URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 22 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
16 Martie 2011, 08:24

Ioşia contra restul lumii: Răscoala anti-CET

Ioşia contra restul lumii: Răscoala anti-CET SCANDAL LA PRIMĂRIE. Directorul Marcel Boloş a fost la un pas de linşaj chiar în Primărie, unde orădenii din Ioşia au transformat dezbaterea cu privire la termoficare într-un protest împotriva preţului unic al gigacaloriei pe întregul oraş. Oamenii, care în prezent achită 103 lei pe gigacaloria furnizată de Transgex, nu vor să redevină clienţi ai CET-ului şi să plătească 193 lei, la fel ca locuitorii celorlalte cartiere
Ioşia contra restul lumii: Răscoala anti-CET ÎNAPOI, (ÎN)CET! Primăria vrea să readucă blocurile din Ioşia Nord la CET după 6 ani de "autonomie". Locuitorii zonei delimitate de strada Meşteşugarilor şi malul Crişului Repede vor plăti de iarna viitoare gigacaloria la preţ dublu, facturat de Electrocentrale, deşi se vor încălzi tot cu apă geotermală de la Transgex
Ioşia contra restul lumii: Răscoala anti-CET DEZBATERE FIERBINTE. Directorul Marcel Boloş a fost la un pas de a fi linşat de orădenii din Ioşia, la dezbaterea publică organizată săptămâna trecută de Primărie pe probleme de termoficare. "Eu înţeleg că îşi văd doar de interesul lor, dar noi suntem puşi aici să îi ajutăm pe toţi orădenii, nu doar pe cei din Ioşia", răspunde Boloş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a decis: orădenii din Ioşia Nord vor trebui să se sacrifice! Aceştia vor plăti de iarna viitoare gigacaloria la preţ aproape dublu, la fel ca restul oraşului.

Din încasările suplimentare, municipalitatea promite să finanţeze reabilitarea reţelelor, izolarea blocurilor şi, dacă mai rămâne ceva, ieftinirea gigacaloriei. Nu cu mult, dar pentru toată lumea!

Răzmeriţa "ioşienilor"

Viceprimarul Gheorghe Carp a fost huiduit, iar directorul Boloş a trecut pe lângă linşaj. Cei peste 250 de locuitori ai cartierului Ioşia Nord care au umplut, miercurea trecută, sala mare a Primăriei au fost la un pas de a frâu liber furiei. Într-un fel, e de înţeles. După 6 ani în care au plătit încălzirea la 103 lei pentru gigacaloria furnizată de Transgex, Primăria vrea să îi transforme din nou în clienţi ai CET, care cere pe gigacalorie 193 lei. Aproape dublu!

14-Leontin-Mateas.jpgSpre indignarea celor vizaţi, măsura urmează să fie supusă aprobării Consiliului Local şi ar putea intra în vigoare de iarna viitoare. Pe viitor, locuinţele din cartier vor fi încălzite tot de Transgex, care va trimite apa geotermală în punctele termice, dar de acolo ea va fi facturată orădenilor de Electrocentrale. "E o mârşăvie! Vom plăti ca şi cum am fi legaţi la CET, deşi nu se va consuma nicio găleată de cărbune. Apartamentele noastre vor fi încălzite tot cu apă geotermală", spune Leontin Mateaş (foto), preşedintele Asociaţiei de Proprietari Salcâmul 7.

Membrii celor 44 de asociaţii de locatari vizate de această măsură au început deja să adune semnături împotriva trecerii la Electrocentrale. "Dacă nu rezolvăm nimic cu asta, vom da în judecată Primăria şi Consiliul Local", ameninţă Mateaş.

Cartier de sacrificiu

Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI), susţinătorul scumpirii gigacaloriei din Ioşia la nivelul practicat de CET, spune că măsura este dureroasă , dar imperios necesară. "Dacă nu băgăm acum preţul unic, în 2013, când se vor retrage subvenţiile, în celelalte cartiere gigacaloria va sări la 300 lei, iar întreţinerea unui apartament cu 2 camere va ajunge şi la 750 lei", spune directorul.

Municipalitatea vrea să facă o medie a costurilor gigacaloriei, obţinute ieftin din geotermie şi scump din cărbune, pentru ca tot oraşul să beneficieze, chiar şi indirect, de avantajele apei geotermale. Scopul e atenuarea scumpirii gigacaloriei, care prin diminuarea subvenţiilor va urca de la 145 lei în decembrie 2009 la 193 lei în iarna lui 2012, preţ încă subvenţionat. Viitorul este şi mai negru. Astăzi, preţul aprobat de Agenţia Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC), care este oricum sub cel de producţie, depăşeşte 246 lei pe gigacalorie, iar viitoarea termocentrală pe gaz, cât va fi ea de modernă şi ecologică, va produce gigacaloria la 102 euro!

Foame de bani

Un calcul aproximativ arată că Ioşia Nord consumă cam 30.000 gigacalorii pe an, deci facturarea gigacaloriei la 193 lei în loc de 103 lei ar aduce anual societăţii de termoficare un plus de 2,7 milioane lei, echivalentul a 643.000 euro. "Cu aceşti bani am putea limita pierderile de căldură prin reabilitarea reţelelor şi termoizolarea blocurilor, pentru ca peste doi ani, când se retrag subvenţiile, să nu ajungă oraşul în colaps", argumentează Boloş.

Directorul spune că, drept consolare, locuitorii din Ioşia vor beneficia primii de lucrări. În plus, măsura va fi dublată de o uşoară ieftinire a gigacaloriei la nivelul întregului oraş. "Prin introducerea preţului mediu am putea aduce gigacaloria la 188 lei. Astfel, va beneficia tot oraşul de avantajul geotermiei, nu doar un singur cartier", spune Boloş. 

Cu orice preţ

14-Gheorghe-Carp.jpgAnunţată pentru iarna de dinaintea alegerilor locale din 2012, scumpirea gigacaloriei cade prost administraţiei Bolojan. Măsura afectează 5.000 de familii şi va fi aplicată în ciuda costurilor electorale. "O să ne-o asumăm. Nu putem risca siguranţa termică a întregului oraş pentru un singur cartier", spune viceprimarul Gheorghe Carp (foto).

Războiul cartierului Ioşia cu Primăria a atras rapid atenţia populiştilor şi a opoziţiei. Horea Vuşcan, preşedintele Mişcării Verzilor Bihor, şi Dorin Corcheş, liderul grupului PDL din Consiliul Local, au acuzat Primăria că instituie monopolul Electrocentrale şi au cerut public menţinerea relaţiei directe cu Transgex.

Viceprimarul liberal spune, însă, că acest lucru este imposibil din punct de vedere legal. "Nu e niciun monopol. La fel ca în cazul salubrităţii, legea privind serviciul de alimentare cu energie termică spune că la nivelul unei localităţi poate funcţiona un singur distribuitor de energie termică şi că se practică un singur preţ, unic, pe gigacalorie", zice Carp. Asta înseamnă că Transgex, Foradex şi alţi producători similari vor putea produce căldură în continuare, dar numai CET-ul o va putea vinde orădenilor.

E pe lege!

Primăria a purtat în perioada 2009-2010 o corespondenţă intensă cu ANRSC pe această temă, iar menţinerea Transgex ca furnizor direct al cartierului Ioşia prin intermediul punctelor termice a căzut. "Punctele termice şi reţelele aferente fac parte din domeniul public şi nu pot fi excluse din sistemul de alimentare centralizată cu energie termică", se menţionează într-o adresă a ANRSC. Mai mult, firma are licenţă doar pentru localităţi mai mici de 50.000 de locuitori şi nici nu are dreptul să presteze servicii în Oradea!

Având în vedere că rezerva de apă geotermală poate asigura doar 30% din necesarul oraşului, Transgex nici nu are cum deveni operator unic, potrivit legii. "A doua zi după scandalul de la Primărie a venit în control Inspectoratul pentru Concurenţă, să verifice dacă nu impunem cumva un monopol. Le-am pus la dispoziţie corespondenţa purtată cu ANRSC şi ne-au dat dreptate", spune Marcel Boloş.

Asta nu îi va încălzi însă cu nimic pe orădenii din Ioşia, care vor trebui să plătească de aproape două ori mai mult începând din iarna viitoare. Faptul că o măsură este legală nu înseamnă neapărat că e şi bună. Mai ales dacă arde la buzunar...


"Locuitorii din Ioşia ameninţă că se vor debranşa, pentru că nu vor putea plăti 190 de lei pe gigacalorie. Ce să spună atunci cei din Rogerius sau Nufărul, care plătesc de ani de zile de două ori mai mult?..."

Marcel Boloş


SE LASĂ RĂU!
102
euro este preţul gigacaloriei care va fi obţinută pe gaz în viitoarea termocentrală


PE MUCHIE DE CUŢIT
Finanţare sub semnul întrebării

Viceprimarul Gheorghe Carp avertizează că răzmeriţa locuitorilor din Ioşia se poate răsfrânge asupra întregului oraş. "Municipiul a câştigat un proiect european de modernizare a CET-ului, în valoare de circa 70 milioane de euro, dar dacă scandalul se menţine avem toate şansele să pierdem banii. Finanţatorul cere introducerea furnizorului unic şi a tarifului unic, conform legii", spune Carp.

Proiectul de modernizare prevede printre altele achiziţionarea unei instalaţii noi cu turbină cu gaze şi recuperator de căldură, instalarea a două cazane cu apă fierbinte noi pe gaz şi păcură, precum şi modernizarea a 12,7 km de reţea prin refacerea magistralelor 1 şi 3. Proiectul a fost deja aprobat, iar contractul de finanţare urmează să fie semnat în lunile viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
gaz?
Se tot vorbeste in comentarii despre gaz! sa nu-si imagineze insa cineva ca acesta se distribuie gratuit! Oh, NU! Si se consuma destul de mult pentru incalzire. Iar pretul(chiar si la acest moment)nu este MIC! Si se anunta cresteri semnificative. Plus riscurile pe care le comporta. Concluzionand, nu sunt nici PRO, nici CONTRA. Doar subliniez niste aspecte care unora par a le fi scapat!
Postat 18 Martie 2011, 00:27 de dan oradeanul
pret unic
Nu avem gaze deoarece primaria nu are interes, CET-ul ar intra in faliment si primaria ar pierde o vaca de muls. Nu conteaza ca merge ca personalul de Holod, platesc prostii pierderile mari, fara sa comenteze. Cei doi ilustri functionari ai primariei, Bolos si Carp sunt 2 idioti, de gandire comunista, cu rumegus in cap. Alternativa la mastodontul de CET care mai mult ne raceste decat incalzeste ar fi apa termala si gazul. Mai bine cu banii de la UE care vor sa-i bage in CET ar introduce gazul in oras si ar mai introduce incalzirea pe apa termala si in alte zone. Daca ar face asa ceva, oamenii destepti nu ar putea pune mana pe bani, nu ar primii comisioane, ar ramane fara venituri extra. Bravo gandire de 2 idioti, in loc sa faceti ceva prin care oamenii sa plateasca mai putin mai bine scumpiti tot ca sa adunati bani la saltea ca sa aveti de unde fura. Daca as avea putere v-as pune in locul lui Avram Iancu in Harghita, a-ti arata perfect, la aceiasi inaltime ca sa nu fie discutii. Eu am funia si sapunul. Aveti curaj. Va bagati.
Postat 17 Martie 2011, 22:41 de petru-mircea
de ce nu avem gaze?
Cu siguranta primaria are de castigat din monopolul CET-ului? de ce un municipiu precum Oradea nu are inca gaze?
Postat 17 Martie 2011, 10:45 de Ana
siuletele de porumb in ruc-ul popii(de ion creanga)
\"Dacă nu băgăm acum preţul unic, ...\" a spus \"satana in sutana\". Dar atunci de ce sa nu facem o medie a tuturor salariilor din municipiu si sa existe un salariu unic? sau o medie a pensiilor din oradea si sa existe o pensie unica? asa, ca sa existe o echitate deplina! Nu pot sa inteleg si pace de ce nici acum nu-si da seama primarul bolojan cine sunt \"suvi\" si carp-one!!!! vor pur si simplu sa-l discretiteze, doar ca din cauza asta vor suferi multi altii!
Postat 16 Martie 2011, 19:16 de dan oradeanul
Lega haiducului
Varianta in care resursele geotermale ale orasului pot asigura doar 30% din necesar este FALSA. Nu exista un studiu serios legat de acest aspect. Sa tai o investitie buna pentru o scadere nesemnficativa de tarif (sunt convins ca restul orasului nu o va resimti) in loc sa incerci sa implementezi acest sistem mai departe cu bani europeni, inca 5 puncte termice in oras nu ar fi o problema, este un managment de ridiche degerata tipic oamenilor din primaria Oradea. Sustinem poluarea, stratul de carbune aruncat peste Rogerius, emisiile de gaze toxice si un colos nerentabil si depasit in Oradea. Va vine randul la alegeri stati linistiti pitecantropilor ca nu mai vedeti voi primaria numai de afara.
Postat 16 Martie 2011, 17:12 de alex
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)
 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON