URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 FEBRUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ordonanţa 114 pare a fi cu dedicaţie. Împotriva băncilor lacome şi implicit a Băncii Naţionale. În plus, e vizat trustul RDS&RCS, care are o televiziune ce deranjează puterea. Altfel nu se explică de ce în telecomunicaţii se bagă un impozit pe cifra de afaceri de 3% şi la jocuri de noroc, de exemplu, de 2%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Elnők úr, însă, nu numai că a uitat de amărâtele alea de piste pentru biciclişti, dar a izbutit să evacueze şi pista abia modernizată a Aeroportului Oradea. Asta după ce, asemeni unui baron de Dâmboviţa, şi-a lăfăit numele pe bannere cu "Deschidem spre Europa!". Rezultatul? Curând vom zbura doar pe autostrada către Debreţin, să luăm de-acolo "deschiderea" spre Europa.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
E incredibil ce monştri nemuritori a creat comunismul! Securitatea este unul dintre cei mai perfizi şi mai întunecaţi, probabil chiar mai întunecat astăzi, odată cu trecerea timpului. Cred asta pentru că modul în care era percepută Securitatea înainte de 1989, şi anume ca duşman al omului de bună credinţă, se perpetuează şi azi în mentalul colectiv.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Printr-o decizie din 29 ianuarie 2019, Curtea Constituţională a stabilit că procesele verbale încheiate de ANAF la solicitarea procurorilor, care erau utilizate pe scară largă în dosarele de evaziune fiscală, nu mai pot constitui probe în procesele penale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Pleureziile sunt acumulări de lichid în spaţiul pleural (pleurele reprezintă 2 membrane care învelesc fiecare plămân şi care se află una în prelungirea celeilalte formând un "sac" închis). După natura lichidului pleureziile pot fi exudative (lichidul conţine o cantitate mai mare de proteine) sau transudative (lichid cu conţinut proteic mai mic). 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Narcisiştii tind să mintă des. Fie în mod direct, fie înflorind părţi ale adevărului, fie prin omisiune. Îşi vor nega neajunsurile şi vor căuta să fie înconjuraţi de oameni care sunt mereu de acord cu ei. Este important pentru narcisişti ca cineva să le valideze opiniile, statutul, prezenţa. Deoarece au o stimă de sine fragilă, vor manipula oamenii în aşa fel încât respectivii să ajungă să-i laude. Asta, în schimb, le menţine stima de sine la un nivel acceptabil, chiar dacă e clădită pe minciuni.
17 Martie 2011, 09:57

Împărţeală cu scandal: Spitalul Judeţean vs. Pelican

Împărţeală cu scandal: Spitalul Judeţean vs. Pelican CENUŞĂREASĂ. Deşi preia toate cazurile grave de la spitalele din judeţ, Spitalul Clinic Judeţean a ajuns să fie finanţat la jumătate din cât este spitalul privat Pelican
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Modul în care Casa Asigurărilor de Sănătate a făcut ultima alocare de fonduri pentru spitale a ajuns motiv de ceartă cu Primăria Oradea, nemulţumită că unităţile preluate anul trecut de la Ministerul Sănătăţii sunt "pedepsite" că au redus numărul de paturi, aşa cum a impus tocmai Ministerul, spre deosebire de celelalte spitale, care n-au luat nicio măsură de restructurare.

În plus, CJAS a repartizat Spitalului Judeţean doar dublul fondurilor alocate Spitalului Pelican, în condiţiile în care unitatea privată are abia 10% din capacitatea spitalului-etalon al judeţului, iar cazurile tratate de "pelicani" sunt mai uşoare. Capac peste toate, Judeţeanul primeşte tot jumătate din banii pe care îi iau spitalele care îi trimit, spre rezolvare, pacienţi nevindecaţi...

Reţetă complicată

De când există Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, finanţarea spitalelor se face după un set de reguli stufoase, cuprinse în aşa-numitul contract-cadru şi detaliate în normele de aplicare a acestuia, întinse pe zeci de pagini.

În esenţă, la repartizarea fondurilor, adică la fiecare început de an, CAS are în vedere două categorii de indicatori, cumulaţi pe ultimii 5 ani de activitate. Cei cantitativi vizează numărul de paturi, gradul de utilizare al acestora, durata medie de spitalizare, numărul de cazuri externate, numărul de spitalizări de zi (îngrijirea pacienţilor fără internare), numărul şi tipul investigaţiilor paraclinice (analize de laborator, radiologice, tomografice şi de RMN), tariful pe cazul rezolvat şi pe ziua de spitalizare. Între indicatorii calitativi sunt complexitatea serviciilor prestate de spital în funcţie de morbiditate (decese), numărul infecţiilor nosocomiale şi cel al infecţiilor clinice (aşa-numitele infecţii intraspitaliceşti).

Măsuri diferite

Toţi factorii de mai sus sunt "comprimaţi" într-o ecuaţie în care punctajul fiecărui spital (stabilit de Ministerul Sănătăţii) se înmulţeşte cu numărul de paturi, cifra rezultată fiind apoi împărţită la durata medie de spitalizare, pentru a se obţine în final numărul de pacienţi pentru care Casa decontează acelui spital serviciile prestate.

La ultima alocare de fonduri făcută de CJAS Bihor, pentru primul trimestru al acestui an, în cazul Judeţeanului, algoritmul a fost următorul: cele 300 de puncte ale spitalului au fost înmulţite cu cele 703 paturi (unitatea are 713 paturi, dar 10 sunt pentru îngrijiri paliative, mai pe româneşte spus pentru muribunzi, şi nu se iau în calcul), iar cifra obţinută a fost împărţită la 6,54, cât a fost durata medie de spitalizare per pacient în ultimii 5 ani. A rezultat că CJAS va plăti în acest an spitalului serviciile pentru 33.744 pacienţi, adică 2.812 pacienţi lunar.

03-Carmen-Pantis.jpgProcedeul e considerat, însă, incorect de Primărie şi de Spitalul Judeţean, în raport cu generozitatea dovedită de CJAS faţă de spitalul privat Pelican. "Pentru unitatea privată, grila de calcul a fost identică, dar - dacă nouă ne-a fost luată în calcul durata de spitalizare pe ultimii 5 ani, adică 6,54 zile per pacient - la Pelican a fost luată durata doar pe anul trecut, care este de 1,49 zile per pacient", spune managerul Spitalului Judeţean, dr. Carmen Pantiş (foto).

Pentru Pelican rezultatul a fost o cifră mai mare de servicii decontate, acesta primind fonduri pentru 16.071 pacienţi pe an, adică 1.339 de pacienţi lunar, şi un tarif de 2.000 lei pe pacient, în timp ce Judeţeanul ia abia 1.310 lei pe pacient, deşi are de rezolvat cazuri mai grele. De la politraumatisme cu rupturi de organe interne aduse din accidente şi bătăi, până la afecţiuni cronice de nefrologie şi oncologie, pentru al căror tratament cheltuie sume mari.

Munca în zadar

Conform aritmeticii CJAS, Pelicanul a ajuns să trateze 30% din pacienţii pe care îi are Judeţeanul, dar primeşte aproape 50% din banii pe care Casa îi dă Spitalului Judeţean. Concret, pe primul trimestru, spitalul privat a primit deja 2,93 milioane lei, iar cel de stat 6,39 milioane. "Modul de calcul al Casei e injust!", consideră doctoriţa Pantiş. "Dacă s-ar fi ţinut cont de durata spitalizării doar pe anul trecut, am fi avut dreptul să ni se deconteze în acest an serviciile nu pentru 33.744 pacienţi, ci pentru 40.557".

Disproporţia alocărilor nu e una nouă, ci perpetuată de trei ani, de la înfiinţarea Pelicanului, fiind dovedită chiar de statisticile CJAS, care atestă că între 2008-2010, în timp ce spitalele publice au primit tot mai puţine fonduri sau în cel mai fericit caz la acelaşi nivel, unitatea privată a înflorit neîncetat. În 2008 Judeţeanul a primit 54,48 milioane lei, în 2009 - 51,08 milioane şi în 2010 - 52,37 milioane lei. În 2008, Spitalul Municipal primea de la CJAS 23,29 milioane, în 2009 - 25,11 milioane, iar în 2010 - 25,26 milioane. La fel, în 2008 Maternitatea a primit 17,49 milioane, în 2009 - 20,77 milioane, iar în 2010 - 19,29 milioane. În schimb, în 2008 CJAS a alocat Pelicanului 1,88 milioane, în 2009 - 13,11 milioane, iar în 2010 - 18,73 milioane. O creştere nu doar mare, ci şi constantă...

Unul lucrează, altul încasează

Spitalul Judeţean este defavorizat şi de o altă prevedere din normele CAS, conform căreia atunci când primeşte spre rezolvare un pacient externat  în 48 de ore de o altă unitate, dar nevindecat, pentru tratarea lui beneficiază de doar 50% din suma pe care o ia acea unitate de unde a fost externat bolnavul. "Dacă ne vine o pneumonie de la Marghita, ei primesc de la CAS toţi banii pe caz, iar noi - care rezolvăm ce n-au făcut ei - doar jumătate", exemplifică directorul medical de la Judeţean, Călin Hozan.

Aberaţia l-a înfuriat şi pe viceprimarul Gheorghe Carp, care spune că în acest fel spitalele unde medicii îşi fac treaba sunt dezavantajate faţă de cele cu performanţe mai slabe. "În Ungaria şi în tot restul Europei e invers. De fapt, acolo e normal. Noi suntem pe invers! La ei, spitalele care externează bolnavi nevindecaţi plătesc tratamentul către spitalele care rezolvă cazurile", zice viceprimarul.

Pedepsiţi pentru reformă

Carp e supărat şi fiindcă, spre deosebire de celelalte spitale din "provincie", Judeţeanul a fost "taxat" de CJAS pentru că şi-a redus numărul de paturi, deşi acest lucru a fost cerut imperativ de Minister. "Noi am făcut restructurarea, dar din cauza asta, mai ales Spitalul Judeţean a primit fonduri reduse". Motivul? Aceeaşi regulă a CJAS, care la alocare ţine cont de numărul paturilor dintr-un spital mai mult decât de performanţa medicilor şi de calitatea serviciilor. "Judeţeanul a primit cam cu 10% mai puţin în primul trimestru decât în aceeaşi perioadă a anului trecut pentru că a redus de la peste 800 la 713 numărul de paturi. Spitalele din restul judeţului, care nu s-au micşorat, au primit fonduri cam la fel ca în 2010", constată viceprimarul.

03-Oana-Ungur.jpgCulmea este că şi reprezentanţii CJAS recunosc deficienţele sistemului. "Ministerul Sănătăţii a făcut reforme, între care reducerea numărului de paturi e cea mai vizibilă şi de impact, dar normele noastre au rămas aceleaşi", spune Oana Ungur (foto), purtătorul de cuvânt al CJAS Bihor. "Poate se vor schimba anul acesta, dar noi nu ştim nimic. Asta se decide la Bucureşti, nu la nivel judeţean", adaugă ea. Până atunci rămân în vigoare, deci, aceleaşi reguli, care dezechilibrează şi mai mult sistemul sanitar.

Mai eficienţi

03-Ovidiu-Cacuci.jpgDe cealaltă parte, deşi cifrele arată clar că primeşte tot mai multe fonduri, managerul Spitalului Pelican spune că nu are nicio vină. "Nu suntem favorizaţi cu nimic. În cazul nostru nu se poate lua în calcul durata medie de spitalizare din ultimii 5 ani din simplul motiv că funcţionăm abia din toamna lui 2008", spune doctorul Ovidiu Cacuci (foto), fost manager şi la Judeţean în urmă cu mai bine de 4 ani.

La Pelican, adaugă el, "durata medie de spitalizare este obiectiv mai mică nu neapărat fiindcă operaţiile făcute de noi ar fi mai uşoare, ci pentru că folosim tehnici chirurgicale minim invazive. Scopul nostru nu e să ţinem pacientul mult în spital, să zacă, ci să-l rezolvăm repede şi bine. Noi facem pe loc mai toate investigaţiile, astfel încât după internarea pacientului îi putem pune sau confirma diagnosticul, în aceeaşi zi îl operăm, iar după o zi sau două îl lăsăm acasă. Mai departe, dacă trebuie să-i schimbăm pansamente, de exemplu, ne ocupăm de el la domiciliu, ceea ce ne reduce şi durata, şi costurile de spitalizare".

Vina e a Casei

Managerul Spitalului Pelican se plânge că, la urma-urmei, CJAS nu-i decontează nici lui toate serviciile prestate. De pildă, anul trecut Casa i-a refuzat plata a 600 de operaţii, deşi toate fuseseră validate de forul central care se ocupă cu acest lucru, Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar. "Astfel, am lucrat o lună gratis. Problema e că noi am dat salarii la angajaţi şi am plătit impozitele pe ele la stat", zice Cacuci.

Paguba suferită de Pelican este, însă, mult mai mică decât cea a Judeţeanului, care s-a trezit că CJAS i-a respins la finele anului trecut - chit că servicile medicale fuseseră efectuate - facturi de 3,65 milioane lei: una în octombrie, în valoare de 0,98 milioane, cealaltă în decembrie, de 2,67 milioane.

Cert e, pe cifre, că Pelican rămâne un răsfăţat al CJAS, primind de la an la an o felie tot mai mare din fondul naţional de sănătate, care - atenţie! - se adaugă taxelor pe care unitatea privată le percepe separat de la pacienţi, pentru cazare şi hrană. În acest timp, spitalele publice devin, cu aceeaşi repeziciune, nişte Cenuşărese ale sistemului la care cotizează toată lumea. Inclusiv cei care nu au bani să se interneze la Pelican...


PRESTAŢII FICTIVE
Money for nothing

Ipoteza că CJAS ar trata mai generos Spitalul Pelican decât unităţile de stat este favorizată şi de faptul că în 2009 Curtea de Conturi Bihor a făcut un control la CJAS, descoperind că aceasta alocase fonduri pentru servicii pe care, în realitate, Pelicanul nu a dovedit că le-ar fi prestat.

Controlul scosese la iveală că în două luni şi jumătate de funcţionare din 2008, Pelican încasase 0,46 milioane lei în baza unor raportări pentru servicii nedovedite, ca de pildă teste diagnostice pentru ciroză hepatică, hepatită cronică şi altele. Pentru că era la prima abatere, Pelicanul a fost sancţionat cu diminuarea finanţării pe luna următoare, cu 1% din sumele încasate în perioada octombrie-decembrie 2008. În total, 3.519 lei, nici cât leafa unui medic.

Managerul neagă şi acum că ar fi făcut raportări fictive către Casă. "Toate serviciile pe care le-am raportat au fost efectuate în mod real", susţine Ovidiu Cacuci.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
carp
carp si casa de asigurari vor sa distruga spitalele de stat si sa murim cu zile daca nu avem bani.Grebenisan a facut treaba buna la maternitatea oradea iar primarul l-a schimbat,eu cred ca nici primarul nu e chiar citov,dac vrea sa il votam sa il puna pe grebenisan manager la judetean si sa rezolve problema cu casa de asigurari,pt ca daca nu ni se ofera servicii medicale nu vad dece trebuie sa platim asigurari.
Postat 26 Iunie 2011, 11:18 de carp
Diferenta
Spitalul Pelican a fost premiat anul trecut de primarie, deoarece este unul dintre cei mai importanti contribuabili la bugetul local pe cand spitalul judetean este un mare mancator de bani.Cat priveste "spitalul etalon al judetului",cand a fost cazul acelui rugbist accidentat,dupa ce l-au plimbat pe la toate spitalele din tara,intr-un final l-au adus la Pelican, pentru ca au auzit ca aici sunt conditii mai bune...
Postat 19 Martie 2011, 20:46 de Boom
grr
degeaba e mohan voios la 9 dimineata , ce faca el intr-o ora nu fac altii intr-o luna, plus ca sunt la judetean medici foarte buni pe toate sectiile bumbu duse hozan negrau mohan urda, medici care nu pot fi depasiti de cei de la pelican niciodtaa..
Postat 18 Martie 2011, 19:26 de jjj
Pelican
hmm
Postat 17 Martie 2011, 10:43 de fas
Pelican tot timpul
Aleg Pelican si nu judetean pentru ca sunt doctori mai buni. Apoi, la Pelican ti se spune cat platesti, in schimb la Judetean tre sa mergi cu plicul la doctori cu sume mult mai mari ca la privat. Stiu sa se poarte cu pacientii la Pelican. Asa ca Adrian Cris ciocu mic
Postat 17 Martie 2011, 10:42 de laka
categoric
toate deciziile sunt influentate politic deci randament managerial zero.NU astept in viitor nimic bun pentru Oradea daca nu facem schimbari radicale in functi publice, banii nostri se pierd, ar fi de recomandat ca noi FURNICIIle sa facem vacanta prelungita in ce priveste munca noastra, chair nu avem pe cine sa INTRETINEM decat sa sustinem randament nul.
Postat 17 Martie 2011, 10:27 de anca
aa
mai sincer nu e prea echitabila imparteala asta,dar pe de alta parte cand ma gandesc la profesionalismul celor de la Pelican vresus judetean imi vine sa zic ca bine a fost impartiiti bani,probabil la mijloc sunt sigur niste jocuri de culise si niste spagi,dar pana cand judeteanul va avea oameni precum DR MOHAN (dimineata la 9 e voios deja) sa isi inchida gura
Postat 17 Martie 2011, 10:12 de aa
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Musicalul Mamma Mia în Oradea: Aproximativ 1000 de persoane au cântat împreună, cucerite de povestea de dragoste dintre Loredana și Cornel Ilie (FOTO / VIDEO)
 • Protest inedit la sediul PSD Bihor: Învăţământul este subfinanţat, dar partidele devin milionare pe banii noştri! (FOTO / VIDEO)
 • Primare, vrem parcare! Un loc la trei mașini: Criza locurilor de parcare din centrul Oradiei, fără soluţii până anul viitor (FOTO)
 • Incendiu la Baroul Bihor! Mai multe documente au luat foc în biroul unor avocați (FOTO / VIDEO)
 • La mulţi ani cu delicii! Janette Cakes, business-ul pornit de o tânără orădeancă de 23 de ani, aniversează un an de la înfiinţare (FOTO)
 • E praf! Un alt drum judeţean, cel dintre Salonta şi Tinca, este plin de gropi (FOTO)
 • Incendiu în centrul Oradiei: O casă a luat foc, pe strada Ady Endre (FOTO)
 • Voluntarii Caritas Catolica au împărţit 150 de porţii de gulaş nevoiaşilor şi navetiştilor lângă Gară (FOTO)
 • Nu ne abandonaţi! Zeci de persoane cu dizabilităţi și asistenții lor din Oradea au protestat împotriva bugetului de stat (FOTO/VIDEO)
 • Piaţa Unirii din Oradea se extinde în jurul catedralei Sfântul Nicolae. Vezi cum va arăta! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON