URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

În unire stă scăderea: Bolojan adună serviciile externalizate de Filip

În unire stă scăderea: Bolojan adună serviciile externalizate de Filip PE PLECARE! La doar patru luni de la ultima reducere de personal, municipalitatea pregăteşte o nouă rundă de concedieri. Înainte de sfârşitul anului, tot al zecelea angajat îşi va căuta altceva de lucru
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În februarie, când primarul Ilie Bolojan spunea că va aduce în Primărie structurile externalizate de Petru Filip, astfel încât să reducă din cheltuielile de funcţionare, până şi unii dintre oamenii săi zâmbeau ironic.

O mulţime de asemenea structuri funcţionau cu bugete proprii şi directori negociaţi politic din moşi-strămoşi, aşa că era greu de crezut că vor mai fi vreodată integrate în Primărie, cum au fost la început.

Dar le-a ieşit râsul pe nas! Bolojan a anunţat deja că "marea unire" va începe în iunie cu Serviciul de Evidenţă a Persoanelor, după care procesul va continua lunar. Cu restructurările, disponibilizările şi retrogradările din funcţii aferente...

Adunarea!

11 Ilie Bolojan_1.jpgVestea i-a luat prin surprindere până şi pe apropiaţii primarului. "Vom veni cu un plan de măsuri care să reducă cheltuielile Primăriei, inclusiv pe cele de personal. Printre aceste măsuri se numără fuzionarea direcţiilor externalizate cu aparatul municipalităţii", a anunţat primarul Ilie Bolojan (foto), lunea trecută, în încheierea şedinţei de Consiliu Local.

Structuri precum Administraţia Imobiliară Oradea (AIO), Administraţia Social Comunitară Oradea (ASCO) şi chiar Administraţia Cetăţii au fost scoase din aparatul municipalităţii în urmă cu mai mulţi ani de fostul primar Petru Filip, sub pretextul descentralizării, pentru a masca în realitate creşterea aberantă a aparatului birocratic şi pentru a da prilejul unor noi angajări în sectorul municipal. Dar acum se anunţă concedieri, pentru că artificiile de altădată s-au stins şi se cer plătite.

Măsura va fi luată pentru ca municipalitatea să facă faţă crizei care a scăzut veniturile din taxe şi impozite. Ca să nu se lase cu debandadă, fuziunea se va face pe etape. "Vom începe din iunie cu Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, pentru că are doar 43 de angajaţi, după care, pe baza experienţei acumulate, vom integra şi instituţiile cu personal mai numeros", a anunţat Bolojan.

Pe lista "externalizatelor" readuse în Primărie până la sfârşitul lui 2010 se află ASCO, AIO, Casa de Cultură a Municipiului (CCM) şi Poliţia Comunitară. Unificarea are ca scop comasarea posturilor ce se suprapun în domeniul administrativ, juridic şi contabil. Ceea ce înseamnă noi reduceri de personal...

Sezonul reducerilor

Primarul spune că din fiecare structură vor fi preluaţi doar funcţionarii care lucrează în domeniul de activitate principal: de la Evidenţa Persoanelor cei care procesează documentele, de la ASCO asistenţii sociali şi aşa mai departe. "Personalul cu activităţi conexe va fi preluat doar în măsura în care este mai competent decât cel din Primărie", a explicat BIHOREANULUI primarul Ilie Bolojan.

11 Eduard Florea.jpgFiecare funcţionar va susţine un interviu cu şeful direcţiei la care ar putea fi repartizat, la fel ca la angajare. Spre exemplu, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto), are ordin să preia contabilii DEP, dar fără să majoreze schema Direcţiei de care răspunde. "Dacă luăm un contabil, va trebui să dăm afară un contabil de la noi", zice Florea.

Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu informaticienii, juriştii şi personalul administrativ, pentru că în prezent există asemenea funcţionari la fiecare direcţie, iar scopul este ca ei să nu se suprapună. "Prin comasare, personalul DEP se va reduce cu 10%, şi la fel se va întâmpla cu celelalte instituţii. Înainte de sfârşitul anului schema de personal va fi redusă cu circa 72 de persoane", zice directorul.

Întrucât unificarea presupune comasarea posturilor de conducere, primii afectaţi vor fi şefii. "În prezent, un funcţionar care are atribuţiuni clare şi nu a avut abateri, are şanse mult mai mari să rămână angajat decât şeful său", spune Florea.

Se lasă rău

11 Dragos Gligor mic.jpgRegiile locale vor face şi ele reduceri. "După automatizarea punctelor termice, prin iulie, vom disponibiliza cam 115 angajaţi", spune directorul Electrocentrale, Dragoş Gligor (foto). La fel se va întâmpla la Regia Autonomă a Pieţelor, Agrement şi Salubritate, unde vor fi disponibilizaţi 15 angajaţi, poate chiar de luna viitoare. "Vom reduce de la pieţe, cimitir şi ştranduri. Doar la WC-uri publice nu vom face disponibilizări, pentru că le-am închide", spune Romulus Cosma, managerul RAPAS.

Directorii OTL şi ai Companiei de Apă, Csuzi Istvan şi respectiv Ovidiu Gavra, spun că în loc să reducă din personal ar fi dorit să taie din cheltuieli. În contextul în care regiile locale vor fi obligate de Guvern să taie 25% din fondul de salarii începând din 1 iunie, toate calculele directorilor au fost date peste cap. "Omul are contract de muncă la nivel de ramură, contract colectiv de muncă şi contract individual de muncă în care scrie care îi este salariul. Dacă îi iau din bani mă dă în judecată şi mă câştigă", spune Gavra. La rându-i, Csuzi se aşteaptă la proteste: "Salariul mediu în OTL este de 1.100 lei. Dacă le iau oamenilor un sfert din salariu nu vor avea din ce trăi".

Primarul Ilie Bolojan consideră nedreaptă măsura anunţată de Guvern: "În ultimii doi ani municipalitatea şi-a redus personalul cu 25%, fără să aştepte ordine de la Bucureşti. E nedrept să vină acum Guvernul să spună: "Câţi aţi rămas renunţaţi la un sfert din salariu!". Oamenii ăştia şi aşa câştigă puţin".

Reduceri din pix

11 Dumitru Voloseniuc.jpgDacă administraţia locală face disponibilizări efective, cea judeţeană "taie" deocamdată din posturi doar pe hârtie. "Luna trecută am unificat într-o singură structură Direcţia de Protejare a Monumentelor, Serviciul de Proiecte Euroregionale şi Serviciul de Dezvoltare, Asistenţă şi Consultanţă, reducând 12 posturi", zice vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc (foto).

Următoarea comasare va viza instituţiile de cultură. "Ca să nu mai existe structuri paralele, vom unifica Teatrul de Stat cu Teatrul de Păpuşi. Vom avea un director, doi adjuncţi şi doi contabili, nu dublu cum e acum", zice Voloşeniuc. Alte măsuri au fost amânate până după publicarea Ordonanţei de Guvern privind reducerea fondului de salarii. "Angajaţii Direcţiei de Protecţia Copilului ne-au spus că acceptă reducerea salariilor cu 20%, numai să nu facem disponibilizări. Acum ar fi o prostie să le mai luăm oamenilor banii dacă îi ia Guvernul".

La fel, prefectul Gavrilă Ghilea spune că instituţia pe care o conduce şi deconcentratele din subordine îşi vor reduce cheltuielile, dar deocamdată nu e nimic bătut în cuie. "Aşteptăm Hotărârea de Guvern şi ne vom conforma", spune prefectul. Oricare ar fi, măsurile se anunţă dureroase. După ani de dezmăţ bugetar guvernanţii s-au trezit brusc cu vistieria goală şi strâng cureaua. De gâtul omului...


UNU DIN PATRU
240

de angajaţi ai municipalităţii dintr-un total de 962 au fost disponibilizaţi în ultimii doi ani


"La sfârşitul lunii mai vor fi luate în discuţie noi reduceri de personal. În prezent Consiliul Judeţean are 160 de angajaţi, dar pot paria că instituţia funcţionează la capacitate şi cu 100"

Dumitru Voloşeniuc


BUGETELE SUB LUPĂ
Reduceţi cheltuielile!

Pentru că ar fi aberant să facă reduceri de personal iar banii economisiţi să se risipească, reprezentanţii Primăriei şi ai Consiliului Judeţean iau în calcul reconsiderarea finanţării FC Bihor. "Săptămâna aceasta vom căuta împreună formula în care vom continua finanţarea", spune directorul economic Eduard Florea. Pentru CJ formula e însă simplă. "Dacă anul trecut am dat peste 15 miliarde de lei vechi, anul ăsta vom finanţa cam 3 miliarde, din care 1,3 miliarde de lei le-am şi plătit", zice vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc.

Scenariile contabililor municipalităţii sunt însă mai sumbre decât reducerile care afectează doar o mână de microbişti. "S-ar putea să trebuiască să revedem subvenţiile pentru pensionari la transportul cu OTL, premiile pentru cei care îşi sărbătoresc nunta de aur şi centenarul, sau alocaţia de hrană pentru copiii din familii monoparentale", zice Florea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
love-pupincuristii lui bolo
cu toata sudoarea voastra, bolojan, nu mai prinde un alt mandat pt ca nu a facut nimic. nu se vede nimic dupa el. ah, ba da! in (la) urma lui va vedeti voi :))))
Postat 25 Mai 2010, 03:15 de oradean
fc bihor
Mana de microbisti???? Cand a fost plin stadionul cu Rapid, doar o mana am fost... loosere??? Domnu Simai, stim ca nu iti place fotbalul ci datul de limbi.... credem ca dosul lui bolo e destul de slefuit deja.
Postat 24 Mai 2010, 21:55 de jorgensen
sifon pt bolojan
Asta e iar un articol sifonat, pt a-l mai drege un pic, pe incapabilul bolojan.
Postat 24 Mai 2010, 19:53 de ildiuta bolovan
dezamagire
daca la cele 4 valuri de reduceri din primarie , domnul primar reducea si cate un director la fiecare val , cu indemnizatia acestora de conducere , putea sa plateasca tot atatia palmasi . dar , nu s-a dorit decat sa plece oamenii de rand si sa ramana politrucii . de ce spun asta ? sunt directii cu 30 de oameni din care 5- 6 sunt sefi ( ex. directia tehnica ) .
Postat 24 Mai 2010, 13:29 de vlad
astea sunt minciuni ca sefii vor fi primii eliminati . Ei de obicei sunt trecuti pe posturi inferioare si tot functionarul simplu e apoi dat afara . Iar cei care raman trebe sa munceasca cat pt 3 persoane inclusiv si pt cel care a fost sef ...pt ca se stie ...seful nu face nimic ...multi sefi habar nu au nici sa foloseasca calculatorul , ei doar la "indicatii" se pricep. Si pt un salar de 7-8 milioane cat vor lua functionarii dupa reducerile de 25% din salar .... multi vor prefera sa lucreze la negru in alte parti si vor pleca singuri , din asa salar nu ai cum sa traiesti ... si un necalificat ia mai mult.
Postat 23 Mai 2010, 17:08 de anca
greseli inadmise
1. Mai face cineva corectura la presa? "Administraţia Imobiliară Oradea (ASCO), Administraţia Social Comunitară Oradea (AIO)"......?????????
Postat 23 Mai 2010, 14:30 de cristi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON