URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 14 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.

Împuşcă şi fugi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lunea trecută, Marius Mihuţ, un cunoscut muzicant şi fabricant de viori cu goarnă din Cihei, a ajuns la Spitalul Judeţean cu o gaură cât pumnul în coapsa piciorului stâng. După ce fusese împuşcat, bărbatul de 39 de ani a fost abandonat de-a dreptul la Unitatea de Primire a Urgenţelor de un bărbat care nu şi-a lăsat nici numele şi nici vreun număr de telefon ca să poată fi contactat, deşi legea îl obliga chiar să rămână până la sosirea Poliţiei.

Culmea e că, odată ce oamenii legii l-au luat la întrebări, nici rănitul n-a fost mai deschis la vorbă. Mihuţ a refuzat categoric să discute cu poliţiştii care voiau să afle unde a fost, cine l-a rănit şi cine l-a adus la spital. Motivul a ieşit la iveală câteva ore mai târziu. Bărbatul fusese împuşcat din neglijenţa unui poliţist, Radu Marc, agent la Biroul de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, care lăsase carabina încărcată pe mâna unui armurier de ocazie. Iar pentru ca povestea să fie şi mai delicată, accidentul s-a produs de faţă cu un subofiţer din Serviciul Român de Informaţii şi cu fiica acestuia, în vârstă de numai 3 ani. SRI-istul, la fel ca Marc, a încercat să scape...

Descărcat la UPU

Accidentul căruia i-a căzut victimă Marius Mihuţ, cunoscut fabricant şi instrumentist la vioară cu goarnă, a avut loc lunea trecută şi probabil ar fi rămas ascuns dacă medicii Spitalului Clinic Judeţean nu aveau obligaţia legală să anunţe la Poliţie toate cazurile suspecte de agresiune. Iar acesta era unul din cele grave. Bărbatul avea o plagă împuşcată în coapsa piciorului stâng, provocată de o armă de vânătoare cu glonţ, şi fusese abandonat de-a dreptul în camera de gardă, cu un garou improvizat în jurul piciorului, pentru a împiedica hemoragia masivă.

Poliţiştii chemaţi la spital nu au aflat nici ei prea multe în prima fază. Mihuţ a refuzat să dea vreo declaraţie cu privire la locul unde a fost, la persoana care l-a împuşcat ori despre cea care l-a adus la spital. Oricum, mult nici nu l-au putut chestiona. La solicitarea rudelor, muzicantul a fost mutat la Spitalul de Urgenţă Avram Iancu, aflat în subordinea Ministerului Apărării, şi operat de o echipă condusă de cunoscutul chirurg Alexandru Gălăţanu. "A fost o operaţie grea, dar acum e în afara oricărui pericol", a declarat pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al spitalului, Viorel Popa.

01 vanator2.jpgNoapte cu peripeţii

La început, poliţiştii Biroului Arme, Muniţii, Explozibili şi Substanţe Toxice (BAEST) au suspectat că ar fi vorba despre un accident produs la o partidă de braconaj. În noaptea de luni spre marţi, au şi întocmit o listă cu braconierii cunoscuţi şi, pentru a fi mai eficienţi, şi-au sunat câţiva colegi de la Poliţia Municipiului Oradea, împreună cu care să-i cheme pentru a-i audia. Nu mică le-a fost mirarea când agentul Radu Marc, primul dintre poliţiştii sunaţi să dea o mână de ajutor, s-a înfăţişat în faţa celor de la BAEST însoţit de un avocat, pentru a da declaraţii... despre incident.

Subofiţerul a dezvăluit că luase carabina cu care Mihuţ fusese împuşcat de la un afacerist orădean, Dumitru Sânza. Arma avea patul din lemn crăpat, iar poliţistul a susţinut că s-a oferit s-o ducă la un sculptor din Ţigăneştii de Criş, Florian Demian, pentru a o repara. Acesta, deşi nu era autorizat ca armurier, deci nu era calificat să repare arme de foc, era cunoscut că mai făcuse astfel de lucrări.

Marc a spus că la sculptor a ajuns seara, în jurul orei 20, împreună cu muzicantul Marius Mihuţ, bun prieten de-al lui, şi cu Gabriel Tămăşan, un subofiţer de la SRI Bihor. Cel din urmă era împreună cu fiica sa de 3 ani şi, potrivit poveştii prezentate de poliţist, nu voia decât să-i comande meşterului o panoplie, adică un panou pe care de obicei sunt aşezate colecţiile de arme. De faţă cu cei trei, Marc a înmânat arma tâmplarului, care a pus-o pe umăr ca să o încerce, după care a apăsat pe trăgaci.

Doi şocaţi

Glonţul l-a nimerit pe Mihuţ în piciorul stâng. Dar, în loc să cheme Ambulanţa şi să-şi anunţe şefii despre incident, cum ar fi fost normal, Marc i-a legat piciorul lui Mihuţ cu un garou improvizat, şi-a urcat prietenul în maşină şi l-a dus la spital, lăsându-l în camera de gardă. Apoi a plecat acasă, a curăţat bine puşca şi a ascuns-o în dulapul în care îşi ţine de obicei propria armă de vânătoare.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, nici subofiţerul SRI n-a fost mai breaz. Gabriel Tămăşan a plecat şi el acasă, iar a doua zi s-a dus la serviciu ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Puşi să se explice, amândoi subofiţerii au dat vina pe... şocul suferit în urma incidentului. Cel puţin în cazul lui Marc, însă, adevărul este cu totul altul. Poliţistul ştia că legea privind regimul armelor şi muniţiilor îi interzice să umble pe coclauri cu o puşcă de vânătoare neasigurată şi, culmea, armată, cu glonţul pe ţeavă. Mai grav e că a lăsat arma pe mâna sculptorului, cu toate că ştia că acesta nu avea autorizaţie de armurier, iar apoi că, deşi individul fusese cât pe ce să omoare un om, n-a raportat evenimentul.

Una peste alta, neglijenţa i-a atras un dosar de cercetare administrativă întocmit de conducerea Poliţiei, dar şi unul penal pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, faptă pedepsită cu închisoare de până la 8 ani. Totodată, poliţistul este cercetat, împreună cu bătrânul sculptor, şi pentru vătămarea corporală gravă a amicului muzicant. Deşi părtaş clar la tăinuirea accidentului, subofiţerul SRI a rămas în acest caz doar ca martor.

A plecat de grija puştii

Însă ancheta nu s-a terminat aici. În timpul cercetărilor făcute luni noaptea la Ţigăneştii de Criş, poliţiştii au descoperit o căprioară gestantă moartă şi nu exclud ca aceasta să fi fost împuşcată chiar de colegul lor împreună cu Mihuţ, în timpul unei partide de braconaj pe care cei doi au organizat-o înainte de a lăsa arma la reparat. Suspiciunea e întărită şi de faptul că, deşi Mihuţ nu e posesor de armă, este totuşi cunoscut ca o călăuză pricepută şi e chemat deseori de vânători pentru a-i conduce în locurile unde se ascund animalele.

În plus, partida de braconaj ar explica şi existenţa cartuşului pe ţeava puştii, chestiune pe care Marc n-a reuşit nicicum s-o lămurească. Pe de altă parte, Marc nu e nici el uşă de biserică. Anii trecuţi, subofiţerul a mai fost suspectat de braconaj însă, cum nu a fost niciodată prins, a rămas vânător cinstit. Cert e că, pentru a clarifica situaţia, acum ofiţerii BAEST au ridicat căprioara moartă şi au trimis-o spre expertizare la Serviciul de Medicină Legală. Se va afla astfel dacă glonţul cu care a fost împuşcat animalul provine din arma buclucaşă...

Căutat de BIHOREANUL pentru a lămuri povestea, Radu Marc a lăsat avocatului său un număr de telefon intenţionat greşit, motivând ulterior că şi aşa este "hărţuit" destul. Abia după lungi insistenţe, Marc a revenit cu numărul de telefon corect, însă doar pentru a se scuza că nu şi-a abandonat prietenul la spital, ci l-a lăsat pe mâinile doctorilor până ce el a fugit pentru a se îngriji de puşcă. "N-am anunţat Poliţia de la faţa locului pentru că n-am avut semnal. Chiar nu-i corect ce s-a spus despre mine. Cât despre Mihuţ, doar nu l-am lăsat în stradă. L-am lăsat la specialişti. Eu a trebuit să fug. Vă daţi seama, nu puteam să las arma în maşină, să dispară...", s-a apărat Marc.

Cât despre modul în care s-a petrecut accidentul şi motivul pentru care cartuşul era uitat pe ţeava armei, poliţistul a explicat că e o poveste pe care n-o poate relata la telefon. "Sunt plecat, dar revin într-o oră şi discutăm". Cum era de aşteptat, omul n-a mai venit cu zilele. Mai ştii, o fi rămas în stare de şoc, şi nu-şi mai amintea nimic...


"Dezaprob profund modul în care a acţionat poliţistul. Am declanşat atât cercetarea penală, cât şi cea administrativă. Vom lua măsuri ferme împotriva lui"

comisarul şef Adrian Bucur, şeful Poliţiei Bihor


01 vanator.jpgUITUCUL
Puşca la copac

Subofiţerul Radu Marc a mai fost cercetat de colegii de la Biroul Arme, Muniţii, Explozibili şi Substanţe Toxice (BAEST) în 2003 după ce, într-un weekend, când se întorcea dintr-o vizită făcută la părinţi în satul natal, şi-a scos arma de tir cu glonţ din maşină, a rezemat-o de un copac şi a uitat-o acolo peste noapte. Evident, în dimineaţa următoare nu a mai găsit-o, motiv pentru care a reclamat furtul ei.

Poliţiştii BAEST l-au suspectat încă de atunci de braconaj, deoarece, în mod normal, armele de tir se folosesc doar în poligoane specializate, însă Marc s-a apărat susţinând că abia se mutase la Oradea şi că până atunci puşca fusese depozitată în casa de la ţară.

Arma a fost recuperată după cinci zile, iar pentru neglijenţa de care a dat dovadă poliţiştii BAEST au dispus amendarea colegului lor, anularea autorizaţiei de deţinere a armei şi confiscarea ei. Ulterior, însă, agentul a obţinut anularea dispoziţiei în instanţă şi, ca atare, i s-au returnat nu doar armele, ci şi amenda plătită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
muc
si tot asa din infractiune in infractiune politia tolereaza atitudini penale ale angajatilor sai care se pare nu se pot debarasa de viciile vechi dobandite datorita portului de haine ale statului.platiti si platite de contribuabili ,rusine porci cu cascate.
Postat 13 Mai 2010, 16:09 de vudu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)
 • Iluminatul de sărbători a fost pornit, a început Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
 • Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON