URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Lovitură în bloc! Creşterea salariilor în construcţii scumpeşte reabilitarea termică a blocurilor din Oradea

Lovitură în bloc! Creşterea salariilor în construcţii scumpeşte reabilitarea termică a blocurilor din Oradea MERITĂ! Viceprimarul Mircea Mălan (foto) pledează în faţa orădenilor pentru continuarea programului de reabilitare a blocurilor, chiar dacă proprietarii vor plăti mai mult pentru lucări din cauza OUG 114. Edilul foloseşte aceleaşi argumente din precedentul ciclu de finanţare europeană: „Un bloc bine izolat îşi poate reduce costurile de încălzirea cu până la 40%”. Nemaivorbind de câştigul estetic...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teoretic, Ordonanţa Lăcomiei trebuia să taxeze „bogătaşi” precum băncile şi companiile din energie şi telecomunicaţii, prin introducerea unor noi taxe, şi să ajute „muncitorimea”, prin majorarea cu 57% a salariului minim în construcţii. Practic, însă, a lovit buzunarul românului de rând, care plăteşte mai mult pentru credite, curent electric, telefonie, internet şi orice lucrează în propria casă!

„Ordonanţa ne-a obligat să actualizăm tarifele pentru manopera în construcţii. Asta afectează  nu doar lucrările Primăriei, ci şi pe orădenii care au intrat în programul de reabilitare a blocurilor şi care vor trebui să plătească mai mult pentru aceleaşi lucrări”, spune viceprimarul Mircea Mălan.

Se scumpesc construcţiile!

Majorarea salariului minim în construcţii de la 1.900 lei la 3.000 lei a dus automat la scumpirea cu 57% a manoperei. Printr-o instrucţiune emisă la începutul anului de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, toţi beneficiarii de lucrări, indiferent că sunt în curs sau abia în proiectare, au fost obligaţi să îşi actualizeze contractele la noi preţuri, mai mari. Practic, cu cât o localitate are mai multe lucrări de construcţii şi reparaţii de drumuri, poduri, clădiri şi altele, cu atât se va trezi cu factura mai încărcată.

„Dacă luăm în calcul că manopera reprezintă 30-40% din costul unei lucrări de construcţii, iar aceasta s-a scumpit cu 57%, preţul final al investiţiei se va majora cu circa 10%”, explică directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Potrivit calculelor acestuia, la un buget de investiţii de circa 600 milioane lei pe anul în curs, Oradea se va trezi cu o factură majorată cu circa 60 milioane lei, echivalentul a 12,6 milioane euro. Bani plătiţi în plus de orădeni!

Victime colaterale

Cei mai afectaţi de măsurile populiste ale guvernării PSD-ALDE sunt românii care, sfidând vremurile, s-au înhămat la construirea unei case sau la renovarea unui apartament. Cel mai bun exemplu sunt cele circa o mie de familii ale căror apartamente au fost cuprinse în programul de reabilitare termică a blocurilor orădene, cofinanţat din fonduri europene.

Proprietarii din cele 47 de blocuri eligibile au trecut în ultimii doi ani prin calvarul birocraţiei europene, şi-au adunat banii, iar acum socoteala de acasă nu se mai potriveşte cu cea din târg! „Diferenţele în plus sunt destul de mari. La momentul întocmirii documentaţiei tehnico-economice, preţul manoperei era cam 9-10 lei pe oră, iar astăzi, conform OUG 114, acesta a urcat la 17,9-20 lei pe oră”, spune managerul de proiect Mihaela Neag (foto), şef de serviciu în cadrul Primăriei.

În linii mari, pentru că situaţia diferă de la un apartament la altul, în funcţie de investiţiile făcute până atunci, şi de la un bloc la altul, după mărimea suprafeţelor comune, facturile orădenilor vor creşte cu sume între 1.000 lei şi 2.500 lei.

Toţi pentru unul

Previzibil, orădenii s-au revoltat! „Oamenii sunt supăraţi, şi-au făcut calcule şi nu se simt confortabil să vină acum cu mai mulţi bani de acasă”, recunoaşte viceprimarul Mircea Mălan.

Situaţia e cu atât mai delicată cu cât cele 47 blocuri, situate pe străzi precum Cazaban, Locomotivei, Meşteşugarilor, Morii, Salcâmilor ori Sovata, sunt împărţite în zece aplicaţii de finanţare diferite, pentru a fi mai atractive pentru constructori. Dacă un bloc se retrage, cade tot proiectul!

„Degeaba avem 300 de asociaţii de proprietari care doresc să intre în program. Un bloc care se retrage nu poate fi înlocuit şi atunci pierdem finanţarea”, spune viceprimarul.

Munca de lămurire

Pentru a evita un eşec de proporţii, Mălan a avut imediat după Paşte mai multe întâlniri cu orădenii, pentru a-i convinge să-şi asume noul efort financiar. „Oamenii trebuie să ştie că, dacă nu îşi reabilitează acum blocurile, din fonduri europene, când plătesc doar 25% din lucrări, nu le vor reabilita niciodată”, spune Mălan.

După dezbateri prelungite, proprietarii din 42 de blocuri au acceptat noile tarife, iar vecinii din alte 5 blocuri încă discută, urmând să aibă loc, probabil, alte întâlniri. „Încercăm să îi ajutăm pe orădeni prin toate mijloacele. Dacă într-un bloc sunt una - două familii care nu pot să îşi plătească partea lor, va plăti oraşul în locul lor şi îşi va recupera banii ulterior”, zice viceprimarul. Mălan speră să nu fie, însă, cazul...

„Ar fi o prostie!”

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari cred că, după ce s-au zbătut cu anii să intre în programul de reabilitare, orădenii vor face eforturi să se menţină acolo. Cristian Ile (foto), administratorul a 18 asociaţii, a reuşit să înscrie în program 29 de blocuri din totalul de 47, având finanţarea aprobată şi sperând să ducă lucrările la bun sfârşit. „Reabilitarea termică a unui apartament cu o cameră costă în medie circa 2.000 lei, pentru două camere cam 3.500 lei, iar cu trei camere cam 4.500 lei. Ar fi o prostie să renunţi la această investiţie din bani europeni numai pentru că trebuie să plăteşti în plus între 800 şi 1.200 lei”, spune Ile.

Administratorul susţine că finanţările acordate sunt o afacere bună. „Cei care se gândesc să renunţe la proiect şi să se descurce singuri au primit oferte de peste 5.000 lei doar ca să îşi închidă balconul, fără izolare termică, fără refacerea faţadei, fără nimic. Eu zic că nu vor renunţa la proiect”, spune Ile, convins că reabilitarea termică rămâne o afacere chiar dacă Ordonanţa Lăcomiei a scumpit lucrările. Pentru că, altfel, ocaziile pierdute se răzbună...


„Proprietarul unui apartament reabilitat termic îşi recuperează investiţia în 5 ani numai din reducerea costului cu încălzirea, fără să mai zic că preţul apartamentului creşte cu circa 5.000 de euro”

Cristian Ile, administrator asociaţii de proprietari


PUŢIN!
85 de blocuri din totalul de peste 2.000 au fost reabilitate termic în Oradea


AU FOST 120
Lucrările, la primăvară!

Scumpirea lucrărilor i-a revoltat pe orădenii cuprinşi în program cu atât mai mult cu cât unii şi-au depus cereri de finanţare încă din anul 2013. Cele 47 imobile au fost selectate dintr-un pachet de 120 blocuri pe baza unor criterii privind vechimea, amplasamentul, gradul de degradare şi contribuţia asumată de proprietari.

„Următorul pas va fi semnarea contractelor de finanţare, care va avea loc în perioada iunie - iulie. Lucrările vor fi scoase la licitaţie imediat ce avem finanţarea asigurată şi ar putea începe propriu-zis în primăvara anului viitor”, spune managerul de proiect, Mihaela Neag, şef de serviciu în cadrul Primăriei.

Finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, lucrările de reabilitare vor fi suportate în proporţie de 60% din fonduri europene, 15% din bugetul local al oraşului şi 25% din contribuţia proprietarilor de apartamente.

Până la începerea lucrărilor, orădenii vor trebui să asigure 30% din valoarea sumei pe care o datorează, diferenţa de 70% urmând să fie vărsată până la încheierea lor.

Lucrările vor cuprinde, printre multe altele, izolarea termică a clădirii, inclusiv cu planşeul de la ultimul etaj şi cel din beci, înlocuirea tâmplăriei vechi cu geamuri tip termopan, reabilitarea instalaţiei comune din beci etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Paradox de Oradea
Adica in Oradea toata lumea "o duce bine", nimeni nu are voie sa se planga de venituri sau de taxe dar cand vine vorba sa platim in acte, munca unui meserias la valoarea reala, vine primaria sa se planga ca vrea muncitori cu minimul pe economoe?!? Asadar intreb: este Oradea un oras de saraci, cu acordul tacit al primariei? Este!
Postat 17 Mai 2019, 19:19 de oradeanbihor
Silogism 2
Prin toata media auzi tinguirile firmelor de constructii ca nu gasesc muncitori,acuma isi aduc vietnamezi+alte specii exotice.La care trebuiau sa le dea 60% din salariul mediu din romania.Acuma parca au umblat si acolo psd-istii.Deci, foarte improbabil sa fi stat cineva pe santier pentru 1200lei net,la 1900 incadrare.Eventual 1200 pe acte + 1000 la palma.Ceea ce echivaleaza cu 3000 salar oficial.Deci e de studiat fenomenul si calculelele...
Postat 17 Mai 2019, 08:43 de excalibur
joaca de-a treaba
Termoizolarea asta nu e joaca , hai ca punem izolatie si am terminat. Sunt ceva calcule de facut ca altfel..... . Rezultatele se vor vedea peste 5 - 10 ani. Dar sa-i lasam pe cei care spun ca stiu sa dea cu mucii in fasole. Mai sunt blocuri care nu am nevoie de termoizolare, deoarece panourile au in interior deja asa ceva. Sper ca dl Malan a auzit de punctul de roua. Daca nu.....mai are timp. Umblatul pe santier nu e ca pe floaster.
Postat 16 Mai 2019, 23:22 de Christa
Silogism
Un lucru pare cert.TOATE firmele de constructii si-au platit muncitorii cu 1900 lei pina la OUG.Ceea ce e foarte bine.Mai putin vouchere de vacanta...
Postat 16 Mai 2019, 17:14 de excalibur
Când spălații pe creier vorbesc
::::::))))))))) MU13PSD
Postat 16 Mai 2019, 16:43 de Sandu1206
Tipic liberal ...
... așa că, iată motivul nerealizărilor, pentru că a crescut manopera în construcții !?! Păi, să vină PNL cu al său Johannis și să propună, prin referendum dacă mai e timp, scăderea salariilor în domeniu sau revenirea la "normalul orădean" !?!
Postat 16 Mai 2019, 16:38 de CrisDumi
Si asa..
Si asa lucrarile primariei sunt foarte scumpe. Am un spatiu commercial la parter si la fatada am cam 14mp de termosistem. Am platit 1000Eu pentru ei in 2017. Deci 71.5eu/mp de termosistem. Tamplaria era deja montata de cativa ani asa ca doar pentru termosistem am platit la primarie 72,5 eu./mp. E o hotie tot ceea ce face pmo cu firmele lor. Lucrari proate care in cativa ani vor trebui refacute. Nu au indeparat tencuiala veche facuta cu nisip nespalat ca asa au vrut ei. Sa vezi ce mucegai o sa cresca in cativa ani sub polistiren. O mizerie.
Postat 16 Mai 2019, 16:09 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON