URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2019, 08:07

Le-au scăpat din vedere! Şcolile şi grădiniţele din Oradea riscă să rămână fără sisteme antifurt din neglijenţa Primăriei

Le-au scăpat din vedere! Şcolile şi grădiniţele din Oradea riscă să rămână fără sisteme antifurt din neglijenţa Primăriei FĂRĂ PAZĂ. Conducerea DPI a refuzat prelungirea contractului de supraveghere video, alarmare, mentenanţă şi intervenţie rapidă pentru şcoli şi grădiniţe, lăsându-le fără pază. „Vrem să aducem toate camerele din oraş într-un singur loc, la dispeceratul de la Poliţia Municipiului”, argumentează directorul Lucian Popa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă există un stăpân capabil să renunţe la câine zgârcindu-se la banii de mâncare, cu riscul de a-şi lăsa casa la mâna hoţilor, acela e Primăria Oradea!

La trei luni după ce a refuzat să prelungească contractul pentru paza parcurilor, lăsându-le la mâna vandalilor, Direcţia Patrimoniu Imobiliar renunţă şi la serviciile de supraveghere, monitorizare şi intervenţie a instituţiilor şcolare. „Oricum e vacanţă!”, le-ar fi transmis şeful DPI, Lucian Popa, directorilor de şcoli şi grădiniţe.

„Am putea opri toate alarmele!”

Reprezentanţilor instituţiilor şcolare din Oradea, de la licee şi gimnazii la grădiniţe şi creşe, nu le-a venit să îşi creadă urechilor! În prag de vacanţă, au aflat că municipalitatea nu a făcut niciun demers pentru a prelungi contractul pentru supraveghere video, mentenanţa videocamerelor, sistemelor de alarmare, sistemelor anti-incendiu şi pentru servicii de intervenţie rapidă în caz de incendii sau efracţii.

Încheiat în 2013 de municipalitate cu firma Helion Security şi prelungit la aceleaşi tarife an de an, contractul expiră la 1 iulie, iar de data asta conducerea DPI nu l-a reînnoit.

Rareș Codrean, proprietar Helion„Legal, la miezul nopţii am putea opri toate alarmele”, spune administratorul firmei, Rareş Codrean (foto). Concret, Helion ar putea să-şi adune cele aproximativ 800 de camere din 84 de obiective, să oprească senzorii şi să deconecteze serverele pe care se stochează informaţiile, lăsând imobilele fără supraveghere, servicii anti-incendiu şi intervenţie rapidă la efracţie.

Primăria Security

„Pana de securitate” are la bază teoria şefului DPI, Lucian Popa, conform căreia municipalitatea s-ar putea ocupa singură de aceste servicii. Supravegherea camerelor ar putea fi preluată de dispeceratul pe care Primăria l-a amenajat la Poliţia Municipiului, iar intervenţia rapidă de Poliţia Locală. „Oricum, şi în prezent echipa de intervenţie cheamă Poliţia în cazul unei spargeri sau Pompierii dacă e incendiu”, argumentează directorul.

Atât doar că Primăria nu are 800 de camere, ca să le înlocuiască pe cele existente, nici servere, care costă cam 90.000 lei bucata, şi nici personal specializat care să se ocupe non-stop de mentenanţa sistemelor de alarmă.

Conform Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, activitatea de dispecerizare, intervenţie rapidă şi mentenanţă se face doar de Poliţia Locală, Jandarmerie şi firme autorizate, în Bihor existând şapte asemenea firme de pază, fără ca Primăria să fie printre ele!

Cristian Beltechi, directorul Poliției Locale OradeaNici Poliţia Locală nu s-ar lega la cap cu încă o sarcină. „Pe mine nu m-a consultat nimeni. Ar trebui să ne autorizăm, să angajăm oameni, pentru că pe timp de noapte avem un singur echipaj mixt cu Poliţia (n.r. – naţională), sunt foarte multe de făcut”, spune directorul Cristian Beltechi (foto).

„Vom vedea”

Prinşi între ciocan şi nicovală, directorii instituţiilor şcolare n-au mai aşteptat după Primărie. Până vinerea trecută, în doar câteva zile, toate şcolile şi grădiniţele şi-au prelungit singure contractele. Au achiziţionat, fiecare separat, din propriile bugete, serviciile firmei Helion prin SICAP, la acelaşi preţ ca anul trecut - 134 lei pe lună. Au rămas pe dinafară doar parcările din subordinea DPI şi centrele Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea.

Lucian Popa, șeful Direcției Imobiliare Oradea din Primăria Oradea„Directorii instituţiilor şcolare au tot dreptul să semneze contractele în baza contractului de administrare încheiat anul trecut. Noi vom vedea ce vom face. Primăria ţine la proiectul de modernizare a actualului dispecerat şi de achiziţionare de camere noi, dar asta nu se poate face peste noapte”, spune directorul DPI, Lucian Popa (foto).

Ochii pe Oradea

Anunţată de primarul Ilie Bolojan încă din februarie, investiţia vizează achiziţia şi montarea în oraş a încă 600 de camere de supraveghere, unele capabile inclusiv să recunoscă numerele de înmatriculare ale maşinilor în deplasare ori de rotiri la 360 grade.

Programat să se întindă pe 3 ani, contractul cadru a fost scos la licitaţie cu o valoare estimată de 3,1 milioane lei, cu termen de depunere a ofertelor pe 17 iulie. Cum apoi urmează perioada de analizare a ofertelor, de anunţare a câştigătorului şi de soluţionare a eventualelor contestaţii, contractul ar putea fi semnat abia în toamnă şi numai pentru dotări. Dacă Primăria ţine să se ocupe de tot, cum zice Popa, organizarea exploatării efective şi a intervenţiei la evenimente va însemna altă bătaie de cap.

Este, aşadar, evident pentru oricine că până atunci unităţile şcolare nu puteau rămâne fără sisteme de supraveghere, alarmare şi intervenţie. Fiindcă, spre deosebire de copii şi de conducerea DPI, hoţii nu îşi iau vacanţă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
abureala lui Bolo
dl primar nu da un sac de var pt scoli si acum s-a trezit sa investeasca in ce?....banci,manuale,zugravit tot am platit noi,parintii de ani de zile de cand Domnia Sa e primar....pt scoli dl are respect ZERO....cate scoli a inchis de cand e la domnia Invatamantului?multe,din pacate!
Postat 05 Iulie 2019, 22:16 de omulet545
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON