URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2010, 09:01

Joc în doi: cum l-au jefuit pe notarul Florin Pană

Joc în doi: cum l-au jefuit pe notarul Florin Pană PRADĂ DE PREŢ. Armele de vânătoare, muniţia şi staţiile de emisie-recepţie au fost găsite de poliţişti ascunse într-un loc special amenajat în tavanul cocinei de porci din gospodăria lui Jenei Csaba. Separat, poliţiştii au găsit o geantă cu pistoale, într-o căpiţă de fân din pod.
Joc în doi: cum l-au jefuit pe notarul Florin Pană VITEZOMAN. Cei doi hoţi foloseau la lovituri Audi-ul lui Ionuţ Ştefănică, reţinut în prezent în curtea Poliţiei Oradea. Maşina puternică i-a scăpat de câteva ori şi de poliţişti. "Are 6000 cmc pe când Loganurile Poliţiei au 1400. E de mirare?", dau din umeri poliţiştii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai dificil caz din acest an. Atât din punct de vedere al modului de operare, cât şi al consecinţelor care puteau să apară.

Aşa a descris comisarul şef Ioan Brîndaş, adjunctul şefului Poliţiei Bihor dispariţia armelor din apartamentul notarului orădean Florin Pană. Joia trecută, într-o conferinţă de presă, ofiţerul a anunţat că, după o anchetă întinsă pe mai bine de 8 luni şi plină de peripeţii, armele cu pricina au fost găsite. Ba chiar mai multe decât căutau! Oamenii legii i-au identificat şi pe autorii spargerii, însă aceştia, doi hoţi profesionişti cu un palmares impresionant la activ, le-au scăpat printre degete. Deocamdată...

Spargere la pont

08 stefanica.jpgArmele notarului Florin Pană, trei puşti de vânătoare cu lunetă, două pistoale, unul cu bile de cauciuc, iar celălalt cu gaz, ambele neletale, au fost furate la începutul lunii ianuarie din apartamentul acestuia, odată cu muniţia aferentă şi circa 7.000 de lei. De la bun început, poliţiştii i-au avut ca suspecţi pe Ionuţ Radu Ştefănică, 33 ani (foto), şi Marius Junc Ciobanu, 32 ani,  doi hoţi care acţionau împreună după ce se cunoscuseră în timpul unui "sejur" pe care l-au petrecut până în urmă cu 2 ani în Penitenciarul Oradea, Ştefănică pentru furturi din locuinţe iar Ciobanu pentru furturi din maşini şi locuinţe.

Spargerea din apartamentul notarului a fost pregătită cu minuţiozitate. "Notarul a fost urmărit câteva zile bune înainte de spargere, iar hoţii căutau bani, pentru că primiseră informaţii despre faptul că acesta vânduse o baltă de pescuit", a povestit BIHOREANULUI unul dintre ofiţerii care a lucrat la caz.

În seara zilei de 8 ianuarie, Ştefănică şi Ciobanu au profitat de faptul că notarul chefuia într-un restaurant. Unul dintre ei l-a urmărit toată seara şi a stat în acelaşi local, chiar la o masă învecinată, în timp ce partenerul său acţiona în apartament. Atât doar că acesta a avut ghinion. Deşi a întors toată casa pe dos, banii pentru care venise nu i-a mai găsit căci, între timp, notarul îi depusese la o bancă, iar în casă şi-a lăsat doar o mică parte, vreo 7.000 de lei. Drept pentru care, pe lângă banii respectivi, hoţul a luat şi ce a găsit mai de preţ: armele şi muniţia. Iar când partenerul său l-a sunat de la restaurant, ca să îl anunţe că notarul s-a ridicat de la masă, a părăsit locul faptei, aşa cum a venit. Pe geamul de la baie.

Jocul nervilor

08 ciobanu.jpgCercetările făcute la faţa locului de poliţiştii orădeni, imediat după descoperirea furtului,  nu au oferit informaţii certe despre făptaşi, decât faptul că aceştia lucraseră cu mănuşi şi cagule şi că au căutat ceva anume. Însă unii martori îi văzuseră pe Ciobanu (foto) şi Ştefănică bântuind toată ziua în zonă, ceea ce, în condiţiile în care aceştia locuiau în alt capăt al oraşului, le-a dat de gândit anchetatorilor, care au pornit în urmărirea lor. În câteva săptămâni, poliţiştii s-au convins că sunt pe drumul cel bun, însă voiau să găsească armele, înainte ca acestea să fie vândute sau, mai grav, să fie folosite la comiterea unor noi infracţiuni.

Însă hoţii nu s-au lăsat prinşi cu una, cu două. Cercetările au durat mai bine de 8 luni, timp în care Ciobanu şi Ştefănică i-au păcălit pe poliţişti de mai multe ori, pierzându-şi urmele, şi chiar au dat noi lovituri. "La un moment dat, cred că şi-au dat seama că sunt urmăriţi. Deveniseră extrem de prudenţi, porneau într-o direcţie şi brusc se răzgândeau. Riscam să fim deconspiraţi. Aşa că a fost întreruptă supravegherea şi reluată, de mai multe ori. În acest timp, nu au stat nici ei degeaba. Sunt suspecţi în cel puţin 5 cazuri de furturi din locuinţe şi societăţi comerciale", spune sursa BIHOREANULUI.

Vizite la ţară

08 arme (mare).jpgLocul unde Ciobanu şi Ştefănică au ascuns armele a fost descoperit abia săptămâna trecută, tot în urma unor acţiuni de filaj. Cei doi au făcut mai multe vizite în zona Tinca, ceea ce a dat de gândit poliţiştilor, care au identificat persoana pe care o vizitau. Era Jenei Csaba, 41 ani, un tincan eliberat de un an din Penitenciar, unde a stat pentru trafic de mercur şi lovituri cauzatoare de moarte.

Surpriza mai mare a apărut cu ocazia percheziţiei organizate joia trecută la gospodăria tincanului. Căci pe lângă armele lui Pană, poliţiştii au mai găsit şi patru pistoale dintre care două revolvere letale cu glonţ şi două cu aer comprimat, cu muniţia aferentă, şi totodată mai multe staţii de emisie şi recepţie, cagule şi mănuşi, folosite probabil la spargerile comise.

Acţiunea a fost una de proporţii, la care au participat pe lângă Poliţia Oradea, peste 50 de poliţişti din diverse servicii din cadrul Inspectoratului judeţean. Simultan cu percheziţia din Tinca, poliţiştii au organizat percheziţii şi în alte 8 imobile folosite de Ştefănică şi Ciobanu.

Arme la negru

Jenei a fost condus la Poliţie, unde a recunoscut că a ascuns armele la solicitarea celor doi amici ai săi care le-au adus în cursul lunii ianuarie, însă a pretins că nu ştie de unde provin. După audieri, tincanul a fost eliberat, însă Ciobanu, reţinut şi el de poliţişti în aceeaşi zi, a stat 24 de ore în arestul Poliţiei Bihor, după care a primit interdicţia de a părăsi localitatea. Hoţul a refuzat să facă vreo declaraţie şi, în ciuda dovezilor existente împotriva sa, a negat cu tupeu că ar fi avut vreo legătură cu armele ori cu spargerea comisă la notar.

Pe Ştefănică, considerat creierul afacerii, poliţiştii l-au scăpat printre degete. Nu pentru că ar fi aflat ce i se pregăteşte, ci pentru că pregătea lovituri în judeţele învecinate, spun ei. I-au găsit doar maşina, pe care bărbatul o lăsase parcată în faţa blocului în care locuia, şi au ridicat-o. "Este căutat de efective sporite de poliţişti peste tot", susţine comisarul-şef Ioan Brîndaş, adjunctul şefului Poliţiei Bihor.

Jenei, Ciobanu şi Ştefănică au fost puşi deja sub învinuire pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor,  însă ancheta este, încă, în plină desfăşurare. Pe lângă găsirea lui Ştefănică, poliţiştii trebuie să descopere şi proprietarul pistoalelor rămase nerevendicate. BIHOREANUL a aflat că de pe lista de suspecţi a poliţiştilor nu lipseşte nici notarul Pană, iar bănuiala vine de la faptul că toate cele 8 arme au fost duse deodată la Tinca, după furtul din apartamentul acestuia. Povestea merge mai departe...


JAFUL
S-a lăsat furat

Hoţii au spart locuinţa notarului Florin Pană, situat la etajul opt al unui bloc din cartierul Nufărul, în seara de 8 ianuarie, între orele 21 şi 23, când acesta era plecat de acasă.  Au intrat în apartament de pe acoperişul blocului, de unde mai apoi au coborât în balcon şi, apoi, prin forţarea geamului de la baie, în interior.

Au furat trei arme de vânătoare şi două arme neletale, muniţie, precum şi aproximativ 7.000 lei, aflate într-un dulap metalic pe care l-au deschis chiar cu cheia pe care proprietarul o păstra, neglijent, în aceeaşi încăpere. Poliţiştii nu au decis dacă notarul va fi învinuit, la rândul său, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor care prevede să păstreze în loc sigur cheia dulapului cu arme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
LIBERI!
NEVINOVATI!!!
Postat 10 Septembrie 2010, 16:05 de kl
la puscarie
La puscarie, acolo este locul lor, mai ales ca am auzit ca astia sunt in stare sa intre si peste oameni in casa sa fure tot ce prind, concediu placut si cat mai lung la puscarie, sper sa-i infunde puscaria, felicitari politiei, era si cazul
Postat 08 Septembrie 2010, 17:43 de gigi
bine au facut
Bine au facut. Mai mare bandit e Pana ca si astia, un drogat si un curvar betiv de prima mana. Dar una e sa furi cu acte legal si alta sa urci pe blocuri.
Postat 08 Septembrie 2010, 10:29 de yovan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON