URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2014, 08:13

La bal pe la tribunal: O armată de avocaţi încearcă să-l scape pe Ioan Micula de scandalul distrugerii restaurantului Transilvania

La bal pe la tribunal: O armată de avocaţi încearcă să-l scape pe Ioan Micula de scandalul distrugerii restaurantului Transilvania MAI TARE CA ISTORIA. Construit în anii 1903-1904, fostul hotel-restaurant Pannonia, devenit Palace în perioada interbelică, din 1944 Transilvania (foto mic), iar curând Queen Marie a încăput pe mâna unui proprietar care poate strica imobilul mai mult decât secolul care a trecut peste el. Din februarie, la ordinul lui Ioan Micula, se lucrează la recompartimentarea localului (foto mare) fără respectarea niciuneia dintre legile ce reglementează construcţiile şi protejează monumentele
La bal pe la tribunal: O armată de avocaţi încearcă să-l scape pe Ioan Micula de scandalul distrugerii restaurantului Transilvania MAI TARE CA ISTORIA. Construit în anii 1903-1904, fostul hotel-restaurant Pannonia (foto), devenit Palace în perioada interbelică, din 1944 Transilvania, iar curând Queen Marie a încăput pe mâna unui proprietar care poate strica imobilul mai mult decât secolul care a trecut peste el. Din februarie, la ordinul lui Ioan Micula, se lucrează la recompartimentarea localului fără respectarea niciuneia dintre legile ce reglementează construcţiile şi protejează monumentele
La bal pe la tribunal: O armată de avocaţi încearcă să-l scape pe Ioan Micula de scandalul distrugerii restaurantului Transilvania MAI TARE CA ISTORIA. Construit în anii 1903-1904, fostul hotel-restaurant Pannonia, devenit Palace în perioada interbelică, din 1944 Transilvania (foto), iar curând Queen Marie a încăput pe mâna unui proprietar care poate strica imobilul mai mult decât secolul care a trecut peste el. Din februarie, la ordinul lui Ioan Micula, se lucrează la recompartimentarea localului fără respectarea niciuneia dintre legile ce reglementează construcţiile şi protejează monumentele
La bal pe la tribunal: O armată de avocaţi încearcă să-l scape pe Ioan Micula de scandalul distrugerii restaurantului Transilvania MAI TARE CA ISTORIA. Construit în anii 1903-1904, fostul hotel-restaurant Pannonia, devenit Palace în perioada interbelică, din 1944 Transilvania, iar curând Queen Marie a încăput pe mâna unui proprietar care poate strica imobilul mai mult decât secolul care a trecut peste el. Din februarie, la ordinul lui Ioan Micula, se lucrează la recompartimentarea localului (foto) fără respectarea niciuneia dintre legile ce reglementează construcţiile şi protejează monumentele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea-i pentru fraieri, e convins unul dintre bogătanii Bihorului. Cu tenacitatea celui pornit "din noroi" şi ajuns peste noapte "om de succes", magnatul de Rieni Ioan Micula nu s-a mulţumit să stăpânească una din cele mai reprezentative clădiri-monument ale Oradiei, ci s-a ambiţionat să-şi şi pună amprenta asupra ei.

După ce la începutul anului a demarat renovarea restaurantului Transilvania pentru nunta fiicei, fără nicio aprobare din partea Primăriei şi Direcţiei pentru Cultură, Micula le-a trântit uşa-n nas, luni în şir, reprezentanţilor celor două instituţii. Apoi, când funcţionarii l-au călcat cu Poliţia, a preferat amenzile decât supunerea în faţa legii. Mai mult, şi-a continuat "opera" chiar şi după ce firma i-a fost denunţată la Parchet, iar când autorităţile au cerut oprirea lucrărilor prin ordin judecătoresc şi-a pus avocaţii să tergiverseze procesul cu chichiţe penibile. Inclusiv scoţând din joben anonimi gata să jure că, în calitate de viitori miri, s-ar nenoroci dacă nu-şi vor putea dansa perechile în viitoarea sală de nunţi Queen Marie, cum se va numi fostul restaurant Transilvania. Ca şi cum recursul la memoria glorioasei Regine Maria, căruia nu s-a răbdat să nu-i "înstrăineze" numele, i-ar legitima abuzurile.

Zor de nuntă

07_Ioan_Micula_bihoreanul.jpgÎn februarie, BIHOREANUL semnala că restaurantul Transilvania fusese închis la porunca lui Ioan Micula (foto), care deţine clădirea, prin SC Transilvania Complex SA, şi că o echipă de muncitori lucra conspirativ pentru a-l reamenaja astfel încât în august să găzduiască nunta fiicei sale celei mari, Olivia. Şantierul era secret până şi faţă de angajaţii firmei: pereţii au fost acoperiţi, iar salariaţilor le-a fost interzis, sub ameninţarea concedierii, să privească dincolo de plase. Neoficial, a "transpirat" totuşi vestea că reamenajarea însemna recompartimentarea pentru dublarea capacităţii la 400 locuri, dezafectarea liftului, înlocuirea tencuielii, lambriurilor şi pardoselii, precum şi refacerea ornamentelor.

Totul, însă, după ureche, adică după toanele proprietarului. Or imobilul face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea, fiind monument protejat şi, în baza Legii 422/2001, deţinătorul avea nevoie de avizul Comisiei Zonale pentru Protecţia Monumentelor şi de autorizaţie de construcţie de la Primărie. Iar firma nu numai că nu avea avizul ce se acordă în baza unui proiect întocmit de un expert atestat de Ministerul Culturii, dar nici măcar nu l-a cerut, cum n-a cerut nici autorizaţie de la Primărie.

Uşi închise

Cum lucrările pot afecta structura de rezistenţă a clădirii, şeful Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, a încercat să afle ce modificări voia Micula să facă, invitându-l să solicite actele necesare. În trei luni n-a primit niciun răspuns, aşa că la rându-i a sesizat Instituţia Arhitectului Şef şi Inspectoratul pentru Construcţii.

În aprilie, după ce nici reprezentanţii Direcţiei şi nici cei ai Primăriei nu au fost lăsaţi în control, Poliţia Locală a amendat firma cu 1.000 lei, în baza Legii 50/1991 privind siguranţa în construcţii, şi a dispus oprirea lucrărilor. După încă două luni, în care acestea au continuat, un inspector al Direcţiei a reuşit să intre în local cu sprijinul Poliţiei Bihor, rezultatul fiind încă o amendă, de 5.000 lei, în baza Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor, dată pentru "modificări interioare şi desfaceri de tencuieli".

La începutul lunii trecute, constatând că firma "nu s-a conformat măsurilor dispuse", nesistând lucrările şi necerând autorizaţie de construcţie, Primăria a înaintat Parchetului Oradea plângere penală. Motivul? Potrivit Legii 50/1991, în această situaţie "continuarea lucrărilor constituie infracţiune", pedepsită cu amendă penală ori închisoare.  

Tertipuri avocăţeşti

Coincidenţă sau nu, tocmai în acea perioadă singurul ofiţer de la compartimentul Patrimoniu al Poliţiei Bihor a fost sfătuit să-şi ia concediu, aşa că ancheta putea dura mult şi bine. Ca urmare, pentru că prejudiciul produs prin continuarea lucrărilor poate fi ireversibil, şeful Direcţiei pentru Cultură a avut o iniţiativă rară, recurgând la o procedură de urgenţă: pe 27 iunie a depus la Judecătoria Oradea o cerere pentru emiterea unei Ordonanţe Preşedinţiale, astfel încât magistraţii să dispună oprirea lucrărilor printr-o sentinţă. Nu de alta, dar nesocotirea acesteia ar fi o faptă şi mai gravă, sancţionată cu închisoarea. Deşi în mod normal un asemenea proces se judecă în două sau cel mult trei înfăţişări, programate în regim de urgenţă, Ioan Micula încearcă să-l tergiverseze cât poate de mult. Probabil până în august, după nunta fiicei.

Prima înfăţişare a avut loc pe 11 iulie, când la proces au descins patru apărători de la Casa de Avocatură Piperea&Asociaţii din Bucureşti, care au invocat mai bine de 15 excepţii. Ba că "persoana care a semnat cererea de chemare în judecată" nu are calitatea de reprezentant al Direcţiei (Silaghi trimiţând chiar în timpul dezbaterii ordinul prin care fusese numit de Ministerul Culturii), ba că actele de procedură erau lovite de nulitate (pentru că iniţial documentul lipsise de la dosar), ba că Direcţia nu are "calitate procesuală activă" (pentru că nu statul e proprietar), ba că nu are "interes" (imobilul fiind în proprietate privată), ba că Ordinul prin care Ministerul Culturii a pus clădirea pe lista monumentelor ar fi "nelegal". Rând pe rând, instanţa a respins însă toate excepţiile avocaţilor lui Micula.

În lipsă de alte argumente, aceştia au scos un as din mânecă, anunţând intervenţia în proces, ca parte interesată, a unui anume Berindea Ionuţ. Cine este el? Un orădean oarecare, din partea căruia au depus un contract încheiat cu Transilvania Complex pentru închirierea viitoarei săli de nunţi, ce trebuia musai finalizată pentru ca omul să nu-şi compromită cel mai frumos eveniment al vieţii.

Inacceptabil

Cum tânărul trebuia şi ascultat, instanţa a fixat un nou termen de judecată după o săptămână, pe 18 iulie. Cu o zi înainte, altă surpriză: arhitectul angajat de Micula, Valentin Dolog, s-a prezentat la şedinţa Comisiei pentru Protecţia Monumentelor cu un proiect pentru "reamenajare restaurant prin extinderea sălii, desfacere pereţi, creare goluri moi, amenajare mezanin, realizare decoraţii interioare".

Atâta doar că documentaţia a fost respinsă, membrii Comisiei (formate din arhitecţii-şefi din trei judeţe şi alţi 10 arhitecţi independenţi şi istorici) impunând ferm: "Se va aduce obiectivul la forma originală. Propunerile de arhitectură nu sunt acceptabile. Se revine cu studiu istoric şi de parament (n.r. - de "căptuşeală" a clădirii), urmând a se face consultări înainte de a reveni cu proiectul. Expertiza tehnică să corespundă cadrului conţinut şi să conţină soluţii de principiu corelate cu situaţia originală şi actuală a clădirii".

07_Emodi_Tamas_bihoreanul.jpgMai pe româneşte, cum a explicat BIHOREANULUI arhitectul Emodi Tamas (foto), membru al Comisiei, "proiectul nu avea vreo legătură cu starea originală a clădirii, pentru că permite spargerea unor pereţi şi recompartimentări care nu respectă proiectul gândit de arhitectul care a conceput-o".

Va urma

Cert e că vinerea trecută, judecătorii au decis o nouă amânare a procesului prin care Direcţia pentru Cultură a cerut oprirea lucrărilor ilegale. De ce? Nemaiavând altă muniţie, avocaţii lui Micula au mai depus o cerere de intervenţie în litigiu, din partea încă unui viitor client al sălii de nunţi Queen Marie, un anume Doru Luncan, care şi el susţine că a încheiat un contract cu firma pentru a-şi face aici nunta. Aşa că, la fel ca în cazul lui Berindea, va trebui şi el ascultat la următoarea înfăţişare, programată vinerea aceasta, pe 25 iulie.

Numai să nu se mai trezească şi atunci magistraţii cu o nouă "surpriză" identică, din partea altui viitor mire care să jure că deja a închiriat sala. Nu de alta, dar Micula are de acum o singură ambiţie: luna viitoare să poată face nunta fiicei în "casa" lui, pentru a nu păţi ruşinea să închirieze o sală de evenimente la marginea oraşului. Unde să nu-i vadă nimeni strălucirea...


07_hotel_bihoreanul.jpgMONUMENT ISTORIC
De la Pannonia la Queen Marie

Clădire în stil eclectic cu puternice amprente secession, imobilul din strada Teatrului nr. 1-2 a fost construit în anii 1903-1904 după planurile arhitectului orădean Guttman József. Proiectul a vizat ridicarea hotelului Pannonia, clădire cu două etaje, completate în rezalitul central (n.r. - porţiunea de zid ieşită din linia faţadei) cu un al treilea etaj, unde se afla locuinţa proprietarului. La parterul hotelului funcţiona o cafenea de mari dimensiuni, un restaurant şi "o grădină de iarnă impozantă", iar la subsol era amenajată o berărie. Începând din 1907, în sălile hotelului a funcţionat şi cinematograful Urania. În perioada interbelică numele hotelului a devenit Palace, iar după 1944 a funcţionat sub denumirea Transilvania.


VOCEA STRĂZII
Ştiaţi că imobilul-monument în care se află restaurantul Transilvania devine sală de nunţi, având interiorul modificat? Ce părere aveţi?

02-Florica-Sarac_bihoreanul.jpgNu ştiam, dar nu sunt de acord cu intervenţiile de modificare a clădirilor monument istoric şi nici nu mi se pare oportună inaugurarea unei săli de nunţi în centrul oraşului.
Florica Sărac (foto), 50 ani, funcţionar

Acum aflu de această iniţiativă, nu am auzit că restaurantul Transilvania va deveni sală de nunţi, dar nici nu mi se pare o idee bună pentru o clădire monument.
Sorin Gordan, 35 ani, administrator

02-Zorica-Pitic_bihoreanul.jpgNu am auzit de lucrul acesta, dar nu cred că ar fi o idee bună. Sunt atâtea săli de nunţi mai la marginea oraşului... În centru ar putea provoca disconfort.
Zorica Pitic (foto), 66 ani, pensionar

02-Paksai-Attila_bihoreanul.jpgNu am auzit de aşa ceva, dar cred că nu ar trebui permise modificări asupra unei clădiri de importanţă istorică şi, mai ales, transformarea ei în sală de nunţi.
Paksai Attila, 28 ani, fotograf

Dacă-i aşa, e destul de rău. Nu este normal ca o clădire monument istoric să fie modificată şi să-şi piardă amenajările iniţiale, mai ales una atât de reprezentativă.
Daniela Botiş, 40 ani, profesor

Nu ştiam, dar cred că este o iniţiativă bună, dacă se va face o sală elegantă. Decât să rămână nerenovată, mai bine se amenajează ceva nou în centrul oraşului.
Gheorghe Cojocaru, 84 ani, pensionar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
2-5 luni
Am o veste pt voi::::voiculecu, Niculae si ghici cine urmeaza!!!!
Postat 07 August 2014, 08:31 de ioncsi chioru
patrimoniu
aloooo!!!!aici nimika nu se poate face fara stirea consilierilor si a primarului!din pacate daca un om mic incearca sa faca ceva ori e dat afara ori e amenintat ori pateste ceva,daca eu sau cineva necunoscut facea acelasi lucru deja era la zdup si cu constructia oprita!PESTELE DE LA CAP SE IMPUTE!!!!,DACA consilierii nostri ar fi vrut sa il opreasca deje era oprit....
Postat 04 August 2014, 09:29 de pip
@io
comenteaza io rromulanul din grajd
Postat 28 Iulie 2014, 19:46 de ROMANUL
IO
Nu e nici o problema cu fratii Micula, astia isi vad de treaba lor si au imbunatiti Oradea in contrar cu voi ebihoreanul sovin, mincinos si jegos. udmrul fura cum vrea si pe voi va doare in c...u.r de fratii Micula. sinteti jalnic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 27 Iulie 2014, 21:09 de IO
Comentarii
Se vede si nivelul de cultura a celor care comenteaza la articol.
Postat 26 Iulie 2014, 09:50 de Alin
AT
ASTE SUNT CEI CARE FAC PRTE DIN CIUMA ROSIE SUNT MAI PRESUS DE LEGE .........
Postat 25 Iulie 2014, 21:58 de WW
@ av. piperea
LIBERTATEA CONTRACTUALA,DE PE POZITII DE ABUZ DE PUTERE ECONOMICA,DERAPEAZA IN TERORISM CONTRACTUAL.
Postat 25 Iulie 2014, 14:40 de CIA
NUNTA
SI AVOCATII SINT LA FEL DE BINE PREGATI PROFESIONAL CA CLIENTUL LOR IN ARHITECTURA SI CONSTRUCTII
Postat 25 Iulie 2014, 14:14 de VECINUL
Micpula
Bine ca nu a daramat cladirea cu totul ca sa construiasca un mega local de nunti in loc. :))
Postat 25 Iulie 2014, 12:57 de Jemenii
micula comentariu
jeguri ordinare , sunt scarbita de ceea ce citesc , ajutati-l dragi avocati si curti ... sa nu-si piarda casele , averile , eu am pierdut tot din cauza unor avocati incompetenti,s-a musamalizat tot . !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! in ce tara de tot rahatul traim, tara coru[ptiei , a nepotismului , a lingailor
Postat 25 Iulie 2014, 11:31 de mihaela
:)
Au picat ei patriciu, vantu si nea jiji la inchisoare....Asta crede ca mai scapa mult?
Postat 25 Iulie 2014, 11:26 de doc
Re: WhoIAm
Tu ori eşti bou ori vaca, alege!
Postat 25 Iulie 2014, 11:17 de Dare
Fudulia şi prostia "marca" Căcăceni !?!
Cât de prost poate fi cineva care, în loc să ceară o autorizaţie pe care era îndreptăţit să o primească şi care ar fi fost pentru el o simplă formalitate, trebuie acum să plătească cât nu merită nişte avocaţi obişnuiţi cu luxul şi care o să-i ia mai mult decât poate primi la nunta odraslei !?!
Postat 25 Iulie 2014, 11:14 de Ca®p III
ei mai mai
Oare când vor fi pusi acolo unde le este locul si mitocanii astia ...domle da ce aere baga taranoii cica ei sant cei mai cei ....da sant cam caca moale pe la fund.....niste lasi si fricosi..
Postat 25 Iulie 2014, 10:55 de zeno
Ioan
trebuia sa scoata autorizatiile, aici de condamnat. numa acu cum s-o p...t contra vantului, se asigura institutiile aferente ca respectivul se stropeste urat de tot.
Postat 25 Iulie 2014, 10:47 de Veres
Casa
Daca va uitati un pic la casa (blocul).de pa Colinelor, in care sta tzaranu' asta patron,nu o sa va mai mirati ce a putut sa faca din restaurantul Transilvania.
Postat 25 Iulie 2014, 10:08 de Lutyi
Bafta
Bafta Fratilor.Se lucreaza la restaurantul Transilvania pe moment din banii fratilor dar cind va fi terminat banii ii vor reveni cu profit deoarece consiliul local va trebui sa plateasca mult mai mult (fratii vor castiga prin instanta) caci ei au restaurat o cladire istorica,(asa fac unii banii la noi in Oradea cu cap si noi raminem cu cititul articolului)
Postat 25 Iulie 2014, 10:07 de WhoIAm
vai,vai..
..ce PUTE a * de CACACENI!Patron cu caracter fecaloid...!
Postat 25 Iulie 2014, 09:03 de Nea taticu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON