URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2018, 18:56

Livada cu ţepe: Cum a ajuns o firmă din Bihor să fie păgubită prin neglijenţa autorităţilor şi şmecheria unui topograf samsar de terenuri

Livada cu ţepe: Cum a ajuns o firmă din Bihor să fie păgubită prin neglijenţa autorităţilor şi şmecheria unui topograf samsar de terenuri "CORIDOR" ÎN LIVADĂ. După ce Transgaz i-a interzis să facă plantări pe o fâşie de aproape un hectar (foto), proprietarul livezii are din start o pagubă de 57.000 euro. "Numai costul materialelor, fără a socoti ce urmează", spune Eleonora Iacob (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ai o idee de afaceri bazată pe muncă cinstită, gândită pe termen lung, şi crezi că nimic nu-ţi stă în cale? Mai gândeşte-te o dată! E lecţia pe care au învăţat-o reprezentanţii unei firme care au achiziţionat un teren şi au obţinut fonduri europene pentru un proiect de 1,1 milioane euro ce vizează înfiinţarea unor livezi, dar care le-a fost blocat.

Nu poate deconta niciun cent din investiţiile făcute întrucât suprafaţa din proiect, de 12 hectare, a scăzut brusc cu un hectar. Motivul? O magistrală de gaz amplasată sub o parcelă, neevidenţiată însă în acte. Un detaliu ţinut sub tăcere de vânzător, un topograf speculant de terenuri, şi ignorat de Primărie.

Ca la carte

O treime din merele vândute în România vin din import, aşa că orice producător autohton îşi găseşte locul în piaţă, dacă e serios. Aceasta e premisa de la care au pornit italianul Reinhard Kaneppele, deţinătorul a 8.000 hectare de livezi de măr în Tirolul italian, şi bihoreanca Eleonora Iacob, repatriată după mai mulţi ani trăiţi la Roma, atunci când au decis să înfiinţeze lângă Aleşd o livadă de meri.

"În 2016 am cumpărat 12 de hectare în Uileacu de Criş (n.r. - comuna Tileagd) şi în Urvind (n.r. - Lugaşu de Jos), pentru care am plătit vânzătorului, topograful Alin Joldoş, 44.000 euro", spune directoarea Fruw International. Anul trecut, firma a mai plătit alţi 40.000 euro unei societăţi de consultanţă care i-a întocmit un proiect pentru accesarea de fonduri UE prin AFIR. "Proiectul înfiinţării livezilor, în valoare de 1,1 milioane euro, din care 50% fonduri proprii, a fost aprobat, iar în primăvara asta ne-am apucat de lucru. Livada urma să fie superintensivă, cu soiuri de înaltă calitate, bazine de retenţie şi sisteme de irigare şi fertilizare prin picurare, plase de protecţie antigrindină...", explică Eleonora Iacob.

Fără sarcini, dar cu restricţii

În plină campanie, pe 17 aprilie, când a început plantarea puieţilor şi fixarea stâlpilor pe o parcelă de 4,68 hectare din Urvind, muncitorii s-au trezit în teren cu o echipă Transgaz care a înştiinţat conducerea firmei că are o problemă. "Ni s-a spus că pe o lungime de peste 400 de metri din teren se află o magistrală de gaz şi că în zona de protecţie, 16 metri la stânga şi la dreapta, nu putem face nimic fără avizul lor. Le-am spus că am cumpărat terenul liber de orice sarcini, că în Cartea Funciară nu e notat niciun drept de servitute sau de superficie, dar ni s-a răspuns că magistrala este obiectiv de interes naţional şi riscăm rigorile legii dacă nu respectăm zona de siguranţă şi protecţie", spune femeia.

De fapt, ce se întâmplase? Anul trecut, înainte de a începe proiectul, firma a primit de la Primăria Lugaşu de Jos un certificat de urbanism, după ce "colectase" o mulţime de avize indicate (de la APM, Direcţia Agricolă, DSVSA, ANIF, ba chiar şi DSP), dar nu şi de la Transgaz. "La Primărie nu ne-au spus că trebuie şi aviz de la Transgaz. Acum, când am mers să-i întreb de ce, pentru că nu ne încurcam cu un teren pe care nu-l putem folosi, ne-au zis că în actele lor nu apare nicio conductă", spune Iacob.

Cert e că, pe fâşia sub care e conducta, firma n-a putut planta 3.000 de puieţi. Şi, mai grav, nici nu poate primi bani de la AFIR: "Trebuia să ni se facă prima decontare, pentru o parte din investiţiile de până acum, dar nu se mai poate. Nu mai corespund suprafeţele".

Neglijenţă şi lăcomie

Dan Chiş, adjunct şef sector Transgaz, afirmă că "îngroparea" conductei, parte a magistralei DN 300 Biharia-Aleşd, a fost făcută în 2009, în baza unei autorizaţii eliberate de Arhitectul Şef al Judeţului, cu acordul proprietarului de atunci al terenului, fapt cunoscut inclusiv de Primărie. "Anual notificăm toate primăriile din judeţ că există restricţii pentru activităţi pe terenurile din zonele de siguranţă ale conductelor. Primăria ştia de cea de sub teren, nu ştiu de ce n-a impus firmei să solicite şi avizul nostru înainte să-i dea certificat de urbanism. I s-ar fi eliberat, cu condiţii pe care le-ar fi cunoscut de la început".

Pe de altă parte, topograful Alin Joldoş, cunoscut în zonă pentru "frenezia" cu care cumpără şi revinde terenuri, ştia la rându-i de existenţa conductei. "Eu am cumpărat terenul de la un cetăţean care între timp a decedat, pentru o investiţie pe care n-am mai derulat-o, aşa că l-am revândut. Ştiam de conductă", a admis Joldoş, fără a mai explica de ce nu a informat şi firma căruia i l-a "măritat". 

Directorul Oficiului de Cadastru, Călin Ivan Leţ, afirmă că obligaţia de a cere notarea dreptului de superficie ca sarcină în CF era a Transgaz, dar un notar consultat de BIHOREANUL adaugă că vina pentru prejudiciu e în primul rând a topografului: "A fost un viciu de consimţământ, iar cumpărătorul se poate îndrepta asupra vânzătorului dacă nu-şi poate folosi pe deplin bunul achiziţionat". Întrebarea e dacă topograful-samsar are bani destui cât să acopere ditamai paguba...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Fratele aluia din livada Paleu
E frate de sange cu ala din livada Paleu,topograful,nu?Sangele fiind banul la ei,cum au trecut livezile cu destinatia livada in teren pentru constructii,au fost respectati pasii,sau primaria Paleu in foamea ei dupa bani,tacit,a inchis ochii?
Postat 13 Iulie 2018, 13:03 de User anonimizat
CrisDumi
Ăla era primarul FILIP PETRU
Postat 09 Iulie 2018, 23:21 de Sandu1201
Topograful Alin Joldoș este urmașul lui Marin Sterian !?!
Bihoreanul a mai scos la lumină afaceri imobiliare de tot felul, dar nu s-a întâmplat nimic !?! În urmă cu câțiva ani, a reieșit că topigraful Sterian a și murit, procesele au fost încheiate și primăria, se lăuda chiar Bolojan, va reintra în posesia zecilor de hectare furate !?! De atunci insa am aflat ca insusi primarul era sponsorizat, de zeci de ani, tocmai de hotii acelor terenuri !?! Asadar, cui folosesc, exceptand posibilitatea de santaj asupra escrocilor imobiliari care au beneficiat de astfel de tâlhării, aceste anchete jurnalistice ?!?
Postat 09 Iulie 2018, 20:56 de CrisDumi
Informatii eronate
Daca dimineata erau 20 hectare si 440 000 euro, acum sunt 12 hectare si 44 000 euro... inainte sa publicati o stire ar trebui sa va informati cum trebuie... asta ca sa se vada cata credibilitate poate avea un reporter... desi avea toate informatiile de la d-na Iacob si de la Alin Joldos a preferat sa faca senzatie cu minciuni... urat.. asta nu e profesionalism... si afecteaza imaginea unui om care nu a facut decat sa vanda un teren la un pret acceptat de ambele parti... in ceea ce priveste problema cu Trans Gaz, asta nu e problema vanzatorului, in situatia in care cumparatoarea stia ce cumpara..
Postat 09 Iulie 2018, 18:54 de Aurajoldos
Bihoreanoradean
Sunt mulțumit când tu nu ai apa , in rest e bine.
Postat 09 Iulie 2018, 08:43 de Sandu1201
S-a cam ajuns Joldos
Cand era pe la inceputuri mi-a facut mie studiile topo. Dar era mielusel, adica te ajuta si iti raspundea la intrebari. Si cand am fost gata cu casa am.mai apelat la el cu niste intrebari si vesnic a raspuns frunos. Vad ca banii i-au afumat gandirea mai nou. Pacat, era prunc fain, sa se dea acuma la mizerii de astea.
Postat 09 Iulie 2018, 08:06 de poiu
@ sandu
Bolovan e Chuck Norris al tuturor relelor care au fost, sunt și vor fi pe lumea asta și în univers. Ești mulțumit?
Postat 08 Iulie 2018, 23:23 de User anonimizat
pisicarosievarga=cainerau=TDS
Bolojan o fi in spate???
Postat 08 Iulie 2018, 21:24 de Sandu1201
!!!
Îl cam știu...
Postat 08 Iulie 2018, 20:17 de pisicarosievargata
Nimic
Era obligatoriu notificarea in CF de catre proprietarul conductei! Totul e o ilegalitate! In Romania ilegalul, hotia devin legale!
Postat 08 Iulie 2018, 19:54 de scortosul
Nimic
Nimic nu e din greseala sau din din nebagare de seama. Statul e cel mai mare tepar! Au autorizatie de construire? Daca nu sunt buni de schimbat traseul pe banii lor!
Postat 08 Iulie 2018, 19:51 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON