URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2011, 08:24

Ioşia contra restul lumii: Răscoala anti-CET

Ioşia contra restul lumii: Răscoala anti-CET SCANDAL LA PRIMĂRIE. Directorul Marcel Boloş a fost la un pas de linşaj chiar în Primărie, unde orădenii din Ioşia au transformat dezbaterea cu privire la termoficare într-un protest împotriva preţului unic al gigacaloriei pe întregul oraş. Oamenii, care în prezent achită 103 lei pe gigacaloria furnizată de Transgex, nu vor să redevină clienţi ai CET-ului şi să plătească 193 lei, la fel ca locuitorii celorlalte cartiere
Ioşia contra restul lumii: Răscoala anti-CET ÎNAPOI, (ÎN)CET! Primăria vrea să readucă blocurile din Ioşia Nord la CET după 6 ani de "autonomie". Locuitorii zonei delimitate de strada Meşteşugarilor şi malul Crişului Repede vor plăti de iarna viitoare gigacaloria la preţ dublu, facturat de Electrocentrale, deşi se vor încălzi tot cu apă geotermală de la Transgex
Ioşia contra restul lumii: Răscoala anti-CET DEZBATERE FIERBINTE. Directorul Marcel Boloş a fost la un pas de a fi linşat de orădenii din Ioşia, la dezbaterea publică organizată săptămâna trecută de Primărie pe probleme de termoficare. "Eu înţeleg că îşi văd doar de interesul lor, dar noi suntem puşi aici să îi ajutăm pe toţi orădenii, nu doar pe cei din Ioşia", răspunde Boloş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a decis: orădenii din Ioşia Nord vor trebui să se sacrifice! Aceştia vor plăti de iarna viitoare gigacaloria la preţ aproape dublu, la fel ca restul oraşului.

Din încasările suplimentare, municipalitatea promite să finanţeze reabilitarea reţelelor, izolarea blocurilor şi, dacă mai rămâne ceva, ieftinirea gigacaloriei. Nu cu mult, dar pentru toată lumea!

Răzmeriţa "ioşienilor"

Viceprimarul Gheorghe Carp a fost huiduit, iar directorul Boloş a trecut pe lângă linşaj. Cei peste 250 de locuitori ai cartierului Ioşia Nord care au umplut, miercurea trecută, sala mare a Primăriei au fost la un pas de a frâu liber furiei. Într-un fel, e de înţeles. După 6 ani în care au plătit încălzirea la 103 lei pentru gigacaloria furnizată de Transgex, Primăria vrea să îi transforme din nou în clienţi ai CET, care cere pe gigacalorie 193 lei. Aproape dublu!

14-Leontin-Mateas.jpgSpre indignarea celor vizaţi, măsura urmează să fie supusă aprobării Consiliului Local şi ar putea intra în vigoare de iarna viitoare. Pe viitor, locuinţele din cartier vor fi încălzite tot de Transgex, care va trimite apa geotermală în punctele termice, dar de acolo ea va fi facturată orădenilor de Electrocentrale. "E o mârşăvie! Vom plăti ca şi cum am fi legaţi la CET, deşi nu se va consuma nicio găleată de cărbune. Apartamentele noastre vor fi încălzite tot cu apă geotermală", spune Leontin Mateaş (foto), preşedintele Asociaţiei de Proprietari Salcâmul 7.

Membrii celor 44 de asociaţii de locatari vizate de această măsură au început deja să adune semnături împotriva trecerii la Electrocentrale. "Dacă nu rezolvăm nimic cu asta, vom da în judecată Primăria şi Consiliul Local", ameninţă Mateaş.

Cartier de sacrificiu

Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI), susţinătorul scumpirii gigacaloriei din Ioşia la nivelul practicat de CET, spune că măsura este dureroasă , dar imperios necesară. "Dacă nu băgăm acum preţul unic, în 2013, când se vor retrage subvenţiile, în celelalte cartiere gigacaloria va sări la 300 lei, iar întreţinerea unui apartament cu 2 camere va ajunge şi la 750 lei", spune directorul.

Municipalitatea vrea să facă o medie a costurilor gigacaloriei, obţinute ieftin din geotermie şi scump din cărbune, pentru ca tot oraşul să beneficieze, chiar şi indirect, de avantajele apei geotermale. Scopul e atenuarea scumpirii gigacaloriei, care prin diminuarea subvenţiilor va urca de la 145 lei în decembrie 2009 la 193 lei în iarna lui 2012, preţ încă subvenţionat. Viitorul este şi mai negru. Astăzi, preţul aprobat de Agenţia Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC), care este oricum sub cel de producţie, depăşeşte 246 lei pe gigacalorie, iar viitoarea termocentrală pe gaz, cât va fi ea de modernă şi ecologică, va produce gigacaloria la 102 euro!

Foame de bani

Un calcul aproximativ arată că Ioşia Nord consumă cam 30.000 gigacalorii pe an, deci facturarea gigacaloriei la 193 lei în loc de 103 lei ar aduce anual societăţii de termoficare un plus de 2,7 milioane lei, echivalentul a 643.000 euro. "Cu aceşti bani am putea limita pierderile de căldură prin reabilitarea reţelelor şi termoizolarea blocurilor, pentru ca peste doi ani, când se retrag subvenţiile, să nu ajungă oraşul în colaps", argumentează Boloş.

Directorul spune că, drept consolare, locuitorii din Ioşia vor beneficia primii de lucrări. În plus, măsura va fi dublată de o uşoară ieftinire a gigacaloriei la nivelul întregului oraş. "Prin introducerea preţului mediu am putea aduce gigacaloria la 188 lei. Astfel, va beneficia tot oraşul de avantajul geotermiei, nu doar un singur cartier", spune Boloş. 

Cu orice preţ

14-Gheorghe-Carp.jpgAnunţată pentru iarna de dinaintea alegerilor locale din 2012, scumpirea gigacaloriei cade prost administraţiei Bolojan. Măsura afectează 5.000 de familii şi va fi aplicată în ciuda costurilor electorale. "O să ne-o asumăm. Nu putem risca siguranţa termică a întregului oraş pentru un singur cartier", spune viceprimarul Gheorghe Carp (foto).

Războiul cartierului Ioşia cu Primăria a atras rapid atenţia populiştilor şi a opoziţiei. Horea Vuşcan, preşedintele Mişcării Verzilor Bihor, şi Dorin Corcheş, liderul grupului PDL din Consiliul Local, au acuzat Primăria că instituie monopolul Electrocentrale şi au cerut public menţinerea relaţiei directe cu Transgex.

Viceprimarul liberal spune, însă, că acest lucru este imposibil din punct de vedere legal. "Nu e niciun monopol. La fel ca în cazul salubrităţii, legea privind serviciul de alimentare cu energie termică spune că la nivelul unei localităţi poate funcţiona un singur distribuitor de energie termică şi că se practică un singur preţ, unic, pe gigacalorie", zice Carp. Asta înseamnă că Transgex, Foradex şi alţi producători similari vor putea produce căldură în continuare, dar numai CET-ul o va putea vinde orădenilor.

E pe lege!

Primăria a purtat în perioada 2009-2010 o corespondenţă intensă cu ANRSC pe această temă, iar menţinerea Transgex ca furnizor direct al cartierului Ioşia prin intermediul punctelor termice a căzut. "Punctele termice şi reţelele aferente fac parte din domeniul public şi nu pot fi excluse din sistemul de alimentare centralizată cu energie termică", se menţionează într-o adresă a ANRSC. Mai mult, firma are licenţă doar pentru localităţi mai mici de 50.000 de locuitori şi nici nu are dreptul să presteze servicii în Oradea!

Având în vedere că rezerva de apă geotermală poate asigura doar 30% din necesarul oraşului, Transgex nici nu are cum deveni operator unic, potrivit legii. "A doua zi după scandalul de la Primărie a venit în control Inspectoratul pentru Concurenţă, să verifice dacă nu impunem cumva un monopol. Le-am pus la dispoziţie corespondenţa purtată cu ANRSC şi ne-au dat dreptate", spune Marcel Boloş.

Asta nu îi va încălzi însă cu nimic pe orădenii din Ioşia, care vor trebui să plătească de aproape două ori mai mult începând din iarna viitoare. Faptul că o măsură este legală nu înseamnă neapărat că e şi bună. Mai ales dacă arde la buzunar...


"Locuitorii din Ioşia ameninţă că se vor debranşa, pentru că nu vor putea plăti 190 de lei pe gigacalorie. Ce să spună atunci cei din Rogerius sau Nufărul, care plătesc de ani de zile de două ori mai mult?..."

Marcel Boloş


SE LASĂ RĂU!
102
euro este preţul gigacaloriei care va fi obţinută pe gaz în viitoarea termocentrală


PE MUCHIE DE CUŢIT
Finanţare sub semnul întrebării

Viceprimarul Gheorghe Carp avertizează că răzmeriţa locuitorilor din Ioşia se poate răsfrânge asupra întregului oraş. "Municipiul a câştigat un proiect european de modernizare a CET-ului, în valoare de circa 70 milioane de euro, dar dacă scandalul se menţine avem toate şansele să pierdem banii. Finanţatorul cere introducerea furnizorului unic şi a tarifului unic, conform legii", spune Carp.

Proiectul de modernizare prevede printre altele achiziţionarea unei instalaţii noi cu turbină cu gaze şi recuperator de căldură, instalarea a două cazane cu apă fierbinte noi pe gaz şi păcură, precum şi modernizarea a 12,7 km de reţea prin refacerea magistralelor 1 şi 3. Proiectul a fost deja aprobat, iar contractul de finanţare urmează să fie semnat în lunile viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
gaz?
Se tot vorbeste in comentarii despre gaz! sa nu-si imagineze insa cineva ca acesta se distribuie gratuit! Oh, NU! Si se consuma destul de mult pentru incalzire. Iar pretul(chiar si la acest moment)nu este MIC! Si se anunta cresteri semnificative. Plus riscurile pe care le comporta. Concluzionand, nu sunt nici PRO, nici CONTRA. Doar subliniez niste aspecte care unora par a le fi scapat!
Postat 18 Martie 2011, 00:27 de dan oradeanul
pret unic
Nu avem gaze deoarece primaria nu are interes, CET-ul ar intra in faliment si primaria ar pierde o vaca de muls. Nu conteaza ca merge ca personalul de Holod, platesc prostii pierderile mari, fara sa comenteze. Cei doi ilustri functionari ai primariei, Bolos si Carp sunt 2 idioti, de gandire comunista, cu rumegus in cap. Alternativa la mastodontul de CET care mai mult ne raceste decat incalzeste ar fi apa termala si gazul. Mai bine cu banii de la UE care vor sa-i bage in CET ar introduce gazul in oras si ar mai introduce incalzirea pe apa termala si in alte zone. Daca ar face asa ceva, oamenii destepti nu ar putea pune mana pe bani, nu ar primii comisioane, ar ramane fara venituri extra. Bravo gandire de 2 idioti, in loc sa faceti ceva prin care oamenii sa plateasca mai putin mai bine scumpiti tot ca sa adunati bani la saltea ca sa aveti de unde fura. Daca as avea putere v-as pune in locul lui Avram Iancu in Harghita, a-ti arata perfect, la aceiasi inaltime ca sa nu fie discutii. Eu am funia si sapunul. Aveti curaj. Va bagati.
Postat 17 Martie 2011, 22:41 de petru-mircea
de ce nu avem gaze?
Cu siguranta primaria are de castigat din monopolul CET-ului? de ce un municipiu precum Oradea nu are inca gaze?
Postat 17 Martie 2011, 10:45 de Ana
siuletele de porumb in ruc-ul popii(de ion creanga)
\"Dacă nu băgăm acum preţul unic, ...\" a spus \"satana in sutana\". Dar atunci de ce sa nu facem o medie a tuturor salariilor din municipiu si sa existe un salariu unic? sau o medie a pensiilor din oradea si sa existe o pensie unica? asa, ca sa existe o echitate deplina! Nu pot sa inteleg si pace de ce nici acum nu-si da seama primarul bolojan cine sunt \"suvi\" si carp-one!!!! vor pur si simplu sa-l discretiteze, doar ca din cauza asta vor suferi multi altii!
Postat 16 Martie 2011, 19:16 de dan oradeanul
Lega haiducului
Varianta in care resursele geotermale ale orasului pot asigura doar 30% din necesar este FALSA. Nu exista un studiu serios legat de acest aspect. Sa tai o investitie buna pentru o scadere nesemnficativa de tarif (sunt convins ca restul orasului nu o va resimti) in loc sa incerci sa implementezi acest sistem mai departe cu bani europeni, inca 5 puncte termice in oras nu ar fi o problema, este un managment de ridiche degerata tipic oamenilor din primaria Oradea. Sustinem poluarea, stratul de carbune aruncat peste Rogerius, emisiile de gaze toxice si un colos nerentabil si depasit in Oradea. Va vine randul la alegeri stati linistiti pitecantropilor ca nu mai vedeti voi primaria numai de afara.
Postat 16 Martie 2011, 17:12 de alex
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON