URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2019, 08:03

Investiţi aici! O fabrică, un hotel şi un spital se ridică în Bihor prin ajutoare de stat uriașe, de peste 140 milioane lei

Investiţi aici! O fabrică, un hotel şi un spital se ridică în Bihor prin ajutoare de stat uriașe, de peste 140 milioane lei DĂ-I BĂTAIE! Francezii de la Sogefi construiesc deja fabrica în care vor începe anul viitor producţia de arcuri pentru industria auto (foto 1), iar President Premium Medcenter a început în Băile Felix amenajarea unui spital de recuperare (foto 2), doar hotelul de lângă aquapark-ul orădean se lasă încă aşteptat (foto 3)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un oraş, cât de dezvoltat, poate avea forţă de muncă şi terenuri disponibile... Fără sprijin financiar, investitorii vor pleca mai departe! "Oradea a pierdut multe investiţii importante pentru că, mai bine de doi ani, statul român nu a acordat ajutoare de stat potenţialilor investitori", spune primarul Ilie Bolojan.

Acum, însă, gheaţa s-a spart. În premieră absolută, trei companii vor investi în Zona Metropolitană Oradea peste 357 milioane lei, din care 40% primiţi de la Ministerul Finanţelor, în afaceri care vor crea peste 400 noi locuri de muncă.

Nu, mulţumesc!

Ilie Bolojan, primar OradeaBanii sunt pretenţioşi, vor cele mai bune condiţii. Ţări vecine precum Ungaria, Serbia şi Bulgaria îşi dispută aceiaşi investitori, iar diferenţa o fac facilităţile acordate. "România nu a acordat de mult ajutoare de stat. Este destul să mergeţi la Debreţin şi la intrare, pe stânga, veţi vedea o fabrică în curs de finalizare. Luni de zile am negociat cu investitorul. În final, pentru că nu i-am putut acorda ajutor de stat, s-a dus în Ungaria", spune primarul Ilie Bolojan (foto).

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi, a învăţat singură această lecţie. "Au fost proiecte la care am muncit luni de zile şi nu s-au concretizat. Au preferat să meargă în alte ţări, unde ajutorul de stat se oferea simplu şi rapid".

Aşa s-a ajuns ca producătorul german Kromes, specializat în producţia de utilaje de ambalat şi îmbuteliat, să investească 50 milioane euro în construirea unei fabrici în Debreţin, ca grupul Adeplast să nu mai implemeteze investiţia de 15 milioane euro în parcul industrial Eurobusiness III din spatele CET-ului, iar cei 85 de fermieri care sperau la salvarea de la faliment a fabricii de zahăr din Oradea să renunţe la proiect din lipsă de fonduri.

Ajutorul de (la) stat

După o pauză de doi ani, în perioada 2015-2017, schema de ajutor de stat instituită prin Hotărârea de Guvern 807/2014 a fost reluată anul trecut. Ea vizează stimularea creşterii economice şi reducerea decalajelor între regiuni. Concret, dacă în zonele dezvoltate, cum ar fi Capitala şi judeţul Ilfov, ajutorul de stat este limitat la 10% din cheltuielile eligibile, în regiunea Vest, cu judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, limita creşte la 35%, iar în restul ţării, inclusiv în Bihor, poate urca la 50%. Cum schema de ajutor încurajează proiectele de înaltă tehnologie, nivelul minim al investiţiei a fost stabilit la 10 milioane euro.

Laurențiu Droj, consultant afaceri"Obţinerea unui ajutor de stat nu este foarte dificilă. Mai dificilă este respectarea condiţiilor impuse de legiuitor. Spre exemplu, eşti obligat ca suma primită ca ajutor să o returnezi ulterior statului în 5 ani sub forma taxelor şi impozitelor plătite, deşi nu ai niciun control asupra legislaţiei fiscale", spune consultantul Laurenţiu Droj (foto).

Suplimentar, solicitantul este obligat să atingă numărul de angajaţi asumat la semnarea acordului de finanţare, să îi retribuie cel puţin cu salariul mediu pe economie, să păstreze afacerea şi angajaţii minimum 5 ani şi altele.

141,7 milioane lei de la stat...

În premieră, la sfârşitul anului trecut au intrat pe lista scurtă a beneficiarilor de ajutor de stat trei companii bihorene. Sogefi Suspensions Eastern Europe, Nymphaea Resort şi President Premium Medcenter vor beneficia în total de ajutoare de stat în valoare de 141,75 milioane lei aferente unor investiţii de 357,76 milioane lei şi vor crea 406 noi locuri de muncă.

Cea mai mare investiţie, 103,99 milioane lei (echivalentul a 53 milioane euro), reprezentând de două ori şi jumătate bugetul de investiţii din venituri proprii al Oradiei pe 2019, a fost asumată de Sogefi. Grupul francez va construi în Parcul Industrial I din Şoseaua Borşului o fabrică de componente auto pe un teren de 9,4 hectare. Furnizor al unor companii importante din industria automotive, precum Renault, Peugeot - Citroen şi Ford - Chrysler, grupul mai deţine în România o fabrică de plăci şi tuburi din plastic în Argeş.

"Sogefi este deja în curs de implementare a proiectului. Firma a început construcţia fabricii, a dat comanda pentru echipamente şi a început să facă angajări. Compania îşi doreşte ca la începutul anului viitor să facă deja testele de producţie", spune directorul Parcului Industrial Eurobusiness, Alina Silaghi (foto). La sfârşitul săptămânii trecute constructorii ridicaseră deja hala metalică pentru a putea lucra peste iarnă la adăpost.

Novotel vine în Oradea!

Ceva mai întârziat, proiectul privind construirea viitorului hotel de lângă aquapark-ul din Oradea era săptămâna trecută în faza licitaţiilor. Firma Nymphaea Resort, parte a grupului Lotus aparţinând milionarului Alexandru Mudura jr., a obţinut un ajutor de stat de 22,13 milioane lei pentru derularea unei investiţii de 72,39 milioane lei care va duce la apariţia a 86 de locuri de muncă.

"Prima licitaţie a fost deja organizată şi urmează să demareze procedura de achiziţie pentru desemnarea constructorului. Lucrările vor începe în câteva luni", spune directorul Lotus Center, Felicia Ţenţ.

Firma vrea să construiască un hotel de 4 stele cu 9 etaje, 200 de camere şi o sală de conferinţe cu o capacitate de 400 locuri. Construcţia ar urma să fie deservită de 140 de locuri de parcare, din care 100 în subteran, 8 locuri la sol şi 2 locuri de aşteptare pentru autocare.

Clădirea va fi legată de aquapark printr-o pasarelă supraterană prin care turiştii vor putea trece din hotel în parcul acvatic îmbrăcaţi în halate, fără a mai ocoli prin stradă. Programat să fie inaugurat în primăvara anului 2021, hotelul va face parte din lanţul internaţional Novotel, gestionat de grupul francez Accor.

Recuperare de vârf

Tot o investiţie hotelieră, dar cu pronunţat specific medical, derulează - cu sprijinul unui ajutor de stat în valoare de 15,63 milioane lei - firma President Premium Medcenter. Compania investeşte 31,26 milioane lei în construirea în Băile Felix, complementar complexului President, a unui spital privat de recuperare neurologică ultramodern, ce se doreşte a fi unul de referinţă în Estul Europei.

Clădirea, aflată deja în lucru pe dealul care domină drumul de Cordău, va adăposti 144 de paturi, în saloane de 1-2 persoane, iar în interiorul ei vor mai putea fi trataţi 300 de pacienţi în ambulatoriu. Imobilul va avea o bază de tratament pe două niveluri, cu bazine de hidrokinetoterapie, masaj terapeutic, electroterapie şi altele, dar şi cu tratamente de ultimă generaţie, de la terapie robotică şi realitate virtuală augumentată până la laseroterapie. Viitorul spital privat se va specializa în recuperare neurologică, post-traumatică şi cardiovasculară şi va găzdui prima secţie pentru îngrijirea pacienţilor în stări vegetative din ţară.

Proiectul pune la un loc experienţa profesională de aproape trei decenii a doctorului Marius Căprar, medic primar la secţia de reabilitare medicală a Spitalului Clinic de Recuperare Băile Felix, şi abilităţile antreprenoriale ale proprietarului complexului President, Jean Podilă. Semn că, cu sau fără ajutorul de stat, spitalul tot s-ar fi ridicat. Şi se anunţă de pe acum un succes...


AJUTORUL DE STA(R)T!
Reguli noi, în favoarea investitorilor

În prezent, în România sunt în diferite faze de implementare 28 de investiţii, în valoare de 2,9 miliarde lei, în care sumele acordate cu titlul de ajutor de stat se ridică la peste 1 miliard de lei. Pe listă se găsesc firme mari precum Universal Alloy Corporation Europe, care se bazează pe un ajutor de stat 174,38 milioane lei pentru construirea unei fabrici de componente pentru aeronave, MG Tek Industry (150 milioane lei), care construieşte o fabrică de produse absorbante, sau Automobile Dacia (115,8 milioane lei), care vizează extinderea capacităţii de producţie.

De altfel, pentru a da mai mai multor companii şansa de a accesa ajutoare de stat, Guvernul României a promovat săptămâna trecută un proiect de hotărâre care prevede, printre multe altele, prelungirea perioadei de acordare a acestora până în anul 2025, includerea în cheltuielile eligibile a salariilor, până de curând exceptate, diminuarea valorii minime a investiţiei la 4,7 milioane lei în judeţele bogate şi la doar 2,35 milioane lei în cele modeste, precum Botoşani, Buzău, Maramureş, Satu Mare, Tulcea, dar şi Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON