URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 25 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cel mai tânăr cartier mamut al orașului este Nufărul. În perioada în care țăranii veneau la fabricile din Oradea să se odihnească, astfel că la coasă ajungeau gata osteniți, partidul comunist a decis să-i stabilizeze, și uite așa s-a născut cartierul Nufărul.
Zic şi eu
Adrian Cris
Condiţia minimă a comunicării este să existe un mesaj (un conţinut), un emiţător (care îl transmite) şi un receptor (care îl primeşte). Partidul care pune mai presus de orice "comunicarea" (cuvânt prin care, de fapt, înţelege propagandă şi atât) ignoră însă tocmai condiţia ei elementară: receptarea şi procesarea mesajului.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.

Împuşcă şi fugi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lunea trecută, Marius Mihuţ, un cunoscut muzicant şi fabricant de viori cu goarnă din Cihei, a ajuns la Spitalul Judeţean cu o gaură cât pumnul în coapsa piciorului stâng. După ce fusese împuşcat, bărbatul de 39 de ani a fost abandonat de-a dreptul la Unitatea de Primire a Urgenţelor de un bărbat care nu şi-a lăsat nici numele şi nici vreun număr de telefon ca să poată fi contactat, deşi legea îl obliga chiar să rămână până la sosirea Poliţiei.

Culmea e că, odată ce oamenii legii l-au luat la întrebări, nici rănitul n-a fost mai deschis la vorbă. Mihuţ a refuzat categoric să discute cu poliţiştii care voiau să afle unde a fost, cine l-a rănit şi cine l-a adus la spital. Motivul a ieşit la iveală câteva ore mai târziu. Bărbatul fusese împuşcat din neglijenţa unui poliţist, Radu Marc, agent la Biroul de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, care lăsase carabina încărcată pe mâna unui armurier de ocazie. Iar pentru ca povestea să fie şi mai delicată, accidentul s-a produs de faţă cu un subofiţer din Serviciul Român de Informaţii şi cu fiica acestuia, în vârstă de numai 3 ani. SRI-istul, la fel ca Marc, a încercat să scape...

Descărcat la UPU

Accidentul căruia i-a căzut victimă Marius Mihuţ, cunoscut fabricant şi instrumentist la vioară cu goarnă, a avut loc lunea trecută şi probabil ar fi rămas ascuns dacă medicii Spitalului Clinic Judeţean nu aveau obligaţia legală să anunţe la Poliţie toate cazurile suspecte de agresiune. Iar acesta era unul din cele grave. Bărbatul avea o plagă împuşcată în coapsa piciorului stâng, provocată de o armă de vânătoare cu glonţ, şi fusese abandonat de-a dreptul în camera de gardă, cu un garou improvizat în jurul piciorului, pentru a împiedica hemoragia masivă.

Poliţiştii chemaţi la spital nu au aflat nici ei prea multe în prima fază. Mihuţ a refuzat să dea vreo declaraţie cu privire la locul unde a fost, la persoana care l-a împuşcat ori despre cea care l-a adus la spital. Oricum, mult nici nu l-au putut chestiona. La solicitarea rudelor, muzicantul a fost mutat la Spitalul de Urgenţă Avram Iancu, aflat în subordinea Ministerului Apărării, şi operat de o echipă condusă de cunoscutul chirurg Alexandru Gălăţanu. "A fost o operaţie grea, dar acum e în afara oricărui pericol", a declarat pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al spitalului, Viorel Popa.

01 vanator2.jpgNoapte cu peripeţii

La început, poliţiştii Biroului Arme, Muniţii, Explozibili şi Substanţe Toxice (BAEST) au suspectat că ar fi vorba despre un accident produs la o partidă de braconaj. În noaptea de luni spre marţi, au şi întocmit o listă cu braconierii cunoscuţi şi, pentru a fi mai eficienţi, şi-au sunat câţiva colegi de la Poliţia Municipiului Oradea, împreună cu care să-i cheme pentru a-i audia. Nu mică le-a fost mirarea când agentul Radu Marc, primul dintre poliţiştii sunaţi să dea o mână de ajutor, s-a înfăţişat în faţa celor de la BAEST însoţit de un avocat, pentru a da declaraţii... despre incident.

Subofiţerul a dezvăluit că luase carabina cu care Mihuţ fusese împuşcat de la un afacerist orădean, Dumitru Sânza. Arma avea patul din lemn crăpat, iar poliţistul a susţinut că s-a oferit s-o ducă la un sculptor din Ţigăneştii de Criş, Florian Demian, pentru a o repara. Acesta, deşi nu era autorizat ca armurier, deci nu era calificat să repare arme de foc, era cunoscut că mai făcuse astfel de lucrări.

Marc a spus că la sculptor a ajuns seara, în jurul orei 20, împreună cu muzicantul Marius Mihuţ, bun prieten de-al lui, şi cu Gabriel Tămăşan, un subofiţer de la SRI Bihor. Cel din urmă era împreună cu fiica sa de 3 ani şi, potrivit poveştii prezentate de poliţist, nu voia decât să-i comande meşterului o panoplie, adică un panou pe care de obicei sunt aşezate colecţiile de arme. De faţă cu cei trei, Marc a înmânat arma tâmplarului, care a pus-o pe umăr ca să o încerce, după care a apăsat pe trăgaci.

Doi şocaţi

Glonţul l-a nimerit pe Mihuţ în piciorul stâng. Dar, în loc să cheme Ambulanţa şi să-şi anunţe şefii despre incident, cum ar fi fost normal, Marc i-a legat piciorul lui Mihuţ cu un garou improvizat, şi-a urcat prietenul în maşină şi l-a dus la spital, lăsându-l în camera de gardă. Apoi a plecat acasă, a curăţat bine puşca şi a ascuns-o în dulapul în care îşi ţine de obicei propria armă de vânătoare.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, nici subofiţerul SRI n-a fost mai breaz. Gabriel Tămăşan a plecat şi el acasă, iar a doua zi s-a dus la serviciu ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Puşi să se explice, amândoi subofiţerii au dat vina pe... şocul suferit în urma incidentului. Cel puţin în cazul lui Marc, însă, adevărul este cu totul altul. Poliţistul ştia că legea privind regimul armelor şi muniţiilor îi interzice să umble pe coclauri cu o puşcă de vânătoare neasigurată şi, culmea, armată, cu glonţul pe ţeavă. Mai grav e că a lăsat arma pe mâna sculptorului, cu toate că ştia că acesta nu avea autorizaţie de armurier, iar apoi că, deşi individul fusese cât pe ce să omoare un om, n-a raportat evenimentul.

Una peste alta, neglijenţa i-a atras un dosar de cercetare administrativă întocmit de conducerea Poliţiei, dar şi unul penal pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, faptă pedepsită cu închisoare de până la 8 ani. Totodată, poliţistul este cercetat, împreună cu bătrânul sculptor, şi pentru vătămarea corporală gravă a amicului muzicant. Deşi părtaş clar la tăinuirea accidentului, subofiţerul SRI a rămas în acest caz doar ca martor.

A plecat de grija puştii

Însă ancheta nu s-a terminat aici. În timpul cercetărilor făcute luni noaptea la Ţigăneştii de Criş, poliţiştii au descoperit o căprioară gestantă moartă şi nu exclud ca aceasta să fi fost împuşcată chiar de colegul lor împreună cu Mihuţ, în timpul unei partide de braconaj pe care cei doi au organizat-o înainte de a lăsa arma la reparat. Suspiciunea e întărită şi de faptul că, deşi Mihuţ nu e posesor de armă, este totuşi cunoscut ca o călăuză pricepută şi e chemat deseori de vânători pentru a-i conduce în locurile unde se ascund animalele.

În plus, partida de braconaj ar explica şi existenţa cartuşului pe ţeava puştii, chestiune pe care Marc n-a reuşit nicicum s-o lămurească. Pe de altă parte, Marc nu e nici el uşă de biserică. Anii trecuţi, subofiţerul a mai fost suspectat de braconaj însă, cum nu a fost niciodată prins, a rămas vânător cinstit. Cert e că, pentru a clarifica situaţia, acum ofiţerii BAEST au ridicat căprioara moartă şi au trimis-o spre expertizare la Serviciul de Medicină Legală. Se va afla astfel dacă glonţul cu care a fost împuşcat animalul provine din arma buclucaşă...

Căutat de BIHOREANUL pentru a lămuri povestea, Radu Marc a lăsat avocatului său un număr de telefon intenţionat greşit, motivând ulterior că şi aşa este "hărţuit" destul. Abia după lungi insistenţe, Marc a revenit cu numărul de telefon corect, însă doar pentru a se scuza că nu şi-a abandonat prietenul la spital, ci l-a lăsat pe mâinile doctorilor până ce el a fugit pentru a se îngriji de puşcă. "N-am anunţat Poliţia de la faţa locului pentru că n-am avut semnal. Chiar nu-i corect ce s-a spus despre mine. Cât despre Mihuţ, doar nu l-am lăsat în stradă. L-am lăsat la specialişti. Eu a trebuit să fug. Vă daţi seama, nu puteam să las arma în maşină, să dispară...", s-a apărat Marc.

Cât despre modul în care s-a petrecut accidentul şi motivul pentru care cartuşul era uitat pe ţeava armei, poliţistul a explicat că e o poveste pe care n-o poate relata la telefon. "Sunt plecat, dar revin într-o oră şi discutăm". Cum era de aşteptat, omul n-a mai venit cu zilele. Mai ştii, o fi rămas în stare de şoc, şi nu-şi mai amintea nimic...


"Dezaprob profund modul în care a acţionat poliţistul. Am declanşat atât cercetarea penală, cât şi cea administrativă. Vom lua măsuri ferme împotriva lui"

comisarul şef Adrian Bucur, şeful Poliţiei Bihor


01 vanator.jpgUITUCUL
Puşca la copac

Subofiţerul Radu Marc a mai fost cercetat de colegii de la Biroul Arme, Muniţii, Explozibili şi Substanţe Toxice (BAEST) în 2003 după ce, într-un weekend, când se întorcea dintr-o vizită făcută la părinţi în satul natal, şi-a scos arma de tir cu glonţ din maşină, a rezemat-o de un copac şi a uitat-o acolo peste noapte. Evident, în dimineaţa următoare nu a mai găsit-o, motiv pentru care a reclamat furtul ei.

Poliţiştii BAEST l-au suspectat încă de atunci de braconaj, deoarece, în mod normal, armele de tir se folosesc doar în poligoane specializate, însă Marc s-a apărat susţinând că abia se mutase la Oradea şi că până atunci puşca fusese depozitată în casa de la ţară.

Arma a fost recuperată după cinci zile, iar pentru neglijenţa de care a dat dovadă poliţiştii BAEST au dispus amendarea colegului lor, anularea autorizaţiei de deţinere a armei şi confiscarea ei. Ulterior, însă, agentul a obţinut anularea dispoziţiei în instanţă şi, ca atare, i s-au returnat nu doar armele, ci şi amenda plătită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
muc
si tot asa din infractiune in infractiune politia tolereaza atitudini penale ale angajatilor sai care se pare nu se pot debarasa de viciile vechi dobandite datorita portului de haine ale statului.platiti si platite de contribuabili ,rusine porci cu cascate.
Postat 13 Mai 2010, 16:09 de vudu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Adio, Champions League! Baschetbaliștii de la CSM CSU Oradea au pierdut și meciul de acasă cu campioana Finlandei (FOTO)
 • Ziua internaţională a surzilor, sărbătorită printr-un marş cu mănuşi albe prin centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Sărbătoarea Recoltei: Ce bunătăţi sunt în Cetatea Oradea şi de ce a plecat un floricultor bihorean supărat acasă (FOTO)
 • Victorie la debut de nou sezon pentru echipa de handbal a CSM Oradea: 33-32 cu HC Szejke Odorhei (FOTO)
 • 'Puncte de vedere': În Cetatea Oradea a fost vernisată o expoziţie de imagini 3D din timpul Primului Război Mondial (FOTO)
 • 'Portretele Unirii' își așteaptă vizitatorii în Piaţa Unirii din Oradea (FOTO)
 • Deţinuţii din mai multe judeţe s-au întrecut la fotbal: Orădenii, pe locul II (FOTO / VIDEO)
 • Se toarnă fundaţia! Au început construcţia podului din strada Universităţii (FOTO)
 • Lucrările s-au terminat, ambuteiajele continuă! Trecerea de nivel cu calea ferată din strada Uzinelor a fost modernizată degeaba (FOTO)
 • Figaro și Lucifer, doi motani singuratici au ajuns de la Paris la Zoo Oradea (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON