URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2013, 07:37

În cor pentru Bihor: Regionalizare, cu centrul la Oradea!

În cor pentru Bihor: Regionalizare, cu centrul la Oradea! PRO-CRIŞANA. În timp ce PSD vrea 8 regiuni (variantă în care Bihorul ar rămâne la marginea regiunii Nord-Vest conduse de la Cluj), UDMR propune 16 (cu Bihorul alături de Sălaj şi Satu Mare), iar PDL şi PPDD nu au niciun proiect propriu, PNL vrea 10 regiuni (vezi harta), caz în care Bihorul ar redeveni centrul regiunii Crişana, cum a mai fost în trecut. De această dată împreună cu Sălajul, Satu Mare şi Maramureşul
În cor pentru Bihor: Regionalizare, cu centrul la Oradea! UNIRE CU FISURI. Politicienii bihoreni spun că nici nu se gândesc să susţină o altă variantă de regionalizare decât cea în care Oradea ar fi centru de regiune. Cu o singură excepţie, a şefului PSD, Ioan Mang, care, spre deosebire de Cseke Attila sau Cornel Popa, crede că bihorenilor le poate merge bine şi conduşi de la Cluj, dacă vor avea un reprezentant în şefia regiunii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car. Aşa că politicienii bihoreni s-au reunit joia trecută pentru a discuta chestiunea regionalizării înainte ca aceasta să fie pusă în dezbatere sau chiar decisă de liderii de la Bucureşti.

Miza a fost, deocamdată, formarea unui "front" comun pentru ca Oradea să fie declarată centru de regiune, nu să rămână, cum e de câţiva ani, la periferia unei regiuni dominate de Cluj, în care se alege doar cu firimituri. Care sunt, însă, şansele şi argumentele bihorenilor, de vreme ce premierul Victor Ponta vrea să menţină actualele regiuni, iar fiecare partid are câte o variantă proprie de regionalizare? Infime...

Câte pălării, atâtea idei

Tema regionalizării a fost lansată în 2011 de Traian Băsescu, nemulţumit că cele 8 regiuni de dezvoltare economică înfiinţate în 2004 pentru absorbţia fondurilor UE sunt ineficiente. Ca urmare, Băsescu propunea desfiinţarea tuturor celor 41 judeţe şi înlocuirea lor cu 12 regiuni administrative, care să cumuleze atribuţiile consiliilor judeţene şi să elaboreze proiecte mai ample decât cele de interes strict judeţean.

Tot în 2011, UDMR a avansat altă variantă: judeţele să rămână cum sunt, iar pe lângă ele să existe 16 regiuni de dezvoltare, fără atribuţii administrative, ipoteză în care Oradea ar fi centrul unei regiuni formate din Bihor, Sălaj şi Satu Mare. Proiectul UDMR a fost însă ignorat, întrucât consfinţea o regiune "secuiască", formată din Harghita, Covasna şi Mureş.

În chestiune a intervenit anul acesta şi premierul Victor Ponta, motivând că România trebuie să fie pregătită pentru viitorul exerciţiu financiar al UE, 2014-2020, când Uniunea va finanţa preponderent proiecte regionale. Ca urmare, a spus Ponta, dată fiind presiunea timpului, cel mai potrivit ar fi ca actualele regiuni de dezvoltare să fie transformate în regiuni administrative, care să preia atât din atribuţiile judeţelor, cât şi din cele ale Guvernului, şi să fie conduse de Consilii Regionale formate din reprezentanţii Consiliilor Judeţene. În această variantă, Bihorul ar rămâne în regiunea Nord-Vest, cu centrul la Cluj, alături de Bistriţa Năsăud, Maramureş, Sălaj, Satu Mare şi, fireşte, Cluj.

Declaraţie pentru Oradea

Cum o asemenea regionalizare ar micşora şansele de dezvoltare a Bihorului, deputatul UDMR Cseke Attila i-a reunit joia trecută la aceeaşi masă pe toţi şefii partidelor parlamentare, alături de conducerea CJ şi a Primăriei Oradea, precum şi pe o parte din senatorii şi deputaţii aleşi în decembrie, invitându-i să susţină principiul ca Oradea să fie centru regional, indiferent de delimitarea şi componenţa viitoarelor regiuni.

Iniţiativa s-a concretizat prin semnarea unui document anume pregătit, intitulat "Declaratio ut Varadinum fiat Centrum Regionis" (în traducere din latină, "Declaraţie ca Oradea să fie centru regional). Invocând "interesul legitim al judeţului Bihor şi municipiului Oradea de a deveni centru regional de dezvoltare şi centru regional administrativ", semnatarii s-au angajat să susţină acest obiectiv "în cadrul tuturor dezbaterilor, fie ele tehnice sau politice, ce vor avea loc în mandatul parlamentar 2012-2016".

Documentul a fost semnat pe loc de şefii formaţiunilor parlamentare (PNL - Cornel Popa, PSD - Ioan Mang, UDMR - Alexandru Kiss, PDL - Gavrilă Ghilea, PPDD - Ioan Lascău), de reprezentanţii CJ şi ai Primăriei, de senatorii şi deputaţii prezenţi (Rozalia Biro, Valeriu Boeriu, Cristian Bodea, Szabo Odon, Florica Cherecheş, Gheorghe Bogdan, Liviu Laza Matiuţa şi Cseke Attila), urmând ca ceilalţi parlamentari, absenţi din diferite motive, să-l iscălească ulterior.

Cenuşăresele Clujului

Declaraţia n-ar însemna decât enunţul unei ambiţii fără acoperire dacă unii semnatari nu şi-ar fi prezentat argumente solide în susţinerea ei. Primul a fost Cseke Attila, care a atenţionat că potrivit normelor UE regionalizarea trebuie să ţină cont în primul rând de criterii geografice. Or, sub acest aspect, regiunea Nord-Vest e singura care încalcă recomandările, incluzând judeţe despărţite de munţi.

04 Cseke Attila_1.jpgPe de altă parte, Cseke a afirmat că "în jurul judeţului Cluj, care este centrul acestei regiuni, s-a produs deja o deşertificare economică". Astfel, dacă în 1995 Bihorul contribuia la PIB-ul României cu 108% din media regiunii, în 2011 contribuţia sa, deci şi forţa economică, a scăzut la 103% din media regiunii. La fel, dacă în 1995 Sălajul avea o contribuţie de 94% din media regiunii, în 2011 a scăzut la 85%, Satu Mare a scăzut de la 93% în 1995 la 78% în 2011, şi doar Clujul s-a dezvoltat, contribuind în 2011 la PIB cu 140% faţă de 116% în 1995. Concluzia? "În actuala formă, dezvoltarea se concentrează exclusiv pe Cluj, deşi scopul regiunilor trebuia să fie reducerea decalajelor dintre regiuni şi a decalajului dintre judeţele ce compun regiunile", a spus Cseke (foto).

Pe de altă parte, a mai arătat el, Bihorul e îndreptăţit să fie centru regional cu atât mai mult cu cât contribuţia sa la PIB o depăşeşte pe cea a unor judeţe care deja sunt centre regionale. "Bihorul dă cu 31% mai mult la bugetul statului decât Doljul (n.r. - centrul Olteniei) şi cu 32% mai mult decât Iaşi (centrul Moldovei). Şi atunci de ce n-ar fi Oradea centru?", a conchis Cseke.

Pentru echilibru

04 Cornel Popa.jpgPe de altă parte, preşedintele PNL şi al CJ Bihor, Cornel Popa (foto), a anunţat că a elaborat un plan de regionalizare propriu, pe care l-a şi remis celorlalţi omologi din ţară, în vederea promovării la nivelul partidului, dar şi al Uniunii Consiliilor Judeţene din România, Parlamentului şi Guvernului.

"Este cel mai echilibrat, pentru că ţine cont de reţeaua de drumuri, de ponderea economică, de existenţa universităţilor, de numărul locuitorilor şi de suprafeţele fiecărei regiuni", a pledat Popa în favoarea variantei sale, conform căreia România ar avea nu 12 regiuni, cum voia PDL, nici 16, cum propune UDMR, dar nici 8, cum pregăteşte Ponta, ci 10 regiuni care "respectă şi argumentele geografice, şi pe cele istorice, şi nici nu ar duce la enclavizări etnice".

Cele 10 regiuni, întinse pe câte 20-22.000 kilometri pătraţi şi având câte 1,7-2,2 milioane locuitori, ar fi Crişana (centrul la Oradea, formată din Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş), Transilvania (sediul la Cluj-Napoca, formată din Cluj, Alba, Bistriţa Năsăud şi Mureş), Moldova Nord (centru Iaşi, plus judeţele Botoşani, Neamţ şi Suceava), Moldova Sud (centru Bacău, plus Vaslui, Vrancea şi Galaţi), Carpatica (centru Braşov, plus Sibiu, Harghita şi Covasna), Banat (centru Timişoara, plus Arad, Hunedoara şi Caraş Severin), Oltenia (centru Craiova, plus Dolj, Olt, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea), Muntenia (centru Piteşti, formată din Argeş, Dâmboviţa, Tulcea şi Giurgiu), Bucureşti (sediul în Capitală, plus judeţele Prahova şi Ilfov) şi Dunărea de Jos (centru Constanţa, plus Teleorman, Ialomiţa şi Călăraşi).

PSD, strâns cu uşa

Întrucât nu se putea opune propunerii ca Oradea să fie centru regional, dar nici să promită că se va împotrivi planului lui Ponta, şeful PSD Bihor Ioan Mang a avut o atitudine rezervată, justificată prin faptul că Oradea nu îndeplineşte condiţiile premierului. Or, în viziunea acestuia, centre pot fi doar municipiile care au dezvoltate infrastructura administrativă (sedii de instituţii regionale şi curţi de apel), de comunicaţii (rutiere, feroviare şi aeroportuare), de educaţie, cultură şi sport (universităţi, săli de expoziţii şi stadioane mari), precum şi de sănătate (spitale regionale şi mono-specializate).

Mang a afirmat că Oradea şi Bihorul sunt înapoiate din cauza foştilor primari (nominalizându-l ca vinovat pe Petru Filip, care "a închis oraşul pentru investitori") şi foştilor preşedinţi de CJ (cu aluzie la Radu Ţîrle, care nu a reuşit transformarea Aeroportului orădean într-unul internaţional). "Nu avem decât o Universitate acreditată internaţional", a spus Mang, adăugând că în aceste condiţii politicienii bihoreni ar trebui să urmărească nu atât instituirea municipiului ca centru regional, cât lărgirea atribuţiilor administraţiilor locale.

"Eu aş milita mai degrabă ca regiunile să aibă putere doar în ce priveşte dezvoltarea regională, iar judeţele şi municipiile să aibă mai multă putere administrativă", a spus şeful PSD, precizând că se angajează totuşi "să încercăm să aducem capitala regiunii la Oradea, iar dacă nu vom putea, să încercăm cel puţin să facem ca regiunea să aibă în conducere un reprezentant al judeţului Bihor". Variantă şi modestă, şi cu totul incertă...

Uniţi, dar separaţi

04 Gavrila Ghilea_1.jpgÎn ce priveşte celelalte partide parlamentare, cum acestea nu au niciun proiect propriu privind regionalizarea, reprezentanţilor PDL şi PPDD nu le-a rămas decât să aprobe iniţiativa lui Cseke, să-şi manifeste opinia că varianta lui Popa e cea mai echilibrată şi să promită că vor susţine stabilirea Oradiei ca centru de regiune. Asta nu înseamnă, însă, că sunt convinşi de şansele de reuşită, preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghilea (foto), neascunzându-şi scepticismul în condiţiile în care premierul pare să fi luat deja o decizie, pe care şi-o poate impune atât în Guvern, cât şi în USL. "Va fi complicat să schimbăm această decizie", a spus, sec, Ghilea.

La fel de precaut s-a arătat şi senatorul PNL Valeriu Boeriu, care a remarcat cât de greu le va fi politicienilor bihoreni să susţină interesele Oradiei de vreme ce fiecare partid are o altă variantă de regionalizare. "Dacă UDMR vrea regiuni cu trei judeţe, iar noi cu patru judeţe şi PDL cu cinci, şansele sunt aproape nule", a "cobit" Boeriu.

Aşa că, până la urmă, şansele de impunere a Oradiei se arată nu foarte mari, şi cel mai sănătos lucru ar fi, cum a punctat deputatul UDMR Szabo Odon, să nu se facă nicio regionalizare decât să se facă una care ne-ar afecta pe 15-20 de ani de acum încolo. Nu de alta, dar "nici Ungaria nu are regiuni, şi totuşi este mult peste România la absorbţia fondurilor europene". Semn că poate nici nu regionalizarea este "buba", ci pur şi simplu birocraţia. Care, paradoxal, riscă să fie, odată cu înfiinţarea regiunilor, singura care se va dezvolta cu certitudine...


04 regiuni.jpgISTORIE
De la modelul URSS la cel UE

Organizarea modernă a României datează din 1925, când comitatele Transilvaniei şi ţinuturile Basarabiei au fost împărţite, ca în vechiul Regat, în judeţe. Pe lângă Consilii Judeţene, cu preşedinţi aleşi, acestea aveau prefecţi numiţi de Guvern, fiind împărţite în plase organizate în jurul oraşelor şi comunelor mari, conduse de pretori.

În 1950, judeţele au fost înlocuite cu 28 de regiuni (inclusiv Regiunea Autonomă Maghiară, cu centrul la Târgu-Mureş), împărţite în raioane şi conduse de prim-secretarii Partidului Comunist. Regiunea Bihor a fost redenumită regiunea Oradea în 1952, iar în 1960 rebotezată Crişana, cuprinzând o parte din nordul judeţului Arad, o parte din Sălaj şi câteva comune din sudul judeţului Satu Mare.

Regiunile au dăinuit până în 1968, când s-au creat 39 de judeţe, la care în 1981 s-au adăugat judeţul Ialomiţa şi Sectorul Agricol Ilfov, ridicat la rang de judeţ după ‘89. Motivul revenirii? Regiunile erau prea mari, iar resursele distribuite discreţionar, judeţul Arad, de pildă, fiind frânat fiindcă în regiunea Banat grosul banilor mergea la Timiş.

Cele 8 regiuni de dezvoltare economică create în 2004 pentru absorbţia fondurilor europene sunt şi ele ineficiente, pentru că în fiecare există poli dominanţi (în Nord-Vest este Clujul) care captează resurse mai multe decât celelalte judeţe, mai ales când au reprezentanţi care îi favorizează în Guvernul central (cum a fost, în acest caz, Emil Boc).


ALBA-NEAGRA
Ieri degeaba, azi musai

Invocată de preşedintele Traian Băsescu ca o condiţie obligatorie fără de care România nu ar mai putea primi fonduri UE, regionalizarea nu a fost explicată în detaliu, niciun politician nearătând, concret şi cu argumente juridice şi economice, care vor fi avantajele modificărilor şi care pot fi riscurile în cazul în care acestea nu vor avea loc.

Anul trecut, de pildă, Ioan Mang, care acum susţine necesitatea împărţirii în 8 regiuni, declara cu tărie că: "Este o mare minciună că nu vom mai primi fonduri europene dacă nu facem reorganizare administrativă. Nicăieri în documentele de aderare la UE nu scrie că avem obligaţia de a schimba organizarea administrativ-teritorială".

Tot atunci, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, afirma că nu judeţele împiedică absorbţia de fonduri europene, ci ministerele. "În România majoritatea fondurilor UE au fost accesate în cadrul POR (n.r. - Programele Operaţionale Regionale), iar contractele au fost semnate prin colaborarea dintre judeţe. Nu judeţele sunt problema", spunea Szabo, adăugând că "problema" era la Guvern, deoarece ministerele nu au fost capabile să acceseze fondurile din POS (Programele Operaţionale Sectoriale).

De aceeaşi părere era şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan, care declara despre regionalizare: "Am crezut că este o tâmpenie care se va termina relativ repede. Am crezut că este unul dintre baloanele specifice politicii româneşti care dau de lucru moderatorilor TV". Primarul desfiinţa logic argumentele invocate pe atunci de premierul Emil Boc în favoarea regionalizării, şi anume debirocratizarea şi stimularea absorbţiei de fonduri. "Nimeni nu împiedică Guvernul să-şi debirocratizeze structurile, dacă doreşte", spunea Bolojan, adăugând că prin strămutarea factorului de decizie de la Prefectura Bihor la centrul de regiune din Cluj aparatul birocratic va deveni şi mai lent: "Nu o să ne mai ducem la domnul Ghilea la Prefectură pentru avizul de legalitate pentru proiecte şi să rezolvăm treaba în 10 minute, ci la Cluj, până unde doar drumul îţi ia 2 ore şi jumătate!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
43 Comentarii
regonalizare,es sunt pentru
Cui este frica de regionalizare,eu sunt pentru si daca se poate cu regiunea Crisana,nu ma intereseaza daca va fi o regiune formata din cele 3 judete din mijlocul tarii,cel mai important ,ca oricum suntem in CE,asta am vrut,nu,deci cel mai importanr este ca banii care se platesc pentru taxe sa ramana la noi nu sa mearga la hotii din Bucuresti. Lor le e frica de regiuni,sa le zicem state ca la americani sau sau mai bine provincii,nu coneaza,conteaza ca taxele platite sa ramna LA NOI. Totul se face de la Bucuresti iar majoritatea provinciilor sunt sarace pentru ca Bucurestiul favorizeaza pe unul si pe altul in functie de cat se poate fura,nu de cat este necesar sa se investeasca!
Postat 07 Februarie 2013, 13:04 de quiltiman
Transilvania=Romania
foarte bine le-au facut politicienii romani, leprelor udemeriste separatiste ! steaguri unguresti si imnul ungurilor, asta vor udemeristii. comentatorii de mai jos au perfecta dreptate !
Postat 05 Februarie 2013, 21:24 de Transilvania=Romania
Reorganizare teritorială, varianta udmr.
udmr, propune varianta cu 16 regiuni, (observăm regiunea formată strategic din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, zonă în care ungurii sunt majoritari) plus regiunea Bihor, Satu-Mare si Sălaj (procent destul de important al acestei minorităţi). Aceste două regiuni îi \\"arde\\" pe udemerişti ! Se observă încercarea de compactare a etnicilor unguri, in zonele respective. Este lesne de observat \\"caracterul etnic\\", al variantei respective. ENCLAVIZARE ETNICA ! ACESTA ESTE SINGURUL LUCRU CARE II INTERESEAZA PE udemerişti ! Varianta ar fi cît se poate de defavorabilă pt românii din aceste zone. Sunt foarte cunoscute cazurile de numeroase abuzuri semnalate de români, în primăriile conduse de udemerişti. Vedeţi mai multe pe internet. Intraţi pt informare pe \\"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureş\\". Aici, aproape, ştim cu toţii situaţiile din Oradea, Salonta, etc aparute si in presa. udmr, propune varianta cu 16 regiuni, (observăm regiunea formată strategic din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, zonă în care ungurii sunt majoritari) plus regiunea Bihor, Satu-Mare si Sălaj (procent destul de important al acestei minorităţi). Aceste două regiuni îi \\"arde\\" pe udemerişti ! Se observă încercarea de compactare a etnicilor unguri, in zonele respective. Este lesne de observat \\"caracterul etnic\\", al variantei respective. ENCLAVIZARE ETNICA ! ACESTA ESTE SINGURUL LUCRU CARE II INTERESEAZA PE udemerişti ! Varianta ar fi cît se poate de defavorabilă pt românii din aceste zone. Sunt foarte cunoscute cazurile de numeroase abuzuri semnalate de români, în primăriile conduse de udemerişti. Vedeţi mai multe pe internet. Intraţi pt informare pe \\"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureş\\". Aici, aproape, ştim cu toţii situaţiile din Oradea, Salonta, etc aparute si in presa.
Postat 05 Februarie 2013, 21:15 de @pinonel
@pinonel
exact aici e problema, udemerist cretin. voi nu vreti altceva decat enclavizarea ungurilor, separatism, etc. asta e singurul lucru care va intereseaza. acum v-ati inecat in propriile fumigene. Politicienii romani v-au dat peste cap, asa cum meritati. Nu va fi nici o regionalizare. Daca va fi totusi, noi vom fi cu cei din Cluj, iar voi nu veti putea sa enclavizati ungurimea.
Postat 05 Februarie 2013, 21:11 de @pinonel
Reiau : Ce aveti, fratilor, cu udmr-ul ?!
Ii rog pe ceilalti forumisti sa-mi explice unde am gresit in randurile de mai jos ! Daca nu am gresit, ii rog sa inceteze cu diversiunea ,,udmr" si sa-si adresezi injuriile/sugestiile/etc celor cu adevarat responsabili de regionalizare. ,,Prostalaii astia de usl-isti au mult peste 60% din numarul total al parlamentarilor (396 din totalul de 588 !), cu ce-i (mai) poate incurca udmr-ul ? Se incurca singuri, stiti cum se spune, prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul ! Unu-i bihorean, altul e clujean, mai e si un salajean s.a.m.d. Daca pe ai nostri bihoreni, parlamentarii + presedintii de organizatii judetene/municipale i-ar asculta cineva la Bucuresti, ar mai fi ceva sanse. Dar asa... Sa nu ne amagim, regionalizarea si tot ce tine de ea, depinde EXCLUSIV de usl ! Nici udmr, nici pdl, nici ppdd nu conteaza absolut deloc ! Usl-ul are mai mult de 2/3 in parlament (modificarea constitutiei necesita aprobarea cu votul a 2/3 dintre parlamentari), asa ca SINGUR va decide ! Prostimea va fi apoi chemata la vot si stiind ce aproape a fost de reusita dragnea cand era un parlit (glumesc !) cam ca popa ciordel, acum ca vice premier nu vor fi ,,surprize" ! ''
Postat 05 Februarie 2013, 19:05 de pinonel
@Bihorean
In regiunile istorice, granita romano-ungureasca era pe Tisa. Nu exista Crisana ungureasca decat in capul vostru de udemeristi separatisti.
Postat 05 Februarie 2013, 18:31 de com
Regiunile istorice ale Transilvaniei
Regiunea Banat cu limitele Dunarea la sud,Muresul in nord,muntii in est si actuala granita romano-sarba la vest ce-l desparte de Banatul sarbesc, Crisana,cu Muresul la sud,Somesul la nord, culmile Apusenilor la est si actuala granita romano-ungara la vest ce o desparte de Crisana ungureasca, Maramuresul de la Somes in sud, culmile Carpatilor rasariteni in est,Tisa si actuala granita romano-ucraineana in nord ce-l separa de Maramuresul ucrainean,si Ardealul istoric cum a fost el pina la Mohacs 1526, adica culmile Apusenilor in vest, culmile carpatilor orientali si meridionali in est si sud, culmile muntilor Maramuresului in nord.
Postat 05 Februarie 2013, 10:54 de Bihorean
Foarte bine pt politicienii romani.
Le-au dat flit ungurilor udemeristi si enclavizarii ungurilor.
Postat 05 Februarie 2013, 08:51 de net
fum
De fapt toata chestia este in scremutul udemeristilor pt enclavizarea ungurimii ! Pt asta se screm ungurii. E la mintea cocosului. Asta e singurul lucru care ii intereseaza pe cretinoizii astia iar ungurii ii voteaza tot timpul.
Postat 05 Februarie 2013, 08:48 de horia
fum
Oameni buni...sunteti dusi de nas. Lupta cea mare e de fapt pentru ciolan. Nu pentru binele bihorenilor se lupta c. popa ci pentru interesele liberale din judet. Pentru accesul la banii europeni care sa le umple buzunarele. Stati linistiti. Ce conteaza cum se fac regiunile. Nu asta e problema. E important modul in care in interiorul acestra se vor crea mecanisme de impartire a investitiilor!!! Acolo va fi lupta. Acolo trebuie oligarhii nostrii judeteni sa lupte. Nu pentru un scaun vremelnic.
Postat 05 Februarie 2013, 07:48 de horia
Parere
De ce nu se face o regionalizare pe vechile tinuturi romanesti, cel putin in Ardeal?Dintotdeauna au existat si vor exista aici, indiferent de diverse regionalizari,Ardealul istoric,Banatul, Crisana si Maramuresul.Eventual Ardealul intracarpatic poate fi impartit in 2 regiuni, Cluj si Brasov sau Sibiu.
Postat 05 Februarie 2013, 07:37 de Andrei
@Aircraft Patrolled
ai dreptate. udemeristii, tin de varianta lor. posibil ca pana la urma sa nu fie nici o regionalizare. daca va fi, aceasta va fi cea cu 8 regiuni. noi vom fi cu Clujul. udemeristii, au luat tzeapa. NU ENCLAVIZARII ETNICE ! /// udmr, propune varianta cu 16 regiuni, (observăm regiunea formată strategic din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, zonă în care ungurii sunt majoritari) plus regiunea Bihor, Satu-Mare si Sălaj (procent destul de important al acestei minorităţi). Aceste două regiuni îi \"arde\" pe udemerişti ! Se observă încercarea de compactare a etnicilor unguri, in zonele respective. Este lesne de observat \"caracterul etnic\", al variantei respective. ENCLAVIZARE ETNICA ! ACESTA ESTE SINGURUL LUCRU CARE II INTERESEAZA PE udemerişti ! Varianta ar fi cît se poate de defavorabilă pt românii din aceste zone. Sunt foarte cunoscute cazurile de numeroase abuzuri semnalate de români, în primăriile conduse de udemerişti. Vedeţi mai multe pe internet. Intraţi pt informare pe \"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureş\". Aici, aproape, ştim cu toţii situaţiile din Oradea, Salonta, etc aparute si in presa.///
Postat 05 Februarie 2013, 02:41 de @dokman
udemerist picat in cap
tu esti cel picat in cap !!! exact despre asta e vorba. fiecare isi sustine varianta lui. bai, udemerist idiot. liberalii, o vor sustine pe a lui C. Popa, in vreme ce udemeristii, o vor sustine pe a lor. posibil sa nu se treaca la nici o reorganizare teritoriala. daca totusi se va face, cred ca va ramane varianta lui Ponta, ceea ce e oricum foarte bine in comparatie cu ce vreti voi, hudemeristii. voi aveti zero sanse, cu enlavizarea voastra etnica. intre noi fie vorba, sunteti niste loseri innascuti, cu creierul mic si imbacsait.
Postat 05 Februarie 2013, 02:20 de @dokman
Bihor
Oradea totusi are sanse sa devina capitala regionala, si am avea doar de castigat.Trebuie lobby si varianta cu 8 regiuni incepe sa scartaie...
Postat 05 Februarie 2013, 01:41 de Teo
10 regiuni
varianta cu 10 regiuni mi se pare cea mai buna si corecta !
Postat 05 Februarie 2013, 01:02 de David
oradeni picati in cap
dragi oradeni sunteti rau picati in cap,in articol nu era vorba de udmr, psd pnl sau pdl este vorba ca in urma regionalizarii noi vom fi condusi de clujeni si va spun ca vai de noi, am lucrat peste 10 ani la o institutie condusa de la cluj, si chiar 2 ani am lucrat in cluj intre ei, va mai repet sunt foarte departe de noi, ei un singur lucru stiu bine sa beie jinars in rest din punct de vedere profesional sunt la ani lumina de noi ps apropo de desertificare este foarte valabila si eu am ajuns dupa 26 de ani de serviciu sa raman fara loc de munca in oradea nevoit sa navetez la cluj iar dupa 2 ani sa devin somer
Postat 04 Februarie 2013, 23:46 de dokman
e simplu
ungurii, se opun din rasputeri oricarei variante de regionalizare in afara celei pe care o vor ei. NU REGIONALIZARII PE CRITERIUL ETNIC !
Postat 04 Februarie 2013, 22:13 de Valhalla-Asgard
pt.Vladimir
pana cand nu avem cele spuse de tine plus atata vreme cat vor exista printre noi franele udemeriste si votantii lor. asa ca, mergem cu cei care pot mai mult (Clujul).
Postat 04 Februarie 2013, 21:25 de safe
ceche otila
ungurii (udemeristii si sustinatorii lor) fwt meciul tot timpul. cretinoizii astia tin ca porcii de traista numai de varianta cu 16 regiuni in care sa-i enclavizeze pe unguri. ce au primit ? au primit mumu... nu-i intereseaza pe ei ca Oradea sa fie centru regional si bla... bla... bla. ei vor numai 16 regiuni in care sa-i poata enclaviza pe unguri.
Postat 04 Februarie 2013, 21:13 de safe
lepre udemeriste @
ungurii care vor separatism, enclavizari etnice, etc : sa plece de aici in ungaria ! sa faca acolo separatism. sa le dea orban pamant si sa-i bage in rezervatii !
Postat 04 Februarie 2013, 21:00 de Transilvania=Romania
replica la@romanul normal poupincuristul lui Ioan Mang PLAGIATORUL
Catre poupincurisutul lui Mang Ioan PLAGIATORUL. sa-i scriu replica si sa-l insult!:))=))@romanul normal popioncuristul PLAGIATORULUI Mang Ioan sa-ti explic sa intelegi prostovane postac plagiator din sediu PeSZeDe Bihor.Pe deputatul PSD ioasn Sorin roman nu l-am vazut din campania electorala de la adunarile electorale.2)Romanul Simplu spune ca degeaba mergela Bucale Mang cu declaratia la semnat ca i-a suturi in found de la premierul PSD Victor Ponta pe scandalul cu plagiatul si demisia fortata + rusine care afacut-o PSD .3) Ion Creanga a zis`` Stiu ca sunt prost , dar cind ma uit in jur (si vad mai prosti ca si mine asa ca si tine @romanul normalpopincuristul lui Mang) prind curaj `` si scriu ADEVARUL si DREPTATEA ca !:))=))Semnati acesta petiotie on line membrii simpli din PSD Bihor nemultumiti ,nedreptatit,intimidati de catre PLAGIATORUL Mang Ioan i ... Semnati cu incredere mai multe semnaturi mai usor de schimbat presedintele PSD Bihor care nu ne reprezinta pe noi simplii membri , ci se reprezinta pe el personal in foamea dupa putere si bani!:))=)).Aceasta este opinia lui Romanul Simplu
Postat 04 Februarie 2013, 20:45 de Romanul Simplu
Bravo Mang
Pozitia lui Mang e cea mai echilibrata. Pana nu avem cele necesare pentru un centru de regiune ne racim gura degeaba.
Postat 04 Februarie 2013, 18:37 de Vladimir
enclavizare
n-am vazut in viata mea atata "enclavizare" pe pixel patrat. macar stiti ce inseamna? macinati de ura...
Postat 04 Februarie 2013, 17:56 de cozonac
Ce aveti, fratilor, cu udmr-ul ?!
Prostalaii astia de usl-isti au mult peste 60% din numarul total al parlamentarilor (396 din totalul de 588 !), cu ce-i (mai) poate incurca udmr-ul ? Se incurca singuri, stiti cum se spune, prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul ! Unu-i bihorean, altul e clujean, mai e si un salajean s.a.m.d. Daca pe ai nostri bihoreni, parlamentarii + presedintii de organizatii judetene/municipale i-ar asculta cineva la Bucuresti, ar mai fi ceva sanse. Dar asa... Sa nu ne amagim, regionalizarea si tot ce tine de ea, depinde EXCLUSIV de usl ! Nici udmr, nici pdl, nici ppdd nu conteaza absolut deloc ! Usl-ul are mai mult de 2/3 in parlament (modificarea constitutiei necesita aprobarea cu votul a 2/3 dintre parlamentari), asa ca SINGUR va decide ! Prostimea va fi apoi chemata la vot si stiind ce aproape a fost de reusita dragnea cand era un parlit (glumesc !) cam ca popa ciordel, acum ca vice premier nu vor fi ,,surprize" !
Postat 04 Februarie 2013, 17:55 de altul
asa da
nu va luati dupa udemeristi. sarlatanii astia vor enclavizare etnica, separatism, izolationism, si alte mizerii iar ungurii nu trebuie sa-i mai voteze. nici pe ei nici pe tokes laci. din pacate, majoritatea ungurilor de aici ii sustin pe indivizii astia instigati de buda.
Postat 04 Februarie 2013, 17:41 de Gyorgy
@bihorean
:))) ai dreptate. s-ar putea ca Bihorul si Oradea sa nu fie preferate de catre judetele acestei potentiale regiuni. ce s-au mai scremut udemeristii cu incercarile lor de enclavizare etnica si ce flit au luat.
Postat 04 Februarie 2013, 17:30 de jos udmr !
@Romanul Simplu
Tizule, ai primit aprobare de la Roman pentru replica ta de doi bani? Nici tu nu stii ce vrei sa spui, iar noi cei care, intamplator, iti lecturam prostiile ne punem o singura intrebare: cum poate exista atat prostie in capul unui singur om?
Postat 04 Februarie 2013, 17:27 de Romanul normal
Foarte bine !
O mare bila alba pt Cornel Popa si Ioan Mang. O mare bila neagra pt udemeristi.
Postat 04 Februarie 2013, 16:20 de partide
regiunea Bihar
Eu propun regiunea BIHAR din care sa faca parte si vreo doua zone unguresti, capitala la Oradea. Mutam vama pe la Debrecen.
Postat 04 Februarie 2013, 16:16 de Unguru bulan
tzeapa pt udmr
Parlamentarii romani au dat dovada de seriozitate, de maturitate. Au spus nu udemeristilor si incercarilor repetate ale acestora de enclavizare etnica.
Postat 04 Februarie 2013, 16:13 de zoom
Reorganizare teritorială, varianta udmr.
udmr, propune varianta cu 16 regiuni, (observăm regiunea formată strategic din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, zonă în care ungurii sunt majoritari) plus regiunea Bihor, Satu-Mare si Sălaj (procent destul de important al acestei minorităţi). Aceste două regiuni îi \"arde\" pe udemerişti ! Se observă încercarea de compactare a etnicilor unguri, in zonele respective. Este lesne de observat \"caracterul etnic\", al variantei respective. ENCLAVIZARE ETNICA ! ACESTA ESTE SINGURUL LUCRU CARE II INTERESEAZA PE udemerişti ! Varianta ar fi cît se poate de defavorabilă pt românii din aceste zone. Sunt foarte cunoscute cazurile de numeroase abuzuri semnalate de români, în primăriile conduse de udemerişti. Vedeţi mai multe pe internet. Intraţi pt informare pe \"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureş\". Aici, aproape, ştim cu toţii situaţiile din Oradea, Salonta, etc aparute si in presa.
Postat 04 Februarie 2013, 16:03 de Aircraft Patrolled
HAAAAAAAAAAAAHAHAHA
Plang udemeristii mai jos ca nu-i sustin romanii, sa enclavizeze etnic cele doua regiuni ! Sarlatanii loseri, posteaza si cu nume de femei si de copii !!!!! Felicitari, parlamentarilor romani !!!!!!! Fara enclavizari etnice !!!!!!!
Postat 04 Februarie 2013, 15:52 de main facility
a
oricare ar fi varianta finala rezultatul va fi acelasi ....marirea numarului de BUGETARI ,...acesti paraziti care nu stiu decat spaga ,intinsul mainii si greva ,doar atata stiu
Postat 04 Februarie 2013, 15:38 de a
replica la articol
Kekea-mekea R.A.H.A.T cu apa rece mai trebuie prosteala pentru prostimea din Bihor ca sa creada au ales bine la votari P USL A!:))=)Ioan Mang PLAGIATORUL din PSd Bihor nici nu are curajul sa mearga cu acesta declaratie la semnat la premierul Victor Ponta , darmite prsedintele CJ Bihor Cornel Popa sa mearga cu acesta declaratie la semnat la guvern la Senat la Crin Antonescu Kakarau?:))=)). Pe acestia 2 pouliticieni nici nu-i vad la picioare cei de la Bucale au si ei vina lor ca au fost de partea cui nu trebuia la onferintele natiomnale ale partidelor ,cei din PNL Bihor de partea lui Tariceanu, iar PSD Bihor de partea lui Geoanasanu amintim scandalul media cu plagiatul si demisia lui Ioan Mang PLAGIATORUL din fiunctia de ministru al Educatiei , astia 2 =Nimeni de nicaieri!:))=))Totusi sane para bine ca nu vom plati din banii bihorenilor o armata de birocrati lenesi si corupti , bashca ca desfiintam CJ Bihor , si Prefectura Bihor pentru ca sarcinile si atributiunile lor se suprapun cu regionalizarea ! :))=))Bihoreni ...sa traiti bine! ... fara politicieni acestia corupti bihoreni care-si voteaza legi pentru interesul lorca si statutul parlam Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 04 Februarie 2013, 15:36 de Romanul Simplu
regiuni
Ar fi frumos ca Oradea sa fie centru regional.Intrebarea care se pune este:Judetele acestei potentiale regiuni ar dori sa faca parte din ea ? Prin ce s-a remarcat Oradea ,ca aceste judete sa-si doreasca centrul aici si nu la Cluj sau Timisoara.
Postat 04 Februarie 2013, 14:38 de bihorean
Povesti nemuritoare
De la multe mile departare pute aceasta "nastere" asistata de prea multe moase. Rezultatul previzibil este un fiasco pe care nimeni nu va dori sa si-l asume. Dintre marimile care s-ar vrea solisti in corul acesta nu se vede vreunul care sa n-aiba bubite sau alergii!
Postat 04 Februarie 2013, 14:35 de gyorgy tozser
MAI,MAI
Ciordel a elaborat un plan....bei voi va auziti ce spuneti,,,,pai ultima oara cand a elaborat asta ceva ,trebuia sa-l scoata din ecuatie pe Bot,,i ce credeti ca a iesit? a trebuit sa plece el..hahahahahahah..te dor dintii frate,se baga-n seama toti neterminaTII
Postat 04 Februarie 2013, 12:26 de DOI/LEU
Anomalii regionale
Mi-a atras atras atentia anul trecut un material din presa centrala pe tema regionalizarii.Printre alte intrebari pe care si le punea ziaristul bucurestean, una ne viza direct: oare va accepta regiunea Crisana sa fie condusa de la Cluj?.Pai daca ziaristul acela din Bucuresti vede lucrurile asa, desi nu il afecteaza direct, ce sa mai spunem noi de aici.Iar la rubrica de comentarii, un tip din Sibiu si altul din Brasov se certau de zor.Fiecare avea argumentele lui, dar dincolo de asta... faimosul Brasov, centrul regiunii Transilvania centru, nu are aeroport!!! Pe cand Sibiul care se subordoneaza Brasovului, are aeroport international.Adica daca vine un potential investitor cu avionul in Sibiu, va trebui sa mearga cu masina pana la Brasov ca sa perfecteze afacerea?Ce treaba este asta?
Postat 04 Februarie 2013, 12:07 de Boom
Rien ne va plus
Observ ca distinsii preopinenți emit pareri de bun simt pe care si le sustin cu argumente logice. Stau atunci si ma intreb daca chiar au existat tantalaii aia, peste 60%, care l-au votat pe nea ilie de la scularie, pe popa ciordel sau pe mang_litor, ca sa nu mai vorbim de cei care au votat adunatura aia pompos numita ,,parlamentari de Bihor" ?
Postat 04 Februarie 2013, 11:53 de pinonel
...
E o.k. Dar Prahova si Buzau sa treaca la Muntenia. In regiunea Dunarea de jos trebuie sa intre doar judetele riverane Dunarii.
Postat 04 Februarie 2013, 10:27 de ads
16 regiuni am avut şi 8 regiuni vom avea
... adică ne împuţinăm şi la suprefeţe şi la populaţie şi la minte ... ce a fost nu va mai fi şi ce va fi nu ne avantajează ...
Postat 04 Februarie 2013, 10:16 de TAMTAM
Logica spune ca fara regiuni dispare Fondul de Coeziune si raman doar Fondurile Structurale
\"Am crezut că este o tâmpenie care se va termina relativ repede. Am crezut că este unul dintre baloanele specifice politicii româneşti care dau de lucru moderatorilor TV\". Primarul desfiinţa logic argumentele invocate pe atunci de ... DOAR CA PRIMARUL ISI DADEA CU PAREREA, IN MOD TOTAL ILOGIC, PE UN SUBIECT PE CARE NU L-A INTELES SI NU-L VA INTELEGE NICODATA !?! De fapt, nici un politican in functie din Bihor nu intelege logica lucrurilor, pentru ca nu are pregatirea aferenta. Iar discutia pe tema Oradei ca centru regional se poarta degeaba, doar ca sa mai apara unii in media.
Postat 04 Februarie 2013, 10:11 de Carp III
din pacate
Cu tot documentul semnat, din pacate, politicienii si parlamentarii nostri nu vor sustine proiectul. A fost o gargara pentru noi ca sa nu regratam deja ca i-am votat. Proiectul UDMR mi s-a parut cel mai convenabil atat pentru noi, cat si pentru celelalte judete. Proiectul PNL e cam la fel ca actualele regiuni. Ce are Bihorul cu Maramuresul ? Iar Mang&co cum vor iesi din front in fata lui Pont? Secuimea ramane secuime indiferent cum se vor forma regiunile, asa cum Crisana ramane Crisana, Maramures tot Maramures, Oltenia tot Oltenia, Banatul tot Banat.
Postat 04 Februarie 2013, 09:56 de Daniela
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON