URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fraţii Micula au câştigat un proces cu Statul Român, în urma căruia acesta era obligat să le plătească despăgubiri de 84,5 milioane euro. Cum nimeni nu s-a sinchisit de această problemă, după calcularea dobânzilor şi penalităţilor suma a ajuns la aproape 400 milioane de euro.
Zic şi eu
Adrian Cris
Într-o societate ipocrită, vestea că aproape jumătate din adolescenţii României sunt analfabeţi funcţional (potrivit celei mai recente testări PISA, a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, 44% nu înţeleg un text, deşi cunosc literele care îi formează cuvintele) a fost întoarsă pe toate feţele câteva zile, după care, ca de obicei, a şi fost uitată pentru a face loc altor uimiri, nou-nouţe.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Un monstru în sine, birocrația creează la rândul ei alți monștri. Birocratul are infinit mai mult respect pentru o hârtie semnată și stampilată decât pentru un om în carne și oase. Din spatele unui birou sau baricadat în spatele unei tejghele cu geam termopan, birocratul se simte o ființă superioară, un supra-om, care va descalifica orice biped lipsit de hârtiile necesare pentru a dovedi ce are de dovedit.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre decizia Primăriei Oradea de a taxa eliberarea pe loc a documentelor la ghişeu şi de a încuraja, inclusiv prin reduceri fiscale, relaţia online între cetăţeni şi administraţie?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie cu privire la termenul în care se pot solicita despăgubiri în cazul provocării unei pagube printr-un act administrativ nelegal. Mai concret, s-a stabilit că termenul de un an pentru solicitarea de despăgubiri în instanță curge de la data la care persoana vătămată a luat cunoștință de paguba efectivă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
SIDA a fost recunoscută pentru prima dată în 1981 în SUA la emigranţii haitieni şi în grupurile de homosexuali din New York, Los Angeles şi San Francisco. Este determinată de virusul imunodeficienţei umane (HIV) şi reprezintă stadiul final al unui şir de boli care apar ca urmare a imunodeficienţei instalate prin infecţia cu acest virus. În majoritatea cazurilor se transmite prin contact sexual (vaginal şi anal), dar şi prin sânge sau produse de sânge infectate şi de la gravida infectată la făt.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
13 Noiembrie 2019, 12:00

Înecați în pierderi! De ce reclamă orădenii că Termoficare şi Compania de Apă le umflă facturile de apă rece şi caldă

Înecați în pierderi! De ce reclamă orădenii că Termoficare şi Compania de Apă le umflă facturile de apă rece şi caldă PIC CU PIC. Acuzaţi că ar umfla consumurile, furnizorii de apă rece şi caldă susţin că diferenţele dintre contoarele lor, montate la limita de proprietate, şi suma contoarelor din bloc este dată de pierderile pe care acestea din urmă nu le înregistrează. "Un robinet din care curge o picătură pe secundă pierde o jumătate de metru cub de apă pe lună", spune directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Oradea nu este asociaţie de proprietari la care suma contoarelor din apartamente să "puşte" cu consumul de apă caldă şi rece indicat de contoarele Termoficare şi CAO. Ca un făcut, acestea înregistrează întotdeauna un consum mai mare, iar diferenţa e imputată orădenilor.

Miza este de sute de lei la nivel de bloc şi zeci de mii la nivel de oraş. "Eu zic că ne fură! Nu se poate ca toată Oradea să aibă contoarele stricate şi numai CET-ul nu!", reclamă un orădean.

Mai mult cu 30%!

Conform unei analize făcute de Termoficare, în ultimii doi ani diferenţele dintre indecşii contoarelor din apartamente şi ai contoarelor montate de CET la limita de proprietate sunt între 10% şi 30%. La un consum mediu lunar de circa 60 metri cubi de apă caldă într-un bloc, în Asociaţia de Proprietari Apateului 22 diferenţele în plus au fost de 20-30 metri cubi, în Asociaţia Ialomiţei au variat între 15-30 mc, iar în Asociaţia de Proprietari Speranţa s-au ridicat la 15-20 mc.

În bani, asta înseamnă că asociaţiile au plătit lunar pentru apa caldă cu 300-500 lei mai mult, ceea ce la un bloc cu 20 de apartamente ar veni cam 15-25 lei pe familie.

directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu"În fiecare lună primim cam 30-40 de reclamaţii privind diferenţele dintre consumul indicat de suma contoarelor din apartamente şi cel de pe contorul de branşament, după care facturăm consumul", spune directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu (foto).

Pe apa Sâmbetei...

 directorul comercial al Companiei de Apă Oradea, Ovidiu MureşanLa fel se întâmplă şi cu furnizorul de apă rece, chiar dacă reclamaţiile la Compania de Apă Oradea sunt mai puţine. "Primim cam 2-3 reclamaţii scrise lunar, ceea ce la 2.667 contoare montate în oraş nu e mult", spune directorul comercial al CAO, Ovidiu Mureşan (foto).

Explicaţia? În timp ce metrul cub de apă caldă costă circa 19 lei, pentru că înglobează şi costurile de încălzire a acesteia, o cantitate similară de apă rece costă doar 6 lei. Cum diferenţa lunară pe care o plăteşte o familie este cam de 5 lei, oamenii nu se mai deranjează să facă reclamaţii.

De altfel, în ciuda discuţiilor dintre vecinii de bloc, în ultimii doi ani nicio asociaţie de proprietari nu a cerut verificarea contorului CAO sau al Termoficare de la limita de proprietate. Nu de alta, dar verificarea metrologică a unui astfel de aparat de măsură costă peste 100 lei, iar suma trebuie achitată de reclamanţi...

Diferenţe de precizie

Furnizorii pun consumurile suplimentare înregistrate de contoarele lor pe seama faptului că acestea sunt mai precise decât cele din locuinţe. "Contoarele din apartamente au fost montate acum 20 ani, când s-a făcut contorizarea individuală. Majoritatea sunt aparate de măsură mecanice, cu o clasă de precizie inferioară celor de branşament, şi nu li s-a mai făcut de la montare verificarea metrologică", spune Creţu.

La fel spune şi omologul acestuia de la CAO: "Contoarele din apartamente încep să înregistreze doar de la debite mai mari de 12 litri pe oră, ceea ce înseamnă că dacă apa doar picură nu înregistrează nimic. În schimb, contoarele noastre pornesc de la 5 litri pe oră".

Diferenţele sunt considerabile. Dacă o picătură de apă scursă într-o secundă înseamnă o jumătate de metru cub pe lună, un firicel de 3 milimetri provoacă o pierdere de 26,8 metri cubi de apă pe lună. Peste consumul lunar al unui apartament în care locuiesc 4 persoane!

La furat de apă

Erorilor de măsurare li se adaugă şi alte cauze, peste care asociaţiile trec din jenă. "În majoritatea asociaţiilor nu s-au mai citit contoarele din apartamente de ani de zile. Mulţi proprietari au declarat consumuri mai mici şi merg înainte", recunoaşte un şef de scară.

În plus, există orădeni care "consumă" cu picătura. "Nu zic că e un fenomen de masă, dar încă avem bătrânei care lasă apa să picure în vană ca să aibă ce arunca în vasul WC-ului. Se chinuie cu găleţi pentru o economie de 3 lei pe lună", povesteşte un administrator.

Cele mai revoltătoare sunt, însă, cazurile în care vecinii se fură între ei. "Nu am cifre exacte, dar în asociaţiile unde s-au făcut verificări metrologice doar 30% din contoarele din locuinţe erau sigilate. În 70% din cazuri s-a umblat la ele", afirmă Dan Creţu.

Imaginaţia orădenilor e nelimitată. "Am găsit situaţii cu maşini de spălat cuplate la apa caldă înainte de contoare, apartamente în care partea aparatului care înregistra consumul era detaşabilă, iar când proprietarul făcea baie o dădea jos, şi locuinţe în care debitmetrul era bypass-at, aşa că vecinii plăteau consumul fraudulos", spune directorul comercial al Termoficare.

Pariul pe contoare noi

Intuind oportunităţile din piaţă, companiile ISTA şi Elsaco au ofertat asociaţiile de proprietari cu contoare la fel de precise precum cele ale Termoficare şi CAO. Acestea permit citirea la distanţă, (evitând astfel implicarea proprietarilor), fac posibilă înregistrarea consumurilor în aceeaşi zi cu operatorii de utilităţi (pentru eliminarea diferenţelor) şi pot semnala pierderile apărute pe reţelele interioare şi tentativele de fraudă.

Furnizorii de servicii cer între 100 şi 120 lei pe un asemenea contor, ceea ce la un apartament cu 2 camere ar însemna un cost total sub 500 lei, dar şi un tarif lunar de 5-10 lei pentru citirea lunară, ceea ce este destul de mult.

Asociaţiile de proprietari Apateului 22, Ialomiţei şi Speranţa şi-au cumpărat aparate moderne, iar rezultatele au fost spectaculoase: diferenţa dintre suma contoarelor din locuinţe şi contorul de branşament a scăzut sub un metru cub de apă pe lună!

Excepţie face Asociaţia de Proprietari Prima din Nufărul. "La apă rece avem diferenţe de zeci de metri cubi pe lună între măsurătorile contoarelor din blocuri şi contorul de branşament al CAO", acuză preşedinta Ruxandra Pop. Reprezentanţii CAO zic, însă, că este un caz aparte. "Noi avem contor la intrarea în cartier. Chiar dacă blocurile sunt contorizate, aparatele nu măsoară şi pierderile de pe reţeaua dintre ele", explică purtătorul de cuvânt al CAO, Alin Sas. Deci contorizarea mai precisă, în acest caz, nu a ajutat...

Eliminaţi pierderile!

 Cristian Ile, administrator la 12 asociaţii în OradeaDe altfel, reprezentanţii unor asociaţii se împotrivesc înlocuirii contoarelor. "În primul rând, trebuie să îţi repari reţeaua interioară. În 2001, când CAO şi-a scos contoarele de sub blocuri la limita de proprietate, a folosit conducte de calitate proastă pe care le-au predat asociaţiilor. Majoritatea sunt fisurate, apa curge în pământ, iar la 20 de apartamente se adună într-o lună peste 10 metri cubi de apă în plus", spune Cristian Ile (foto), administrator la 12 asociaţii.

Acesta crede că noile contoare nu se justifică economic. "La apă rece diferenţele între suma contoarelor şi contorul CAO este de circa o jumătate de metru cub de apă pe apartament, ceea ce înseamnă cam 3 lei pe lună. Dacă am înlocui contoarele, pe lângă investiţia pe care o presupun, am avea de plătit în plus cam 8 lei pe lună pentru citirea lor", argumentează Ile. Altfel spus, cea mai sigură modalitate de rezolvare a problemei este eliminarea pierderilor din bloc. Iar pentru asta nu e nevoie de alte contoare...


PIERDEM ÎMPREUNĂ
Împărţirea "frăţească"

Diferenţa dintre suma contoarelor din apartamente şi contoarele CAO şi Termoficare stârneşte în asociaţiile de proprietari dezbateri cu atât mai aprinse cu cât pierderile sunt distribuite membrilor acestora. Unele asociaţii le împart raportat la consumul declarat, altele în mod egal pe apartamente, iar altele în funcţie de cota parte indiviză din proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar.

"Cea mai corectă împărţire este pe apartament. Altfel, cine e corect şi îşi declară consumul după contor, o să plătească pentru pierderi mai mult decât cel care declară la asociaţie mai puţin sau poate chiar fură", spune administratorul Asociaţiei Constantin Brâncuşi 114, Elena Gherba.

Asociaţia a ales acest mod de distribuire a costurilor după ce, în aceeaşi scară, la un apartament cu 2 persoane, consumul declarat a fost de 6 mc de apă rece şi 5 mc de apă caldă, iar la un apartament cu 4 persoane proprietarul a declarat un consum de numai 3 mc de apă rece şi 2 mc de apă caldă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
La muncă MĂ
Nu la întins mâna
Postat 14 Noiembrie 2019, 20:39 de Sandu1206
6 lei pentru metrul cub de apă rece ...
... este prețul cel mai mare din toată țara !?! Știați că există localități unde consumul de apă e gratuit !?! Și nu se alimentează din râuri, ci din izvoare ... gestionate de primării !?! Să ai cel mai ridicat preț și să furi de la consumatori la fel ca înainte de 1990, când asociațiile nu aveau posibilitatea de verificare, e tipic pentru cum înțelege municipalitatea orădeană să se comporte cu cei care o țin în viață !?!
Postat 14 Noiembrie 2019, 08:43 de CrisDumi
sandu
Când punctu termic îi de pe vremea băilor poți să stai vizavi că tot durează o veșnicie. Da-i de înțeles au modernizat la periferie unde-i masa de votanți, în centru doar fațada pentru turiști că măruntaiele nu se văd în poze. Apogeul super mega administrației pseudo liberale.
Postat 14 Noiembrie 2019, 08:40 de two
Contoare...
Ni s-a umplut viata de contoare.Ne-au bagat contoare pe git amagindu-ne ca vom plati mai putin.Da,problema s-a rezolvat partial,in sensul ca romanii consuma MULT mai putin,atit de putin ca li se infunda canalizarile...In paralel ei au tot scumpit apele,pe principiul "suma viciilor e constanta",si-au infiintat firme care sa monteze contoare,sa le demonteze,sa le verifice,sa le citeasca."Viata ca un contor" ar putea fi un titlu de poezie moderna.Sa nu uitam de alta magnifica aberatie pe care UE ni le vira pe git,ca sa-si vinda ei jucariile, distribuitoarele de calorifere,obligatorii de citiva ani.Acuma sunt wireless, vine un nene cu laptopul si ti le citeste pentru citiva leuti.Contorul provoaca abundenta,cine detine contorul numara voturile...
Postat 13 Noiembrie 2019, 20:41 de excalibur
No bine ma!!
No bine ma. Daca faci o reclamatie cu privire la corectitudinea contoarelor cei de la metrologie le ridica si le trimit la verificat la ....Termoficare si CAO. Da amarastene ai citit bine aia reclamati verifica sculele reclamatilor! adica un fel de kkmak. cat despre conductele de recirculare a apei calde menajere nu se pune problema functionarii lor ca" si asa nu au functionat". Acum ce asteptati de la o firma condusa de un penal bugetar penelist?
Postat 13 Noiembrie 2019, 20:18 de scortosul
two
Daca folosești apa calda o data la luna, așa se întâmplă
Postat 13 Noiembrie 2019, 18:44 de Sandu1206
...
Unde mai pui că trebuie să curgă apa o jumătate de oră să se încălzească în plin centru la amiază.
Postat 13 Noiembrie 2019, 14:26 de two
povesti
Povesti vechi cu tzepari noi si fraieri vechi. Situatie veche mai ales cand s-au schimbat contoarele de agent termic, sa ia in calcul si agentul termic si la 50grd C. Ca asa poate sistemul. Mai spun odata PERPETUUM MOBILE ...NU exista. Sa faci apa calda in Bors si sa o duci la Sanmartin nu e ok. Sistemul centralizat era OK cand gazul era 50 bani 1000mcub acum oricum o iei nu e ok. Cel mai ok pentru mediu, costuri, eficienta si confort sun solutiile centralizate la nivel de condominiu.
Postat 13 Noiembrie 2019, 12:46 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2931 RON
  • 1 EUR = 4.7791 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON