URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 IANUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cele 100 proiecte aflate în derulare, primarul Bolojan vrea să mai implementeze încă 172, dacă tot a reuşit să rezolve accesarea banilor de la UE. Practic, în felul acesta, în 2020 Bihorul are pe rol 273 lucrări, pentru că vine şi Consiliul Judeţean cu o investiţie. Mă gândesc că au de gând să termine terminalul neterminat, care trebuia terminat cu doi ani în urmă.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu un deceniu, când îşi începea primul mandat, primarul Ilie Bolojan socotea corect că Oradea trebuie înnoită radical, atât prin refacerea sistemelor de apă-canalizare şi de termoficare, cât şi prin reabilitarea clădirilor din centrul istoric, aşa încât acestea să devină atractive inclusiv turistic. Apoi a declanşat cele mai vaste operaţiuni în ambele direcţii, în ciuda contestărilor formulate de adversari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă nu mă înşel, era perioada în care preşedintele Iohannis se contra cu PSD pe marginea numirii unui premier, când Moise Guran a făcut o ediţie a emisiunii "România în direct" pornind de la întrebarea "Care ar fi cea mai potrivită persoană pentru a fi desemnată premier?". Ascultătorii au pomenit multe nume, inclusiv din zona non-politică, printre care, deloc surprinzător, şi al lui... Moise Guran. Ca de obicei, în situaţii critice, oamenii au nevoie de un om, un singur om, care să îi salveze. E posibil ca atunci să-i fi apărut jurnalistului gândul de mărire.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre decizia Primăriei Oradea de a taxa eliberarea pe loc a documentelor la ghişeu şi de a încuraja, inclusiv prin reduceri fiscale, relaţia online între cetăţeni şi administraţie?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat săptămânile trecute, legislaţia noastră prevede posibilitatatea ca statul să acorde facilităţi persoanelor care nu pot să îşi permită cheltuielile pricinuite de desfăşurarea unui proces civil. Dacă în episoadele anterioare am prezentat condiţiile de acordare a acestui ajutor, în continuare vom vedea procedura prin care ajutorul public judiciar poate fi obţinut.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Colica renală este o durere intensă la nivelul regiunii lombare şi abdominale determinată de obstacole organice sau funcţionale ale rinichilor şi căilor urinare. Obstacolele organice cele mai dese sunt calculii mobili din litiaza renală, cheagurile de sânge sau fragmentele de puroi din infecţiile cronice sau tumorile renale şi stenozele ureterale (modificări ale calibrului ureteral) din tuberculoza renală. Cele funcţionale sunt reprezentate de spasme ale musculaturii căilor urinare, care pot fi independente sau asociate cu obstacolele organice.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
22 Noiembrie 2018, 08:10

În luptă cu sistemul: Părinţii adolescentului agresat la Liceul Bariţiu demască mafia PSD din învăţământul bihorean

În luptă cu sistemul: Părinţii adolescentului agresat la Liceul Bariţiu demască mafia PSD din învăţământul bihorean NU UITĂM! Alina şi Nicolae Muşat (foto) trec des pe lângă CŞEI Tileagd (fundal), unde copilul lor, Ionuţ, a fost bătut de pedagogi păstraţi însă în funcţii. „Cum să uităm? Cum să nu facem sesizări, petiţii şi procese dacă sistemul nu i-a îndepărtat?”, zic cei doi, asumându-şi eticheta de „reclamagii” pusă de conducerea Inspectoratului Şcolar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul lunii făcea vâlvă un nou scandal privind agresarea unui elev la Liceul Tehnologic George Bariţiu: după ce luna trecută un elev forţase un coleg să-l violeze pe un altul, acum personalul de pază era acuzat că a aplicat electroşocuri unui adolescent.

Primul incident pare să nu fi impresionat şefii Inspectoratului Şcolar suficient cât să ia măsuri, abia cel de-al doilea ducând la demiterea directorilor liceului, probabil pentru că acuzaţiile veneau de la un fost ministru. Pe fond, însă, mai-marii IŞJ au concluzionat că "n-a fost niciun abuz" şi au sugerat că părinţii victimei sunt vechi reclamagii.

Iar adevărul chiar ăsta e! Da, părinţii lui Ionuţ, Alina şi Nicolae Muşat, sunt "reclamagii" vechi, pentru că fiul lor a mai fost agresat şi când era elev la Tileagd, acum 4 ani, iar deşi abuzurile au fost certe, niciun vinovat n-a fost pedepsit. Ba, dimpotrivă, unii au fost promovaţi chiar în Ministerul Educaţiei. "Se susţin unii pe alţii, toţi fac parte dintr-un sistem cu protecţie politică", acuză părinţii.

Loviţi "cu electroşocuri"

La începutul lunii, senatorul USR Vlad Alexandrescu (foto), fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloş, anunţa pe Facebook că a făcut o plângere la Parchetul Bihor şi a sesizat Avocatul Poporului şi Autoritatea pentru Protecţia Copilului despre un presupus abuz al Jandarmeriei Bihor, care ar asigura paza internatului Liceului Bariţiu din Oradea, şi ai cărei angajaţi ar fi aplicat copiilor, mulţi cu dizabilităţi, "lovituri şi electroşocuri". Drept dovadă, erau invocate certificate medico-legale ce atestau urme de agresiuni pe corpul unui elev de 17 ani, Ionuţ Muşat, suferind de retard psihic şi autism, ai cărui părinţi ceruseră ajutorul parlamentarului.

Întrucât scandalul survenea unui alt "incident oribil", şi anume forţarea unui adolescent de către un coleg pentru a-i face sex oral altuia, autorităţile au fost obligate să reacţioneze. Jandarmeria a negat că ar păzi liceul, IŞJ a anunţat o anchetă, Consiliul Judeţean a admis că pentru asigurarea ordinii angajase, de fapt, Societatea de Pază şi Protecţie Bihor, iar DGASPC a început la rându-i o anchetă.

"Niciun abuz"

A doua zi după acuzaţiile senatorului, IŞJ a anunţat destituirea directorului liceului, Tiberiu Sîncelean, şi adjunctei Mariana Şandor. După încă o zi, şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas (foto), a concluzionat însă că primele verificări făcute arată că la Bariţiu "nu au avut loc aceste forme de violenţă fizică", directorii fiind demişi doar pentru că nu au respectat "anumite obligaţii din contractul de management".

Cât despre sursa acuzelor, inspectorul şef a ţinut să arate că tatăl copilului, Nicolae Muşat, este un reclamagiu care a formulat o mulţime de sesizări vizând Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Tileagd, unde copilul fusese elev până anul trecut, la diverse instituţii, de la Parchetul Aleşd până Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. "Dar niciuna nu s-a confirmat", a spus Novac.

Tratament cu "Buiecil"

În realitate, unele s-au confirmat şi vizează fapte grave. În vara lui 2014, BIHOREANUL dezvăluia că Ionuţ Muşat şi alţi colegi ai săi de la CŞEI Tileagd, unde învăţau în regim internat, erau brutalizaţi de pedagogi. O dată, de pildă, fusese ars cu o ţigară pe buze, iar tatăl a sesizat conducerea şcolii, care i-a răspuns că, de fapt, avea "bubiţe".

În mai 2014, când băiatul i-a spus că era bătut şi cerea să nu mai fie dus la şcoală, apucăturile cadrelor au ajuns de notorietate publică. Nicolae Muşat a stat de vorbă şi cu alţi părinţi, care au confirmat că şi copiii lor erau agresaţi. Supraveghetorii Ionel Lupu şi Adrian Merce, dar şi psihopedagogul Vigh Doci Kinga, îi băteau cu un baston de cauciuc numit cinic "Buiecil", fiindcă ar trata "reuma", punând şi elevii mai mari să-i bată şi să-i umilească. De asemenea, erau folosiţi la munci în gospodăriile angajaţilor şi pe "moşia" din Bălaia a directoarei Silvia Ficuţ, unde erau duşi cu microbuzul şcolii, în timpul orelor de curs.

Cu jalba-n vânt

De atunci, tatăl lui Ionuţ, împiegat la CFR, şi mama sa, asistentă medicală în Oradea, au trimis 21 de petiţii, cereri şi memorii la IŞJ şi la Ministerul Educaţiei, cerând concedierea supraveghetorilor bătăuşi şi destituirea directoarei. "Faptele care se petrec în instituţie sunt în totală contradicţie cu scopul şi obiectul de activitate, dezvoltarea fizică şi psihică a minorilor fiind grav afectată, motiv pentru care solicităm expres revocarea din funcţie a dnei directoare  Ficuţ Silvia", arăta Muşat într-una din petiţii.

Bărbatul a solicitat audienţe la toţi miniştri Educaţiei - Liviu Pop, Adrian Curaj, Mircea Dumitru, Sorin Câmpeanu. "De două ori a fost trimis Corpul de Control al Ministerului la Oradea, dar niciodată nu mi s-a dat o copie a raportului", spune bărbatul. La alte petiţii, adresate Inspectoratului condus de Nicolae Avram şi adjuncta Keri Hajnal, fie n-a primit răspunsuri, fie acestea erau formale, că faptele "nu se confirmă".

În toamna lui 2014, de pildă, IŞJ îl înştiinţa că o comisie de cercetare disciplinară a întocmit un raport, pe care Consiliul de Administraţie al CŞEI Tileagd l-a analizat, concluzionând că Ionel Lup nu putea fi sancţionat, din lipsă de probe. Doi ani mai târziu, IŞJ constata că personalul de la Tileagd nu putea fi sancţionat deoarece au încălcat obligaţii... netrecute în fişa postului.

Adevărate, dar clasate

În toamna lui 2016, IŞJ respingea o petiţie şi pe considerentul că Parchetul Aleşd clasase un dosar penal în care Lup şi Ficuţ fuseseră cercetaţi pentru abuz în serviciu cu concluzia că, dacă procurorii nu le-au atestat vinovăţia penală, nu puteau fi traşi la răspundere nici disciplinar.

Atât doar că ordonanţa de clasare, chiar dacă i-a scutit pe cei doi de trimiterea în judecată, consemna totuşi starea de fapt de care erau responsabili. Concret, rezoluţia procurorului atestă negru pe alb că Lup a dus elevii la munci agricole pe "moşia" directoarei, cu microbuzul şcolii şi în timpul orelor de curs, ca atare pedagogii "au comis un delict", dar "fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvâşită cu vinovăţia prevăzută de lege".

Muşat a atacat soluţia, dar şeful Parchetului Aleşd a menţinut-o, pe motiv că "activităţile desfăşurate de elevi la dispoziţia şi în interesul" celor două cadre "au fost sporadice, fără constrângere şi fără a li se pune în pericol dezvoltarea fizică şi psihică", iar elevii au fost... "remuneraţi".

În instanţe

Din toamna lui 2016, Alina şi Nicolae Muşat au contestat rezoluţia în instanţă, invocând o mulţime de argumente legale. "Remunerarea" copiilor, de exemplu, fusese făcută în "ţigări şi băuturi alcoolice", detaliu care ar fi trebuit să fie considerat agravant, iar legea protecţiei drepturilor copilului arată clar că orice copil "are dreptul de a fi protejat împotriva abuzurilor, neglijării şi exploatării".

N-au avut succes. În aprilie 2017, Judecătoria Aleşd a respins acţiunea, afirmând că exploatarea elevilor "excede cadrului legal ce reglementează protecţia minorilor", pedagogul şi directoarea încălcând "doar obligaţii reglementate prin normele şi regulamentele şcolare". Pentru a pronunţa sentinţa, magistratul a luat în considerare inclusiv o adresă a IŞJ, conform căreia "desfăşurarea altor activităţi (n.r. - decât cele şcolare) constituie abatere disciplinară", una pentru care, însă, cu un an înainte refuzase să-i sancţioneze disciplinar pe cei doi!

Mai mult, judecătorul a reţinut în favoarea lor şi o decizie a CCR privind neconstituţionalitatea unui alineat din Codul penal referitor la abuzul în funcţie, decizie conform căreia nu mai putea sancţiona decât abuzul săvârşit "prin încălcarea legii", nu şi a regulamentelor. "Practic, nici procurorii, nici judecătorii nu au negat abuzurile, dar nu le-au sancţionat penal, iar vinovaţii n-au răspuns nici disciplinar", spune Muşat.

Urmarea? Lup, împreună cu Merce, sunt judecaţi în prezent doar pentru brutalizarea copiilor, iar asta numai la insistenţele DGASPC, care i-a găsit responsabili, fără însă ca IŞJ să-i mute, măcar, la o altă şcoală.

Vinovaţi protejaţi

Între timp, părinţii lui Ionuţ au deschis un proces şi Inspectoratului şi Ministerului Educaţiei, la Curtea de Apel Oradea, pentru refuzul de a-i răspunde la sesizări. Mari speranţe nu-şi fac totuşi, de vreme ce inspectoarea responsabilă cu învăţământul special, Alina Vese, este şi acum pe funcţie la IŞJ, iar fosta directoare a CŞEI Tileagd, Silvia Ficuţ (foto), a fost promovată între timp ca directoare adjunctă în Oradea, la CŞEI Cristal, iar apoi detaşată taman la Ministerul Educaţiei, în... Corpul de Control.

Explicaţia, este convins bărbatul, e una singură: protecţia politică de care se bucură lucrătorii din sistem: "Şeful Inspectoratului este PSD-ist, inspectorii şcolari sunt de la PSD, Ficuţ este la PSD, fiica ei, Cătălina, este angajată la cabinetul europarlamentarului Emilian Pavel, miniştrii Educaţiei sunt de la PSD. Cum să-şi scoată ochii corb la corb?". Chiar aşa...


FĂRĂ RĂSPUNS
Hoţii reclamate şi necercetate

Până anul trecut, când CŞEI Tileagd a fuzionat cu CŞEI Orizont din Oradea, Nicolae Muşat a fost membru în Consiliul de Administraţie al unităţii, făcând mai multe sesizări referitoare şi la "jecmănirea" şcolii. "Am sesizat Corpul de Control al Ministerului că au existat cadre didactice pontate cu 19 ore pe zi, care ieşeau de la şcoala din Tileagd la ora 9 şi după 10 minute erau pontate la structura externă din Bratca, că s-a reparat acoperişul şcolii şi ţiglele vechi au fost duse la casa de vacanţă a directoarei, că s-a decontat din bugetul şcolii o centrală termică donată, de fapt, de o fundaţie din Germania", spune bărbatul, îndemnat însă să se adreseze personal procurorilor.

BIHOREANUL a încercat să obţină şi punctul de vedere al fostei directoare Silvia Ficuţ, acum detaşată la Minister, dar aceasta a transmis prin colegele de la CŞEI Cristal că refuză orice discuţie. În schimb, actualul şef al IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas, a precizat că majoritatea neregulilor reclamate datează din perioada anterioară mandatului său, iar o parte sunt neîntemeiate. "Domnul Muşat a strâns 8 certificate medico-legale că i-a fost agresat copilul, dar pot dovedi cu martori că unul l-a obţinut după ce băiatul s-a trântit singur pe jos", spune şeful IŞJ Bihor despre "reclamagiu".

Citiţi pe aceeaşi temă şi:

Şcoala ororilor: educaţie cu bastoane şi urlete la şcoala specială din Tileagd!

DGASPC Bihor: Copiii cu dizabilităţi de la Centrul Tileagd au fost abuzaţi, inspectorii au sesizat Parchetul

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Învățământul bihorean n-are legătură cu vreun partid ...
... fiind construită pe un "schelet mafiot" transpartinic !?! În general, de-a lungul ultimelor trei decenii ... mai mult liberalii au condus sistemul local !?!
Postat 22 Noiembrie 2018, 12:40 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3105 RON
  • 1 EUR = 4.7788 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON