URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2017, 07:55

Jefuiţi de „poliţist”: Directoarea Băncii Transilvania şi soţul acesteia au fost tâlhăriţi în propria locuinţă, de un individ în uniformă de Poliţie

Jefuiţi de „poliţist”: Directoarea Băncii Transilvania şi soţul acesteia au fost tâlhăriţi în propria locuinţă, de un individ în uniformă de Poliţie MAI RĂU SĂ NU FIE! Uşurată de o mulţime de bani, al căror loc era mai potrivit la bancă, directoarea BT Oradea, Lucia Pojoca (foto), se mulţumeşte să spună că "asta-i viaţa", bucuroasă, până la urmă, că "omul legii" care a jefuit-o a vrut doar bani şi nu i-a făcut rău nici ei, nici soţului
Jefuiţi de „poliţist”: Directoarea Băncii Transilvania şi soţul acesteia au fost tâlhăriţi în propria locuinţă, de un individ în uniformă de Poliţie PAZĂ DEGEABA. Aflată în plin centrul oraşului, casa soţilor Virgil şi Lucia Pojoca ar putea trece drept una modestă, la fel ca toate celelalte din jur, de n-ar avea la ferestre gratii ca o trezorerie, iar pe poartă avertismentul că este "obiectiv protejat" de către o firmă de pază. Dacă n-o fi apărut după păţania cu hoţul cărora le-au deschis uşa chiar gazdele...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este Oradea un oraş liniştit şi sigur? Sau doar pare? Judecând după crima de la jumătatea lunii trecute, când un interlop a întors oraşul cu fundu-n sus câteva zile, răstimp în care poliţiştii şi procurorii nu au oferit informaţii care să ferească populaţia de potenţialul pericol, deşi ucigaşul era înarmat cu un pistol de calibru mare, răspunsul corect ar fi că Oradea este un burg tihnit doar în aparenţă.

De fapt, dincolo de această linişte se petrec lucruri pe cât de spectaculoase, pe atât de grave, şi în bună măsură tăcerea autorităţilor menţine falsa siguranţă publică. O demonstrează un nou caz despre care acestea nu suflă o vorbă, în ciuda riscului ca el să se repete în dauna altor victime: un jaf comis în ţinută de poliţist, la lumina zilei, în casa unor bancheri din buricul târgului, fără ca "organele", cu propria uniformă batjocorită, să găsească făptaşul...

Percheziţie post-Mărţişor

Virgil Pojoca, șef BT Asigurări Banca TransilvaniaNeobişnuitul jaf căruia i-au căzut victime directoarea executivă a sucursalei Oradea a Băncii Transilvania, Lucia Pojoca, şi soţul acesteia, Virgil Pojoca (foto), şef la BT Asigurări Transilvania, s-a petrecut în ziua de 9 martie.

La poarta casei celor doi, situată pe o străduţă din centrul oraşului, a sunat un bărbat în uniformă de poliţist. Odată ce i-a fost deschisă, omul s-a prezentat regulamentar. Sunt gradul Cutare, la domiciliul dumneavoastră urmează să aibă loc o percheziţie, şi am venit să vă pregătesc - a sunat începutul dialogului pe care, după mai puţin de o oră, victimele însele aveau să-l descrie ca fiind "civilizat" şi "politicos".

Intenţia bărbatului pare să nu le fi trezit nicio suspiciune, aşa că i-au dat drumul în casă. De fapt, nu era pentru prima oară când aceasta era obiectul unei percheziţii...

"Nişte proşti"

Daniel Condratov, afaceristPe 6 iunie 2012, atât locuinţa, cât şi birourile şefei Băncii Transilvania Oradea, Lucia Pojoca, şi adjunctului acesteia, Romeo Oanţă, au fost scotocite de poliţişti, care i-au dus apoi pe ambii bancheri în Capitală, pentru audieri, împreună cu afaceristul Daniel Condratov (foto), cumnatul preşedintelui Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian. În aceeaşi zi avuseseră loc 16 acţiuni similare în Bihor, Bucureşti, Ilfov, Prahova şi Argeş, la domiciliile şi firmele administrate de 18 persoane suspectate de fraudarea Fiscului cu 500.000 euro.

Oamenii legii aveau informaţii că o firmă din grupare cumpăra produse agricole la negru şi le vindea altor firme la preţul pieţei, realizând profituri nefiscalizate, iar pentru a se acoperi cu acte erau folosite firme-fantomă în numele cărora se întocmeau documente de achiziţii, tot de la firme-fantomă, banii ajungând în final la membrii grupării, conduse de Condratov, afacerist lansat în anii ’90 cu vodca Kondratov şi extins apoi la operaţiuni imobiliare şi petroliere, prin producţia uleiurilor Hexol.

Anchetatorii au cerut BT să le comunice tranzacţiile lui Condratov, dar Oanţă l-a avertizat pe afacerist că era în colimator, iar Pojoca chiar i-a spus că urma să încurce anchetatorii printr-o chichiţă. "Stai liniştit, sunt nişte proşti", îi spunea ea ţeparului. "Au uitat să treacă numărul unic al dosarului penal, aşa că nu-s obligată să le răspund"...

Procedură... obişnuită

Deşi Oanţă şi Pojoca au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti pentru 10 zile, pentru favorizarea infractorului şi abuz în serviciu, în final niciunul nu a mai ajuns în faţa instanţei de judecată, doar Condratov a rămas să-şi apere pielea. Iar banca a luat apărarea directorilor, păstrându-i în funcţii...

Pentru Pojoca episodul a fost însă unul traumatizant, aşa că, cel puţin din acest motiv, nu s-a opus "percheziţiei" de la începutul lunii trecute. Ba nici măcar celei de-a doua încătuşări căci, potrivit informaţiilor obţinute de BIHOREANUL, "poliţistul" care i-a intrat în casă i-a comunicat că aşa cerea procedura. "Staţi liniştiţi, nu vă faceţi griji!", le-a spus bărbatul femeii şi soţului ei.

Banii plus maşina

Urmarea a fost surprinzătoare. Imediat ce şi-a imobilizat gazdele, "poliţistul" a intrat în subiect, mărturisindu-le că nu urmează o percheziţie, ci un jaf. "Unde-s banii?", i-a întrebat el pe soţii Pojoca, semn că acţiona "la pont". Nu de alta, dar - după cum a aflat BIHOREANUL - aceştia tocmai ar fi vândut un teren şi, ca nişte bancheri respectabili, pare-se că îşi ţineau banii "la saltea", acasă!

Înfricoşaţi, cei doi i-au deconspirat locul unde era dosit teancul de euro, pe care "poliţistul" l-a luat fără a mai căuta şi alte valori, precum bijuterii ori aparatură scumpă, după care a părăsit încăperea.

Ca şi cum n-ar fi fost destul, bărbatul şi-a făcut ieşirea din scenă în stil mare: a scos din garaj una din cele două maşini ale familiei Pojoca, cu care a dispărut fără nicio inhibiţie. A abandonat-o la nici 2 kilometri depărtare, la doi paşi de sediul Poliţiei Municipiului Oradea, în dreptul localului unde iau masa de prânz zeci de ofiţeri şi agenţi. O adevărată sfidare...

Suferinţă în tăcere

Cu toate că riscul ca făptaşul, încă neidentificat, să-şi repete isprava pe seama altor victime şi în timp ce derulează tot felul de acţiuni de prevenire prin care informează populaţia cum să evite infracţiuni comise sub diverse metode, inclusiv de falşi reprezentanţi ai companiilor de utilităţi sau prin invocarea unor false accidente, de data aceasta Poliţia nu a făcut nicio comunicare publică despre acest caz. La fel, nici Parchetul Oradea, care conduce ancheta.

"Pe 9 martie am primit o sesizare prin 112 şi ulterior o plângere, iar în cauză se fac cercetări sub aspectul comiterii unei tâlhării", s-a rezumat să confirme, la solicitarea expresă a BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, comisarul Alina Dinu, în timp ce omologul acesteia de la Parchet, procurorul Cristian Butaci, n-a dat, deocamdată, niciun răspuns.

La rându-i, abordată de reporter, şefa Băncii Transilvania Oradea refuză să "dea interviuri". De ruşine, cel mai probabil, că atât ea, cât şi soţul său, au putut să cadă pradă unei înşelăciuni atât de simple, fără măcar să fi cerut legitimarea  falsului poliţist. "S-a purtat foarte civilizat. A fost curajos, în orice caz. Bine că nu ni s-a întâmplat nimic", a fost tot ce-a deconspirat din păţania sa femeia, care pare să se fi resemnat deja şi cu pierderea, zicând că "până la urmă asta este viaţa, se mai întâmplă"...

Semn că poate şi-a luat gândul de la banii de care a fost uşurată, dar şi că, oricât de mulţi ar fi fost, îi poate trece la capitolul "pagube colaterale"...


TREI VICTIME
Falsul poliţist l-a încătuşat şi pe fiul soţilor Pojoca

Luni, 3 aprilie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a confirmat, la solicitarea BIHOREANULUI, că efectuează cercetări in rem, adică cu privire la faptă, neexistând încă un suspect, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tâlhărie calificată şi furt în scop de folosinţă. Potrivit datelor furnizate de Parchet, autorul ar fi fost îmbrăcat într-o ţinută de „mascat”, iar la lista victimelor acestuia s-a adăugat şi fiul soţilor Pojoca, toţi trei ajungând imobilizaţi şi încătuşaţi. Valoarea prejudiciului nu a fost dezvăluită.

„În data de 09.03.2017, în jurul orei 17.45, o persoană mascată, simulând faptul că este poliţist şi fiind îmbrăcată în echipament tactic asemănător celui al trupelor de intervenţie, cu inscripţia "Poliţia", a pătruns în locuinţa aparţinând persoanei vătămate (...), unde, după ce a procedat la imobilizarea, legarea şi încătuşarea persoanelor vătămate (...) iar ulterior a fiului lor (...), a sustras dintr-un seif şi dintr-un dulap suma de (...) iar când a părăsit locuinţa, în jurul orei 19.25, a folosit autoturismul de serviciu aparţinând persoanei vătămate (...), pe care l-a abandonat ulterior pe Calea Aradului”, este descrierea evenimentului, făcută de Parchet.


ŞTII LEGEA?

Cum se face o percheziţie

Conform Codului de procedură penală, percheziţia se face numai cu mandat din partea unui judecător, sub conducerea unui procuror, între orele 6-22, cu excepţia infracţiunilor flagrante şi a localurilor deschise şi în afara acestui interval. Când este imperios necesar, organele judiciare pot restricţiona libertatea de mişcare a persoanelor prezente, inclusiv prin încătuşare, precum şi accesul altor persoane în locul unde se face percheziţia.

Înainte de începerea operaţiunii, organul judiciar se legitimează şi înmânează o copie a mandatului persoanei la care se va efectua percheziţia, reprezentantului ei sau unui membru al familiei, iar în lipsă altei persoane care cunoaşte persoana percheziţionată. Persoanelor percheziţionate li se solicită înainte predarea de bunăvoie a persoanelor sau obiectelor căutate, iar operaţiunea nu se face dacă sunt predate persoanele ori obiectele indicate în mandat.

Persoanele percheziţionate au dreptul de a fi asistaţi de un avocat. Dacă solicită prezenţa avocatului, începerea percheziţiei se amână până la sosirea acestuia, maximum 2 ore de la momentul la care acest drept e comunicat. În cazuri excepţionale, ce impun percheziţionarea de urgenţă, sau dacă avocatul nu poate fi contactat, operaţiunea poate începe înainte de expirarea acestui termen. Autorităţile pot folosi forţa pentru a deschide spaţiile, mobilierul şi alte obiecte în care s-ar putea găsi urmele infracţiunii sau persoanele căutate, dacă posesorul acestora nu e prezent sau nu vrea să le deschidă de bunăvoie. Obiectele a căror deţinere este interzisă sau despre care se suspectează că au legătură cu săvârşirea unei infracţiuni pentru care acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu se ridică întotdeauna.

În mod excepţional, percheziţia poate începe fără înmânarea copiei mandatului, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor şi fără informarea privind posibilitatea prezenţei unui avocat în cazurile când se pregăteşte acoperirea urmelor sau distrugerea probelor, dacă există suspiciunea că în spaţiu se află o persoană a cărei viaţă ori integritate fizică e pusă în pericol sau că persoana căutată s-ar putea sustrage procedurii. Percheziţionarea poate fi înregistrată audio şi video, caz în care înregistrarea este anexată procesului-verbal de percheziţie.

Niciodată, persoana ce urmează să fie percheziţionată nu este "pregătită" în prealabil de vreun poliţist sau procuror.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON