URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2010, 08:11

Hidroelectrica Oradea: Jaf la stat!

Hidroelectrica Oradea: Jaf la stat! FURNICUŢĂ HĂRNICUŢĂ. Cu venituri anuale de peste 150.000 de lei, managerul Hidroelectrica Oradea, Mihai Groza (foto), se bucură de o criză fără griji, iar pe lângă el prosperă şi firmele pe care le-a abonat la contractele de achiziţii şi servicii pe criterii de partid
Hidroelectrica Oradea: Jaf la stat! EU SUNT MIC, NU ŞTIU NIMIC. Proptit "strategic" la cârma unei companii la fel de "strategice", managerul Hidrocentrale Oradea, Mihai Groza (foto), se dovedeşte soldatul disciplinat aflat la comanda şefilor săi. Nu discută despre salariile, primele şi contractele pe care le-a încheiat cu firmele de casă. Pentru "disciplina" sa, în luna mai conducerea centrală l-a recompensat cu o primă de 80.000 de lei!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Contracte pe bani mulţi, dirijate politic, şi o schemă de personal supradimensionată prin angajarea de rubedenii sau colegi de partid, "legiferată" chiar prin contractul colectiv de muncă.

La Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, totul este posibil. Chiar şi majorarea salariilor şi acordarea de prime nesimţite pentru şefi, în plină criză, sub pretextul "depăşirilor de plan".

O demonstrează situaţia de la filiala orădeană a companiei. Sub şefia fostului viceprimar Mihai Groza, sucursala desprinsă la sfârşitul anului 2008 din subordinea celei de la Cluj aproape şi-a triplat numărul de salariaţi. Dar nu pentru că ar fi avut mai mult de lucru. Majoritatea nou-veniţilor sunt funcţionari care trag mâţa de coadă prin sediu, iar printre ei se află şi fiica managerului, angajată pe post de inspector de mediu...

Raiul băieţilor deştepţi

Hidroelectrica este unul din jucătorii cei mai importanţi de pe piaţa energiei deoarece compania controlată în proporţie de 80% de stat produce cea mai ieftină electricitate şi asigură o treime din consumul intern. De aici şi interesele mari ce roiesc în jurul ei, de la contractele de achiziţii şi până la cele de livrare a energiei electrice. Firmele cumpără energia ieftin, prin contracte încheiate pe termen lung, pentru a o revinde apoi la un preţ mai mare, adesea tocmai unor firme de stat. Totul se face "legal", desigur, iar afacerile sunt controlate strict de la Bucureşti, sucursalele neavând personalitate juridică.

De altfel, managerii din teritoriu sunt numiţi - cum altfel? - pe criterii politice, pentru a putea servi interesele partidului-stat. Hidrocentrale Oradea, de pildă, sucursala desprinsă de cea din Cluj în octombrie 2008, este păstorită de fostul viceprimar PDL al Oradiei, Mihai Groza. Ales consilier municipal pe listele PNŢ în 2000, Groza a trecut în 2003 la PD, iar un an mai târziu a devenit viceprimar, pentru ca în 2008 să candideze pentru fotoliul de primar, pierzând însă lamentabil în faţa lui Ilie Bolojan.  

Bani pentru prieteni

După numirea la conducerea Hidrocentrale Oradea, Groza a îndeplinit cu succes "sarcinile de partid". BIHOREANUL a descoperit, de pildă, că paza celor 20 de puncte de lucru se face de către Grup Est Security, controlată de baronul PDL din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis şi "Pinalti", cunoscut pentru afacerile suspecte derulate şi cu energie. De asemenea, amenajările interioare s-au făcut de firma Zalder, patronată de Andrei Zalder, apropiat al aliaţilor din UDMR. Şi cum Hidroelectrica avea nevoie şi de plante ornamentale în birouri, "pentru ambianţă", sucursala Oradea le-a achiziţionat de la Dacardi, firmă administrată de Mihai Banea, cea căreia, în timpul campaniei electorale din 2008, administraţia locală PDL i-a oferit amenajări peisagistice la preţuri umflate de 10 ori.

Criză de... angajaţi

Curiozităţile de la Hidrocentrale Oradea nu se opresc aici. La nici un an de la numirea în funcţie, Groza a reuşit să tripleze numărul de salariaţi, de la 100 la 288, dintre care 88 sunt lipiţi de fotoliile din sediul sucursalei şi conduşi, pe lângă managerul general, de încă trei directori: unul tehnic, unul economic şi unul de dezvoltare. Angajările s-au făcut covârşitor pe pile, relaţii de partid, de afaceri şi de rudenie.

Dându-se pe sine exemplu, Mihai Groza şi-a angajat şi fiica, pe Simona Groza, ca inspector de mediu. Legal, cum altfel, căci în Hidroelectrica cumetria este "legiferată" prin însuşi contractul colectiv de muncă. "În cazul în care pentru ocuparea unui loc de muncă vor fi mai mulţi candidaţi cu rezultate sensibil egale, la concurs se va ţine cont de următoarea ordine de preferinţă: candidaţii sunt membrii familiilor salariaţilor Hidroelectrica (soţ, soţie, copii)", scrie negru pe alb în document. Ce înseamnă rezultatele "sensibil egale", nu se mai specifică şi nici nu vrea să explice nimeni, căci toţi îşi dau seama că actul este ilegal.

Interzis la declaraţii

La fel, nimeni nu vrea să lămurească minunea primelor acordate recent celor patru manageri, cu Groza în frunte, valoarea acestora, potrivit unor surse din interior, cifrându-se între 40.000 şi 80.000 de lei pentru fiecare barosan. Aceste bonusuri sunt prevăzute în bugetul societăţii sub formă de contracte de mandat, care chipurile premiază performanţa, şi sunt adăugate salariului propriu-zis, plafonat de ochii lumii la nivelul unui secretar de stat, de 4.800 de lei.  Pe lângă asta, managerii mai beneficiază şi de anumite sporuri prevăzute în contractul colectiv de muncă, veniturile lunare depăşind, cu mult, 10.000 de lei.

Abordat de BIHOREANUL pentru a lămuri aspectele legate de contractele dubioase, schema umflată de personal, salariile şi primele nesimţite de care beneficiază în condiţii de criză, Mihai Groza a refuzat orice discuţie, pretextând o prevedere a contractului de management care îi interzice orice declaraţie publică.

Informaţii pe alese

Nici purtătorul de cuvânt al Hidroelectrica nu a fost mai "transparent", în ciuda faptului că, fiind vorba de o companie controlată de stat, asemenea informaţii ar trebui să fie publice pe site-ul companiei. Site care, însă, e nefuncţional de mai bine de o jumătate de an! Chit că în februarie Hidroelectrica a plătit 250.000 lei pentru mentenanţa şi dezvoltarea site-ului propriu şi a unei reţele intranet.

Vizibil deranjat de solicitarea BIHOREANULUI de a prezenta contractele de investiţii, achiziţii şi servicii, numărul de salariaţi şi fondul de salarii pentru anul în curs ale Hidrocentrale Oradea, Tudor Artenie, fost jurnalist, a amânat timp de două săptămâni răspunsul, iar în final s-a limitat să le înşire pe cele fără miză politică şi câteva din achiziţiile mărunte, evitând orice referire la contractele încheiate cu firmele de partid ori la angajările făcute, despre care a declarat, sec, că sunt "pe lege".

"Hidroelectrica este una din societăţile comerciale care evoluează într-un mediu concurenţial, iar devoalarea tuturor aspectelor comerciale ale funcţionării companiei trebuie analizată cu atenţie, iar unele nu pot fi făcute publice", se arată în răspunsul companiei. Altfel spus, afacerile de partid dăunează grav sănătăţii. Dar dormiţi liniştiţi, partidul lucrează pentru dumneavoastră!


AVERI ASCUNSE
Declaraţii la secret

Declaraţiile de avere şi interese pe 2009 ale celor patru directori aflaţi la conducerea sucursalei Hidrocentrale Oradea, făcute publice de oficialii Hidroelectrica abia la solicitarea BIHOREANULUI, nu din oficiu, este dovada salariilor nesimţite din companiile de stat.

Dacă directoarea economică Iuliana Vesa şi managerul general Mihai Groza nu au avut prea multe de declarat, fiind proaspăt numiţi în funcţii, directorul de dezvoltare Teodor Zah şi cel tehnic Florian Popa, şefi cu state mai vechi, se pot lăuda cu averi consistente. Zah a încasat venituri de 115.000 lei pe 2008 (deci peste 9.500 lei lunar), are proprietăţi de peste 600.000 de lei  şi economii în bănci de peste 80.000 lei.

Directorul tehnic Popa a încasat în 2008 venituri de 134.000 lei ca director (aproximativ 11.000 lei lunar), are economii bancare de aproximativ 70.000 lei şi proprietăţi de peste 350.000 lei. Care au fost veniturile pe 2009 nu se ştie, fiindcă nici unul nu a catadicsit să le comunice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
hop si tu
@aburel: ha, te-ai gasit si tu dupa un an!
Postat 29 August 2011, 00:02 de dante
x
de ce comentati daca nu stiti despre ce e vorba in acest sistem?
Postat 28 August 2011, 15:05 de aburel
..
Presa duce lumea in eroare! Mai documentati-va si apoi vorbiti!
Postat 30 Decembrie 2010, 22:15 de cluj
NU IESE FUM FARA,,,,,,
Aceste numiri politice nu aduc nicaieri prosperitate societatii conduse astfel,e pacat ca se "capuseaza"chiar si firmele de stat care merg inca destul de bine,atatea cate au mai ramas.Se vede ca este politica de stat indeosebi a PDL-ului de a lasa in urma doar cenusa cand ei or sa fie schimbati.Acest dr. Groza a lasat in urma lui mereu pe unde a trecut multe semne de intrebare, a caror raspunsuri nu pot decat eventual DNA-ul sa le dea.Cai mari pe care erau PDL-isti au devenit biete martoage care in curand or sa-si dea duhul .Apoi...asteptam rasunsurile atat despre prime,salarii cat si angajarile si contractele facute in ERA GRO(A)ZA.Sa ne auzim cu bine.......dupa.............
Postat 17 Iulie 2010, 14:06 de un dezamagit
re DUPA EI POTOPU..
POTI CONFIRMA SIGUR CE SPUI CA-I ADEVARAT ? ADICA SI TU ZICI BA DIHORENU CA ERAU 100 DE OAMENI SI ACU SAU TRIPLAT. ADEVARU E CA DE LA 278 CITI ERAU INAINTE DE A VENI GROZA LA 287 ( SUNT TRIPLATI ?) DE CE NU VERIFICATI ADEVARU VOSTRU LA STATISTICA SAU LA AJOFM? APOI ADEVAR E CU PREMIILE DE 400,000,000-800,000,000 KEI . MA DUCUMENTATIVA SIN CINCI SURSE SAU DIN UNA DAR SURSA REALA NU MINCIUNI PE BANI DIN INTERIORUL PDL. APOI ENERGIE LA BAIETII DESTEPTI. POATE NU STITI CA FIRMA PRODUCE SI LIVREAZA ENERGIE NU O VINDE. O VINDE COMPANIA MARE IN CARE SUNT 13 SUCURSALA. DECI CU E TOTUL ADEVARAT ???
Postat 16 Iulie 2010, 18:07 de GEORGE DARIUS
DUPA EI POTOPUL...
Am citit articolul abia acum si nu pot decat sa confirm ca totul e adevarat in cele scrise in el.Sunt multi din interiorul S.H.Oradea care stiu aceste lucruri si chiar mai mult de atat.Dupa numirea lui Groza M. director totul a intrat intr-o nebuloasa a profitorilor si oportunistilor politici ai pdl-ului,nu au de a face cu energia, cu atragerea spre acesta meserie frumoasa pe care unii o fac de zeci de ani si sunt luati doar in ras si dati la o parte de acesti "intrusi" adusi de actualul director.Sunt multe lucruri de spus dar in sucursala este un "silentio stampa"impus,multe se vor zice dupa ce actuala conducere o sa fie data la o parte,pacat este de raul pe care-l provoaca acum aceste ADEVARATE LACUSTE prinse de scaunul puterii.DUPA EI POATE SA VINA POTOPUL AU AVUT GRIJA DE VIITORUL LOR PT. MULTI ANII DE ACUM INCOLO
Postat 16 Iulie 2010, 16:57 de ardelean
w
Soţia lui este : Preşedinte - Ordinul Franciscan Secular din România
Postat 14 Iulie 2010, 15:41 de x
please
@bd: OK dar te rog da-mi din stocul tau. Banuiesc ca e unul consistent!
Postat 11 Iulie 2010, 10:30 de dan oradeanul
@dan oradeanul
Ia un calmant! Poate-ti mai trece.
Postat 11 Iulie 2010, 01:00 de bd
n-ai citit tu
@dani: n-ai citit tu dar am scris la articolul cu acel subiect! spre exemplu m-a uns pe inima "matrasirea" Valeriei Filip dar nici cu Grebenisan nu sunt de acord. Dupa cum nu cred ca schimbarea fostului brancardier cu o baptista era solutia. In comentariul anterior i-am raspuns de fapt lui costi dar iti mai spun si tie: NEVER EVER nu va mai castiga un PD-L-ist in Oradea
Postat 10 Iulie 2010, 23:55 de dan oradeanul
pseudo(nimul)e
@dan oradeanul sau cum iti mai spui FRAIERIT dece nu pomenesti de marele GURU tariceanu siacolitii sai impreuna cu bolojan care schimba directorii din spitalele Bihorene luate sub tututela sa dar OARE NU PE CRITERII POLITICE SAU DE CUMETRIE ORI CREZI CA SUNT FACUTE PE CRITERII DE COMPETENTA >?
Postat 10 Iulie 2010, 14:57 de dani
Universitate
Asta mai ia bani de profesor si de la Universitatea din Oradea! Si el si Filip si nevestele lor!
Postat 10 Iulie 2010, 00:01 de john dole
patru
@ costi: daca nu sunt indiscret imi spui si mie, crezi cumva ca daca ai postat acelasi text de patru ori ai mai mult succes? Nu stiu daca bolojan(daca ii iese cu spitalele, precis) sau altcineva va castiga Primaria in 2012 dar pot sa-ti spun altceva: in oradea never ever nu va mai castiga un PD-L-ist. Probabil nici in tara(sau hai, treaca, poate un 5%).
Postat 09 Iulie 2010, 21:28 de dan oradeanul
CORECT CU LIBERALI
daca ar fi fost corect jurnalistu constata ca nu e nici un jaf. Unde contarcte cu baieti destepti, ca cei de aici ni nu au treaba cu vinzarea. Apoi va zice unu care e din sistem, de ce nu scrie de fost director ec. Olar sustinut de liberali ? Pe legea facuta de Tariceanu in 2006 si-a anjat si nevasta si fata si ginerele, serv mentenanta 2 soti, tehnic sotul lui deputata PNL Lucia Varga, in amenajari la munte si pe cris, sefu de sectie cu Lasca sot, sotie, copii din 2006. Astea toate legal e drept, da nu-i moral sa va luati de Groza. Ce nu are cine sa-l bata pe Bolojan in 2012, numa cu fituica de casa platita adica Dihoreanul
Postat 09 Iulie 2010, 21:14 de costi
orori
@gigi: pe mine nu ma poate manipula nimeni!!!! nu stiu cum se face dar in proportie de 90% ceea ce apare in Bihoreanul coincide cu proriile mele opinii. Pe care mi le formez singur dupa ce observ ceea ce e de observat.
Postat 09 Iulie 2010, 20:26 de dan oradeanul
erori
Sunteti indusi in eroare de aceasta foaie fara valoare tiparita in( milioane de exemplare )vai mama lor cu niste reporteri de 2 bani care manipuleaza opinia publica dupa bunul lor plac si in functie de tot felul de influente (politice <materiale>)etc.Ce aveti cu GROZA va sta in gat ?\Nu va rezolvat sa puteti fura cand era IN primaarie si acum va razbunati cu tot felul de articole tendentioase?
Postat 09 Iulie 2010, 19:43 de gigi
extraordinar...
"În cazul în care pentru ocuparea unui loc de muncă vor fi mai mulţi candidaţi cu rezultate sensibil egale, la concurs se va ţine cont de următoarea ordine de preferinţă: candidaţii sunt membrii familiilor salariaţilor Hidroelectrica (soţ, soţie, copii)" NU POT SA CRED... ASTIA AR TREBUI LINSATI IN PUBLIC, SCUIPATI IN FATA PE STRADA,
Postat 08 Iulie 2010, 19:07 de oradean
mihai gro(a)za
ce naste din PD-L, departe ajunge! Mereu a avut o atitudine umila, servila! Daca apucai sa il intrebi ceva raspunsul era mereu acelasi: nu stiu, in perioada aceea nu eram eu(referire la perioada de vice-primar). A tacut, si-a pus cenusa in cap dar a facut! Pentru el si "pedelei". Doamne, abia astept anul 2012(desi sper sa nu fie nevoie)si partidul asta nenorocit sa dispara de pe scena politica. Nici un partid nu a fost ceea ce era necesar acestei tari dar asa ca PD-L-ul, niciunul!
Postat 08 Iulie 2010, 14:07 de dan oradeanul
eBihoreanule, nu te lasa!!!!!!!
dupa modelul marinarului securist si al utecistului pitic, groza nost s-a inspirat si acum are succesuri. e un pampalau pe care tremura chilotii, dar e dracos la furat, dupa cum se vede. probabil ca fonctia asta e un fel de rasplata pt ca s-a sacrificat la alegerile de la locale, luand o parte din jegul lui filip asupra-i. tot e buna si criza asta la ceva, lasa in curuu gol pe toti invalizii mintali si pe toti parazitii veniti din negura regimului comunist. toasu sef de laborator de scularie de la fabrica de nimic, a ajuns manager cu contract confidential. te joci?? eu cred ca nu avem a ne astepta la nimic bun de la PD, dupa ce au facut viol cu ANI(la initiativa lui filip). bleg esti Bihoreanule, daca il lasi pe groza sa se ascunda dupa deget cu prostia aia de contract managerial!
Postat 08 Iulie 2010, 12:38 de bihoreanu
Man
Chiar el a declarat ca este masina de serviciu !!! Masina este luata in leasing,are nr de Bucuresti.Pentru doritori pot sa pun numarul complet.Un vecin de pe strada lui
Postat 08 Iulie 2010, 12:37 de Skoda
Man
Va rog sa amintiti si de masina cu care se plimba Groza prin oras.Masina de serviciu.O Skoda Superb 2009 cu motorizare 3.6 litri pe benzina 260 cai putere.Pret de lista : 35.000 euro FARA Tva.Consum declarat : 15 litri/100 km urban.ESTE NEVOIE DE O MASINA ASA SCUMPA SI ASA GREU DE INTRETINUT PENTRU GROZA???DIN CE BANI A FOST CUMPARATA ACEASTA MASINA ???
Postat 08 Iulie 2010, 12:35 de Skoda
:) :)
groza nu are nici o fiica SIMONA. ci oana si sorina din cate stiu. hai fie le-o angajat pe pupaze colo.. la caldurica.
Postat 08 Iulie 2010, 10:42 de cucu bubu
reforma!!!
si mai zice presedintele romaniei ca se face reforma,cand in propriul partid se practica cumetria,pai trebuia sa inceapa reforma cu propriul partid si mai spre sfarsit sa se lege de pensionari si tva-ul din romania,pai asta-i reforma la romani,adica la stat,nu stiu dar ar trebui ceva legi dictatoriale in romania ca au apucat paraziti sa manance tot statul si sa moara pensionari si oameni mai cinstit ca paraziti le stau pe spate,mai stiti ce zicea basescu cu omul foarte gras care sta in spinarea unuia foarte slab,uite astia ne sunt grasi din romania,parziteaza tot.
Postat 08 Iulie 2010, 10:14 de el salvador
asa da
Nu vom scapa niciodata de astia. Never ever. Zici ca in tara asta s-a rasturnat carul cu JMECHERI.
Postat 08 Iulie 2010, 09:14 de fraierit
Pana cand ?
ce sa mai zicem, doar atat ! oare cineva va face curat acolo ? iar noi oameni de rand vom avea o viata mai buna in viitor!
Postat 08 Iulie 2010, 08:24 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON