URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2011, 08:21

Jurnal de Bihorel

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni

Vio Apevistu', dând cu epoleţii de pământ. "N-am crezut că generalul de izmene care conduce armata o să ne taie din pensie". Ghiusi l-a calmat. "Lasă, mă, că la câte războaie aţi câştigat voi în întreaga carieră eu v-aş fi ţinut la pensie pe bani mărunţi". "Crezi că asta merităm după ce o viaţă întreagă am tras ca proştii, la Canal, la munci agricole, la Revoluţie?"...

Marţi

La CAS s-a bulit sistemul informatic, ăla pe care tocmai îl inaugurase Matelotul cu mare fast prin decembrie. Directorul era disperat. "Îmi sare lumea în cap de parcă eu aş fi luat şpăgile pe jaful ăla de program". "Da' nu a ţinut prea mult programul acesta". "Nici nu avea cum. S-au dat pe el 50 de milioane de euro, din care şpaga a fost de 49 de milioane. Iar de un milion te aştepţi să meargă totul strună?!".

16 baconschi_jurnal.jpgMiercuri

Ministrul de Externe, băiatul acela slugarnic, a venit şi-n urbea noastră dar, ciudat, nu să se extazieze în faţa colegelor de partid. "V-aţi dat cu cremă hidratantă pe faţă?". Surprins de întrebare, mi-a răspuns: "Nu. De ce?". "Că văd că nu v-a crăpat obrazul de ruşine după ce osanale i-aţi ridicat lu' alde Nuţi. Mai bine aţi demisiona pentru că n-am intrat în Schengen". "Ce ştii tu? Decât să intru în Schengen ca un calic mai bine în ambasadoarea din Mexic ca un macho".

Joi

Tanti Zoe pensionara, şocată. "Am văzut la televizor că în New York tinerii, din teribilism sau tembelism, se urcă în metrou fără pantaloni. Unde o să ajungem cu tânăra generaţie?". Am calmat-o. "Eu cred că nu-i cazul să condamnăm tânăra generaţie. La câte datorii s-au făcut în ultimul an, tinerii noştri or să ajungă să urce în tramvai în pielea goală. Dar nu din teribilism şi nici din tembelism, ci pentru că nu vor mai avea bani de haine".

Vineri

De data asta Justiţia a fost necruţătoare. Cei doi poliţişti rutierişti prinşi cu mită au simţit braţul de fier al legii. Indivizii au fost condamnaţi cu suspendare. Judecătorul care i-a spălat mi-a explicat: "Nu se făcea să bag la răcoare organele pentru un rahat de faptă de corupţie. Eu sunt specializat pe marea criminalitate organizată: hoţi de găini, ciorditori de cărbuni din vagoane, şmanglitori de fier vechi. Ăştia da pericol social".

Sâmbătă

A trebuit să ajungem în capitalism ca să vedem că tehnologia e altfel de cum am fost învăţaţi. De exemplu, eu ştiam că ţiţeiul se face în rafinării. Ei bine, abia de când s-au scumpit carburanţii m-am prins că aceştia se produc în combinatele de creştere a porcilor. Juji era complet nedumerită de logica mea. "Cum adică benzina se face în combinate?". "Păi i-am auzit pe nişte şoferi cum se plângeau că iar au scumpit porcii ăştia benzina".

Duminică

S-a simplificat procedura de divorţ. În sala de judecată era un citat: "Cine s-o mai însura a doua oară nu merită să se bucure de fericirea primului divorţ".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON