrese, au făcut lobby pe linie UDMR, au încercat orice, numai să scoată Federaţia din parteneriat. Camera din Hajdu Bihar ar prefera ca proiectul să fie preluat de Primăria Oradea, partener serios şi solvabil. "Ideea ar fi să preluăm noi partea de cofinanţare, pentru că Federaţia nu are bani. Ar fi păcat să pierdem 1 milion de euro pentru o prostie", povesteşte Marcel Boloş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte.

Ideea îl înfurie însă pe Lucian, la fel ca de altfel orice întrebare cu privire la solvabilitatea Federaţiei. Preşedintele refuză să explice neplata salariilor angajaţilor, şi a facturilor, spunând că sunt "cancanuri", şi o ţine pe a lui.  "Noi nu putem fi scoşi din proiect!", a zis Puiu. Preşedintele şi-a menţinut poziţia inclusiv la şedinţa conducerii Federaţiei de joia trecută. "Debreţinul ne-ar forţa mâna să preia Primăria milionul de euro. Preşedintele ne-a spus, însă, că are soluţii. O variantă ar fi să găsim un constructor puternic care să finanţeze lucrarea şi să-şi ia banii doar la sfârşit", a povestit BIHOREANULUI unul dintre vicepreşedinţii Federaţiei. Numai că minciuna are picioare scurte...

Minciuni sfruntate

BIHOREANUL a descoperit că Lucian s-a dat zmeu în faţa colegilor în şedinţa din 3 august deşi, în realitate, renunţase la proiect cu o zi înainte! "Declar retragerea noastră din rolul de partener în proiect", se menţionează într-o declaraţie în engleză dată de preşedinte pe 2 august. Şi spune şi motivul. "Confruntată cu dificultăţi financiare grave ca urmare a crizei economice, Federaţia Patronilor Bihor nu poate întreprinde în mod responsabil punerea în aplicare a proiectului", scrie Lucian.

Declaraţia a şi fost ataşată la documentaţia pentru proiectul de Hotărâre prin care Consiliul Local va aproba săptămâna aceasta intrarea Primăriei ca partener în proiectul ratat de Federaţia Patronilor. "Hotărârea va fi luată ca o măsură de siguranţă că nu pierdem finanţarea. Cei doi parteneri au unele divergenţe, dar dacă se vor înţelege şi proiectul merge înainte, noi ne retragem", spune primarul Ilie Bolojan.

Şansele ca FPB, teoretic organizaţia celor mai bogaţi bihoreni, să revină sunt însă minime. Iar asta ştie şi Lucian! Nu de alta, dar Federaţia, în calitate de datornic, a cerut pe 30 iulie Tribunalului Bihor declanşarea procedurii de concordat preventiv, pentru a evita declanşarea procedurii de insolvenţă de către creditori. Iar şansele să mai iasă din impas cu actuala conducere sunt, e clar, reduse. Fiindcă deja toată lumea şi-a dat seama că s-a cam fript cu Puiu!


MIZILIC
100
de lei pe lună plăteşte chirie la Primărie Federaţia Patronilor pentru sediul ultracentral din Pasajul Vulturul Negru


"Nu discut bârfele unora sau altora dintre angajaţii Federaţiei! Nu există că activitatea este blocată! Federaţia a rezistat 19 ani, va rezista şi de acum înainte!"

Ioan Lucian


COMBINATORUL
"Gaură neagră" la Sânmartin

04 centru.jpgDeşi a reuşit să-şi falimenteze majoritatea afacerilor personale, Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, se remarcă printr-o uluitoare putere de convingere - a se citi "abureală" - a celor din jur. Cel mai bun exemplu e proiectul primului Centru de Afaceri din România care se tot construieşte de trei ani în Sânmartin.

Prezentat de Lucian ca fiind un obiectiv de mare impact pentru comunitatea de afaceri, centrul (în imagine) s-a născut de fapt din dorinţa lui de a-şi ajuta un amic controversat, pe fostul redactor-şef al Jurnalului de dimineaţă, Narcis Fekete. Acesta îşi începuse o casă dar, după ce a împrumutat 600.000 de euro, a oprit lucrările din lipsă de bani şi l-a convins pe Lucian să preia creditul şi să-l majoreze la 1,5 milioane de euro, sub pretextul amenajării unui centru de afaceri.

La rându-i, Puiu a convins nu mai puţin de 11 parteneri cunoscuţi, precum Marcel Bărbuţ (Adeplast), Octavian Bara (AutoBara), Ioan Tulvan (Romeur), să intre în afacere. Când banii s-au terminat iar, Lucian l-a lămurit inclusiv pe Marian Petru Miluţ, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor din România, să preia finanţarea. În aprilie, Miluţ s-a obligat să plătească diferenţa de 200.000 euro pentru finalizarea construcţiei. Rămâne, însă, de văzut dacă îşi va recupera vreodată banii. Construit dintr-un credit, centrul ar trebui să producă lunar 50.000 de lei ca să se poată susţine. Cam greu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
apropo de generalizari
simai, esti un prost notoriu. stii bine asta.
Postat 13 August 2010, 08:53 de boloian
ha, ha, ha, ha...
la 30 iunie organizaţia datora statului impozite pe salarii de peste 300 milioane de lei vechi....saraci! nici vechime nu vor avea, munca voluntara! asa da management de toata frumusetea dar a compensat frumusetea prin sarm dl.LUCIAN vanator de fuste avocatiale, acum se va multumi si cu mai putin, asa e viata nu doar ce e mult e bun, ma distreaza faptul ca o hartie =licenta nu valoreaza nimic in viata daca nu ai rationament managerial dar respectand legea buna proasta dar sa o respecti= ONOARE morala si fiscala . LACOMIA ne face sa uitam ca suntem simpli muritori si avansam fara sa realizam ca de fapt suntem BOLNAVI, VICIATI.PUNCT
Postat 12 August 2010, 15:20 de anca
Lucica Faliment
nea Bolo`: CE MAI CAUTA LUCIAN LA FC BIHOR?
Postat 12 August 2010, 13:08 de Porches
SEFUL PATRONILOR = UN RATAT
SEFUL PATRONILOR BIHORENI = UN RATAT . UN PACALICI LOCAL !!! ARE O GRAMADA DE ANGAJATI LA FBP TOTI CA EL ,NISTE FRIPTURISTI GATA DE CIUPELI !!! PROSTI SUNT TOTI CARE AU CONTRIBUIT LA AFACERILE LUI FALIMENTARE !!!
Postat 12 August 2010, 09:10 de SCORTOSUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON