URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2016, 07:36

Ilie vrea chirie! De ce a cerut Bolojan majorarea tarifelor pentru ONG-uri, partide şi sindicate

Ilie vrea chirie! De ce a cerut Bolojan majorarea tarifelor pentru ONG-uri, partide şi sindicate PROBLEME DE FAŢADĂ. Banii încasaţi din chirii vor fi reinvestiţi de Primărie în reabilitarea clădirilor. "Reabilitarea faţadei imobilului din strada Independenţei nr. 3 a costat cam 150.000 lei. Asta înseamnă că din cei 24.000 de lei încasaţi lunar în plus din chirii oraşul ar putea reabilita încă două faţade în fiecare an", spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiriaşii Primăriei vor plăti de luna aceasta chirii majorate cu până la 500%.

Consiliul Local a majorat la 5 lei pe metrul pătrat tariful datorat de partide, sindicate, asociaţii şi fundaţii, în ciuda opoziţiei acestora. "Actualele chirii nu au mai fost majorate din 1988. Aplicaţi numai rata inflaţiei şi veţi vedea cât ar trebui să crească!", le-a replicat primarul Ilie Bolojan.

Atenţie, se scumpeşte!

Consiliul Local a hotărât marţea trecută, prin votul reprezentanţilor PNL, majorarea la 5 lei pe metrul pătrat, de la o medie de nici jumătate, a chiriilor datorate de partide, sindicate, asociaţii, fundaţii şi organizaţii neguvernamentale. Excepţie vor face doar artiştii plastici, care au scăpat cu o chirie triplată la 3 lei pe metrul pătrat.

Ritli Csongor LadislauPrincipaliii opozanţi ai măsurii au fost nu atât social-democraţii aflaţi în opoziţie, cât aliaţii liberalilor din UDMR. Consilierul Ritli Laszlo Csongor (foto) a încercat să-l convingă pe primarul Ilie Bolojan să renunţe la măsură, printr-o discuţie chiar înainte de şedinţă. Degeaba. Edilul avea deja convingerea formată. "Se cerea de mult timp o majorare a chiriilor. Chiar şi aşa, valoarea pe care o impunem va fi de maxim un sfert din preţul de piaţă", spune Bolojan.

"Unii vor renunţa"

Mircea StroePrimarul nu s-a lăsat înduplecat nici de contrapropunerile UDMR, care a cerut tarife diferenţiate, artiştii urmând să plătească 2 lei/mp, sindicatele 4 lei/mp şi doar partidele 5 lei/mp, şi nici de protestele ONG-iştilor. "Nu suntem de acord cu majorarea chiriilor cu 400%. Această măsură ne va afecta activitatea foarte mult", a spus în numele acestora Mircea Stroe (foto), şeful clubului sportiv de tir cu arcul Red Point.

Stroe a arătat că în vreme ce la Oradea chiriile au urcat la 5 lei pe metrul pătrat, în oraşe vecine, mult mai dezvoltate, cum ar fi Cluj sau Timişoara, tariful perceput ONG-urilor abia dacă ajunge la 0,9 lei/mp. "După această majorare, probabil unii vor renunţa să mai activeze", a spus onegistul.

"Cinci lei pe cap"

Lucian PopaŞeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto), vede lucrurile mai puţin prăpăstios. "Dacă o fundaţie avea 50 mp şi plătea o chirie de 40 lei/lună, la noile tarife va plăti 250 lei. Să aibă 50, nu 100 de membri, şi asta înseamnă doar 5 lei pe membru. Eu zic că o treime din preţul unui pachet de ţigări pe lună nu e deloc mult!", spune Popa.

Directorul zice că, fie şi majorate, noile tarife sunt de 5 ori mai mici decât cele de pe piaţă. "Verificaţi! În Oradea chiriile sunt între 16 şi 27 lei pe metrul pătrat", afirmă el.

În compensarea creşterii chiriilor, Popa spune că ONG-urile care chiar organizează acţiuni pentru oraş îşi mai pot reduce din obligaţii. "Printr-o Hotărâre de Consiliu Local de anul trecut, asociaţiile şi fundaţiile care organizează acţiuni în parteneriat cu oraşul sunt scutite de impozitul pe clădiri", aminteşte el. Altfel spus, ajunge ca o fundaţie să aleagă Primăria ca partener la un eveniment ca să îşi şteargă obligaţiile fiscale. Şi nu mai simte majorarea chiriei!

Toată lumea plăteşte la fel!

Conform evidenţelor DPI, Oradea deţine 270 de spaţii, din care 68 cu destinaţie comercială, 59 închiriate unor ONG-uri, 50 date în folosinţa gratuită unor instituţii publice, 32 închiriate unor artişti plastici, 13 partidelor politice şi 10 închiriate pentru cabinete medicale. 38 de spaţii sunt fie prea distruse, fie revendicate şi ţinute sub lacăt până la soluţionarea litigiilor. De altfel, pe lângă necesitatea atragerii de venituri la buget, paleta largă de activităţi şi de chiriaşi a şi determinat DPI să se opună "taxării" diferenţiate propuse de UDMR. "Am vrut să fie totul clar. Dacă încadrarea în tipul de activitate rămâne la latitudinea celui care taxează, acesta ar putea fi tentat să îşi ajute prietenii să plătească mai puţin, dar să ia de la ceilaţi mai mult ca să compenseze pierderea", spune Popa. Şi exemple sunt destule...

UDMR ia caimacul!

O simplă trecere în revistă a evidenţelor DPI arată că UDMR are toate motivele să se opună majorării chiriilor.

Aflată de peste două decenii în coaliţiile de guvernare locală, formaţiunea maghiară e cel dintâi chiriaş al oraşului. UDMR are în folosinţă patru spaţii cu o suprafaţă de 678 metri pătraţi din totalul celor 1.761 mp închiriaţi partidelor. Altfel spus, 38,8% din spaţiile împărţite partidelor, pentru care plăteşte în total 1.660 lei pe lună, adică mărunţiş derizoriu.

Negociată de-a lungul timpului, chiria variază între 0,96 lei/mp pentru spaţiul ocupat în Piaţa Unirii de Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar şi 4,68 lei pentru un imobil din Bulevardul Dacia.

Următorii în top, liberalii, folosesc doar o jumătate din suprafaţa deţinută de UDMR-işti, adică 338 metri pătraţi, dar plătesc mai mult decât aceştia - 1.675 lei pe lună. Ajunşi târziu la împărţeala spaţiilor, liberalilor li s-a calculat o chirie de 4,18 lei/mp pentru sediul din Bulevardul Magheru, respectiv de 4,57 lei/mp pentru cel din Parcul Traian, ajuns la ei prin fuziunea cu fostul PDL.

Aflat într-una din cele mai negre perioade, PSD Bihor încheie topul cu un total de 212 mp, pentru care plăteşte 1.000 de lei/lună, în condiţiile în care e pe cale să piardă sediul din Piaţa Unirii. Chiar şi aşa, pesediştii achită cele mai scumpe chirii pentru cele două sedii din centrul oraşului, de 4,6 lei/mp şi respectiv de 4,8 lei/mp. Adică aproape de noul prag, de 5 lei!

Chirie după chiriaşi

În ce priveşte chiriaşii nepolitici, cele mai mici chirii le aveau până de curând cabinetele medicale, unde tarifele porneau de la 0,40 lei/mp, ajungând ca un spaţiu în fosta policlinică din strada Tudor Vladimirescu să fie taxat cu doar 9 lei/lună, urmate de atelierele artiştilor plastici, care plăteau între 0,65 şi 1,21 lei pe metrul pătrat, atingând o medie de 40 lei/lună pentru un spaţiu.

La cealaltă extremă, cel mai generos chiriaş al Primăriei este DNA Oradea, care varsă lunar bugetului local 962 lei pentru 234 mp închiriată în strada Louis Pasteur cu 4,1 lei/mp. Pe locul doi se află Centrul Judeţean de Aparatură Medicală, cu facturi de 680 lei/lună pentru cei 142 metri pătraţi închiriaţi cu 4,8 lei/mp în strada Republicii. Topul e închis de Centrul pentru Arii Protejate, care plăteşte lunar 539 lei pentru o suprafaţă de 128 metri pătraţi, închiriată cu 4,2 lei/mp în Piaţa 1 Decembrie.

De acum, însă, va plăti toată lumea la fel. Iar majorarea chiriilor îi va afecta cel mai mult pe cei care s-au învârtit în trecut de chiriile cele mai mici...


"Trebuia să ieşim odată din cercul vicios. Pe de o parte ONG-urile plăteau chirii de nimic, dar îşi desfăşurau activitatea şi în spaţii insalubre, iar pe de altă parte Primăria încasa foarte puţin din chirii, nu avea bani să le întreţină şi se uita cum se distruge patrimoniul oraşului. Aşa, banii colectaţi vor fi reinvestiţi ca să avem un patrimoniu de calitate"

Şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa


ADUNAREA ÎN CETATE
Primărie, caut chiriaşi!

Majorarea tarifelor percepute ONG-urilor nu va afecta toţi chiriaşii municipalităţii. Primăria pune la dispoziţia fundaţiilor şi asociaţiilor, gratuit, nouă spaţii cu câte două încăperi în Corpul I al Cetăţii.

"Ideea a fost de a da viaţă Cetăţii. În contul chiriei, cele 18 ONG-uri care vor funcţiona aici vor trebui să organizeze lunar două evenimente în cadrul cărora să aducă vizitatori în Cetate", explică directorul DPI, Lucian Popa.

Calendarul evenimentelor va fi stabilit până la sfârşitul lunii februarie, urmând ca primele evenimente din incinta monumentului istoric să se desfăşoare în primăvară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Avertisment
Cine se va mai plange la anul pe vremea asta de deciziile lui nea ilie, de frigul din apartamente, de biruri de tot felul, de impozite marite cu nesimtire, POATE SA SE SPANZURE ! Nu si-a folosit cea mai puternica arma, VOTUL! S-au a folosit-o prost si iarasi POATE SA SE SPANZURE!
Postat 27 Ianuarie 2016, 05:58 de pinonel
rusine!
si ce ne ofera noua Primaria pt atata chirie,in afara de peretii pe care nu i-a construit ea,sigur!
Postat 26 Ianuarie 2016, 16:09 de cocolino
nesimtiti !
Pai altceva in afara de biruri stie boul sa faca ? Doamne, cat de prosti sa fie oradenii sa mai voteze un asa specimen ? Impozite cu 25% mai mari, taxe peste taxe, biruri pana si la cei mai amarati, toate pentru a sustine aberatiile lui megalomanice, si gasca din jur, dedulcita la banii publici !
Postat 26 Ianuarie 2016, 11:49 de AgentulTermic
Parca baga reparatiile cu forta in seama proprietarilor pana acum
Fiind vorba de acel cap care face, dar nu vrea sa si traga.
Postat 26 Ianuarie 2016, 11:28 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON