URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2017, 07:59

Iubăreţ în sutană: Scandal la biserica reformată din Ciocaia, după ce parohul Forró Csaba s-ar fi amorezat de o adolescentă

Iubăreţ în sutană: Scandal la biserica reformată din Ciocaia, după ce parohul Forró Csaba s-ar fi amorezat de o adolescentă FĂ CE ZICE POPA! "Sunt importante întâlnirile cu tinerii care cad pradă uşor ispitelor şi se abat de la drumul cel drept. E nevoie să le dăm putere şi să-i ajutăm să găsească lucrurile importante, să discearnă binele de rău"... Aşa explica într-un interviu preotul Forró Csaba (foto), la scurt timp după ce a preluat parohia reformată din Ciocaia, motivul întâlnirilor spirituale pe care le-a iniţiat cu tinerii din sat. Predica s-a dovedit, însă, doar o nouă dovadă a adevărului vechii zicale "Fă cum zice popa, nu ce face el"... (foto: ermellek.blogspot.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liniştea credincioşilor reformaţi din satul Ciocaia, ce aparține de Săcueni, s-a risipit ca un fum! În pragul marii sărbători a Învierii, localnicii au rămas fără "păstor", preotul comunităţii, Forró Csaba, fiind reclamat la Eparhia de Piatra Craiului de către un enoriaş care l-ar fi prins făcându-i ochi dulci fiicei sale în vârstă de numai 15 ani.

"Nu-i nimic adevărat", se jură parohul, care acum este cercetat disciplinar şi, până la finalizarea anchetei, a fost obligat să-şi pună sutana în cui...

Dovezile din telefon

Povestea care îl are ca protagonist pe Forró Csaba, parohul în vârstă de 34 de ani al bisericii reformate din satul Ciocaia, a ajuns de pomină luna trecută, când la sediul Eparhiei din Oradea a fost înregistrată reclamaţia unui enoriaş care îl acuză pe preot, om căsătorit, tată cu nevasta însărcinată iar, că ar fi îndemnat-o la păcat pe fiica sa de 15 ani, care i-ar fi picat cu tronc.

Sătenii zic că vecinul lor a aflat despre relaţia nepotrivită verificând telefonul fetei, în care a găsit atât apeluri făcute de preot, cât şi SMS-uri trimise de acesta cu mesaje de iubire, unele de-a dreptul deocheate. Ca atare, fără să stea pe gânduri, l-a dat pe iubăreţul în sutană pe mâna mai-marilor.

Suspendat

Potrivit Regulamentului disciplinar al Bisericii Reformate, constituie abatere orice încălcare a bunelor moravuri, a obligaţiilor stabilite de canoanele, regulamentele şi legămintele bisericeşti, a jurământului făgăduinţei nupţiale, dar şi instigarea la vreunul din păcate, cum ar fi şi cel presupus a fi fost săvârşit de Forró după ce i s-au aprins călcâiele după "mioara" adolescentă.

De altfel, cazul preotului este judecat deja de Comisia de disciplină, iar până la pronunţarea sentinţei canonice, preotului i s-a interzis să mai slujească în biserică, fiind suspendat din funcţie. "Comisia de disciplină competentă s-a întrunit şi a ţinut prima şedinţă, în care au fost ascultate părţile. Vă asigurăm că Biserica noastră va proceda conform regulamentului de disciplină în vigoare, dacă reclamaţia este întemeiată", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Episcopiei, Wagner Erik.

Gura lumii

Între timp, în Ciocaia e fierbere, iar scandalul al cărui protagonist e parohul a devenit principalul subiect de conversaţie pe toate uliţele. Tineri şi bătrâni, bărbaţi şi femei, toţi vorbesc despre "povestea cu fata". Oamenii zic că preotul ar fi cunoscut-o pe adolescentă în urmă cu doi ani, când familia acesteia s-a mutat în sat şi a început să frecventeze biserica. "Anul trecut cam prin august a început povestea, aşa zice lumea. Ce a fost exact între ei noi nu avem cum să ştim, dar fum fără foc nu iese niciodată", zice unul dintre săteni.

Căutat de BIHOREANUL, tatăl adolescentei a refuzat să discute despre reclamaţia făcută la Eparhie şi, mai ales, despre motivul care l-a determinat. "Mi-am auzit tot soiul de vorbe prin sat, că l-aş fi bătut pe preot, că am intrat peste el în biserică. Nu-i adevărat. Eu am făcut o reclamaţie, mai departe e treaba Episcopiei ce se întâmplă. Vreau doar ca şi eu, şi fiica mea să trecem cât mai repede peste toate şi să ne continuăm viaţa", spune bărbatul.

"Nevoia de pace"

Preotul Forró Csaba este la fel de "zgârcit" la vorbă, ocolind cu grijă orice răspuns direct la acuzaţiile grave ce i-au fost aduse. Trecând peste bănuiala că şi-a înşelat soţia gravidă, chiar şi doar "cu vorba", faptul că s-ar fi amorezat de o minoră ar putea încălca până şi legile penale, nu doar canoanele bisericeşti. "Nu e nimic adevărat din ce se spune", a ocolit preotul orice răspuns, deloc încântat de subiectul care, zice el, "nu ne ajută cu nimic".

Cât despre acţiunea disciplinară pornită împotriva sa, bărbatul e optimist şi crede că "se va termina cu bine". "Până atunci, ar fi bine să nici nu scrieţi nimic", a cerut el reporterului, motivând că întreaga comunitate "are nevoie de pace şi linişte". De parcă nu tocmai sfinţia sa a fost cel care a tulburat-o...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Discipolii preacu()viosului Tőkés László
I. Povestea care îl are ca protagonist pe Forró Csaba, parohul în vârstă de 34 de ani al bisericii reformate din satul Ciocaia, a ajuns de pomină luna trecută, când la sediul Eparhiei din Oradea a fost înregistrată reclamația unui enoriaș care îl acuză pe preot, om căsătorit, tată cu nevasta însărcinată iar, că ar fi îndemnat-o la păcat pe fiica sa de 15 ani, care i-ar fi picat cu tronc. 1. O întrebare decenta pentru ”creștinul” Forró Csaba: Tu câte din cele zece porunci Dumnezeiești nu ai încălcat până în prezent? II. ”Cât despre acțiunea disciplinară pornită împotriva sa, bărbatul e optimist şi crede că "se va termina cu bine". "Până atunci, ar fi bine să nici nu scrieţi nimic", a cerut el reporterului, motivând că întreaga comunitate "are nevoie de pace şi linişte". De parcă nu tocmai sfinţia sa a fost cel care a tulburat-o...” 1. for Laura Gal: Cred că preacu()viosul Forró Csaba nu știe ce a pățit Aristide Platamonu din romanul ”Răscoala” de Liviu Rebreanu. Ca și părintii fetei abuzate sexual. Probabil, cu unica limbă oficială din România, al cărui cetățean fidel(?) este, stă mai prost. P.S.: O întrebare decentă pentru Patriarhul României, respectiv pentru factorii responsabili din România anului 2017: De ce la un singur/unic Dumnezeu, avem zeci/sute de religii așa-zis (neo-)creștine? Banul, ”Ochiul Dracului” o fi unul dintre răspunsuri?
Postat 12 Aprilie 2017, 00:55 de stefan
Pacate lumesti!
Pacate taica ,pacate...ochii vad ,inima cere...si popii sunt oameni...!
Postat 11 Aprilie 2017, 11:31 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON