URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu se deschideau graniţele şi romii nu puteau pleca, mânaţi de sărăcie, să cerşească şi să-şi valorifice talentele în UE, azi, în mod cert, întâmplări ca la Borod, ar fi fost banale şi frecvente. Ce s-a întâmplat la Borod? Nişte săteni care au avut tupeul să-i surprindă pe ţigani la furat, au fost bătuţi de întreaga şatră şi s-a înregistrat şi o premieră absolută în zonă, agresorii punând pentru prima oară mâna pe lopeţi, furci şi topoare, dar nu neapărat pentru a munci.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Taximetristul cu care am călătorit săptămâna trecută mi-a spus că, dacă ar fi trăit în altă ţară, şi-ar fi ales o altă meserie: "M-aş fi făcut asasin profesionist. Ai luat comanda, ai executat-o, ai luat banii şi gata. Simplu! Nu ai nimic personal cu omul, îţi faci doar meseria". În ochi i se citeau indicii clare că vorbea cât se poate de serios. L-am privit perplex, căutând replica potrivită pentru o astfel de confesiune. N-am găsit-o. Am plătit şi am coborât.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
17 Martie 2011, 09:57

Împărţeală cu scandal: Spitalul Judeţean vs. Pelican

Împărţeală cu scandal: Spitalul Judeţean vs. Pelican CENUŞĂREASĂ. Deşi preia toate cazurile grave de la spitalele din judeţ, Spitalul Clinic Judeţean a ajuns să fie finanţat la jumătate din cât este spitalul privat Pelican
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Modul în care Casa Asigurărilor de Sănătate a făcut ultima alocare de fonduri pentru spitale a ajuns motiv de ceartă cu Primăria Oradea, nemulţumită că unităţile preluate anul trecut de la Ministerul Sănătăţii sunt "pedepsite" că au redus numărul de paturi, aşa cum a impus tocmai Ministerul, spre deosebire de celelalte spitale, care n-au luat nicio măsură de restructurare.

În plus, CJAS a repartizat Spitalului Judeţean doar dublul fondurilor alocate Spitalului Pelican, în condiţiile în care unitatea privată are abia 10% din capacitatea spitalului-etalon al judeţului, iar cazurile tratate de "pelicani" sunt mai uşoare. Capac peste toate, Judeţeanul primeşte tot jumătate din banii pe care îi iau spitalele care îi trimit, spre rezolvare, pacienţi nevindecaţi...

Reţetă complicată

De când există Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, finanţarea spitalelor se face după un set de reguli stufoase, cuprinse în aşa-numitul contract-cadru şi detaliate în normele de aplicare a acestuia, întinse pe zeci de pagini.

În esenţă, la repartizarea fondurilor, adică la fiecare început de an, CAS are în vedere două categorii de indicatori, cumulaţi pe ultimii 5 ani de activitate. Cei cantitativi vizează numărul de paturi, gradul de utilizare al acestora, durata medie de spitalizare, numărul de cazuri externate, numărul de spitalizări de zi (îngrijirea pacienţilor fără internare), numărul şi tipul investigaţiilor paraclinice (analize de laborator, radiologice, tomografice şi de RMN), tariful pe cazul rezolvat şi pe ziua de spitalizare. Între indicatorii calitativi sunt complexitatea serviciilor prestate de spital în funcţie de morbiditate (decese), numărul infecţiilor nosocomiale şi cel al infecţiilor clinice (aşa-numitele infecţii intraspitaliceşti).

Măsuri diferite

Toţi factorii de mai sus sunt "comprimaţi" într-o ecuaţie în care punctajul fiecărui spital (stabilit de Ministerul Sănătăţii) se înmulţeşte cu numărul de paturi, cifra rezultată fiind apoi împărţită la durata medie de spitalizare, pentru a se obţine în final numărul de pacienţi pentru care Casa decontează acelui spital serviciile prestate.

La ultima alocare de fonduri făcută de CJAS Bihor, pentru primul trimestru al acestui an, în cazul Judeţeanului, algoritmul a fost următorul: cele 300 de puncte ale spitalului au fost înmulţite cu cele 703 paturi (unitatea are 713 paturi, dar 10 sunt pentru îngrijiri paliative, mai pe româneşte spus pentru muribunzi, şi nu se iau în calcul), iar cifra obţinută a fost împărţită la 6,54, cât a fost durata medie de spitalizare per pacient în ultimii 5 ani. A rezultat că CJAS va plăti în acest an spitalului serviciile pentru 33.744 pacienţi, adică 2.812 pacienţi lunar.

03-Carmen-Pantis.jpgProcedeul e considerat, însă, incorect de Primărie şi de Spitalul Judeţean, în raport cu generozitatea dovedită de CJAS faţă de spitalul privat Pelican. "Pentru unitatea privată, grila de calcul a fost identică, dar - dacă nouă ne-a fost luată în calcul durata de spitalizare pe ultimii 5 ani, adică 6,54 zile per pacient - la Pelican a fost luată durata doar pe anul trecut, care este de 1,49 zile per pacient", spune managerul Spitalului Judeţean, dr. Carmen Pantiş (foto).

Pentru Pelican rezultatul a fost o cifră mai mare de servicii decontate, acesta primind fonduri pentru 16.071 pacienţi pe an, adică 1.339 de pacienţi lunar, şi un tarif de 2.000 lei pe pacient, în timp ce Judeţeanul ia abia 1.310 lei pe pacient, deşi are de rezolvat cazuri mai grele. De la politraumatisme cu rupturi de organe interne aduse din accidente şi bătăi, până la afecţiuni cronice de nefrologie şi oncologie, pentru al căror tratament cheltuie sume mari.

Munca în zadar

Conform aritmeticii CJAS, Pelicanul a ajuns să trateze 30% din pacienţii pe care îi are Judeţeanul, dar primeşte aproape 50% din banii pe care Casa îi dă Spitalului Judeţean. Concret, pe primul trimestru, spitalul privat a primit deja 2,93 milioane lei, iar cel de stat 6,39 milioane. "Modul de calcul al Casei e injust!", consideră doctoriţa Pantiş. "Dacă s-ar fi ţinut cont de durata spitalizării doar pe anul trecut, am fi avut dreptul să ni se deconteze în acest an serviciile nu pentru 33.744 pacienţi, ci pentru 40.557".

Disproporţia alocărilor nu e una nouă, ci perpetuată de trei ani, de la înfiinţarea Pelicanului, fiind dovedită chiar de statisticile CJAS, care atestă că între 2008-2010, în timp ce spitalele publice au primit tot mai puţine fonduri sau în cel mai fericit caz la acelaşi nivel, unitatea privată a înflorit neîncetat. În 2008 Judeţeanul a primit 54,48 milioane lei, în 2009 - 51,08 milioane şi în 2010 - 52,37 milioane lei. În 2008, Spitalul Municipal primea de la CJAS 23,29 milioane, în 2009 - 25,11 milioane, iar în 2010 - 25,26 milioane. La fel, în 2008 Maternitatea a primit 17,49 milioane, în 2009 - 20,77 milioane, iar în 2010 - 19,29 milioane. În schimb, în 2008 CJAS a alocat Pelicanului 1,88 milioane, în 2009 - 13,11 milioane, iar în 2010 - 18,73 milioane. O creştere nu doar mare, ci şi constantă...

Unul lucrează, altul încasează

Spitalul Judeţean este defavorizat şi de o altă prevedere din normele CAS, conform căreia atunci când primeşte spre rezolvare un pacient externat  în 48 de ore de o altă unitate, dar nevindecat, pentru tratarea lui beneficiază de doar 50% din suma pe care o ia acea unitate de unde a fost externat bolnavul. "Dacă ne vine o pneumonie de la Marghita, ei primesc de la CAS toţi banii pe caz, iar noi - care rezolvăm ce n-au făcut ei - doar jumătate", exemplifică directorul medical de la Judeţean, Călin Hozan.

Aberaţia l-a înfuriat şi pe viceprimarul Gheorghe Carp, care spune că în acest fel spitalele unde medicii îşi fac treaba sunt dezavantajate faţă de cele cu performanţe mai slabe. "În Ungaria şi în tot restul Europei e invers. De fapt, acolo e normal. Noi suntem pe invers! La ei, spitalele care externează bolnavi nevindecaţi plătesc tratamentul către spitalele care rezolvă cazurile", zice viceprimarul.

Pedepsiţi pentru reformă

Carp e supărat şi fiindcă, spre deosebire de celelalte spitale din "provincie", Judeţeanul a fost "taxat" de CJAS pentru că şi-a redus numărul de paturi, deşi acest lucru a fost cerut imperativ de Minister. "Noi am făcut restructurarea, dar din cauza asta, mai ales Spitalul Judeţean a primit fonduri reduse". Motivul? Aceeaşi regulă a CJAS, care la alocare ţine cont de numărul paturilor dintr-un spital mai mult decât de performanţa medicilor şi de calitatea serviciilor. "Judeţeanul a primit cam cu 10% mai puţin în primul trimestru decât în aceeaşi perioadă a anului trecut pentru că a redus de la peste 800 la 713 numărul de paturi. Spitalele din restul judeţului, care nu s-au micşorat, au primit fonduri cam la fel ca în 2010", constată viceprimarul.

03-Oana-Ungur.jpgCulmea este că şi reprezentanţii CJAS recunosc deficienţele sistemului. "Ministerul Sănătăţii a făcut reforme, între care reducerea numărului de paturi e cea mai vizibilă şi de impact, dar normele noastre au rămas aceleaşi", spune Oana Ungur (foto), purtătorul de cuvânt al CJAS Bihor. "Poate se vor schimba anul acesta, dar noi nu ştim nimic. Asta se decide la Bucureşti, nu la nivel judeţean", adaugă ea. Până atunci rămân în vigoare, deci, aceleaşi reguli, care dezechilibrează şi mai mult sistemul sanitar.

Mai eficienţi

03-Ovidiu-Cacuci.jpgDe cealaltă parte, deşi cifrele arată clar că primeşte tot mai multe fonduri, managerul Spitalului Pelican spune că nu are nicio vină. "Nu suntem favorizaţi cu nimic. În cazul nostru nu se poate lua în calcul durata medie de spitalizare din ultimii 5 ani din simplul motiv că funcţionăm abia din toamna lui 2008", spune doctorul Ovidiu Cacuci (foto), fost manager şi la Judeţean în urmă cu mai bine de 4 ani.

La Pelican, adaugă el, "durata medie de spitalizare este obiectiv mai mică nu neapărat fiindcă operaţiile făcute de noi ar fi mai uşoare, ci pentru că folosim tehnici chirurgicale minim invazive. Scopul nostru nu e să ţinem pacientul mult în spital, să zacă, ci să-l rezolvăm repede şi bine. Noi facem pe loc mai toate investigaţiile, astfel încât după internarea pacientului îi putem pune sau confirma diagnosticul, în aceeaşi zi îl operăm, iar după o zi sau două îl lăsăm acasă. Mai departe, dacă trebuie să-i schimbăm pansamente, de exemplu, ne ocupăm de el la domiciliu, ceea ce ne reduce şi durata, şi costurile de spitalizare".

Vina e a Casei

Managerul Spitalului Pelican se plânge că, la urma-urmei, CJAS nu-i decontează nici lui toate serviciile prestate. De pildă, anul trecut Casa i-a refuzat plata a 600 de operaţii, deşi toate fuseseră validate de forul central care se ocupă cu acest lucru, Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar. "Astfel, am lucrat o lună gratis. Problema e că noi am dat salarii la angajaţi şi am plătit impozitele pe ele la stat", zice Cacuci.

Paguba suferită de Pelican este, însă, mult mai mică decât cea a Judeţeanului, care s-a trezit că CJAS i-a respins la finele anului trecut - chit că servicile medicale fuseseră efectuate - facturi de 3,65 milioane lei: una în octombrie, în valoare de 0,98 milioane, cealaltă în decembrie, de 2,67 milioane.

Cert e, pe cifre, că Pelican rămâne un răsfăţat al CJAS, primind de la an la an o felie tot mai mare din fondul naţional de sănătate, care - atenţie! - se adaugă taxelor pe care unitatea privată le percepe separat de la pacienţi, pentru cazare şi hrană. În acest timp, spitalele publice devin, cu aceeaşi repeziciune, nişte Cenuşărese ale sistemului la care cotizează toată lumea. Inclusiv cei care nu au bani să se interneze la Pelican...


PRESTAŢII FICTIVE
Money for nothing

Ipoteza că CJAS ar trata mai generos Spitalul Pelican decât unităţile de stat este favorizată şi de faptul că în 2009 Curtea de Conturi Bihor a făcut un control la CJAS, descoperind că aceasta alocase fonduri pentru servicii pe care, în realitate, Pelicanul nu a dovedit că le-ar fi prestat.

Controlul scosese la iveală că în două luni şi jumătate de funcţionare din 2008, Pelican încasase 0,46 milioane lei în baza unor raportări pentru servicii nedovedite, ca de pildă teste diagnostice pentru ciroză hepatică, hepatită cronică şi altele. Pentru că era la prima abatere, Pelicanul a fost sancţionat cu diminuarea finanţării pe luna următoare, cu 1% din sumele încasate în perioada octombrie-decembrie 2008. În total, 3.519 lei, nici cât leafa unui medic.

Managerul neagă şi acum că ar fi făcut raportări fictive către Casă. "Toate serviciile pe care le-am raportat au fost efectuate în mod real", susţine Ovidiu Cacuci.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
carp
carp si casa de asigurari vor sa distruga spitalele de stat si sa murim cu zile daca nu avem bani.Grebenisan a facut treaba buna la maternitatea oradea iar primarul l-a schimbat,eu cred ca nici primarul nu e chiar citov,dac vrea sa il votam sa il puna pe grebenisan manager la judetean si sa rezolve problema cu casa de asigurari,pt ca daca nu ni se ofera servicii medicale nu vad dece trebuie sa platim asigurari.
Postat 26 Iunie 2011, 11:18 de carp
Diferenta
Spitalul Pelican a fost premiat anul trecut de primarie, deoarece este unul dintre cei mai importanti contribuabili la bugetul local pe cand spitalul judetean este un mare mancator de bani.Cat priveste "spitalul etalon al judetului",cand a fost cazul acelui rugbist accidentat,dupa ce l-au plimbat pe la toate spitalele din tara,intr-un final l-au adus la Pelican, pentru ca au auzit ca aici sunt conditii mai bune...
Postat 19 Martie 2011, 20:46 de Boom
grr
degeaba e mohan voios la 9 dimineata , ce faca el intr-o ora nu fac altii intr-o luna, plus ca sunt la judetean medici foarte buni pe toate sectiile bumbu duse hozan negrau mohan urda, medici care nu pot fi depasiti de cei de la pelican niciodtaa..
Postat 18 Martie 2011, 19:26 de jjj
Pelican
hmm
Postat 17 Martie 2011, 10:43 de fas
Pelican tot timpul
Aleg Pelican si nu judetean pentru ca sunt doctori mai buni. Apoi, la Pelican ti se spune cat platesti, in schimb la Judetean tre sa mergi cu plicul la doctori cu sume mult mai mari ca la privat. Stiu sa se poarte cu pacientii la Pelican. Asa ca Adrian Cris ciocu mic
Postat 17 Martie 2011, 10:42 de laka
categoric
toate deciziile sunt influentate politic deci randament managerial zero.NU astept in viitor nimic bun pentru Oradea daca nu facem schimbari radicale in functi publice, banii nostri se pierd, ar fi de recomandat ca noi FURNICIIle sa facem vacanta prelungita in ce priveste munca noastra, chair nu avem pe cine sa INTRETINEM decat sa sustinem randament nul.
Postat 17 Martie 2011, 10:27 de anca
aa
mai sincer nu e prea echitabila imparteala asta,dar pe de alta parte cand ma gandesc la profesionalismul celor de la Pelican vresus judetean imi vine sa zic ca bine a fost impartiiti bani,probabil la mijloc sunt sigur niste jocuri de culise si niste spagi,dar pana cand judeteanul va avea oameni precum DR MOHAN (dimineata la 9 e voios deja) sa isi inchida gura
Postat 17 Martie 2011, 10:12 de aa
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON