URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2011, 08:50

Lefegiii nimănui: Angajaţii Consiliului Judeţean, "persecutaţi" de secretara judeţului

Lefegiii nimănui: Angajaţii Consiliului Judeţean, "persecutaţi" de secretara judeţului ÎN RĂZBOI. Funcţionarii sunt revoltaţi că secretara CJ, Carmen Soltănel (medalion stânga) s-a dovedit mai necruţătoare cu ei chiar decât inspectorii Curţii de Conturi. Liderul sindicatului Forum, Kiss Judit (medalion dreapta), o acuză pe Soltănel de abuz în funcţie, pentru că vrea să le ia mai mulţi bani decât au stabilit inspectorii de Conturi, şi decât a hotărât apoi instanţa de judecată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Funcţionarii Consiliului Judeţean sunt aduşi la sapă de lemn. Cei 150 de angajaţi trebuie să înapoieze circa 14.000 lei, adică 404 lei lunar timp de trei ani, reprezentând drepturi salariale speciale despre care Curtea de Conturi a stabilit că le-au încasat fără drept, deşi ele le fuseseră acordate prin contractul de muncă chiar de către conducerea instituţiei.

Oamenii sunt porniţi mai cu seamă împotriva secretarului judeţului, Carmen Soltănel, pentru că vrea să le reţină din salarii sume mai mari decât au stabilit inspectorii Curţii de Conturi. Ceea ce nu s-a mai întâlnit nicăieri în instituţiile publice din ţară, unde - dimpotrivă - şefii încearcă să-şi apere subalternii şi aşa crunt loviţi prin tăierea salariilor cu 25%.

Povestea sporurilor

Pentru că funcţionarii din instituţiile publice aveau salarii mici, în urmă cu patru ani li s-au acordat diferite sporuri care să le rotunjească veniturile. La Consiliul Judeţean Bihor, prin Hotărârea 37 din 29 februarie 2008, le-au fost acordate aşa-numite drepturi speciale lunare pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă, precum şi bani pentru ţinută, în total câte 404 lei lunar.

La acea vreme, Hotărârea a fost verificată de Prefectură şi apoi avizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă, instituţii care nu au găsit nimic ilegal în aplicarea ei. Începând din 29 februarie 2008, salariaţii au mai primit şi un spor de dispozitiv, în valoare de 25% din salariul de bază, acordat tot prin HCJ pentru că funcţionarii sunt la dispoziţia instituţiei 24 de ore din 24. Ca urmare, oamenii ajunseseră la venituri lunare ce depăşeau uşor 1.000 de lei. Lucrurile nu aveau însă să rămână aşa.

Ilegale

În iunie 2009, Camera de Conturi Bihor a efectuat un control şi le-a dat funcţionarilor o primă lovitură, hotărând că sporul de dispozitiv acordat pe 2008 era nelegal. Conducerea CJ a contestat decizia în instanţă, dar în decembrie Camera de Conturi a mai făcut un control, când a adăugat primei constatări şi pe aceea că şi drepturile speciale pentru menţinerea sănătăţii în muncă fuseseră tot nelegale.

"Dacă în iunie au găsit ilegal doar sporul de dispozitiv, în decembrie au spus că şi drepturile speciale sunt ilegale. Cum au putut aceste sporuri să devină ilegale în doar cinci luni?", se întreabă Kiss Judit, liderul sindicatului Forum al angajaţilor CJ, convinsă că inspectorii de la Conturi au primit "temă" să le taie din venituri cu orice preţ.

Ulterior, în ianuarie 2010, a mai urmat un control, care a găsit din nou nelegale drepturile speciale, iar în iunie şi pe cel de dispozitiv. Anul următor, în 2011, la fel, au făcut un control şi au decis că drepturile speciale erau nelegale. Ca urmare, conducerii CJ i s-a cerut "stabilirea întinderii prejudiciului cauzat bugetului instituţiei prin acordarea nelegală a drepturilor şi luarea măsurilor legale de recuperare a prejudiciului". Lucru care s-a şi petrecut. Dar ilegal, susţine şefa sindicatului.

Război

Supunându-se deciziei Curţii de Conturi, preşedintele CJ Radu Ţîrle a dispus calcularea prejudiciului şi luarea imediată a măsurilor legale de recuperare a banilor. Dispoziţie nelegală, spune şefa sindicatului. "Dacă drepturile speciale s-au dat prin Hotărâre de Consiliu, tot aşa, prin Hotărâre de Consiliu, trebuia să se dispună şi retragerea acestor drepturi, nu printr-o simplă dispoziţie a preşedintelui", argumentează Kiss, care spune că vinovată de abuz este secretara judeţului, Carmen Soltănel, deoarece l-a consiliat prost pe şeful instituţiei. "Conducerea nu s-a sinchisit să modifice contractul colectiv de muncă, iar reţinerea banilor de la angajaţi s-a făcut fără măcar ca dispoziţia preşedintelui să fi fost trimisă la Serviciul de Resurse Umane. S-a dus Soltănel la Resurse Umane şi a cerut verbal să nu ni se mai dea drepturile. Ăsta e caz penal, abuz în serviciu! Când am întrebat-o în baza cărui act a oprit drepturile, Soltănel a spus că ce să facă ea, să se împuşte?", povesteşte Kiss.

Şefa sindicatului afirmă că, de ochii lumii, conducerea CJ a contestat în instanţă deciziile Curţii de Conturi, dar procesul a fost pierdut tot datorită lui Soltănel, deoarece din cauza acesteia banii aferenţi drepturilor speciale nici nu au mai fost prevăzuţi în bugetul instituţiei. "Dacă instituţia ar fi câştigat împotriva Curţii de Conturi, conducerea trebuia să facă rost de bani. Aşa că a preferat să piardă", spune Kiss.

Cel mai mult salariaţii sunt supăraţi însă că, deşi controalele Camerei de Conturi vizau doar drepturile speciale din 2008 şi 2010, lor le-au fost calculate reţineri şi pe 2009, fără să existe absolut nicio decizie cu privire la nelegalitatea din acel an.

Nu fac ilegalităţi

Soltănel susţine, însă, că şefa sindicatului greşeşte. "Nu era nevoie de o Hotărâre de Consiliu pentru reţinerea banilor, întrucât Curtea de Conturi este superioară Consiliului. Pe de altă parte, nerecuperarea prejudiciilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Aşa că eu nu risc să fac ilegalităţi", spune Soltănel. "Este o aberaţie, cum poate crede cineva că eu am vrut să pierd sume importante din propriul salariu?", s-a apărat secretara, fără a preciza însă că una e să pierzi câteva sute de lei dintr-un venit sub 1.000 de lei, cum e cazul majorităţii funcţionarilor, şi cu totul alta să pierzi 1.000 de lei dintr-un venit de câteva mii, cum e al ei.

Jurista afirmă, de asemenea, că deşi Curtea de Conturi şi apoi instanţa de judecată nu făcuseră nicio referire la sporurile din anul 2009, ci doar la cele din 2008 şi 2010, totuşi conducerea CJ trebuie să reţină oamenilor şi sporurile din 2009. "Dacă în 2008 s-a constatat ilegalitatea, iar în 2009 Curtea de Conturi nu a mai verificat aceste drepturi pentru că eram în judecată şi era suspendată procedura de a lua banii de la oameni, înseamnă că aceste drepturi nu au mai fost ilegale? În plus, în justiţie s-a judecat fără să conteze în ce an au fost daţi banii", explică Soltănel.

Ca-n Kafka

Chiar dacă, principial, secretara are dreptate, angajaţii CJ sunt disperaţi, fiindcă ei sunt singurii pe care, în loc să-i apere, conducerea îi pune la plată mai aspru decât a decis Curtea de Conturi.

"Eu sunt şofer şi răspund dacă se întâmplă ceva cu un demnitar pe care îl duc cu maşina. Dar cu ce sunt vinovat că cei care s-au ocupat de salariul meu au greşit?", se plânge cel mai vechi şofer din CJ. Şi pe bună dreptate, căci după reţineri va rămâne cu doar 350 de lei, bani cu care nu-şi poate ţine familia.

În aceeaşi situaţie sunt şi funcţionarii, care ar putea să rămână cu şi mai puţin, unii chiar cu incredibila sumă de 10 lei, pentru următorii trei ani, cât vor dura reţinerile! Una peste alta, slujbaşilor care în 2008 aveau venituri de 1.000 de lei li s-a tăiat întâi 25% din salarii, din care în 2010 nu au mai primit înapoi decât 15% din cât aveau după tăiere, deci nu din 1.000, ci din 750 lei. Iar dacă din această sumă li se vor tăia şi cei 404 lei cât e dreptul special pierdut, vor ajunge la cel mult 300 de lei pe lună. Iar asta nu e tot, pentru că dacă se va decide că şi indemnizaţia de dispozitiv a fost nelegală, vor fi nevoiţi să şi muncească opt ore pe zi. Ba chiar, pur şi simplu, să aducă bani de acasă.      

"Banii se vor reţine de la oameni chiar dacă renunţă la acest loc de muncă. Avem un coleg care a murit şi în locul lui va trebui să plătească familia. Mulţi mi-au spus că nu vor mai avea ce să le pună copiilor pe masă", spune Kiss Judit. Fără însă ca asta să impresioneze pe cineva şi cu atât mai puţin pe secretara judeţului, Carmen Soltănel. Care, ca un făcut, din câtă ştiinţă juridică stăpâneşte, găseşte argumente numai pentru a opri din banii oamenilor, şi niciodată pentru a le apăra interesele...


URMEAZĂ PRIMĂRIA
Vor pleca cu sutele

Deşi anul acesta Curtea de Conturi a decis că şi sporurile acordate funcţionarilor Primăriei Oradea au fost nelegale, spre deosebire de colegii lor din CJ aceştia au norocul că au fost apăraţi de şefii instituţiei. Primarul Ilie Bolojan a declarat public că nu poate să le ceară funcţionarilor să-şi facă datoria dacă nu au venituri decente, motiv pentru care a contestat decizia Camerei de Conturi Bihor la Curtea de Conturi din Bucureşti.

"Curtea de Conturi nu are competenţe asupra legii care stabileşte negocierea Contractului Colectiv de Muncă. Conform acestei legi, modificările din Contractul Colectiv de Muncă nu le pot face decât părţile contractuale şi eventual instanţa. Aşteptăm rezultatul contestaţiei şi apoi vom vedea cum vom acţiona", spune Gheorghe Bejan, liderul sindicatului Civica din Primăria Oradea. În cazul în care contestaţia va fi respinsă, Primăria va da în judecată Camera de Conturi, iar dacă nici atunci nu va câştiga, sindicatul va da în judecată Primăria pentru ca oamenii să continue să-şi ia drepturile. "Noi avem drepturi speciale de 9 ani, nu de ieri-de azi. Fără ele am avea 600 de lei pe lună, salarii la care am pleca din Primărie cu sutele", afirmă Bejan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
De la lume adunate
Lucruri necurate se intampla la Bihoreanul - dispar ca prin minune comentariile la adresa doamnei CRIS....
Postat 17 Octombrie 2011, 11:57 de cititor
daniii
soltanel da-ti demisia,esti rau bagata in belea de data asta, poate vei plati tu pt totii .......................... ce bine ar fi, :))))), sprijinul tau se duce .........................., Doamne ajuta. functia cea mai mare pe care sa o poti ocupa tu , este de jurist , atat , ai dat dovada inca o data de cat te duce capul.
Postat 10 Octombrie 2011, 21:05 de daniii
HTC
nu exista nici un troc la nivel national. exista doar tupeul acelor semnatari din conducerea institutiei(membrii in diverse partide politice) de a se erija de orice raspundere aplicand o masura in afara legii, de a recupera banii de la angajati(si vor reusi), bazandu-se ca nici o instanta din tara nu se va autosesiza si nici cei de la curtea de conturi nu-i va pune la plata pe semnatarii din conducere. de ce oare cand e vorba de a decide drepturile altora, persoana din functie are raspundere deplina si cand e vorba de a raspunde pentru deciziile luate, persoana poate sa evite asumarea raspunderii punandu-si proprii angajati sa plateasca pretul iresponsabilitatii lor?
Postat 07 Octombrie 2011, 21:37 de HTC
@HTC
parerea mea e ca HTC are dreptate......insa, opinia mea este ca daca banii nu sunt recuperati de la angajati, abia atunci curtea de conturi se va indrepta asupra semnatarilor, ori aici probabil s-a cazut la un troc, situatia fiind similara peste tot in tara, porunca cea mare venind de la barosanii de la bucuresti, insa aici iarasi ar trebuii sa intervina sindicatele reprezentative national, insa si sefii acestora au tot felul de jocuri de culise si intelegeri cu politicul
Postat 07 Octombrie 2011, 12:49 de bibi
HTC
un drept salarial acordat printr-un contract colectiv de munca nu poate fi retractat(nu poate fi retinut retroactiv). faptul ca un sef de institutie l-a acordat in afara contextului legal este pasibil de returnarea acelor bani pe contul institutiei pe care o conduce, iar daca institutia doreste recuperarea banilor acordati acest lucru trebuie sa se faca de la semnatarii contractului colectiv de munca din partea de conducere a institutiei (de la persoana care a intocmit actul, sef ierarhic superior, jurist(care a pus viza de legalitate), director, sef de institutie - caci numai ei s-au jucat cu acei bani in afara contextului legal). Sau acestia nu au nici o vina si prin urmare nu au nici pt ce da socoteala?
Postat 07 Octombrie 2011, 08:33 de HTC
zic si eu
acel contract a fost vizat de d-na soltanel, se lauda foarte mult cu ce a reusit ea sa obtina pt noi angajatii,.....daca este cineva vinovat pt situatiia asta sa plateasca, soltanel a pus viza de legalitate si acest contract a fost aprobat prin sedinta de consiliu, deci VINOVATII SA PLATEASCA, nu doar sa incaseze banii pt fiecare sedinta , in concluzie ( soltanel ,kiss,seremi, ghilea ,tirle si consilieri judetenii) curtea de conturi nu i-a gasit vinovatii pe angajatii consiliului de acest prejudiciu , ce pe institutie, deci sa puna bani din buget( si nu ar fi prima data cand se pun bani din buget pt anumite situatiimai delicate, stiu ei)sau si mai bine sa nu tot saraceasca statul sa plateasca persoanele care au aprobat aceasta hotarare, asa ar fi corect., dar ce este corect in CJB???nimic, unde greseste tirle plateste statul ex cu d-nul Stef........................, asta e ................................Dumnezeu sa aibe mila , Amin.
Postat 06 Octombrie 2011, 21:35 de zic si eu
soltiiiiiiiiiiii
soltanel e o nenorocita care acum si-a atins scopul dar daca este asa de corecta sa deconteze biletul de avion , nu e corect sa mearga pe bani institutiei pt a sustine examenul de secretar al judetului,
Postat 06 Octombrie 2011, 21:18 de soltiiiiiiiii
@elena
Asa zic si eu : DEMISIA ! Nu se poate sa mai rabdati asemenea umilinte ! Sunt convins ca fiecare bugetar are in sertarul biroului doua-trei oferte de loc de munca in mediul privat. Competenta si profesionalismul vostru sunt proverbiale. Scrieti si la CEDO, ati vazut cum au castigat profesorii ! Aratati tuturor adevarata voastra valoare ! Sa va traga cetatenii de mana pe strada si sa va roage sa reveniti !
Postat 06 Octombrie 2011, 14:22 de ionel
La fel inseamna idem
Sindicatul acesta nu intelege nimic. Adica in 2008 nu a fost in regula cu sistemul de calcul, in 2009 pe acelasi sistem a fost in regula, iar in 2010 similar cu 2008. E clar ca refeintele Curtii de Conturi sunt pe toti cei 3 ani dar, probabil, in anul din mijlocul perioadei controlul a avut alta tema decit cea a salariilor functionarilor cretini, asa cum este sefa acestui sindicat.
Postat 06 Octombrie 2011, 13:52 de Baby
Din pacate...
Din pacate... functionarii au crezut intr-un stat care le cere prin statut sa fie corecti in timp ce el, statul, isi bate joc de ei. E un contract mojic in care doare cel mare care hraneste gurile de bugetari are dreptate chiar si atunci cand flagrant incalca orice reguli de bun simt, nu mai vorbesc de norme. Abuzurile mici tolerate au dus iremediabil la abuzuri mari. Cum se intampla de altfel in modelul de la n'national'. Totusi o vina au si cei care au crezut prosteste ca acest stat nemernic le va apara interesele. Au crezut cu tarie ca altcineva trebuie sa poarte responsabilitatea propriilor lor vieti, nefacand nimic pentru situatia in care principala sursa de venit ar dispare. Prostiti pe fata cu un contract care le cere loialitate in schimbul batjocurii acesti functionari par fara aparare. Nu sunt. Cum ar fi sa 'ia o pauza' de trei zile. Brusc si inopinat. Pentru ca cei care ar trebui sa-i apere sa vorbeasca singuri pe coridoarele pustii. Asa s-ar vedea clar daca ar este nevoie de serviciile lor. Poate inainte de sedinta de consiliu... La venituri nu prea mai au ce pierde. Pentru asta e nevoie de curaj. Poate demnitate... Iar acestea sunt 'rara avis' in institutiile mentionate.
Postat 06 Octombrie 2011, 11:41 de Elena
Plecati cu sutele...UNDE ???
La cat sunteti de ,,competenti'' nici la RER nu va angajeaza ! Stati si taiati frunza la caini pe mii de lei lunar ! Daca era ceva de capul vostru, ati fi plecat demult, oportunitati au fost. Dar nu va pricepeti decat la plimbat hartii si la a va impune in fata cetatenilor prin tupeu si aroganta ! Limbi straine nu stiti, folosirea calculatorului vi se pare o osanda, stati claie peste gramada 6/7in birourile proiectate pt. doi-trei functionari...Acum ati interzis accesul celor ce va duc in carca, sa nu vada prostimea ce dezmat se face cu banii ei ! Daca ramaneti un sfert, DAR BUNI, COMPETENTI, e un lucru foarte bun pt. Oradea !
Postat 06 Octombrie 2011, 11:00 de .
la mijloc
adevarul probabil este pe undeva la mijloc! daca nu cunosti toata situatia in detaliu e greu sa te pronunti. totusi as face o remarca: mereu se spune ca functionarii publici au salarii mici. daca ne uitam insa peste declaratiile de avere eu constat cu surprindere ca nu e asa. sumele declarate ca venituri din salarii(si evident asimilate), nete, nu sunt deloc mici, ba chiar consistente.
Postat 06 Octombrie 2011, 09:37 de dante
nu ma mir
la ce capacitate profesionala au nu ma mir, sa faci FRANTURI , FRAGMENTE si sa nu fi in stare sa fi un om INTREG e o viata de animal, astepti sa vina stapanul sa te hrnesca :))) asa le trebuie cine e om urmareste evolutia, progresul nu REGRESUL sa te nasti si sa cersesti un loc de munca , o bucata de paine, asta nu e viata e CHIN! Sa nu fi pe picioarele tale si sa te bucuri ca cereseti e GRAV:))))))) de ce am facut revolutie sa scapam de comunism si ia vezi ca el exista si acum:)))))))) nici nu vreau sa ma gandesc ce va fi cu ei.
Postat 06 Octombrie 2011, 09:22 de anka
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON