URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La aflarea veştii că a fost demis Consiliul de Administraţie al Aeroportului Oradea, membrii acestuia s-au legat de scaune. Păi, cum să rămână Bimbo, prietenul gibonilor, maestrul în colectarea gunoaielor şi superspecialistul în avioane, fără indemnizaţia lunară? După cum se vede, domnul Bimbo Szuhai Tibor este pentru UDMR ca salamul Victoria (Gyoztes Szalami), adică 50 de specialişti într-unul singur.
Zic şi eu
Adrian Cris
Că politrucii din Consiliul de Administraţie al Aeroportului sunt incompetenţi nu mai încape nicio îndoială, incompetenţa lor e flagrantă. Nu trebuie să fii mare specialist în management ca să te prinzi câtă pricepere au cele 7 persoane a căror performanţă este golirea Aeroportului de orice cursă externă după investiţii uriaşe, de zeci de milioane de euro.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Societatea asta bazată pe consum, care ne face nefericiţi cu propriul automobil imediat ce apare un model mai nou, riscă să ne afecteze şi percepţia politică. De cum se instalează un guvern proaspăt, acesta devine demodat, prost şi neperformant, şi începem să ne dorim altul. Amuzant este că noi chiar credem că asta ne va schimba viaţa în bine. Însă...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019. Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Există 8 specii de filarii care infectează omul, dar dintre acestea doar 4 sunt responsabile de infecţii grave. Se estimează că filariile, care infectează circa 140 de milioane de persoane în toată lumea, sunt transmise prin anumite specii de ţânţari sau alte artropode...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
27 Septembrie 2019, 08:41

Lecţia de proprietate: Un fost consilier local a dat în judecată Primăria Oradea pentru că i-a trecut terenul de casă în categoria livezi

Lecţia de proprietate: Un fost consilier local a dat în judecată Primăria Oradea pentru că i-a trecut terenul de casă în categoria livezi BLOCAT. Odată cu adoptarea noului PUG al Oradiei, în 2016, terenul fostului consilier local liberal Mihai Manea (medalion) de pe strada Gheorghe Doja (foto) a primit destinaţie de exploataţie pomicolă, chit că se află pe o stradă asfaltată şi e înconjurat pe 3 din cele 4 laturi de terenuri cu construcţii "Nici să-l vând nu pot", se plânge proprietarul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Schimbarea categoriei de folosinţă a terenurilor reclamanţilor nu are la bază justificări temeinice, ceea ce situează atitudinea autorităţii în sfera excesului de putere".

Astfel motivează Tribunalul Bihor hotărârea prin care a obligat Primăria Oradea să modifice Planul Urbanistic General, adoptat în 2016, şi să ridice interdicţia impusă unui orădean de a-şi ridica o casă pe terenul care îi fusese "retrogradat" din intravilan în... neurbanizat. "E un nonsens. Terenul meu este pe o stradă asfaltată, între două vile, e racordat la apă, curent şi gaz", explică Mihai Manea, fost consilier municipal, motivul pentru care a pornit procesul.

Livadă da, casă ba …

Terenul de la care a pornit disputa a fost încadrat în intravilanul construibil al oraşului până în 2016. "Am avut chiar şi o autorizaţie de construcţie, în 2001, dar neavând posibilităţi financiare, am renunţat la proiect", povesteşte Manea. În final, în urmă cu trei ani, a decis să-l vândă şi a solicitat Primăriei un certificat de urbanism care să-i ateste destinaţia. Abia atunci a aflat că, de fapt, prin noul PUG, proprietatea sa de 2.130 metri pătraţi a fost încadrată în categoria "vii şi livezi".

În prima fază, Manea a încercat să rezolve problema pe căi administrative, dar n-a avut cu cine să discute. "Am fost şi la domnul primar, şi la doamna Adriana Lipoveanu, arhitectul şef de atunci. Mi s-a spus că sunt iniţiate modificări la PUG, pentru că sunt mulţi în situaţia mea, dar că va dura ani până să se opereze, iar până atunci ei nu pot să facă nimic".

Ce a urmat? Pe 21 iunie 2018, Manea a deschis la Tribunalul Bihor un proces prin care a cerut anularea Hotărârii Consiliului Local prin care s-a aprobat Planul Urbanistic General în ceea ce priveşte proprietatea lui şi obligarea Primăriei la a-i emite certificatul de urbanism pentru construcţia de casă. În caz contrar, instanţa să oblige municipalitatea să-l despăgubească cu diferenţa între valoarea terenului ca livadă şi cea de teren intravilan construibil. "Nimeni nu cumpără pe strada aceea teren să facă livadă, ci să construiască. În jur, sunt numai case", declară Manea, considerându-se victimă nu doar a unei discriminări, ci şi a unui abuz.

"O ingerinţă"

Juriştii Primăriei au fost de altă părere, aruncând vina pentru ce s-a întâmplat în cârca fostului consilier, care, spun ei, ar fi avut timp vreme de aproape 5 ani să reglementeze situaţia terenului, în perioada 2011-2016, în timpul pregătirii regulamentului urbanistic şi al consultărilor publice. Instanţa "nu poate obliga autoritatea competentă să emită un plan urbanistic anume", deoarece asta ar fi o "ingerinţă în competenţa exclusivă a administraţiei", au susţinut reprezentanţii municipalităţii.

În zonă sunt într-adevăr imobile construite, arată Primăria, însă acestea au fost ridicate înainte de aprobarea noului PUG, iar urbanizarea din ultimele două decenii a avut consecinţe negative: expunerea locuitorilor la riscul alunecărilor de teren, dar şi restrângerea culturilor viticole şi pomicole din proximitatea oraşului, care ar fi fost "capabile să aprovizioneze, din resurse locale şi pe trasee scurte, pieţele locale de produse agricole".

Proprietari... cu limite

Reprezentanţii Primăriei pretind că, prin schimbarea destinaţiei terenurilor, nu au încălcat drepturile orădenilor din zonă, întrucât reglementările cu privire la proprietatea privată au doar caracter general. În opinia lor, deţinătorii de bunuri nu le pot utiliza după bunul plac, trebuind să respecte "limitele impuse de lege" şi să se supună "intereselor de ordin general", fără ca aceste limitări ale dreptului de proprietate să însemne negarea acestuia.

"Modificarea categoriei de folosinţă este perfect legală dacă regimul de construibilitate devine mai permisiv şi este un abuz dacă regimul devine mai restrictiv - un asemenea punct de vedere nu poate fi acceptat, procedeul juridic fiind acelaşi pentru ambele situaţii", se mai arată în poziţia Primăriei.

"Exces de putere"

preşedinta Tribunalului Bihor, Carmen DomocoşHotărârea pronunţată chiar de preşedinta Tribunalului Bihor, Carmen Domocoş (foto), a respins însă argumentele administraţiei locale, considerând că schimbarea categoriei de folosinţă a terenului reprezintă un exces de putere, fiind realizată fără o justificare raţională şi cu încălcarea drepturilor şi intereselor proprietarului. "Susţinerea pârâtului conform căreia este imposibilă adoptarea unui PUG fără afectarea într-o oarecare măsură a interesului privat nu poate fi primită", a apreciat judecătoarea, precizând că o autoritate publică trebuie să aibă în vedere deopotrivă interesul general şi pe cel privat.

Ea a respins şi ideea ingerinţei în activitatea Primăriei. "A accepta punctul de vedere susţinut de autoritatea publică înseamnă acceptarea excesului de putere, fără niciun control al activităţii administraţiei, ceea ce nu este permis într-un stat de drept care se organizează nu doar potrivit principiului separaţiei puterilor, dar şi al echilibrului acestora în cadrul democraţiei constituţionale", a arătat Domocoş.

Nu pot fi obligaţi

Instanţa a decis că edilii nu pot modifica regimul de folosinţă al terenurilor şi regulile urbanistice fără argumente solide şi fără să aibă ca punct de plecare situaţia existentă deja. Or, în acest caz e vorba despre o zonă care printr-un regulament anterior a fost destinată construirii de locuinţe şi unde există deja case, reţea stradală cu numere administrative şi toate utilităţile. Ca atare, într-o zonă rezidenţială, care nu mai este ocupată de culturi viticole şi pomicole, proprietarii de terenuri nu pot fi obligaţi să şi le transforme în livezi, deoarece li s-ar încălca dreptul de folosinţă.

"Argumentul pârâtului referitor la obiectivul major al dezvoltării oraşelor şi al realizării construcţiilor prin protejarea suprafeţelor cultivate, a livezilor şi viilor, este superfluu, câtă vreme păstrarea destinaţiei iniţiale a unui teren, astfel cum planul de dezvoltare al oraşului a fost gândit la un moment dat, nu împietează asupra acestui obiectiv, care poate fi concretizat în zone în care terenurile nu au destinaţia de teren intravilan", scrie în hotărâre.

"Ne judecăm"

În consecinţă, instanţa a admis acţiunea lui Mihai Manea, a dispus anularea parţială a PUG-ului, însă doar cu privire la schimbarea categoriei de folosinţă a suprafeţelor de teren deţinute de orădeanul care a pornit procesul, obligând Primăria să-i emită certificat de urbanism conform solicitării făcute de acesta.

Cum hotărârea judecătorească nu e definitivă, municipalitatea a ales să nu se supună, ci să o atace, apelul urmând să se dezbată la Curtea de Apel Oradea. "Ei ştiu că am dreptate. Dar probabil că au ales să continue procesul pentru că, dacă acceptă faptul că au greşit, se va crea un precedent şi toţi ceilalţi aflaţi în situaţia mea vor porni la rândul lor procese", crede Manea. Cu Bolojan, se pare că altfel nu merge...


PUG CONTESTAT
Dezbateri cu scandal

Planul Urbanistic General al Oradiei, adoptat în 2016, dictează liniile directoare ale evoluţiei oraşului pentru următorii 30 de ani, fie că este vorba de reguli de construire şi amenajare a clădirilor, de stabilirea intravilanului sau a zonelor protejate. Proiectul PUG a fost făcut, pentru 759.000 lei, de firmele clujene Planwerk şi IHS în parteneriat cu Vitamin Arhitects Timişoara şi a generat proteste vehemente încă din timpul dezbaterilor publice.

Nemulţumirile au vizat, pe de o parte, propunerile de demolare a câte unui rând de case pe străzile Avram Iancu şi Sucevei, pentru realizarea unui inel ocolitor al zonei centrale, şi care au rămas în final în aceeaşi formă, în ciuda opoziţiei orădenilor.

Peste 90% dintre intervenţiile orădenilor care au participat la dezbateri au fost, însă, legate tocmai de modificările categoriilor de folosinţă a terenurilor de la periferia oraşului, căci regulamentul stopa extinderea suprafeţei intravilanului, pentru a scuti municipalitatea de cheltuieli pentru extinderea reţelelor, drumurilor şi a rutelor de transport în comun. Blocarea extinderii intravilanului a fost şi motivul invocat de consilierii PSD în momentul în care au votat împotriva planului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Asta-i pohta ce-o pohtesc pe oradean sa-l...jumulesc!
Asta-i pohta ce-o pohtesc pe oradean sa-l jumulesc! Schimbarea pe spranceana dupa "pohtele" maretului carmaci, "pohte" dirijate pe alocuri pe interesul unora cum ar fi fostul carmaci al pmo sunt deja "cunoscute" celor ce au terenuri parcelate pe dealuri si care s-au trezit cu case construite in livezi pentru ca "fostul" sa aibe numai el in zona conac. Dupa teapa data oradenilor cu afacerea imobiliara "ciumperca" unde alesdani de a lui birtinezu si-au fructificat investitia intr-un teren neconstruibil la pmo asta continua cu tepe punctuale date pe persoana fizica altor oradeni.
Postat 27 Septembrie 2019, 17:38 de scortosul
Mihai Manea ... liberal vechi, susținător vechi al "diliului șef" în campania electorală din 2008, când Ilie "Nero" Bolojan a fost împins și puternic finanțat de "clanul Micula" !?!
S-a întors roata întretimp, care în vremea de acum a devenit cam pătrată !?! Norocul celor care l-au făcut primar pe Bolojan este că, în instanțe, mai sunt și judecători competenți, care s-au cam sucit pe parcurs, după desecretizarea unor "protocoale" !?!
Postat 27 Septembrie 2019, 15:32 de CrisDumi
Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate
Sa nu se gaseasca in tot orasul niste absolventi de drept care sa propteasca Masina de razboi a primariei Oradea,niste juristi cu anvergura...Oricum e inutil si mult prea tirziu:"municipalitatea a ales să nu se supună, ci să o atace, apelul urmând să se dezbată la Curtea de Apel Oradea".Problema nu mai e de ordin administrativ sau juridic, tine de sfera medicala.
Postat 27 Septembrie 2019, 10:37 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3186 RON
  • 1 EUR = 4.7582 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON