URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2019, 08:05

Lecţie pentru ţepar: Afaceristul orădean Vasile Budura, fost dealer Mitsubishi, ar putea ajunge la închisoare

Lecţie pentru ţepar: Afaceristul orădean Vasile Budura, fost dealer Mitsubishi, ar putea ajunge la închisoare FALIMENT. În 2009, după ce Vasile Budura (prim plan) s-a făcut nevăzut şi a fost pus sub urmărire penală pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, Auto Discovery SRL a intrat în insolvenţă, cu datorii totale de 9.000.779 lei. În 2010, firma a fost declarată falimentară, cu debite de 5.151.511 lei, nici până azi recuperate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au trecut 10 ani de când Remus Călin Balog, un stomatolog din Marghita, aşteaptă ca afaceristul orădean Vasile Budura, fost dealer Mitsubishi prin falimentara Auto Discovery SRL, să-i returneze cei aproape 100.000 lei luaţi credit şi plătiţi pe o maşină care nu i-a mai fost livrată.

Afaceristul nu i-a returnat nici un leu, nici măcar după ce, în urmă cu 5 ani, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de 5 ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, prin hotărârea judecătorească fiind totodată obligat să achite prejudiciul medicului. Ca atare, în 2018 acesta s-a adresat instanţei, cerând ca Budura să fie trimis după gratii...

O veste bună

BIHOREANUL (facsimil) a dezvăluit în 2009 cum afaceristul orădean Vasile Budura, dealer zonal Mitsubishi prin societatea Auto Discovery, a înşelat zeci de persoane care au achiziţionat de la el maşini în sistem leasing. În cazul unora Budura  nu a mai virat ratele către finanţatori, care au dispus confiscarea maşinilor. De la alţii a încasat întreaga contravaloare a maşinilor, însă, în loc să le comande de la furnizor, le-a dat oamenilor autoturismele firmei sale, pentru care apoi nu a mai plătit ratele. Unora le-a luat pur şi simplu banii şi nu le-a mai livrat defel maşinile achitate!

Între aceştia din urmă se numără şi stomatologul Remus Călin Balog, din Marghita. Medicul a încheiat un contract de vânzare cumpărare cu Auto Discovery pe 14 mai 2009. Voia un Mitsubishi Outlander şi, cu câteva zile înainte, reprezentanţii firmei l-a anunţat că au pe stoc unul în configuraţia dorită, motiv pentru care s-a prezentat la sediul societăţii. În aceeaşi zi, a achitat în numerar 63.541,5 lei şi încă 30.000 lei prin virament bancar, urmând ca maşina să-i fie predată în două săptămâni.

Şi o veste proastă

Nu a mai primit-o niciodată. O perioadă, Budura i-a predat una dintre maşinile propriei firme, cu care a circulat până în martie 2010, când i-a expirat asigurarea obligatorie şi inspecţia tehnică periodică. Apoi, medicului i s-a spus că firma a achitat un avans către un dealer din Ungaria pentru o maşină similară celei comandate, dar nici aceea nu a apărut, motiv pentru care, sătul de minciuni, Balog a reclamat dealerul la Poliţie.

În urma anchetei, poliţiştii au descoperit că din banii primiţi de la client Budura a virat într-adevăr 17.000 lei unei firme din Ungaria, cu titlu de avans, dar pentru o comandă mai veche, alţi 30.000 lei i-a ridicat în numerar cu titlu de "restituire creditare", iar cu restul şi-a plătit o parte din facturile restante către BCR Leasing IFN SA.

Banii sau pedeapsa

Cercetările efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor s-au terminat în februarie 2012, Vasile Budura fiind trimis în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată. Procesul început la Tribunalul Bihor şi continuat apoi la Curtea de Apel Oradea s-a finalizat în 2014, când afaceristul a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de probă de 5 ani şi la plata prejudiciului suferit de medicul pe care l-a păcălit, în sumă de 93.541,5 lei.

Adrian Stancu, avocat OradeaAtât că, după cum spune Adrian Stancu (foto), avocatul păgubitului, Budura nu a returnat vreun leu nici până azi. "Acest domn nu are deloc bunuri personale şi nici nu realizează venituri legale. A fost somat, sunat în mai multe rânduri, prin executor judecătoresc, să plătească măcar o parte din pagubă. Cât de puţin, măcar 100 lei pe lună, ca să vedem că are bunăvoinţă. Dar n-a făcut-o", zice Stancu. Prin urmare, pe 21 mai 2018, Balog a solicitat Tribunalului Bihor să-l trimită pe afacerist după gratii, "pentru neplata cu rea credinţă a despăgubirilor civile la care a fost obligat".

Anul acesta, pe 26 martie, instanţa i-a dat câştig de cauză, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea. "Noi nu dorim neapărat să fie încarcerat. Obiectivul nostru este recuperarea prejudiciului. Trebuie să înţeleagă că suspendarea pedepsei nu e un drept, ci un beneficiu, instanţa considerând că îşi poate îndrepta conduita fără privare de libertate", atenţionează avocatul. Ceea ce, după cum se vede, nu s-a întâmplat, aşa că e nevoie de o lecţie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON